Skip to main content

A modern kor leplezetlenül. Van-e jövõd az új világrendben 09. - New Age, út a jelenbe

Szabó Anti

Sokan úgy gondoljuk, hogy kapunk itt valamit, nyerünk itt valamit. Ezért vagyunk itt, és hálásak vagyunk. Ez Isten miatt van. Ez Istennek egy gondoskodása. Különleges módon tanít minket az Eredményes Élet Találkozókon keresztül, különleges embereken keresztül. Ez ugyanolyan értékű gondoskodás, mint bármi más, amiről Isten gondoskodik. Nem nagyobb, nem kisebb, hanem ugyanaz, mert Istentől van. Ha eljut hozzád, akkor biztosan hatni fog az életedre Isten személye miatt.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki jelen van, elsősorban a bizalmat, hogy egyáltalán ideállhatok. Másodsorban azt jó látni, hogy akárhogy esik a hó, esik az eső, vagy fúj a szél, mindig sokan és egyre többen vagyunk.

Az előadások anyagai eljutnak emberekhez az interneten keresztül is.

Kedves Olvasó! Tudnod kell, hogy annak ellenére, hogy nem ismerjük egymást, ugyanolyan értékes vagy Isten számára és a mi számunkra, mint aki jelen van. Jó lenne belenézni a szemedbe, jó lenne tudni azt, hogy ki vagy. Jó lenne tudni, hogy miben segíthetünk. Jó lenne egyszer a találkozón látni! Ha nem is látunk, jó lenne csak egyszerűen tudni, hogy Isten adott neked valamit ezen keresztül. Szeretnélek bátorítani arra, hogy olvasd / hallgasd tovább ezeket az anyagokat, és a régebbieket is megtalálod a honlapokon.

Van egy különleges kérésünk Sanyival, Gyurival együtt. Ha valaha kicsit is megáldott, vagy adott az életedhez az Eredményes Élet Találkozóknak a tanítása, akkor tedd meg azt, hogy add tovább valakinek, vagy hívd fel valaki figyelmét ezekre az előadásokra, akinek úgy gondolod, hogy segítene. A legtöbb, amit tehetsz ebben az esetben, hogy add tovább, amit kaptál. 2004-től az összes előadás hanganyaga, és KETA tanítások is elérhetőek a weboldalakon. Isten elkészítette, és áldás van benne.

Van egy új vendégünk Kecskemétről, aki a bevezetőre egy élő válasz.

 

Endre Gábor: Majdnem két éve hallgatom az anyagokat. Az utóbbi hetekben többször hallottam, hogy beszéltetek arról, hogy mekkora munka van, amit nem ti végeztek ebben. Amit ti végeztek, az szuper jó, mert különben nem végezhetné Isten rajtatok keresztül ezt a munkát. Azonban azt, amit Isten végez ezekkel az anyagokkal, el sem tudjátok itt képzelni. A legutóbbi, amiről tudok, hogy egy ismerősöm - aki erősen kezdett csalatkozni, mert nem kapott megfelelő információkat - egy nap alatt tért vissza így Jézus Krisztushoz.

Az előbb Ernővel már beszélgettem arról, hogy az Apologetika mennyire hiányzik a frissen megtért, világból jött hívőknek. Ezeken az anyagokon keresztül megkapjuk azt a tudást, azokat a bizonyságokat, ami nagyon hiányzik mostanában. Rajtatok keresztül érkeznek meg ezek az információk rengeteg emberhez. El sem tudjátok képzelni, hogy milyen sok ember hallgatja!

Titeket is, akik itt vagytok, csak arra buzdítanálak, ha te vagy az egyetlen ilyen, vagy ha csak az előadó van itt :-), akkor is készüljön róla hangfelvétel, mert nagyon sokan vagyunk azok, akik munka, mosogatás, autóvezetés közben hallgatjuk, és ezek által töltődünk fel.

 

Szabó Anti

Köszönjük! Elgondolkodtam azon, hogy mi az értéke egy-egy tanításnak. Felbecsülhetetlen, ha csak a saját életemre gondolok. Ez a szívemen volt, és örülök, hogy így megalapoztad azt, amit szeretnék elmondani.

Ti is biztos visszaemlékeztek rá, hogy az életetek különböző korszakaiban mik voltak azok a dolgok, amikre úgy gondoltatok, hogy „az életemben ez a legnagyobb érték". Amikor gyerekek voltunk, akkor teljesen más volt; fiatalon alapvetően boldog szeretnék lenni, családot szeretnék, házat szeretnék, kocsit, kinek mi. Amikor már biblikusabban gondolkodtunk, akkor „csak szeretnék az Úrral járni, szeretnék boldog kiegyensúlyozott életet élni". Ilyen terveink voltak. A legnagyobb érték, amikor békesség van a családban, amikor szeretjük egymást.

Mostanában feltettem magamnak azt a kérdést, hogy mi az én életemben az, amit a legmagasabbra teszek. Őszintén. Nem a nyilvánosság előtt, hanem a kis titkos kamrámban. Valóban a legnagyobb értéknek azt tartom, amikor Isten szól hozzám. Amikor egyszerűen csak hozzám szól. Ezek szavak, de akinek volt és van ebben tapasztalata, az tudja, hogy ezeket nem lehet kifejezni, és nem is kell feltétlenül. Ha van valami érték az életemben, akkor az, amikor Isten megszólít. Nem azért, mert sokkal okosabb leszek utána, nem kimondottan azért, mert valami olyat árul el, amit soha nem tudtam, összefüggéseket vagy bármit. Egyszerűen csak az a tény, hogy az élő Isten velem beszél, az lenyűgöző - de nem igazán tudok erre jó szót, tedd hozzá a saját szavaid -, és dicsőség érte Istennek.

Említetted, hogy nagyon sok emberhez eljutnak ezek a felvételek. Sok emberhez eljut Isten Igéje ezeken keresztül. Én abban látom az értékét, hogyha Isten meg tud szólítani, akkor - azt gondolom - megkaptad azt a legnagyobbat, amire valaha is ember vágyhat. Az élő Isten szól hozzád és az megváltoztatja az életedet. Olyat tesz hozzá, ami örökre megmarad. Ha kicsit megismerhetsz Belőle, ha kicsit is megérint a valósága, azt gondolom, hogy lehetsz a legszegényebb ember, élhetsz a legrosszabb életkörülmények között, de mérhetetlenül gazdag vagy. Ezért becsüljük ezt, és ezért így szolgáljunk vele mások felé, hogy tudjuk, micsoda nagy értéke van.

Új Világrend - New Age

Ez alkalommal alapvetően a New Age-ről beszélek. Inkább a vázát, a gerincét mondanám el a dolgoknak, és némileg megtöltöm olyan tartalommal, amivel tovább tudsz menni.

Rövid visszatekintés. Végignéztük a korokat egészen a Teremtéstől. Az XVIII. századnál lefékeztünk. Ott újra megvetettük az alapot, és onnan indulunk tovább. A 2010.09.03-i #5 A sötét középkor c. előadás foglalja össze és rendszerezi az összes addigi információt. Tehát azt érdemes meghallgatni / elolvasni, aztán ha kedvet kapsz hozzá, akkor egyesével az összeset. A 2010.09.10-i #6 A humanizmus csapdája c. előadás pedig arról az időszakról szólt, amiből továbbindultunk. Ez a két előadás egy-egy olyan pillére az előadássorozatnak, amire felépül a rendszer.

Fontos tudni, hogy a reformáció utáni idők, a XVI-XVII. sz. - amikről olyan sokat beszéltünk - rendkívül fontos korszak ahhoz, hogy megértsük a mai korokat. Ezért nagyon igyekeztem azt megalapozni, és most is azt teszem.

A 2010.10.01-i #8 Szabadkőművesek c. előadás után soha nem látott példányszámban fogyott el Gyula Szabadkőműves szakdolgozata. Az értékekért, amik benne vannak, és a megközelítésért Istené a dicsőség. Köszönöm mindazoknak, akik eddig elkérték vagy ezután el fogják kérni. Szívesen küldöm változatlanul. Írj az info@eredmenyeselet.hu-ra, és küldöm.

Van egy egészen alapvető dolog, amit a mai ateista társadalom alapjaiban tagad. „Aki ateista, vagy egyáltalán nem foglalkozik a nem anyagi világ kérdéseivel, az nem vallásos ember. Az csak egy olyan ember, akinek van saját gondolkodása. Ez nem egy vallás. Éppen ezért veszélytelen a vallások és a hit szempontjából." Rengeteg ember él így ma a világban. Ezt a gondolkodást szeretném alapjaiban megrengetni, megtámadni, mert ez nem igaz.

Minden embernek van egy hite. A hitével kapaszkodik valamibe, támaszkodik valamire. Az alakítja ki a gondolatait. Az alkotja meg a neveltetése, a kulturális ráhatások során az értékrendjét. Az értékrendje és a gondolkodása alapján tűzi ki az ember a céljait. És a legfontosabb, hogy azok az eszközök, amiket használunk az életünkben, azok mind ezek alapján születnek. Milyen eszközökkel érjük el a céljainkat, az jellemez minket. Ezek az eszközök igazán megmutatják, hogy mi kik vagyunk. Hit, gondolkodás, értékrend, célok és eszközök - minden emberre igaz.

Aki azt mondja, hogy nem hisz valamilyen természetfelettiben, az nem jelent problémát, mert hisz valami másban. Legtöbbször önmagában vagy egy rendszerben hisz, amit a társadalom odatett az asztalára. Nincs különbség abban, hogy valaki éppen egy Zeuszban hisz, vagy éppen önmagában hisz. Mindkettőnek van következménye, mégpedig az, hogy kialakítja a gondolkodását és az értékrendjét.

Éppen ezért fontos, hogy amikor a humanizmus elterjedt, akkor alapvetően a katolikus egyház, a nagy egyház kiegyensúlyozására jött létre, és a humanista gondolkodás az embert helyezte a középpontba. Ez egy "új vallás" lett. Az ember a meghatározó, a maga ura. Az ember istenség, az alfája és az ómegája a saját életének. Ennek lett történelmi mellékhatása is abban az időszakban. Halált kiáltottak az addigi abszolút rendszerekre, ami a kereszténység és a judaizmus volt.

Az abszolút, az isteni tekintélyt a Szentíráson keresztül - ami azért mégiscsak ott volt a korokban - lett megtámadva a humanista gondolkodásban. „Nincs abszolút igazság. Nincs abszolút tekintély. Semmi ilyen nincs. Az abszolút tekintély és az abszolút igazság maga az ember." Ez a humanista gondolkodás következménye a kockázatok és mellékhatások tekintetében. Ezek nem kis következmények. Ez egy fontos alapgondolat.

 

Egy másik alapgondolat, amire szeretnék építkezni - beszéltünk sokat erről - óriási harc folyik értünk. A szívedért, a lelkedért, a gondolataidért, az érdeklődésedért, az életedért, és azért, hogy mi a te szereped ebben az életben. Beszéltünk Isten mérhetetlen szeretetéről, és arról hogy mennyi mindent tett értünk, de beszéltünk arról is, hogy az ördög nem alszik. Ismerős ez a mondás?

Az ördög valóban nem alszik. Hihetetlen sokat tesz azért, hogy elérjen téged, hogy megnyerjen téged, és hogy használjon téged. Ebben nincs nehéz dolga, mert ha egészségesen erre a világra születtél, akkor már vesztett helyzetben vagy. Isten dicsősége nélkül élsz és nem ismered Istent. Erről nem te tehetsz. Ez egy helyzet.

Minden világra született ember úgy születik, hogy nem ismeri Istent. Nem rendelkezik Isten dicsőségével, nincsen kapcsolata Istennel. Az ördög - ezt kell, hogy mondjam - a harc első felét már régen megnyerte, a második feléért ostromol kőkeményen. Ha ez így is van, úgy nőj fel, úgy is élj, úgy is halj meg, hogy ne ismerd meg soha az élő Istent, ne ismerd meg Jézus Krisztust. Ennek a célnak az elérésben az ördög rendkívül hatékony.

Ha valaki azt gondolja, hogy az ördög még mindig alszik, és ebben az álmosító társadalomban, a mai világban igazából csak vegetál, az óriásit téved. Minél mélyebben beleásunk dolgokba, annál inkább látjuk, hogy hihetetlen erővel, felépítettséggel, rendszerezettséggel, a történelmi korokon keresztül húzódva, minden rést kihasználva az ördög igenis támad.

 

Képzeljük magunkat a reformáció utáni időkbe és onnan nézzünk előre felé. Akkor óriási fegyvertény volt az, hogy a nagyegyház hatalma megtört, és létrejött a humanista gondolkodás. Mint amikor a palackból kiszabadul a szellem, ez ugyanúgy szabadult ki, és beterítette az egész világot. Nem kis hatékonysággal.

Az ördögnek vannak nagyágyúi. Ezeket én neveztem el így. Ebből kigyűjtöttem nyolcat. A szabadkőművesek lehetnek a kilencedik, de lehetne éppen 109 is. Ezek olyan hihetetlen erőteljes ágyúgolyók, amik keresztülmentek kb. 300 éven. Ami az útjukba került, azt  letarolták. A mai kort és az Új Világrend felé vezető utat alapjaiban kikövezték.

Az egyik ilyen volt - amiről már sokat beszéltem - a humanizmus. Az a humanizmus, ami a katolicizmus ellentéteként jött létre. Nem az egészséges humanizmus, hanem az, ami azután elterjedt.

A második ágyúgolyó a Teozófiai Társaság. 1875-ben Helena Blavatsky (Jelena Petrovna Blavatszkaja, 1831-1891) nevű hölgy alapította. Őrületes súlya és hatása volt a maga korára, ami egészen a mai korig eljut. Ez a társaság a zoroasztrianizmus, a hinduizmus, a gnoszticizmus, a manicheizmus, a kabbala, és a platonizmus tanításainak a keveréke. Ezeknek utána tudsz nézni, ha részletesebben érdekel. Ki fog alakulni egy kép.

Helena volt annak a kornak a modern boszorkánya. Óriási tudású valaki volt. Hatalmas hatása volt, politikailag is. Az orosz cár udvarában is megfordult.

Az ő jelenlétében alakult egy következő ágyúgolyó, amit úgy hívnak Ordo Templi Orientis (O.T.O.), a Keleti Templom Rendje. Erről a mozgalomról azt mondták, hogy olyan széles körű tagsággal rendelkezett - ezzel az OTO gyakran dicsekedett -, hogy valamennyi okkult titkot ismer a La Manche csatorna mindkét oldalán.

Ez a két társaság, a Teozófiai Társaság és az OTO volt az, aki abban a korban összegyűjtötte az ismert világban - ebben benne volt a keleti világ is, Tibet is, mert Helena Blavatsky járt Tibetben a nagy guruknál - a kegtöbb létező okkult rendszert, és rendszerezte. Ezen felül hihetetlenül professzionális módon és nagy hatékonysággal elterjesztették a világon ezeket a rendeket.

Helena-nak volt egy tanonca: egy angol hölgy - veszélyesek a hölgyek és az angolok, mindig tudtuk :-), de hogy ennyire? -, Alice Bailey (1880-1949). Nagy hatással volt egyik a másikra. Ő későbbi férjével együtt alapították az Arcane School-t (Misztikus Tanok Iskolája) New York-ban. Európában is csináltak kirendeltségeket. Ők alapították a Lucis Trust-ot, amiről korábban (2010.07.23. #2) már beszéltem. Ennek a szervezetnek 2007-ben több mint 1000 aktív tagja volt. Ők publikálják a Lucis Trust Publishing Company-t, és ők alapították meg a World Goodwill (A Világra kiterjedő jóakarat) nevű szervezetet.

Ez azt jelenti, hogy Helenából - aki a mai fogalmaink szerint csak egy kis boszi volt - kinőttek ezek a társaságok. Végigolvastam Helena Blavatsky - sok könyvet írt - egyik tanulmányát, amelyben leírja, hogy miben hisz és mit tanít, mi az alapja. Nagyon mélyen megalapozott az egész okkult világban, és nem csak ott. Összefoglalta, összehasonlította és rendszerezte a régi - görög, perzsa, régi pogány - vallásokat.

Ő volt talán az első, aki meglátta, hogy valójában teljesen mindegy, hogy milyen kultúrában, milyen környezetben jön létre egy vallás, többnyire ugyanaz a rendszer, és ugyanaz a szellemiség áll mögötte. Ő a sötét oldalt képviseli, és elmondta azt, amiről idáig én is többször beszéltem. Az istenek és a mögötte álló szellemiségek ugyanazok, teljesen mindegy, hogy milyen időszakban és kultúrában ismered meg őket. Ő ezekből alkotott egy rendszert, megfogalmazta, és letette az alapjait. Ez egy nagyon kifinomult rendszer. Nem teszem meg neki azt a szívességet, hogy itt ismertetem.

Egy dolgot tudunk, hogy Alice Bailey-t - aki az Helena Blavatsky tanonca volt - hívják a New Age anyjának. Az ő nevéhez fűződik az egész New Age mozgalom. Amikor arról beszélünk, hogy mi az a New Age, akkor tudnunk kell, hogy ez 3 olyan ágyúgolyónak a következménye, amit az ördög egy adott pillanatban, egy adott helyről kilőtt. Ezek fékezés nélkül mennek előre a történelemben. Ha egy kicsit utánanézel, hogy milyen hatással van mára a világra, akkor azt látod, hogy nagyon figyelemreméltó. Bő hat milliárd emberből kb. 4 milliárdnak közvetlen hatással volt már a sorsára, és lesz is még. A maradék két milliárdnak csak azért nem, mert olyan környezetben élnek, ahol nem oszt, nem szoroz ez a dolog jelenleg. Ezek nem kispályás mozgalmak, nem kispályás hatásokkal.

Egy érdekesség: A Teozófiai Társaságban volt egy Rudolf Steiner nevű ember, aki kiszakadt onnan, és megalapította az Antropozófiai Társaságot. Ez is egy ágyúgolyó, amiről nem akarok részletesen beszélni. Rudolf Steiner több dolog miatt érdekes. Az egyik, hogy ismereteim szerint ő egy legmagasabb fokozatú szabadkőműves mester volt. A másik, hogy abban a szellemiségben, amiről itt beszéltünk, élenjáró volt. Megalapította ezt a társaságot. Ez a társaság a saját doktrínái szerint, hitvallásában luciferiánus. Alapvetően ők felvállalják ezt. Ez nem sátánista, hanem olyan fajta teológia, amiben a mi Istenünknek, Adonainak és Jézus Krisztusnak csak kis, és alapvetően negatív szerepe van, de az egész egy nagyon más vallás.

Mellesleg ő dolgozta ki a Waldorf iskoláknak a teljes tanító anyagát, teljes szellemi, lelki tanítását, pszichológiáját; hogyan kell azt felépíteni, hogyan kell tanítani. Én ismerek egy-két gyereket, akik odajártak, és a szülőket is. 20 évvel ezelőtt találkoztam először ezzel, akkor még kakukktojás volt. A waldorfos embereket messziről meg lehetett ismerni. Mi akkor azt kérdeztük: hogy lehet tudatosan ennyire egoista embereket nevelni, és hogy lehet ennyire az ego körül forogni? Ez a fajta gondolkodás a Waldorf iskolából származik, ettől az úriembertől. Ha ezt elmondanák azoknak, akik a beiratkoznak egy ilyen iskolába, hogy ki fia borja az alapítójuk, és milyen szellemiséget képvisel, akkor lehet, megduplázódna az iskolák látogatottsága :-(, vagy megszűnne.

Még egy érdekessége, hogy az Antropozófiai Társaság eljutott az időben egy olyan pontra, amikor - ezek mindig globálisan gondolkodnak, soha nem a saját környezetükben, hanem világméretekben - azt mondták, hogy kell az emberiségnek egy olyan tanító, aki minden valamire való vallást összegyúr. Ez Helena Blavatsky gondolkodása, aki meglátta azok mögött az egységet. Értelemszerű, hogy amikor meglátta az egységességet a dolgok mögött, akkor a következő az volt, hogy kontrolláljuk is ezt az egységességet. Legyen egy olyan tanító, aki tanítja ezeknek a vallásoknak azt, hogy miben egységesek, és hogyan lehet az embereket egy fedél alá hozni vallásban, hitben, gondolkodásban.

Rudolf Steiner volt az, aki felkérést kapott arra, ahogy találja meg azt a valakit, aki ezt a tanítást elvégzi. Itt jött be a képbe Benjamin Creme (már beszéltem róla, 2010.08.27. EÉT) és a „Maitreya". Benjamin Creme vállalta, hogy kapcsolatban van a világszellemmel, és a szellemvilág régóta kezdeményezi nála, hogy kell egy ilyen tanító. Megmutatták neki, hogy ki az az ember, aki ezt a tanítást elvégzi. Az egész Benjamin Creme sztori innen születik. Tehát Benjamin Creme nem csak egy brit művész, nem csak egy valaki, akinek ilyen a hobbija, hanem ennek a rendszernek része, és a New Age egyik vezéralakja. Ő az egyik, aki katalizálja ezt is, és sokak szerint a szabadkőműves mozgalmat is.

Egy érdekesség, hogy az ENSZ - elvileg azért alakult, hogy összefogja a népeket, és a népek javát szolgálja - ezeknek a mozgalmaknak a katalizátora, mivel úgy tűnik, hogy közös a cél, össze akarja fogni az emberiséget, jót akar. Ezeknek a szellemi mozgalmak ugyanaz a céljuk: összefogják az embereket vallási és filozófiai alapon. A kettő együtt tud működni bizonyos dolgokban. Az ENSZ szervezeteiben megtalálható ez a két áramlat oda-vissza, és az is látható, hogyan dolgoznak együtt.

A tanulság az, hogy az ördög nem alszik. A tanulság az, hogy amikor kilő egy ilyen ágyúgolyót, akkor az nem véletlenül van. A tanulság az, hogy amikor találkozol az utcán, vagy az életedben egy-egy jelenséggel - mint a Waldorf iskola, vagy bármi, amiről úgy érzed, hogy nem kimondottan keresztény kultúrából kinövő dolog -, akkor ezek nem a réten nőttek a páfrányok alatt, nem a korsarából esett ki valakinek, hanem ezek ágyúcsőből jöttek céllal és nem véletlenül. Vedd őket komolyan, és tudd azt, hogy ki áll a háttérben.

Ezért mondtam azt: lehet, hogy ateista vagy; lehet, hogy nem gondolkozol természetfelettiben, de azok, akik hatnak az életedre, azok, akik megváltoztattak társadalmakat, vagy a New Age mozgalom, ami alapvetően átrendezte az 1960-70-es évektől az egész világot; azok igenis gondolkodnak abban, igenis rendkívül kifinomult hitük, hitvallásuk, istenképük, teológiájuk, céljaik, eszközeik vannak; mindenük megvan. Lehet, hogy ezt neked nem mondják el, de ezt azért nem teszik, mert a mai társadalom elhitette veled, hogy ha nem hiszel valamilyen istenben, akkor te rendben vagy, és te egy kis autonóm sziget vagy. Nem vagy autonóm sziget, hanem egy nagy jégszigeten csücsülsz, mint egy pingvin, és azt hiszed, hogy az "a világ".  Közben pedig a jégszigeted úszik valahonnan valahova.

Van még három nagy ágyúgolyó. Nem fogom rendszerbe ezeket sem, csak párhuzamos síkokban beszélek róluk.

Egy ismertebb úriember, akit talán nem foglalnánk az imáinkba: Charles Darwin (1809-1882). A nevéhez fűződik az evolúció elmélet. Ugyanaz az időszak. Ő is angol. Alapvetően geológusként dolgozott, földtannal és hasonlókkal foglalkozott. Egy „véletlen" folytán került egy olyan expedícióba, ami végigutazta a földet. Végigmentek mindenféle olyan környéken, ahova nagyon sok tudósnak esélye sem volt eljutni. Darwin ezen az útján rengeteg gyűjtőmunkát végzett. Nagyon sok információt, anyagot szerzett be.

Jóval később fogalmazta meg az elméletét, ami azután átrendezte a tudományos társadalmakat. Egy kisebb méretű, de őrületesen nagy sebességű ágyúgolyó. Abban az időben, amikor kilőtték, nem kimondottan tűnt veszélyesnek, de ahogy a társadalmak és a korok később változtak az 1900-as évektől, nincs olyan ember közöttünk, és nincs olyan ember ma már a nyugati világban, akinek az egész életére ne hatott volna ki az evolúcióelmélet. Ma már a kereszténység küzd azzal, hogy ellensúlyozza. Annak idején, amikor Darwin ezt megalkotta, akkor csak „egy potyautas matróz volt, aki kitalált valami őrültséget".

A darwini elmélettel két nagy bibi van. Az egyik, hogy maga Darwin soha nem állította, hogy ez egy abszolút igazság. Kijelentette, hogy hiányoznak a kulcsbizonyítékok, amik az egyes lépcsőfokok között, az egyik fejlettségi állapotból a másik fejlettségi állapotba való átmenetet bizonyítanák, csak a lépcsőfokok vannak meg.

Darwin nem tudott kiásni egyetlenegy olyan bizonyítékot sem, amivel az elméletét alá tudta volna támasztani, hogy a köztes fajok léteznek. Nincsenek köztes fajok, nincsenek rá bizonyítékok. Ennek ellenére a tudomány ezt elfogadta, és nyilván egy eltorzított formában ebből vallás lett. Az ateista vallás, hit alapja a darwinizmus.

P. Bendegúz többet tud ezzel a témával kapcsolatban. Ő az evolucionisták és a reacionisták harcának a nagy tudója.

A darwini elmélet nagyon kihat a gondolkodásra, de ezzel meg kell tudnod birkózni. Röviden összegezve teljesen keresztbe tesz a Szentírásnak, a Szentírás tekintélyének, a kereszténységnek és a judaizmusnak. Alapjaiban tagadja az egészet. Ha az evolúció igaz, akkor a Biblia nem igaz. Ennyire egyszerű. Ha ezt kicsit végiggondolod, akkor rájössz arra, hogy a darwini elmélet feloldozhatatlan ellentétet támaszt. Rést üt a teremtéselmélet Biblia igazságán, a hat nap alatt való teremtésen.

 

Rögtön emellett az ördög szükségesnek látta, hogy még egy rést üssön. Igazából kettőt. Időben a legelső: James Hutton írt egy könyvet A Föld elmélete címmel, ez 1795-ben jelent meg. Abban a korban ez volt az első olyan könyv, ami nagy publicitást kapott a világon, és alapjaiban rengette meg a keresztény gondolkodást. Kétséget ébresztett az emberekben arról, hogy a föld valóban hatezer éves. Komoly hatása volt a nyugati világra.

Ezután Thomas Chalmers 1814-ben kitalálta a réselméletet. Ennek a lényege, hogy a hatnapos teremtésben a napok nem huszonnégy órában értendők. Az Ige azt mondja 1Mózes 1-ben, hogy Kezdetben teremté Isten az eget és a földet, és rajta mindent. Az egész rendszerben ez kulcsfontosságú, amelyet a Szentírás kőkeményen véd. Azt mondja, hogy minden, amit Isten teremtett, azt ez alatt a hat nap alatt teremtette. Mindent. A mennyet, a földet, és a földön levő dolgokat. Ebbe beletartoznak az angyalok is.

A pogány vallásoknak - Helena Blavatsky rendszerezésében - van egy közös tulajdonsága: azok alapjaiban tagadják a Szentírás tanítását úgy is, hogy az egész szellemvilág, az egész természetfeletti világ keletkezését, létét sokkal visszábbra keltezik, mint a bibliai teremtés időpontja. Azt mondják: „Anyag mindig is volt. Voltak istenek. Az istenek nászából, életéből keletkeztek a dolgok. A görög vallás olyan istenekről szólt, akik házasodtak, születtek lények, lejöttek a földre, ..."

A réselmélet gyakorlatilag egy nyugati, abszolút racionális alapon felállított elmélet, ami azt mondta, hogy ezek a napok nem 24 órásak voltak, hanem korokat jelentenek, korszakokat (Ages), és a teremtésben az ember teremtése előtt nagyon hosszú idő telt el, az egy nagyon hosszú korszak volt.

A réselmélet lényege, hogy a teremtés hat napját felbontja és réseket, de legalább egy nagy rést ékel be közé. Olyan réseket, amiken gyakorlatilag kimegy a történelem. A réselmélet Episcopius (1583-1643) ötlete volt. Ő keresztény volt. Amikor ő ezt megírta, még nem volt akkora hatása a világra, de később, ahogy a XIX. században publicitást kapott, nagy hatása lett.

A réselmélet keresztény szempontból alapvetően összehozza a pogány, okkult vallások gondolkodásmódját a kereszténység gondolkodásmódjával New Age-es módon, ami arra tanít minket, hogy nyugodtan gondoljuk azt, hogy a Föld és a Teremtés több százmillió éves is lehetett, és a kettőt össze lehet fésülni. A darwinizmust, az evolúcióelméletet, a pogány vallások tanításait, mely szerint százmillió években kell gondolkodni, a Bibliával harmonizálni lehet.

Sokan képviselik ezt az elméletet. Keresztény körökben is találkoztam ezzel. Főleg karizmatikus környezetben tanítják azt, hogy a Föld kora lényegesen több mint 6000 év, és amikor Isten megteremtette a Földet, akkor már csak helyreállított egy olyan földet, amin régen mindenféle angyali, démoni lények éltek. Az egész démonológia tan ebből merít. Tehát a réselmélet figyelemreméltó, mert egy olyan szándék, ami megpróbálja harmonizálni az okkultat és a keresztény hitet.

A nyolcadik ágyúgolyó egy kis nüansz. Méghogy nem számítanak a kicsik! Ezt a „Szent" embert úgy hívták, hogy Jeromos. Szent Jeromos (331-420). A katolikus egyház egyik nagyon elismert és kiemelkedő alakja volt. A vulgátát ő fordította. A latin írásokból nagyon hosszú munkával létrehozta a latin katolikus Bibliát. Jeromos Palesztinában, tehát Izrael területén volt, amikor ezt fordította. Kimondottan ezért megtanult héberül, illetve elismert héber rabbik segítségével végezte a fordítást.

Ezt a munkát mi is elismerjük, hatalmas értékű munka. A későbbi korok sokat köszönhettek ennek a műnek. Volt benne azonban több probléma.

Én csak egyre szeretném felhívni a figyelmet, ami nagyon hatékony ágyúgolyónak bizonyult. Elkövetett egy „merényletet". Én egy az egyben az ő számlájára írom, mint szabad akaratból elkövetett bűnt. :-) A korok ezt lehet, hogy másképp értékelik.

1Mózes-ben, amikor az ember elbukik, Isten rendezi a kérdést, és megígéri a szabadítót, és azt mondja az asszonynak, hogy a te magod a kígyó fejére tapos. A vulgátában a „te magod"-at nőnemű névelővel látta el. Ez azt jelenti, hogy a katolikus Bibliában a mag, aki a Sátán fejére tapos nőnemű. Miért foglalkozunk egy ilyen kis fordítási hibával? Mert az evangélium üzenete az, hogy aki a Sátán fejére tapos, az Jézus lesz, Ő pedig nem kimondottan nőnemű.

Ebből utána komoly harcok voltak. Sokan próbálták ezt megfellebbezni. Az egyház azonban megvédte ezt a fordítást, és a mai napig ez így szerepel a katolikus Bibliában. Ez azért fontos, mert a Mária-kultusz, és az egész Éjkirálynő-jelenség, ami mentén a vallások az utólsó korokban egyesíthetőek lesznek, az Mária körül fordul meg, és ő az a nőnemű valaki, aki a kígyó fejére tapos. Én azért tartom ágyúgolyónak, mert bevitt a köztudatba egy olyan gondolkodást, amiben az emberek a végidőkben a megváltást és a problémák megoldását nem Jézustól, hanem Máriától várják.

 

Összegezve. Az ókori vallások behozták az ember számára azt a gondolkodást, hogy több Isten van. Az istenek születnek, van nászuk, szaporodnak. A görög, a hindu vallások, az egész világon elterjedt nagy vallások mind ezt sugallják. A keletkezésüket nem oda teszik ahova a Biblia, hanem lényegesen korábbra.

A keleti vallásoknak van egy olyan tanítása, ami azt mondja, hogy a bűn oka nem a teljes romlottság tana, hanem a bűn oka az anyagba való beszorulás. Minden rosszért az felelős a Földön, hogy egy tiszta tökéletes szellemi lény kénytelen megelégedni azzal, hogy anyagba zárva él, és az anyag felelős mindenért. Minden, ami az anyaghoz köthető, az a bűn lényege. Ez a gondolkodás több keleti vallás fő tanítása. Erre a megoldás a megtisztulás és a reinkarnáció. Ez azt jelenti, hogy ebben a testemben próbáljak tanulni a hibáimból, aztán meghalok, és újra kezdem egy következő körben. Mivel az idő végtelen, egyszer csak majd helyreáll a dolog.

A New Age rendszerezi és megmagyarázza az összes vallás közös gyökerét. Azért életveszélyes Helena Blavatsky, mert ő is meglátta azt, amiről mi beszélünk, hogy minden valamirevaló vallás mögött ugyanaz a szellemiség áll, csak különböző módon magyarázzák. Ő ezt megmagyarázta, rendszerezte, és megtette azt a szívességet nekünk, hogy abszolút szembeállította ezt az egész tant a kereszténység és a zsidóság Istenével. Helyből levadászta a keresztényeket és a zsidókat, és minden tanítását úgy fogalmazta meg, hogy 180°-kal szembeállította a kereszténységgel. Mondhatom azt is, hogy szemrebbenés nélkül felvállalt ellenmozgalom volt ez helyi környezetben 1800-as években Angliában, azután Amerikában. Igen ám, de mivé nőtt mára: láthatjuk a New Age mozgalmat. Ebben soha nem volt helye, szerepe sem a kereszténységnek, sem a zsidó gyökereknek. Sőt, ellenkezőleg!

Aztán behozza a keleti okkult praktikákat, és hozzáteszi a nyugati okkult praktikákhoz - ez a New Age szellemi gondolkodásának az alapja -, aztán keveri ezeket, és újakat hoz belőle létre. Ha felmész egy ezoterikus weboldalra - ne tedd meg -, azt találod, hogy mindennek a keveréke létezik. Lehet fél lábon délnek fordulva kézrátétellel úgy akupunktúrázni, hogy közben mantrát mondasz, és a csakrád kifordul. :-) Mindent kevernek, ami csak lehetséges. Újakat hoznak létre, és azoknak látszólag nincsenek mély történelmi gyökerei, de a szellemiségükben, a mondanivalójukban, és a mögöttük álló szellemi hatalmakban ugyanazok. Az ártalmatlannak látszó dolgoknak, mint ami például a Waldorf iskola volt, vagy bármi olyan, amit a New Age-be sorolunk - meditáció, kézrátétel, bioenergetika, ... -, azokkal nagyon vigyázz, mert a háttere mindig ugyanaz.

Egy érdekessége az egésznek - itt kapcsolódik a témánkhoz még inkább -, hogy Alice Bailey, akit a New Age anyjának hívunk, nyíltan felvállalta, hogy a mozgalom célja egy új világrend megteremtése, egy új világkormány és egy új világvallás létrehozása. A mozgalom politikai célja pedig a világuralom. Helena Blavatsky és Alice Bailey nagyon komoly irodalmat állítottak össze; a gondolkodásukat, a tanításaikat onnan ismerjük. Tehát ezeket ők maguk állítják magukról.

Amikor azt mondjuk, hogy Új Világrend, és látszólag csak gazdasági, vagy látszólag csak politikai vagy katonai, vagy bármilyen alapon működnek a dolgok, ez nem igaz. Ezért kezdtem így az előadást, hogy nem létezik, hogy valaki nem hisz. Lehet, hogy te nem hiszel, de akkor ezeket a szellemi eszméket szolgálod ki, ha ennek a gépezetnek vagy a része. Ha akarod, ha nem. Mindig először a spirituális, a lelki dolgok jönnek, a hit - miben hiszek, mi a célom -, aztán minden e köré épül fel.

A New Age-ről ennyit szerettem volna átadni. Honnan jön? Hová tart? Mik a fő irányvonalai, amik elképesztő módon megváltoztatták a történelmet? Mik azok az elemek, amivel nap mint nap találkozhatsz, és hat az életedre, vagy a környezeted életére? És szerettem volna kihangsúlyozni, hogy a mögöttük álló szellemiség nem csak valami, hanem nagyon komoly rendszerbe foglalt, hosszú távú célokkal rendelkező dolog.

 

Végezetül egy gondolat. Van egy rész az Igében, ami évtizedek óta foglalkoztat:

Ján 16:8-11  8És az, mikor eljő, megfeddi a világot bűn, igazság és ítélet tekintetében: 9Bűn tekintetében, hogy nem hisznek én bennem; 10És igazság tekintetében, hogy én az én Atyámhoz megyek, és többé nem láttok engem; 11Ítélet tekintetében pedig, hogy e világnak fejedelme megítéltetett.

Olyan sokszor olvastam ezt az életemben, és az esetek zömében nem értettem ezt a gondolatmenetet: bűn tekintetében meggyőz minket a Sz.Sz., hogy nem hiszünk Jézusban. Mi köze ennek a bűnhöz? Nem az a bűn, hogy ellopom a pénztárcádat? Nem az a bűn, hogy csúnyán beszélek? Nem az a bűn, hogy ...? Nem! Itt azt mondja, hogy meggyőz téged Isten Szelleme a bűn tekintetében arról, hogy nem hiszel Jézusban. Vagy hiszel.

Igazság tekintetében, én az én Atyámhoz megyek, és többé nem láttok engem. Az ítélet tekintetében e világnak fejedelme megítéltetett.

Amiért most előhoztam, hogy választ ad az egész probléma körre, ami körül forog a gondolatunk. A millió vallásos kérdés, a millió szellemi megközelítés kérdése, amit támadnak a New Age vallások, és ami a kereszténységgel szembe megy, azt gondolom, hogy a körül forog meg, hogy hiszel-e Jézusban, vagy sem. Ha egyszerű választ akarsz kapni erre a nagyon bonyolult, nagyon árnyalt nagyon összetett kérdésre, ez az egyetlen kérdés van, amit a Sz.Sz. megkérdez tőled: hiszel-e Jézusban, vagy sem?

Az egész tudomány, amit eddig elmondtam, vagy elmondhatnék, mehet a kukába, a szónak abban az értelmében, hogy ha nem tudtak meggyőzni a részletek arról, hogy mi az igazság, akkor csak erre az egy kérdésre kell választ adni. E körül fordul meg minden. Vagy hiszel Jézusban vagy nem. Ha hiszel benne, akkor tudod, mi a bűn kérdése a Földön. Ha nem hiszel benne, akkor teljesen mindegy, hogy mivel magyarázod. Hihetetlenül kifinomult módon lehet ma már magyarázni, hogy nem vagyok bűnös, és Isten engem elfogad, de a Biblia Istene ezt az egy kérdést szegezi nekünk: hiszel-e a Fiamban, Jézusban? A történelmi Jézus Krisztusban. Nem abban a Jézus Krisztusban, akiről sok más vallás beszél.

Mi az igazság? Rengeteg igazság van. Könyvek, tanítások, több ezer éves vallások. Erre mit mond Isten? „igazság tekintetében, hogy én az én Atyámhoz megyek, és többé nem láttok engem" Ez milyen bejelentés? Uram, mi az igazság? „Az, hogy Én fölmegyek az Én mennyei Atyámhoz." Ez válasz a kérdésre? Odamegy hozzád egy krisnás, és megkérdezi tőled, hogy mi az igazság, akkor te azt mondod-e, hogy igazság tekintetében a Sz.Sz. azt mondja: Én, Jézus Krisztus az Én Atyámhoz megyek, és többé nem láttok Engem. „Válaszolnál a kérdésemre? Én nem ezt kérdeztem." Isten pedig ezt válaszolja.

Azt gondolom, hogy a mi hitünk, és az a tanítás, amiben mi hiszünk, a teljes romlottság tana, és a bevégzett munka tana épül erre a két kérdésre. Egyetlen kérdés van, hiszel-e Jézusban, és a másik, hogy Isten elvégezte a munkát. Jézus Krisztus bevégezte a munkát, lezárta a munkát, semmit nem lehet hozzáadni.

Ez az üzenet - Én az én Atyámhoz megyek, és többé nem láttok Engem - nekem azt mondja, hogy az igazság kérdése egy lezárt, befejezett dolog. Jézus Krisztus keresztjén, és az Ő feltámadásával befejeződött. Semmit nem lehet hozzátenni. Semmit nem lehet átrendszerezni. Nem lehet máshogy értelmezni. 2000 évvel ezelőtt ez a tárgyalás megtörtént, lezárták, jegyzőkönyvezték és bezárták. Az igazság nem vitakérdés. Ott lett kijelentve az igazság.

Ítélet tekintetében pedig, hogy e világnak fejedelme megítéltetett. Ha megnézed a keleti vallásokat, a New Age mozgalmakat, hogy mit gondol a bűn kérdéséről, vagy a vallások általában hogyan rendezik a bűn kérdését, akkor azt látod, hogy mindegyik azt mondja: csinálj valamit, hogy megváltozz, és ha megváltozol, akkor közelebb kerülhetsz ahhoz a mércéhez, amit a te istened, vagy a te hited neked állított. „Én megtanítalak téged, csinálj valamit, légy engedelmes, légy kitartó; te ilyen, vagy olyan úton, módon közelebb kerülsz a mércéhez; vagy nagyon távol." Valamilyen rendszerbe tesz.

Erre mit mond Isten Igéje? Ítélet tekintetében pedig, hogy e világnak fejedelme megítéltetett. Ez megint látszólag nem ad választ a kérdésre. Pedig ez ugyanolyan válasz, mint az előző. A bűn kérdése le lett zárva 2000 évvel ezelőtt a kereszten; elvégeztetett, a Sátán megítéltetett, az asszony magva rátaposott, és nem rá fog taposni. Értem az én Istenem már semmit nem tud tenni. Mindent megtett ott és akkor. Ez is a bevégzett munka része.

Nincs új a nap alatt. A kereszténység Istene, Jézus Krisztus semmit nem tud hozzátenni ahhoz, amit már elvégzett. Minden elvégeztetett ott. Ezt azért mondom, mert az ítélet kérdése hihetetlen mozgatórugója az embereknek a valláshoz; a hithez, az Istenhez való viszonyulásban. A Biblia teljes mértékben kizár minden olyan filozófiát, ami azt tanítja, hogy te ma bármit tehetsz az üdvösségedért, a szónak abban az értelmében, hogy azért tehetsz valamit, hogy Isten téged elfogadjon.

Egyetlen dolgot tehetsz, hogy hiszel az Ő Fiában. A Biblia zéró toleranciát hirdet hirdet minden olyan megközelítésnek, ami Jézus Krisztus személyén kívül gondolkodik. Ezt azért sulykolom ilyen erőteljesen, mert a Ján 16:8-11-ben ez az Igerész erről szól. Ilyen egyszerű kérdések körül fordul meg a valóság és a hazugság.

A New Age-ről ennyit akartam mondani. Még egy-két alkalom van hátra, amikor summázom, hogy mi van ma, és hogyan tovább. Az Új Világrend kérdésében mire kell figyelnünk? Beszéltünk az aranyfejű szoborról, ezt fogom még egy kicsit kifejteni, habár már valószínűleg sejted, hogy a mai társadalmakban hol vannak jelen ezek az ideológiák, ezek a szellemiségek, és hogy ez hová tart.

Kérdés: A réselmélet lyukat üt azon a zártrendszeren, hogy a Földtörténet 6000 éves. Mennyire lényeges ragaszkodni a rendszerhez, a 6000 évhez?

Anti: Két megközelítés van. Ha azt kérdezzük, hogy Föld történelme hány ezer éves, akkor ebben a Bibliát vesszük tekintélynek. Ha abban keresed a választ, akkor erre az eredményre jutsz, hogy a Föld nem lehet sokkal idősebb, mint 6000 év. Egyszerűen azért nem, mert az időszakok meghatározásában Isten egy olyan rendszert használ, amit ha következetesen végigviszel a Biblián, akkor ez jön ki.

A másik megközelítés. Ha sikerül rést ütni a rendszeren, és azt mondjuk, hogy nem biztos, hogy hatezer éves a Föld, hanem x évvel több, akkor ebben megvan az a veszély, hogy neked elég ez a kis finomítás, de másoknak nem, és mostmár arról beszélnek, hogy 12 millió év. Ha sikerül rést ütni a bibliai rendszeren, és sikerül eljutni odáig, hogy a Föld 5 millió éves, akkor nagy bajba kerül az egész üzenet. Azért, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy az okkult vallások, a New Age filozófia és az, amiben most élünk, és ami felé megyünk, az pontosan ezen a résen megy ki, és az egész szellemvilág létjogosultságát, Isten és a szellemi lények létezését a Föld teremtése előtti időszakra teszik, és olyan módon magyarázzák, hogy a magyarázat közben feloldják a Biblia összes más igazságát is. Tehát vigyázni kell erre a kis résre, mert ahogy oda-vissza járkálunk rajta, az egész Biblia tekintélye kerül veszélybe.

Kálmán Ernő: Jézus Krisztus 21-szer idéz az Mózestől, és az az első szótól az utolsóig igazság. Ha valaki kétségbe vonná a teremtés hatnapi voltát, akkor kétségbe vonná Jézus Krisztus szavait.

Anti: Jézus Krisztus megerősítette, hogy Mózes minden szava igaz. A mózesi teremtéstörténet kijelenti, hogy a teremtés hat nap alatt történt. Jézus Krisztus szavainak tekintély és az igazság össze van kötve. Ha az egyiket támadjuk, azzal a másik is támadva lesz.

A Bibliának ez a része héber nyelven íródott, és az a szó, ami a napokat jelzi, ez nem ott fordul elő utoljára, ahol a Teremtés történetéről beszél, hanem végigvonul az Ószövetségen. Soha nem fűznek hozzá lábjegyzetet, hogy pl. ez a szócska Ezékiel idejében 24 órát jelöl, régebben meg mást jelentett.

Vannak ma már olyan bibliafordítások pont a réselmélet védelmére, ahol egy az egybe ezt korszaknak fordítják. „Az első korszakban Isten teremtette a csillagokat ..." Ezzel megint az a gond, hogy ugyanaz a héber szó, amit ma korszaknak fordítanak, elég rosszul jön ki, mert Dávid egy korszak alatt érte el a csatában a filiszteust, mert ugyanaz a szó van ott. Csak ott már nem úgy fordítják.

Ha erről többet kéne tudnunk, vagy máshogy lenne, akkor Isten jelezné. Gondoskodott is a Bibliában sok más területen ilyenről, hogy ne lehessen félreérteni. Mondanak mindenfélét az emberek, hogy más volt a forgási sebesség. Lehet, hogy picit más volt, de annyira biztosan nem volt más, hogy millió éveket tévedjünk.

Sanyi: A Teremtésnél mindig odateszi, hogy este és reggel zárja, nyitja a napokat.

Anti: Nagyon jó! Akkor itt már csak egy pici rés van. :-) Az hogy az elején volt úgy is világosság, hogy még nem is volt nap.

Kérdés: A földönkívülieknek ki a gazdája? Honnan vannak?

Anti: Honnan nincsenek? Erre az egyszerűbb válasz az, hogy mindent Isten teremtett. Más Teremtő nincs.

Másrészt a New Age-hez kapcsolva, annyiféle természetfeletti jelenségről tudósít a New Age világ ma. UFO-k, asztráltestek, szellemi tanítók, démonok, ... Egy regiment. Emberek ebben hisznek és komolyan is gondolják. Sőt a több ezer éves vallások tekintetében ezt nem nagyon lehet kikezdeni.

Isten Igéje pontosan felsorolja, hogy Isten kiket teremtett, és ott nyoma nincs ezeknek a bigyóknak. Már az egyik előadáson felsoroltam, hogy vannak a Jelenések könyvében, Dániel könyvében, Jób könyvében és még sok helyen beszél arról, hogy milyen lények vannak: kerubok, lelkes állatok, angyalok, bukott angyalok, aztán külön démonok-arról nem beszél sokat, hogy ezt pontosan hogyan kell érteni. Nincs világszellem, de van Sz.Sz., és van az ember, és növények és állatok. A Biblia nem tesz említést másról. Ha bölcsek akarunk lenni, akkor ehhez ragaszkodunk.

Ha lennének, és az univerzum részei lennének, akkor Isten beszámolt volna róla, de nem tette. Ezzel is vigyázni kell: „Persze, Isten nem mondta, de azért lehetnek!" Van egy hierarchia a teremtés alapelméletében és alapgondolatában. Isten az embert akarta úrrá tenni a teremtésen, és az összes többi lényt, az angyalokat és egyebeket szolgává teremtette. Szolgáljanak Istennek, és szolgáljanak az embernek. Az eredeti tervben, amikor a teremtés megtörtént, akkor a csúcson az ember állt, és minden alá volt rendelve. Ha érteni akarod, hogy miért nem lehetnek más lények, az ezért van, mert ha lennének olyan lények, akik minket szolgálnának, akkor azt Isten elmondta volna. Én tartom magam ahhoz, hogy az összes többi kitaláció.

Kit teremt magának
A boldogtalan,
S mint védangyalának,
Bókol úntalan.

/Csokonai: A reményhez - részlet/

(-Lehet, hogy  ez a „Teremtsünk magunknak isteneket" mozgalom első előadása. :-)

Az isteneknek azért van ilyen hatalmas száma, mert az ember teremti magának arra, hogy ellensúlyozza a boldogtalanságát. - szólt Sanyi.

 

Filmajánlat. A címe: Az élet rejtélyének megfejtése. Ha bárki szeretné megnézni, és nem tudja, hogy honnan szerezze meg, az írjon az info@eredmenyeselet.hu-ra. Ott pontosan megírjuk, hogy hogyan juthatsz hozzá. Ez egy hi-tech-es tudományos ismeretterjesztő film. Olyan bizonyítékokat tesz le az asztalra, amit Darwin kért arra, ha bárki ilyet szállít, akkor visszavonja az elméletét. „Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy vannak ilyenek, de Darwin már meghalt, és az elmélete kiszökött a palackból." :-)

Ha valakit azonban konkrétan az igazság érdekel, akkor az nézze meg ezt a filmet. Arról szól, hogy létezik olyan legkisebb élő rendszer, amely bizonyítja, hogy rendkívül intelligensen és összetetten és bonyolultan és tervezetten van megalkotva az a legkisebb valami, amit mi végkövetkeztetésképp még soha nem találtunk meg, illetve ha megtaláltuk volna, akkor ebből indultunk volna ki. Minél tovább egyszerűsíted a képletet, annál bonyolultabb lesz ez az üzenet, és kiderül, hogy Isten áll mögötte.

Szabó Peti: Ezt úgy hívják, hogy egyszerűsíthetetlen összetettség. Van erre egy jó szemléltetés. A példa a derékszíj. Ahhoz, hogy működjön, ellássa a funkcióját - be lehessen csatolni és tartson -, ahhoz néhány összetevőre szükség van. Kell a bőrszíj; a csat, aminek van tengelye, nyelve és kerete; és a lyuk a szíjon. Öt darab elem. Ettől a szíj működik. Ha az öt elemből egyetlenegy 1-2% hibával nincs a helyén, akkor a rendszer nem működik, szétesik. Arra gondolok például, hogy ha a tengely picit meghajlik, akkor a nyelv nem támaszkodik fel a keretre, átbillent, és az öv nem tart. Egyetlenegy tényezőnél egy apró eltérés.

A lottó is erről szól. Csak öt számot kell eltalálni a kilencvenből, de ha megnézed statisztikailag, hogy mennyi esélyed van arra, hogy öt találatod legyen ... Ha csak egy picit is nem találod el, akkor nincs lottó ötösöd. Egy átlagemberbe háromszor belecsap a villám (annak sincs túl nagy esélye), mire öttalálatosa lesz. :-) Ezért hívják tovább nem egyszerűsíthető rendszernek, mert öt eleme van, és ha bármelyik nincs a helyén, akkor a rendszer nem működik.

Mivel nem egyszerűsíthető tovább, tuti, hogy az evolúcióval nem jöhetett létre, mert az evolúció azt mondja, hogy az alkotóelemek folyamatosan fejlődtek, és a fejlődés útján állt elő az egész. Van azonban egy olyan tovább nem egyszerűsíthető dolgunk, ami az ennél egyszerűbből nem jöhetett létre, mert az nem volt működőképes. Tehát nem kezdődhetett úgy, hogy volt a szíjunk és rajta a lyuk.

Az evolúcióelmélet másik képlete a természetes kiválasztódás, hogy csak az életképes dolgok maradnak fenn, vagyis ami nem működőképes, az elpusztul. Az öv csak akkor életképes, ha mind az öt alkotóeleme a helyén van. A biológia tele van ilyennel. Például az emberi szem. Kérdezz meg egy biológust, hogy az emberi szemnek hány alkotóeleme van, és mennyire a helyén kell lenni ahhoz, hogy az működjön. Ezek nem jöhettek létre folyamatosan, mert az egész rendszer csak akkor működik, ha teljesen kész. Félkész állapotban nem működik.

Anti: Ennek a summája a darwinizmusra visszavetítve, hogy a legkisebb alkotóelem: a sejt - a nadrágszíj - olyan, mint Chicago. Őrületesen bonyolult, jól működő rendszer. A teljes tudomány - aki nem ért ezzel egyet - azzal van elfoglalva, hogy bebizonyítsa, hogy a fehérjék véletlenszerűen találkozva létrehozhatják ezt a sejtet. A filmben szereplő tudóscsapat bebizonyította, hogy - az RNS és a DNS a két kulcskérdés - az RNS tartalmazza azt az információcsomagot, ami megmondja azt, hogy a fehérjéket hogyan és milyen sorrendben kell összerakni. Ez bizonyítja az intelligens tervezést.

Ma már be tudták bizonyítani, hogy a legkisebb alkotóelemre az RNS-ben ott van minden esetben tökéletesen leírva a recept, hogy azt hogyan kell összerakni. A receptre nincs magyarázat. Az evolucionistáknak nincs erre válasza.

A film nagyon jó, csak akkor nézd meg, ha érdekel az igazság. Ha bárki nem érti a modell, Peti szívesen kölcsönadja a nadrágszíját. :-)

Kérdés: A tudomány és a Biblia mennyire van összhangban? A tudomány ma markánsan képviseli azt, hogy tudományos módszerekkel bizonyítani lehet dolgok életkorát, és ezek az életkorok az esetek zömében lényegesen, nagyságrendekkel vagy hatványozottan hosszabbak, mint hatezer év.

Anti: Dr. Kent Howind nagyon aktív és hatékony harcosa az evolúcióelmélet támadásának és a kreacionista elmélet megvédésének. Van egy video sorozata, amiben beszél erről. Nem kifejezetten rokokó stílusú az ember. Ő egy amerikai "hívő jenki", akinek megvan a maga bukéja. Viszont a felkészültsége és hatékonysága rendkívüli. Nagyon sokat lehet belőle tanulni.

Alapvetően az ő válasza erre a kérdésre az, hogy szénizotópos módszerrel vizsgálják, hogy minek mennyi a kora. Ennek a vizsgálatnak van egy kulcsa, hogy olyan anyagokból tud kiindulni, amik a szerves vegyületekből maradtak vissza. A szerves vegyületek keletkezésének van egy törvényszerűsége. A szénizotópos vizsgálat végkövetkeztetése igaz lenne, ha az alap, amire azt fölállították, igaz lenne, de az alapot csak akkor tudod helyesen megérteni, ha hiszel a teremtésben. Ha nem hiszel a teremtésben, akkor azt az alapot, amire ez felépül, ki kell dobnod a kukába. Ezt teszi a tudomány, és továbbmegy a következtetésben, és visszavezeti az egészet egy olyan időszakra, ami kinyúlik a hatezer évből és elmegy a csodába.

Dr. Kent Howind nagyon sokat beszél arról, hogy a Teremtés és az özönvíz közötti időszakban nagyon más körülmények voltak a Földön. A Biblia szerint a Földet, az atmoszférát körülvette vagy egy vízburok, vagy egy jégburok, és amikor az özönvíz volt, akkor ez a burok esett le csapadék formájában. Ez a bibliai tanításokkal teljesen megvédhető. Az, hogy a Föld egy ilyen jég- vagy vízburokban volt, ez olyan mértékben más körülményeket idézett elő, ami sok mindenre választ ad. Például a hatalmas állatokra, pl. dinoszauruszukra, és a későbbi kipusztulásukra is.

Amikor az ez a burok megszűnt, akkor "elszökött" az oxigén nagy része, és elpusztultak ezek az állatok. Egy dinoszaurusz nagyságához képest olyan kicsi orrlyuka volt, mint ma a lónak. Egy olyan méretű állat, ahhoz hogy megtöltse a tüdejét levegővel, miközben szívná be, leégne a gégéje. Valószínű, hogy amikor azok éltek, olyan mennyiségű oxigén volt a levegőben, amiben elég volt kis mennyiséget beszívni egy akkora állatnak, és tudott létezni.

A lényeg, hogy a Bibliával alátámasztható elmélet, miszerint egy ilyen burokban volt a Föld, az választ ad a szénizotópos módszer pikáns kérdéseire is. Ha elveszed ebből a környezetből, és úgy csinálsz mintha ez nem lett volna, akkor pedig akár millió éveket is kimutat.

Josh McDowell-nek vannak jó könyvei ebben a témában: Bizonyítékok a keresztény hit mellett; Kérdezz bátran Istenről, hitről, vallásról; Válaszok a keresztényhitet vizsgáló nehéz kérdésekre; Ne dobd el az agyad.

Az www.istenletezik.hu-n, illetve a velunkazisten.hu-ról elérhető KETA előadások között az Apologetikában van olyan előadás, ami az evolúcióelmélettel foglalkozik, és abban nagyon jó válaszok vannak ezekre a kérdésekre.