Skip to main content

04.13 Meghaltunk a bűnnek

„Így ítéljetek ti is magatokról, hogy meghaltatok a bűnnek, de a mi Urunk Jézus Krisztusban az Istennek éltek" (Róm 6,11).

A görög eredeti szerint: „úgy számoljatok magatokkal". Mit jelent ez a görög szó? Számolást, könyvvitelt. A számolást mi emberek pontosan el tudjuk végezni. Tud egy művész fényképszerű pontossággal lefesteni egy tájat? Kezességet vállalhat-e a történettudós egy-egy adat tökéletes pontosságáért, vagy a térképkészítő bármely térkép hibátlanságáért? Legjobb esetben is csak megközelíthetik az eredetit. Tehát akkor mit csinálhat az ember, ami teljesen megbízható? Számolhat. A számtanban nincs helye tévedésnek. Egy szék meg egy szék az két szék. Ez egyaránt igaz Londonban, Fokvárosban, New Yorkban és Singapure-ban. Az egész világon és minden időben: egy meg egy az kettő.                         

Vajon Isten állításai kevésbé helytállóak? Kívánhatja-e tőlem, hogy valami hamisat írjak a pénztárkönyvembe? Természetesen nem! Tehát ha Ő arra biztat, hogy számoljunk úgy magunkkal, mint akik meghaltunk a bűnnek, ez azért van, mert arra a tényre örökké támaszkodhatunk, hogy Krisztusban meghaltunk a bűnnek.