Skip to main content

A Repülő Wallendák

A Ringling Brothers Barnum and Bailey Cirkusz bemutatójának fénypontja a Detroit-i Cobo Hall-ban a Wallenda család kötéltáncos mutatványa volt, akiket a Repülő Wallendák néven emlegettek. A cirkusztörténet a legnagyobb kötéltáncosok között tartja őket számon.

Egyik számuk az volt, hogy egy négyszintes piramist alkotva sétáltak a kötélen. Az alsó szintet négy-öt férfi alkotta, a következőt kettő vagy három, további kettő volt a harmadik szinten, és végül egy kislány volt a piramis csúcsa.

Ezt a négyszintes piramis-formát fenntartva az aréna egyik végéből a másikba sétáltak a kifeszített kötélen. Hihetetlen és példátlan alakítás volt. Hónapokon keresztül bemutatták ezt estéről estére szerte a világon.

Egy este, amikor az előadás a vége felé közeledett, a négyszintes piramis műsorszáma következett. A nézők feszült várakozással, néma csendben ültek a sötét arénában. A reflektorfény kiemelte a Wallendákat a levegőben, amint éppen elindultak a kötélen. Amikor az útnak körülbelül a kétharmadánál jártak, az alsó szinten az egyik férfinak, a fiatal Dede Wallendának, remegni kezdett a térde, és németül felkiáltott: „Nem bírom tovább tartani!" Azzal összeesett, és az egész piramis összeomlott. A Wallenda család számos tagja a több méter magasan kifeszített kötélről a mélybe zuhant. Néhányan közülük egész életükre lenyomorodtak, egyikük pedig meghalt.

Érezted-e már úgy magad, mint Dede Wallenda? Az iskolai feszültségek, a házi feladatok, a szülők, a család vagy a barátok olyan súllyal nehezednek rád, hogy legszívesebben így kiáltanál fel: „Segítség! Nem bírom tovább!" Ilyenkor szerető barátokkal kell körülvennünk magunkat, és ragaszkodnunk kell Krisztushoz. Erről szól a gyülekezet. A gyülekezet nem azért van, hogy újabb terhet rakjon amúgy is roskadó vállunkra, hanem hogy támogasson bennünket, és biztosítsa azt a segítséget, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy elviselhessük mindazt, ami a világban van.

Amikor úgy érzed, hogy térdeid csaknem megrogynak, jöjj Krisztushoz! Jöjj az Ő népéhez, a gyülekezethez! „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és Én megnyugvást adok nektek" (Mt 11,28).