Skip to main content

Kövek, kavicsok, homok és víz

A professzor fogott egy befőttes üveget, majd feltöltötte körülbelül 5 centiméter átmérőjű kövekkel, majd rákérdezett, hogy tele van-e az üveg?

- Igen. - volt a válasz.

Ezután elővett egy poharat, tele apró kavicsokkal, és elkezdte beleszórni azokat az üvegbe. Miután a kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres helyeket, megint megállapították, hogy az üveg tele van.

Ezután elővett egy poharat homokkal, és beletöltötte az üvegbe. A homok természetesen minden kis rést kitöltött.

Prof így szólt: Vegyétek észre, hogy ez a ti életetek. A kövek a fontos dolgok az életben. A családod, szerelmed, az egészséged.

Ha minden mást elveszítenél, az életed akkor is teljes maradna. A kavicsok azok amik még számítanak, mint a barátok, rokonok, a munkád.

A homok az összes többi: az apróságok. Ha a homokot töltöd be először, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez történik az életeddel. Ha minden idődet és energiádat az apróságokra fordítod, nem marad hely azoknak a dolgoknak, amik igazán fontosak a boldogságod érdekében. Először a kövekre figyelj, amik igazán számítanak. Mindig lesz időd dolgozni, takarítani, vendégeket hívni, rendet rakni.  A többi csak homok.

Az egyik diák megkérdezte: és most már tele van-e az üveg?

Mire a professzor azt válaszolta, hogy igen. Erre a diák fogott egy pohár vízet, és beletöltötte az üvegbe. A vízet a homok elnyelte, és térfogatváltozás nem következett be. Azt mondta erre a diák: "Nos, ha az életünk már „teljessé vált” is, a fenti példából jól látszik: az életünk akkor lesz igazán teljes, ha minden átitatódik Isten Igéjével.

Jn 4. 14 aki pedig abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert az a víz, amelyet én adok, örök életre buzgó víz forrása lesz benne.