Skip to main content

A Vonzás Művészete - Váljunk kellemes társasággá!

Az emberek felteszik a kérdést:

- „Vajon miért nem tudok könnyebben barátokat szerezni?"

- „Vagy azok a személyek, akik érdekelnek engem, miért nem érdeklődnek irántam?"

- Mérgesen: „Miért van az, hogy én mindig a rossz embereket vonzom, és nem azokat, akiket szeretnék?"

Nem a romantikus kapcsolatokról akarok beszélni. Ismeretség szintje, Barátság szintje, Másik nem szintje, Munkatárs szintje, Távol élők szintje, Család szintje. A "kapcsolatok" szó sokszor nem tiszta. Romantikára gondolnak. De én nem erről beszélek, hanem ezekről a különböző kapcsolati szintekről.

 

A kisugárzás-elv -Sokszor elmegyünk emellett.

1. Azt vonzod, amit te magad közvetítesz!

2. A hasonszőrűség elve

 • Ha növekedő embert, fejlődő embert akarsz vonzani, akkor neked is ilyenné kell válnod.
 • Ha istenszerintvaló férjet vagy feleséget akarsz, akkor először neked kell azzá válnod, úgy élned.
 • Ha azt akarod, hogy kellemes emberek akarjanak veled ismerkedni, magad is kellemes kell, hogy légy.
 • Ha azt akarod, hogy érzelmileg egészséges emberek nevezzenek a barátjuknak, magad is egészségesnek kell lenned.
 • Ha azt akarod, hogy vonzó emberek vonzódjanak hozzád, akkor magad is vonzó ember kell, hogy légy. Nem a külső vonzalomról beszélek, hanem a belsőről, érzelmi és szellemi vonzalomról.

 

Néhányaknak szükségük van segítségre, hogy hogyan is válhatnak vonzó emberré.

 

3. A Siker titka...

                        ... nem annyira a megfelelő személy megtalálása, mint inkább az, hogy magad válj a megfelelő személlyé.

"Ne azzal foglalkozz, hogy megtaláld a megfelelő személyt, hanem töltsd ezt az időt arra, hogy a megfelelő személlyé válj. Mert így mindenképpen nyersz. Találhatsz egy istenszerintvaló, nagyszerű házastársat (RBT included). Ugyanakkor, ha Isten az egyedülállósággal áldott meg, akkor nem leszel csalódott az életedben, hogy milyen haszontalan és ostoba dolgokra töltötted az idődet. Ne úgy nézd az egyedülállóságod idejét, mint egy várakozó időszak, hanem úgy lásd, mint időszakot arra, hogy mindinkább Krisztus képére formálódj, hiszen nem tudod, mit hoz a jövő."

4. Mielőtt elnyernéd mások tetszését...

                        ...önmagad tetszését kell elnyerned.

Jézus: "Szeresd felebarátodat, mint önmagad!" -Sajnálom azt az embert, aki olyasvalakinek a szomszédságában él, aki nem szereti önmagát, nem fogadja el önmagát.

"Ismerd Önmagad! Kedveld Önmagad! Légy Önmagad!" (Chuck Swindoll)

"Önmagad legjobb barátjának lenni azért klassz, mert te biztosan mindig kéznél leszel, amikor szükséged van rád."

A legnagyobb hiba, amit emberek elkövetünk, hogy olyan embereket akarunk keresni, akik majd boldoggá tesznek bennünket. Csak egy személy van, aki igazán boldoggá tud téged tenni. Ő AZ ÚR JÉZUS KRISZTUS!!!

5. Éppen ezért a legfontosabb kapcsolatod...

 • ...Jézus Krisztus!
 • Ha ezt a kapcsolatot táplálod, az összes többi fejlődni fog!

Néhány vonzó tulajdonság: Fókuszáljunk a pozitív dolgokra

8 olyan tulajdonság, melyek a jellemünk vonásaira igazak, mert valójában az, hogy ki vagy belül, az számít.

 

I. Krisztushoz hasonlatosak vagyunk.

Az egyik dolog, amit tett, míg itt volt a földön, hogy képes volt bemutatni azt, hogy Ő tényleg törődött az emberekkel.

Márk 10:45 Ő nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem azért, hogy Ő szolgáljon mindenkit. Kétféle embertípust figyeltek meg: Valaki, aki belép egy társaságba, és azt mondja: "Hahó itt vagyok!", a másik pedig, aki belép, s a többiek mondják, hogy: "Hé itt vagy!". Így éreztetik, hogy te vagy a középpontban és nem ők. Ehhez annyit kell tegyél, hogy éreztesd velük, hogy ők fontosak számodra. Tégy fel kérdéseket nekik, fejezd ki a vágyakozásod, hogy meg akarsz tudni róluk dolgokat. Ha így viselkedsz, akkor el fognak ámulni rajta, hogy milyen jól tudsz egy beszélgetést lefolytatni velük. Ez onnan ered, hogy megpróbáljuk azt éreztetni az emberekkel, hogy ők fontosabbak, mint mi magunk.

1. Máté 9:35-38: Jézus Jeruzsálemben, összefoglalva: jött, látott és gondoskodott. Olyan ember volt, akit szerettek. A kérdést fel tehetjük magunknak, hogy vajon mi olyan emberek vagyunk, akik törődnek a másikkal? "Reach Out and Touch Someone"-egy telefontársaság szlogenje. Manapság meg vannak az információs csatornák, de valahogy elmegyünk az igazi kapcsolódási pontok mellett, ahol szívtől-szívig eljut egy kapcsolat. Emlékezz: céllal vagyunk itt a földön. Vannak emberek az életedben, akiknek szükségük van rád. Nem lehetsz ott mindenkivel, de lehet mély kapcsolatod néhánnyal. Ha űzöd a kapcsolatot  mindenkivel, akkor nem kerülsz mélyre senkivel.

2. Róm 12:6 Még ajándékot is kaptál ehhez. "A nekünk adott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak." Ez is része a Krisztushoz való hasonlatosságnak.

3. Gal 5:22-23 Isten azt akarja, hogy jellemmel bíró emberek legyünk. Az Ő jellemével bíróak. A szeretet, öröm, békesség, szívesség, jóság, türelem, hűség, mértékletesség, szelídség. Ezek olyan jellemvonások, melyek jelzik, hogy valaki krisztusi ember. Az emberek szeretnek ilyen emberek közelségében lenni. Nincs Jézusnál vonzóbb személyiség. Ezért is fontos, hogy mindennap törekedjünk arra, hogy Őrá hasonlítsunk.

II.  Egészséges külső kisugárzásunk legyen.

1. Egy örömteli szív

„A mosoly a legolcsóbb kozmetikum."

„Ha mosolytalan embert látsz, akkor ajándékozd meg a tieddel."

Tehát az egészséges megjelenéshez hozzátartozik egy jó mosoly és olyan öröm, ami ránk, keresztényekre jellemző, még akkor is, amikor nehézségeken megyünk keresztül.

„Ha öröm van a szívedben, akkor tudasd ezt az arcodon is."

 

2. Fontos, hogy reményteljes jövőképed legyen. Akinek a szívében remény van, az tud optimistán a jövő felé nézni. Ők visszautasítják azt, hogy a múlt rabságában éljenek. A hit, remény átszínesíti azt, hogy hogyan látjuk a jövönket. Az eredménye az lesz, hogy reménykeltőek leszünk.

3. Humorérzék: segít, hogyha magadon tudsz nevetni. Kedvesen együttnevetni másokkal magadon.

4. Alázat: Fil 2: Ugyanazon indulat legyen bennetek, mint a Krisztus Jézusban volt. Nem az, hogy szolgáljanak felé, hanem, hogy Ő szolgáljon mások felé.

 

III. AKTIVITÁS. Tehát aktívan résztvesz dolgokban.

Néha otthon ülsz és TV-zel vagy számítógépezel és azon tűnödsz, hogy kimenj-e a világba és megváltoztasd mások életét, velük legyél és hatással legyél rájuk, szolgálj feléjük? Egy aktív személy szeret másokkal együtt lenni és emberek szeretnek vele együtt lenni.

 • Jakab 2:17 Jakab szeretné, ha aktívak lennénk. A hit cselekedetek nélkül halott. Ha olyan vagy aki nem engedi csak úgy el a dolgokat maga mellett, hanem megragadja a lehetőségeket, na az egy vonzó tulajdonság. Ez segít másoknak is. Mert átragad másokra is ez az érzés. Mert szeretnénk, ha mások is hatékonyabbak lennének az életükben.
 • Az aktív hit érdekében meg kell fizessük az árat. 1Kor 9:24-27 Úgy fuss, hogy elnyerd a versenydíjat. A versenyzők meg akarják nyerni az olimpiát. Ugyanígy mi is szeretnénk megváltoztatni a világot JKR-ért. Néha nekünk is szükségünk van bátorításra, hogy kimenjünk a világba és aktívabban résztvegyünk, mint keresztények.

 

IV.  KAPCSOLATKÖZPONTÚ.

Vannak olyanok, akiknek ezen dolgozniuk kell. És úgy kell ezen dolgozni, hogy egy kapcsolatközpontú ember váljon belőlem. Sokaknál előfordul az a probléma, hogy azért próbál jól kinézni, hogy másoknak tetszen. De ennél többnek kell legyünk. Nemcsak vonzó csomagolás. Mert azt szeretnéd, hogy amikor valaki a csomagolás mögé néz, az lássa, hogy te valóban egy érdekes ember vagy.

1.      Néhányunknak a jobb kommunikáción kell dolgozzunk,

 • hogy jobban kommunikáljunk másokkal.
 • Hogy hogyan add át a gondolataid;
 • Hogy hogyan kommunikáld az érzelmeid.

2.      A következő, hogy megtanuljuk, hogyan hallgassunk? Hogyan figyelhetünk oda másokra.

 • Ha meg tudod tenni, hogy úgy hallgasd néha a beszélgetéseid, mintha hallgatóznál, aztán kiértékelnéd. Aztán feltenni a kérdést, hogy inkább monológokban beszélgetek, vagy a másik is szóhoz jut? Vagy feltehet egy jó barátodnak a kérdést, hogy szerinte hogyan beszélgetsz. Egy másik ember beszélgetéséből is meg tudod állapítani, hogy ott egy monologikus beszélgetés folyik, vagy tényleg beszélgetnek.

3.      Amit még meg kell tanuljunk, hogy rendelkezésre álljunk. Amikor szüksége van rám, akkor ott vagyok vele. Mert az emberek vonzódnak azokhoz, akik tudnak adni valamit.

 

Úgyhogy mindezek után tedd fel a kérdést, hogy vajon mások milyennek látnak engem? Ez fontos. Nem az önértékelésem miatt, hanem, hgoy mennyire vagyok jó csatornája mindannak, amit az Úr adott nekem. Nem élhetünk passzívan. Az ÚSZ-i levelek fele arról szól, hogy kik vagyunk mi Krisztusban, a másik pedig a gyakorlati keresztény életről. Mert Krisztus élete megnyilvánul.

„Olyan félénk vagyok, hogy még magamhoz is csak nagy rákészüléssel merek szólni."

 

V.  LÉGY IZGALMAS ! Szeretsz izgalmasokkal együtt lenni igaz? Mások is. De hogyan válsz olyan emberré, aki izgalmas mások számára.

 

1.      Tágítsd a látókörödet! Tegyél olyan dolgokat, amiket még soha nem csináltál. Ne egyedül tedd. Hívj meg egy-két barátot!

2.      Olvass, utazz, fedezd fel a világot! Néha nem kell elutazni, hogy új dolgokat megtapasztalj.

3.      Tégy fel jó kérdéseket! Tanuld meg az embereket megismerni és minél többet tanulj meg róluk. Növekedj!

 

VI.  LÉGY FIGYELMES, ÉRZÉKENY! Légy olyan, aki észreveszi, figyelembe veszi a másik ember hangulatát is! Képes lehetsz arra, hogy embereket olvass. Sokszor magunkkal vagyunk elfoglalva, hogy a másikat lenyűgözzük, ahelyett, hogy a másikra figyelnénk. Azok, akik megtanulnak embereket olvasni, megtanulják, hogy hogyan válaszoljanak nekik.

 • Jézus is arról tanított, hogy mások fontosabbak legyenek, mint önmagad.
 • Róma 12:15 Örüljetek az örülőkkel és sírjatok a sírókkal. Lépj bele a cipőjükbe! Próbáld meg átérezni azt, amin átmennek! Egy svéd közmondás azt mondja:

„A megosztott öröm dupla öröm, a megosztott fájdalom és szomorúság felezett fájdalom és szomorúság."

 • Péld. 12:25 Egy jó és bátorító szó felüdíti a lelket.

 

VII.  ÉRETTSÉG:

1.      Kol 1:28 Mi Krisztust hírdetjük, hogy mindenkit az érettségre vigyünk. A szó: tökéletes, teljes.

2.      Fil 3:14-15 Pál megvallása, hogy fut a cél felé. Be akarja fejezni a versenyt és meg akarja nyerni Krisztust. Az érett ember így gondolkodik. Tehát nem adjuk fel a versenyt és nem elegyedünk bele akár irigységbe féltékenységbe vagy rossz dolgokba. Nem engedjük azt, hogy az életünk körülményei ránk nehezedjenek és elnyomjanak. Ehelyett kitartóan imádkozunk és erőt merítünk Krisztusból, hogy a körülmények fölött tudjunk élni. Érettség még, hogy elvállaljuk azt a szerepet, hogy mi vagyunk a vesztesek. Ha valaki megbánt, akkor nem hibáztatjuk ezért a problémáért. Egy ilyen helyzetben a helyes hozzáállás: Vajon Krisztus mit tenne ebben az esetben. Mert ha érettnek valljuk magunkat, akkor ez azt jelenti, hogy a mindennapokban hűségesek vagyunk JKR-hoz. Akár jól érzem magam hozzá vagy sem. Még akkor is szeretettel viszonyulok a másikhoz, amikor igazából meg sem érdemli azt.

 

Botár Balázs (Adaptáció Craig Henry előadásából)