Skip to main content

Miből áll egy napi csendességi idő?

 

"A szorgalmas tervei biztosan bőséghez vezetnek, de mindenki aki elsieti a dolgát, ínségbe jut." (Példabeszédek 21:5 - ESV fordítás)

A csendességi idő megtartása olyan, mint sok más tevékenység amit csinálnál az életben - legalább egy szempontból. Ha van egy terved, az segít a sikerességben. A Biblia azt mondja: "A szorgalmas tervei biztosan bőséghez vezetnek, de mindenki aki elsieti a dolgát ínségbe jut." (Példabeszédek 21:5 - Angolból szabadon fordítva)

Ha még sosem tartottál csendességet eddig, akkor lehet, hogy nincs egy jó és egyszerű terved, hogy kivitelezd.  Minden tervnél amit kifejlesztesz, fontos az egyszerűség. Ha bonyolulttá teszed, akkor nagyobb eséllyel térsz el a céltól. Minden amire igazán szükséged lesz egy hatékony csendességi időhöz az egy Biblia, egy jegyzetfüzet és talán egy énekes könyv.

Tehát hogyan is néz ki egy napi csendességi idő?

 

Először is, legyél csendben az Úr előtt. A Biblia ezt az Úrra való várakozásnak hívja. Úgy kezdhetsz neki ennek, hogy egyszerűen leülsz és befogod a szádat.

Másodszor, imádkozz tömören. Kezdj egy rövid nyitó imával. Kérd Istent, hogy nyissa meg az elmédet, és vezessen. Kérd, hogy tisztítsa meg az elmédet.

Olvass egy részt az Írásból, lassan. Itt kezdődik az Istennel folytatott beszélgetésed. Ő beszélni kezd hozzád az Igéjén keresztül, és te válaszolsz neki imában. Lassan olvasd a Bibliát. Ne próbáld túl gyorsan olvasni, vagy túl sokat. Minél lassabban olvasod az Írást, annál jobban rá leszel kényszerülve, hogy gondolkodj azon amit olvasol.

Elmélkedj az Ő Szaván. Tölts időt azzal, hogy megrágod, amit Isten mond neked. Úgy rágd meg az Igét, ahogyan a tehenek a szénát. Tűnődj el rajta, birkózz vele az elmédben. Sok jó módszer van arra, ahogyan az Igén elmélkedhetsz. Pontos ötleteket találhatsz a "Rick Warren Bibliatanulmányozó módszerei" című könyvben a Bibliáról való elmélkedéssel kapcsolatban.

Írd le, amit felfedeztél. Amikor Isten szól hozzád az Ő Szaván keresztül, legyen annyira fontos neked amit mond, hogy le is írod. Az írás képessé tesz minket arra, hogy emlékezzünk rá, hogy Isten mit mondott nekünk, és lejegyezzük a felfedezéseinket.

Imádkozz újra. Légy csendben. Kérd Istent, hogy mutassa meg neked az Ő Szavát. Beszélj arról Istennek, amit Ő mondott neked. Mondd el, hogy mit gondolsz arról, amit Ő mond. Beszélj neki mindenről, ami az elmédben megfogalmazódik.

Nem csak egy mód létezik arra, ahogy a csendességedet megtarthatod, hanem egy ehhez hasonló terv követésével is elindulhatsz azon az úton, ami az eredményes csendesség megtartásához vezet.

Beszéljünk róla!

 

  • Gondoltál már úgy a csendességedre, mint egy intim beszélgetésre Istennel? Miért, vagy miért nem?
  • Milyen zavaró tényezőket kell kiküszöbölnöd azért, hogy "csöndben légy"?
  • Miért nehéz néha, hogy lassan olvasd a Bibliát és elmélkedj azon, amit mond?