Skip to main content

Légy hű, most!

P. Mark

Ézs 45:22a Térjetek én hozzám, hogy megtartassatok földnek minden határai,

Azt mondjuk a muzulmánnak, a buddhistának és a hindunak: nézz Jézusra, hogy megváltass! Nincsen másik út. Az ateistának is azt mondjuk: nézz Jézusra! Azt mondjuk annak az embernek, aki nagyon jó, és nagyon vallásos, hogy: nézz Jézusra és megtartatsz! „Én vagyok az út, az igazság és az élet" (Jn 14:6) Csak egy út van ma a hívők számára. Jézus azt mondja: nézz Rám és az üdvösségben benne van a szabadulás! Milyen közel van Jézus?

Fil 4:5 az Úr közel van. Közel van mindenkihez, aki segítségül hívja a nevét.

Zsolt 145:18 Nézz Rám, meg leszel váltva és megszabadulsz.

Nem számít, mi a problémád. Nem számít, milyen helyzetben vagy. Nézd Isten Bárányát. Mit jelent ez: nézni? Azt jelenti, függünk Tőle, bízunk Benne, ragaszkodunk Hozzá. Mária, amikor találkozott a feltámadt Úr Jézussal, akkor ragaszkodott az Ő lábához. Menj Hozzá és ragaszkodj Hozzá! Jézus azt mondja: „Nézz Rám, megszabadulsz és megváltatsz! Azért, mert Én nem egy távoli Isten vagyok. Nagyon közel vagyok hozzád." Isten képes. Ő közel van, nagyon közel van. Isten elérhető számunkra ma este.

Ő rendelkezésünkre áll és elérhető arra, hogy szeressen bennünket, hogy megáldjon minket, hogy bátorítson minket, hogy megmossa a lábunkat, hogy szolgáljon felénk. „Nézz Rám!" Néha egyszerűen csak van egy problémánk, és annyira fókuszálunk arra a dologra - egy helyzet, egy kapcsolat, bármi legyen is az -, csak nézz Rá! Menj lelket nyerni és nézz Rá!

„Nézz Rám, meg leszel váltva, és megszabadulsz." Mert Isten annyira közel van mindannyiunkhoz. Ő az összes utadat ismeri ma este. Zsolt 139:3 Ő ismeri azt az utat, amit választasz. Jób 31:4 látja az összes utadat és megszámolja az összes lépésedet. Bármilyen is a helyzetünk ma, csak nézzük a Bárányt és imádjuk Őt. Ő munkálkodni fog bennünk és a helyzetünkben. Hatalmas szabadulás az Ő dicsőségére.

 

P. Kende

Milyen messzire ér el az életed? Meddig ér el az életed? Néha úgy gondoljuk: ennyi pénzem van, ez nem ér túl messzire. Emberek - filozófusok, pszichológusok, tudósok - próbálnak mondani nagy dolgokat, abban a reményben, hogy az életük messzire fog érni. Az életed hívőként, egy helyi gyülekezet tagjaként nagyon messzire érhet. 3 bizonyságról szeretnék beszélni:

1)      Olyan, mint P. Mark. Ismerjük, támogatjuk; akiért imádkozunk, akit bátorítunk, mint B. Kornél. 3 napot töltöttek egy thai-burmai határátkelőnél. Ez alkalommal bejutottak a burmai menekülttáborba. Kornél már most azon gondolkodik, hogy Thaiföldről hova lehet menni misszióba. Szolgáltak a burmai menekültek között nagyon nagy nyitottsággal. Használja az evangelizációs kockát, mint P. Mark is. Mekkora áldás, hogy részünk lehet ebben! Gondolj bele, az életed a felajánlásaidon át, az imáidon át, a bátorító e-mail-eden át, hogy olvasod a hírleveleiket és imádkozol értük, az elér odáig.

2)      Pastor D.P. Nem ismerjük olyan jól, de imádkozunk érte; nem támogatjuk őt, de imádkozunk érte. Azt írta legutóbbi hírlevelében: májusban Isten adott nekem még egy lelket, aki Krisztushoz vezethettem, egy fiatalembert, aki egy pékségben dolgozik közel a bombay-i gyülekezetünkhöz. Barat-nak hívják, nyomornegyedben él. Időnként bejártam az üzletbe, ahol dolgozott. Adtam neki Bibliát, beszélgettünk. Mostanra Barat teljesen Krisztusra bízta magát. Sok órát töltöttem azzal, hogy beszélgettem vele, figyeltem rá, mielőtt az igazság világossá lett volna a lelkében. Nehéz volt elengednie a bálványait.

Belegondolsz ebbe, hogy az imáidon keresztül, a hiteden keresztül, az életed elnyúlik valahova, amit esetleg nem is tudsz, vagy keveset tudsz róla.

3)      Egy tesó, akit Leónak hívnak és Londonban él. Azt mondta: az én nevem Leo, és Isten kegyelméből Jézus kirántott engem egy 14 éves rémálomból a ti kezeitek által. Ti húztatok ki engem azáltal, hogy az időtöket arra áldoztátok, hogy evangelizáljatok ezzel a csodálatos hírrel.

Lehet, hogy azt mondod, mi közünk ehhez? Hallgasd, mit írt ő! Lehet, hogy nem ti voltatok, személyesen, akik vetettétek a magot, de egy test vagyunk, mert az egy Úr adott nekünk erőt, az egy Atya, és az egy Szellem. Barátaim, valahányszor szeretitek Istent azáltal, hogy a jó hír átadjátok, akkor újra és újra engem szabadítotok meg, mert az örömöm, és a nagyra értékelésem örökkévaló. Rémálom-életem véget ért, és a szabadság-életem elkezdődött. Köszönöm mindannyiótoknak.

Isten ezt a fiút megszabadította 14 év alkohol- és kábítószer-függésből.  Ő P. John Boyce és P. M. gyülekezetéből való. Ha jársz az Úrral, az életed hatással van az ő életére. Milyen messzire ér az életed? Lehet, azt gondolod, hogy nem messzire, de merj adni, merj hinni, merj imádkozni, merj növekedni, és az életed messzebb nyúlik, mint hinnéd! Örömteli ez? Szerintem nagyon örömteli.

Gyakran gondolkodom azon, ha ez lenne az utolsó lehetőségem, akkor mit kellene mondanom. Arra gondolok, micsoda tisztesség szolgálni Istennel ezen a helyen. Ahogy Pál mondta 1Tim 1:12-ben: Krisztus engem hűnek ítélt. Nem hűnek látott, hanem hűnek ítélt. Valamennyien csak ezért szolgálhatunk, nem azért, mert annyira azok vagyunk, hanem mert az Úr annak ítélt bennünket.

A legtöbbet kihozni

Időnként mi emberek feltételezzük, hogy akkor végzünk el nagy dolgokat, ha nagy dolgokat tehetünk. Azt hisszük, hogy fel kell készülnünk, arra az egy nagy meghatározó pillanatra az életünkben. Az a pillanat, ami a nagy dolog lesz az én személyes életemben, akkor majd meghozom azt az egy jó döntést. Azt gondolom, hogy onnantól az életemnek nagy hatása volt. Aztán elmúlik az élet, ott vagyok a végén és: „Hol volt az a súlyos pillanat?" Lehet, hogy nem vettem észre? Lehet, hogy nem is jött el soha. Ám az is lehet, hogy voltak kicsi alkalmak tenni valami kicsit, de én annyira vártam a nagy pillanatot, hogy nem vettem észre, eltakarta a szememet a várakozásom a nagy pillanatra. A kicsiben nem tettem meg, ami rajtam állt. Vártam a nagy dologra, úgyhogy nem tettem meg a kicsiket, aztán a nagy sohasem jött el.

Gal 6:10 míg időnk van, cselekedjünk jót mindenekkel

Amíg időnk van! Amíg időnk van, kihozni a legtöbbet. Miből? Az életünkből? A pénzünkből? Az időnkből? A kapcsolatainkból? Mindenből.

A hűség kicsi cselekedetei most: Isten arra hívott el minket, hogy hűek legyünk most. Amíg időnk van. Most van időm. Valamennyi. Most! Nem tudom, mi lesz holnap; nem érdekel, mi volt tegnap. Most van időm, hogy tehessek valamit: hogy szerethessem a fiamat; hogy bátoríthassak egy testvért a gyülekezetben; hogy támogassak valakit a konferenciára; vagy eldöntsem, nem a Bahamákra, hanem Kaposvárra megyünk idén

Isten azt mondja, légy hű! 3 fontos terület:

1)             A hűség a kegyelemmel.

Isten ránk bízta az Ő kegyelmét. Ha új vagy itt azon gondolkodsz, mi az a kegyelem, gyere el többször és megtudod. Hallani fogsz róla, látni fogod az életünkben, a kommunikációnkban, az adakozásunkban, a gondolkozásunkban, az életünkben, a szolgálatunkban, és megismerheted Isten Igéjéből, mi az Ő kegyelme.

Hűségesnek lenni a kegyelemmel, ami ránk bízatott. Megengedem, hogy a kegyelem felépítsen engem belül. Ez jelentős. 2 Sám 22:36 a Te kegyelmességed tett engem naggyá. Ez nem azt jelenti, hogy Isten kegyelme fogja az embert és fölállítja valami magas pozícióba, és azt mondja, föltettelek oda. „Köszönöm. Én ezt nem érdemeltem, ez a Te kegyelmességed volt." Nem ezt jelenti, hanem azt, hogy a kegyelem felépíti az ő szívét, felépíti az ő gondolkodását, felépíti az ő önképét. Felépíti őt, és naggyá teszi, az által, aki; nem az által, hogy milyen pozíciója van.

Mi a kegyelem? A kegyelem - mondhatnánk így is - a félbeszakítása a dolgok normális folyásának. A bűn azt mondja: meg kell halnod. A bűn azt mondja: Istentől távol vagy. A kegyelem megszakítja ezt a dolgot, azt mondja: van egy másik megoldás, Jézus meghalt érted, higgy és ismerhetsz engem. Ez a kegyelem, és meg kell engednem, hogy a kegyelem építs engem. Nem bedugni a fülem; nem büszkének lenni és azt mondani: „én tudom, ki vagyok, Isten ne próbáld megmondani nekem!", hanem alázatosnak lenni, és megengedni, hogy Isten kegyelme építsen föl engem.

Hűségesnek lenni a kegyelem bátorításában. Mit jelent ez? Bátorítok valakit, de nem azért, mert megérdemli. Ez a kegyelem, bátorítás kegyelemben. A szeretet miatt, mert látom a nagyobb képet Fil 2:1; ő nem látja, de szeretném, ha látná. Hű vagyok a kegyelemmel, amit rám bízott Isten.

Még egy: hű vagyok a kegyelem rám bízott lehetőségeivel. Rengeteg dolog jön az életünkbe. Tűnődünk: Uram, miért van ez itt? Isten azt mondja: ez egy lehetőség, hogy a kegyelmemben járj. „Uram, miért jött ez az ember az életembe? Nem igaz! Miért kell már megint egy ilyet hoznod elém?" Isten azt mondja: ez egy lehetőség kegyelemben járni. Ám ha nem ragadom, meg az Ő kegyelmét, ha nem mondom azt: Uram, Te bátoríthatod őt rajtam keresztül, Uram, te szeretheted őt rajtam keresztül; ha arra várok, hogy ő méltó legyen, akkor nem látom a lehetőségeket; a kegyelem lehetőségeit elmulasztom és az életemből nem a legtöbb lehetséges jön ki. Elmulasztok valami fontosat, jelentőset.

Annyiszor van, hogy jön egy probléma és elszaladok. Jön egy probléma és elbújok valahova. Jön egy probléma és letagadom, ahelyett, hogy azt mondanám: ezt Isten kegyelme adta nekem: egy lehetőség. Egy lehetőség, hogy bátorítsak, hogy szeressek. Mint Róma 15:1-ben azt az új embert, aki bejön a gyülekezetbe, aki gyenge, aki azt hiszi, hogy mindent tud, de nem tud semmit; nem ítélgetjük őt, hanem azt mondjuk: ez egy nagyszerű lehetőség kegyelmet adni, szeretni, bátorítani, hinni együtt, hűnek lenni, hogy elfogadjuk a kegyelmet és továbbadjuk azt.

 

2)             Hűnek lenni az idővel.

Ez azt jelenti, hogy használom az időmet. Nem tudom feltűnt-e, az hogy van időm, nem jelenti azt, hogy valami értelmeset fogok vele csinálni. Lehet, hogy észrevetted már, lehet, hogy még vársz tíz évet, hogy észrevedd. Ám Isten azt mondja, legyünk hűek az időnkkel, használjuk, ragadjuk nyakon. Mondjuk azt az időnknek: használni foglak arra, hogy szeressem Istent; arra, hogy tanuljak Őróla; arra, hogy Őt keressem.

Használom az időmet a megfelelő módon, hű vagyok vele. Ez a lehetőség mindannyiunknak megvan. A történelem során rengeteg nagy tudós, akik hívők voltak és eldöntötték, hogy használják az idejüket tanulásra, Isten keresésére, a szeretetre; és Isten nagy emberei lettek, és nagy tudósok: Maxwell, Pascal, mások. Olyan emberek, akiknek ma kéne, hogy ismerjük a nevét, mert meghatározták azt, ahogy gondolkodunk a körülöttünk lévő világról.

Nem a pénzeden múlik, nem az IQ-don múlik, hanem azon, hogy a kegyelem, amit kaptál, azzal hűséges vagy, az időd, amit kaptál, azzal hűséges vagy. Mit csinálunk? Hogyan vagyunk hűek az időnkkel? Hadd mondjam el a titkot! Jel 3:8-ban a titok nyitja: hogyan lehetek hű Isten előtt az időmmel:

Jel 3:8 ... ímé adtam elődbe egy nyitott ajtót, a melyet senki be nem zárhat ...

Itt a titok. A hívő, aki hű az idejével, keresi a nyitott ajtókat. Keressük a nyitott ajtókat, amiket Isten nyitott meg nekünk, és keresztülmegyünk rajtuk. Nemcsak megtaláljuk őket, hanem keresztül is megyünk rajtuk. Így nézünk a dolgokra.

Hitben nézünk a dolgokra. Azt mondjuk: hogyan tudná Isten megmutatni magát ebben? Jön egy probléma: hogy fogja Isten megmutatni magát ebben? Jön egy nagy probléma: ebben Isten nagyon meg kell, hogy mutassa magát! Nagyon fontos hitben gondolkoznom, mert ha nem, akkor nem leszek hű az időmmel. A kétségbeesés megrabol engem és nem látom meg a nyitott ajtót, nem látom meg a lehetőséget a kishitűségem miatt, a keserűségem miatt, Azért, mert haragszom rá. Pedig ott lenne a lehetőség, hogy bátorítsam, de én haragszom, és nem látom, hogy Isten ajtót nyitott. Elmulasztok valamit, és nem hozom ki a legtöbbet. Nem hozom ki a legtöbbet!

Dán 3:17-18-ban azt mondták azok a fiúk: Isten képes minket megszabadítani, Ó király, de ha nem szabadítana meg minket, akkor is tudd, hogy mi nem csalódtunk. Ez egy nagyszerű dolog. Hitben néztek a kivégzésükre. Hitben néztek.

Ugyanígy Pál Fil 1:20: az én életem, vagy az én halálom által Isten dicsőíttessen meg. Nagyon fontos.

Annyira megtörte a szívemet, amikor a Mohai Zoli azt mondta - amikor beszélgettünk Ákosról, akinek agydaganata van, és szegény nincs jó bőrben -: annyira hálás vagyok, hogy annyi időt töltöttem vele. Annyira hálás vagyok, hogy befektettem az életébe. Ez annyira nagyszerű.

Kihasználni az időnket. Látni a nyitott ajtót és bemenni rajta hitben újra meg újra. Újra meg újra, mert Isten megnyitotta az ajtót.

 

3)             Harmadik terület az emberek.

Emberek, akiket Isten az életünkbe helyezett. Ez drága dolog nekünk. A gyülekezet drága dolog nekünk. Isten embereket tett az életünkbe.  Nagyon keveset ismernék közületek, de Isten az életembe helyezett titeket. Annyira hálás vagyok ezért. Így vagyunk egymással a gyülekezetben, a családjainkkal, a barátainkkal, az évfolyamtársainkkal, az érettségi találkozón az emberekkel, a nyugdíjas klubban, ... valahol.

Egy ember olyan, mint egy átalakító. (Bocsánat a hasonlatért.) Beöntesz valamit, aztán valami más kijön. Arra gondolok, Préd  11-ben a prédikátor bölcset mondott véletlenül:

 

Préd 11:1 Vesd a te kenyeredet a víz színére, mert sok nap mulva megtalálod azt.

Ez a befektetésről beszél. Egy emberről szól, hogy befektetsz, hogy szeretsz, hogy átadsz valami drágát, hogy bátorítasz. Azt mondod: lehetséges, Isten használhat téged. Neked részed van ebben. Nem passzív részed. Nem arról szól, hogy dobd be a pénzt az felajánlásba, aztán annyi, hanem Isten részt adott neked. Fedezd fel a részed! Amikor azt, mondjuk: ez a helyzet, akkor befektetünk, bátorítunk. Évek, hetek, hónapok múltán, évszázadok múltán esetleg van egy gyümölcse a dolognak.

Préd 11:2 Adj részt hétnek vagy nyolcznak is; mert nem tudod, micsoda veszedelem következik a földre.

Baj van? Nagyobb bajok jönnek? Lehet, de nem számít. Adj hétnek, adj nyolcnak. Bátoríts, szeress, merj tovább menni. Legyünk hűek emberekkel, akiket Isten az életünkbe tett. Az ellenségeinkkel, a barátainkkal, azokkal, akiket nem is akarunk ismerni, Isten mégis odatette őket. Használjuk az időnket, a kegyelmet és a lehetőségeinket emberekkel. Használjuk az időnket. Préd 11:4 ha a körülményekre nézek, akkor soha nem leszek hű  az emberekkel, az időmmel, a kegyelemmel, amit kaptam.

Befektetünk mindannyian az imáinkkal, ahogy tanulmányozod az Igét, ahogy adakozol, ahogy Istentisztelet után bátorítsz valakit, ahogy eljössz egy konferenciára, ahogy azt mondod valakinek: érdemes hinni, velem is csoda történt; én is meggyógyultam; érdemes hinni, én is imádkoztam, és Isten elvitt engem a konferenciára.

Aztán Gy. Zsófira gondoltam - sokan tudjátok - drága testvérünk, ő és a családjuk ide jártak egy darabig hozzánk. Ő hazament az Úrhoz 19 évesen. Ha egy hívő meghal hirtelen, az megdöbbent minket. Megtörténik, de ilyenkor arra gondolunk Zsolt 116:15: drága az Úr szemei előtt az Ő kegyeseinek a halála. Nem véletlen, Istennek meg kellett engednie, és ez fájdalmas. Imádkozzunk a családjáért!

2Kor 6,2 ma van az alkalmas idő. Ma van az üdvösség napja. Ma van az alkalmas idő.

Kol 4:5-ben vegyük meg a lehetőséget, még ha ára is van. Vegyük meg a lehetőséget. Amikor megvettük a lehetőséget - mint Húsvétkor a színdarab, és Isten használta -; amikor összejövünk Bibliatanulmányra 6-8-an; vagy eljövünk hallani a tanítást, akkor megvesszük az időt. Hűségesek vagyunk emberekkel, kegyelemmel, az időnkkel, és így lehet a legtöbb az életünkből Isten akaratában. Ámen.