Skip to main content

Siker a vállalkozásodban

Schlingloff Sanyi

Néha ahhoz, hogy csak egy picit is vissza tudjunk tükrözni abból a valóságból, amit Isten megmutat nekünk, amibe egy-egy imánkban, egy-egy jobb pillanatunkban belepillanthattunk, regényeket kellene írni. Nincsenek hozzá megfelelő képeink, nincs mire hivatkoznom.

Mesélek valamit a szeretetről, és nincs hozzá megfelelő mintád. Beszélek nagyságról, dicsőségről és nincs megfelelő mintád hozzá. Nincs mihez viszonyítani. A legnagyobb dicsőség, amit eddig láttál: egy naplemente, egy ház, egy kocsi, a gyereked mosolya volt. Jó dolgok ezek.

Viszont az élet annyival nagyobb azoknál a kategóriáknál, amikkel körül vagyunk véve, amiket mi látunk, hogy a szavak, amikkel megpróbáljuk elmondani, hogy miről szól az élet, azok suták, szegényesek. Csak terelnek egy irányba, bátorítanak a tovább gondolkodásra, de önmagukban képtelenek felrajzolni azt, ami tényleg van. Azt, ami tényleg vagy. Azt, ami a te életed, és annak az értéke. Te nem vagy akárki, fontosabb vagy, mint gondolnád. Jelentősebb vagy, mint valaha álmodtad. Amikor erről beszélek, azt mondod: „Sanyi milyen jól tud bátorítani, milyen szépen mondja! Szép mese."

Figyelj! Ha lenne egy író, és lennének a világ legjobb filmesei, és összeraknák a világ legkreatívabb embereit, és megalkotnának egy mesét, ami megérintené a legmélyebb félelmeidet és kívánságaidat; amely olyan húrokat érintene meg, hogy nem értenéd, mitől szorul ökölbe a kezed, mitől potyognak a  könnyeid, hogy mitől kívánod  a mesét hallva, hogy bárcsak sose ébrednél fel - „hihetetlen történet, olyan fantasztikus, annyira felette van mindannak, amit valóságnak hittem" -, az a mese töredéke lenne a valóságnak, amit élsz; ami Isten, és ami az Ő terve a te számodra. A szavak suták ahhoz, hogy értsd.

Tegnap itt voltunk Ákoska megemlékezésén. Ő egy kisfiú, akinél kb. 1 évvel ezelőtt agydaganatot diagnosztizáltak. Imádkoztunk, tusakodtunk érte 1 évig. Műtötték kétszer. Nagyon aranyos kisfiú. Nemrég hazament az Úrhoz. Most volt a megemlékezés. A szülei csináltak egy videót - mint ahogy minden szülő csinál videókat -, de ők egy ponton felismerték, hogy Ákosnak van egy üzenete. Egy olyan üzenete, amit senki más nem tud elmondani. Egy üzenet, amit amúgy nem hallanánk meg. Az üzenet szerintem ez: az élet többről szól.

Az élet túlmegy ezen a valóságon. Az élet annyival nagyobb, mint bármi, amit láttál eddig, hogy muszáj sokkolódnod, szembesülnöd vele. Ő azt énekelte: ne félj, mert megváltottalak. Viszont azon, hogy mit jelent az, hogy a mindenható Isten megváltott, és a mi valóságunk nem zsugorítható bele a 3D-s világba és a 70-80 évbe, azon sokat kell gondolkoznod. Azon muszáj elmélkednek.

Ha nem vagy kész meghalni, ha nem vagy kész a halálra, akkor nem vagy kész életre sem. Ha nem vagy kész elveszíteni valamit, akkor nem vagy kész birtokolni sem, mert nem érted a lényegét, az igazi arányokat. Minket arra kondicionáltak, nekünk azt tanították, hogy az a valóság, amiben minden nap élünk, amit tapasztalunk, az minden. Erre vagyunk kiképezve. „A földi életünk 70 éve - ez van, ebből kell kicsikarni minden örömöt, minden győzelmet, minden dicsőséget, ez minden."

Ez egy olyan nagy hazugság, olyan nagy tévedés, ami tönkreteszi azt a 70 évet is, amit itt töltünk, és megrabol attól az örökkévalóságtól, amit ez a 70 év irányba állít. Mert van egy rossz képünk az életről, ezért rosszul harcolunk, rosszul teljesítünk. Azt gondoljuk, hogy amit a napok hoznak nekünk, azok a drámák, a nagy dolgok. Azért, mert rosszul értékeljük azokat, rosszul harcolunk, rosszul élünk. A semmiket valaminek mondjuk, és a valamiket semmiknek. Csak ennyi: tanulj meg nagyobbat gondolni annál, mint amit most gondolsz.

Olvass könyveket, ha kell. Én C.S. Lewis könyveit olvasom. Ő egy rendkívül kreatív, zseniális regényíró. Most épp A csendes bolygó-t olvasom. Ez, a Perelandra, és A rettentő erő - egy trilógia. Regény. Mese. Mégsem az, mert amit mond, az színigaz. Tágítja a képet, a megértést, a viszonyítási rendszert. Átrajzolja a koordináta rendszert. Szükséged van rá ahhoz, hogy jól éld a napjaidat; hogy kicsit kicsinek mond, és a nagyot nagynak, ne fordítva.

Préd 7:2  Jobb olyan házba menni, ahol gyászolnak, mint olyanba, ahol mulatnak, hiszen így lesz vége minden embernek. Szívlelje meg ezt, aki él!

Miért? Mert ahol mulatnak, az zsugorítja az agyat és a szívet. Csak arra néz, amit lát a szem, megízlel a száj és megfog a kéz. „Az én kicsi valóságom." Viszont ahol gyászolnak, ott ajtó nyílik egy másik világra. Ha máshol nem is, de ott el kell gondolkozni azon, hogy mekkora a valóság, amiben élek.

Ha jól akarok élni, akkor kell, hogy lássam azt a valóságot, ahol kész vagyok meghalni. Ahol a halál a barátom; ahol a halál csak egy eleme, egy teljesen természetes része a valóságnak: a Király birodalmának, ahol én vagyok az örökös. Ha a világod nem ilyen, akkor a világod nem igaz. Akkor a világod kisebb, jóval kisebb annál, mint ami lehetne.

Khauth Gyuri

Pár héten át nem tudtam itt lenni, csak az mp3 világában voltam részese az alkalmaknak. Ámulatos üzenetek hangoznak el itt hétről-hétre. Vannak erről visszajelzéseink. Ha jelen vagy - nincs pontos arányszám -, akkor még többet tudsz kapni.

Márk 4-ben Jézus mond egy példázatot, a magvető példázatát. Akkor, ahogy elmondta, senki nem értette. „Miről beszélsz? Elment a magvető vetni. Szórta a magot. Egyik ilyen helyre esett, másik olyan földbe. Valamelyik mag nem hozott termést, valamelyik meg termést hozott, akár sokszorosát is." Nem értették. Aztán elmagyarázta nekik.

Ez az érzésem, amikor valaki beszél itt. Sanyi, Anti, P. Borci, P. Kende - bárki, akit Isten használ - jól elmagyarázzák. Felnyílik a szemünk, vagy megpendít bennünk valamit. Ezt úgy nevezi a Biblia, hogy rhéma - személyes Ige. Személyesen nekem szóló üzenet.

Jézus, miután elmondta ezt a példázatát, mond egy figyelmeztetést, aztán ezt kérdezte tőlük:

Márk 4:21 ...Vajon azért veszik-e elő a lámpást, hogy a véka alá tegyék, vagy az ágy alá? Nem azért, hogy a lámpatartóba tegyék? 

 Márk 4:24 Ezt is mondta nekik: "Vigyázzatok, hogy mit hallotok! Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek nektek, sőt ráadást is adnak.

A magvető példázata arról szól, hogy az Ige milyen talajba hull. Milyen a szívem? Hogy fogadom el azt, amit hallok? Azt mondja Jézus, hogy jól vigyázz, hogyan hallasz. Gondold át alaposan, amit hallasz!

Sanyi nagyon mély dolgokról beszélt az előbb. Lehet, hogy nem értesz vele egyet valami miatt - én egyetértek -, vagy hallasz valamit, ami fura, akkor ne zárd ki. Ez az alázat. „Lehet, hogy én tévedek! Lehet, hogy az igazságot hallottam. Lehet, hogy eddig tévedésben éltem, és most hallottam az igazságot." Gondold át alaposan, amit hallasz! Ez a felelősségünk.

Isten azt mondja, hogy aki átgondolja, amit hall, annak még több is fog adatni. Hogyan hallasz?

Márk 4:25 Mert akinek van, annak adatik, és akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van."

Aki elfogad, az még többet kap. Akinek nincs, aki elzárja magát attól, hogy halljon, attól, még az is elvétetik, amije van. (Van olyan fordítás, ami azt mondja: amiről azt hiszi, hogy van.)

Sokszor azt képzeljük, hogy ha megadatott nekem az az isteni szerencse, hogy ... Prédikátor könyve szerint csak Isten kegyelme, hogy sikeres vagyok; nem az én erőmön múlott, bármennyire is úgy tűnik, bármennyire is ezt tanítják. Isten rendezte úgy a körülményeket, Ő engedte meg, hogy sikeres legyél. Persze, valamennyi részed neked is van benne. Salamon mondja - aki egy birodalmat épített, amiről azóta is csodákat zengedeznek, és ahogy az ásatások tárják fel azt, csak ámulnak, hihetetlen -, hogy amit hallok, és aztán hogyan gondolom, azzal van egy felelősségem.

Beszél a lámpásról is. Nem azért kaptuk, hogy „én bátorodom vele, jó nekem, aztán ennyi; eljövök jövő héten is, aztán annyi". Nem azt mondom, hogy ez rossz, hanem van több is. Sanyi beszélt arról, hogy az élet több, és te több vagy egy értelemben, mint aminek gondolod magad, vagy aminek valaha gondoltad magad. Te Isten eszköze vagy egy jó értelemben. Ő téged választott és hív arra, hogy használjon. Amit hallasz, azt azért hallod, hogy aztán továbbadd! Ebben nekem is fejlődnöm kell. Amit kaptam, azt ne rejtsem el, hanem találjam meg a módját, hogy továbbadjam.

Egy könyv. Larry Crabb keresztény pszichológus. Zseniális könyveket ír. Az egyik, amit most olvasok: Ádám hallgatása (The Silence of Adam), magyarul még nem jelent meg. Hihetetlen. Onnan indul ki - lehet, hogy írok belőle egy vázlatot -, hogy Éva evett a gyümölcsből és adott a férjének. Ádám mondott valamit? Semmit. Kuka volt. Innen indultak a problémák. Férfiakként van egy felelősségünk ebben, de nyilván ez minden emberre ugyanúgy vonatkozik.  Sanyi nemrég beszélt a szavainkról. (20101112 EET Schlingloff A szavak hatalma - Efez 40)

Eféz 4:29a Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem

Ott van ez a „hanem". Tehát a beszéd fontos.

 Eféz 4:29b hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják. 

Tanulni építően szólni. A szív teljességéből szól a száj. Amit elfogadok, az fog kijönni. Amit elhiszek, amin gondolkodom; az a monológ, amit magamnak mondok, az fog egy ponton kibukkanni belőlem. Valakiből gyakrabban - van, aki szeret beszélni -, valakiből ritkábban, mert nem szeret beszélni. Viszont ez nem jogosít fel arra, hogy üljünk kukán, és hallgassunk. Hanem keressük a lehetőségét annak, hogy építő szavakat szóljunk.

Van egy nagyon kemény szituáció Ján 8-ban. A házasságtörő asszony. Odacibálják - ez halálos bűn volt akkor - és meg akarták kövezni. Nagyon érdekes, hogy Jézus egy ideig hallgatott, aztán mondott pár szót. Nem sokat, de azt feljegyezték. Azok a szavak a helyén voltak. Először azt mondta, hogy az vesse rá az első követ, aki nem bűnös. Akkor elmentek. Aztán: asszony, hol vannak a vádlóid? „Menj, és ne vétkezz többé!" Ez Isten jelleme.

Minden mondatban tükröződik Isten jelleme. Olyan válasz, ami messze túl van a törvény keretein. A törvényt az emberek vagy szeretik nagyon betartani, vagy szeretik nagyon elkerülni. Ez a két véglet népszerű. A liberalizmus vagy a törvénykezés. Isten azonban fölé megy ennek, és azt mondja: „Én a szeretetet helyezem a törvény fölé, és a szeretetben betöltöd a törvényt. Ez így rendben is van. A törvény igaz. Szent és jó. Nem a törvénnyel van a baj."

Viszont a gondolatainkban menjünk fölé ezeknek! Amit itt hallasz hétről-hétre, vagy Istentiszteleten, az fölé megy az én természeti elgondolásaimnak, fölé megy az én logikámnak. Vigyázz, hogyan hallasz! Mert a lámpást - ez Isten Igéje - azért veszik elő, hogy világítson. Isten Igéje lámpás:

 Zsolt 119:105 Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága. 

Isten Igéje lámpás, és azért kapod, hogy feltedd a póznára. Nem azért, hogy büszke legyél, mert a dicsőség Istené:

Jer 9:23 (MBT) Aki dicsekedni akar, azzal dicsekedjék, hogy érti és tudja rólam, hogy én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem - így szól az ÚR! 

Egyedül Istené a dicsőség, nem a miénk.

Akinek van, annak még több adatik, akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van. Kemény szavak. Nagyon kemény szavak. Istennek van hatalma adni és Istennek van hatalma elvenni. A halál a végső veszítés. Ott mindent elveszítek, ami ebben a 3D-s világban az enyém volt. Minden elveszítesz. Mezítelenül jöttél, és mezítelenül mész. Mid van? Mit gyűjtesz? Legfőképpen mit adsz? Ez nem „gyerekjáték"! Ugyanakkor jó, mert Isten szeret, Isten jó. Végtelenül kegyelmes hozzánk.

Mikeás egy ószövetségi próféta.

Mik 7:18a Kicsoda olyan Isten, mint te, aki megbocsátja a bűnt

Isten megbocsájtja a bűnöket.

Mik 7:19b a tenger mélyére dobja minden vétkünket! 

A tenger mélyére vetette a bűneinket, és nem emlékezik meg róluk. Ezt fontos észben tartani. Fontos elhinni, mert különben pokol lesz az életünk, és távol tart Istentől. Nagyon távol tud tartani Istentől. Ha elfogadom ezt, ha gondolkodom ezen, ha alaposan átgondolom (Márk 4:24), akkor az meggyújtja a fényt a fejemben, és aztán az a lámpás világít majd másoknak is. Hihetetlen kiváltság! Viszont ez nem jön magától. Az egyetlen dolog, amit használni kell - ami felett elég nagy hatalmat kaptam -, az agyamat, a gondolkodásomat, és a szabad akaratomat. Aztán még többet fogok kapni, és még többet.

P. Borci

Kb. 19 éve vagyok hívő, 17 éve ebben a gyülekezetben. Öt gyerekem van, és csak egy feleségem. :-) Találkoztam nemrég egy emberrel, akinek szintén van öt gyereke, öt különböző asszonytól. Nagy különbség. :-) Én magam vállalkozgatok. Hol sikereket ad az Úr, hol nem annyira nagy sikereket.

Az első üzletember találkozót (akkor még így neveztük ezt az alkalmat) 1997-ben tartottam.

Luk 5:1 1És lőn, hogy mikor a sokaság hozzá tódult, hogy hallgassa az Isten beszédét, ő a Genezáret tavánál áll vala; 2És láta két hajót állani a vizen: a halászok pedig, miután azokból kiszállottak, mossák vala az ő hálóikat.

Ez az, amit vállalkozóként teszünk, mossuk a hálóinkat. Végeztünk a napi munkával, és még sok mindent meg kell csinálni. „Meg kell mosnunk a hálóinkat." Adminisztrálni kell. Rendet kell tenni a kocsiban. Le kell írni, mit kell tennem holnap. Olyan dolgok, amiket ha nem teszünk meg, akkor a következő napot odébb toljuk kicsit. Elképesztő mennyire el tudok tolni egy napot csak azzal, hogy nem mosom ki a hálóimat.

Ezek kimentek halászni este. Felkelt a nap, utána kimosták a hálóikat, kivitték a halakat a piacra. Nem aludtak. (Egy jó vállalkozó 4 órát alszik, ... heti szinten. :-)) Az Úr Jézus bekéredzkedik a hajóba. Abbahagyja a tanítást és azt mondja Simonnak:

Luk 5:4b Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra.

 

Luk 5:5 És felelvén Simon, monda néki: Mester, jóllehet az egész éjszaka fáradtunk, még sem fogtunk semmit ...

Így már a hálómosás kicsit másként hangzik, nem? Tapasztaltál-e már olyat, hogy „nem fogtál egész este semmit"? Ennél nagyobb hiábavalóság, hogy nem fogtál semmit és még mindig meg kell tenned, amit meg kell.  Átéltél-e ilyen kudarcot? Amikor az ember egész nap fárad, és nem visz haza semmit. Hazamész, az ajtó előtt átgondolod, hogy fogod előadni az asszonynak. Megállsz és az Úr előtt azt mondod: velem voltál a kudarcban, most velem kell, hogy legyél, amikor bemegyek. Mert mint hallottuk Ádám nagyon jól tud hallgatni, Éva pedig nagyon jól tud beszélni.

Ez a hiábavalóság egy annyira tökéletes képe! Képekre van szükségünk, hogy értsük a valóságot. Ez gyönyörű kép a hiábavalóságról, mert mélyen értem is. Sokszor volt, hogy üres vederrel állítottak haza. Tetszik ez a kép, hogy „nem fogtuk semmit, és kell, hogy mossuk a hálókat." Az ember ilyenkor természetileg odavan.  Nem hívőkről beszélek, mert hívőként nagy vidámsággal fogadjuk ezt :-), de Péterék itt még nem voltak hívők.

A hiábavalóság után az Úr hívta Pétert. Erre vágyunk, hogy az Úr azt mondja: gyere ki a mélyre, vesd ki a hálód. Lesz egy nagy fogás. „Beütött a big business, dől a lé!" Amikor Péternek bejött az élet, valami egészen más történt vele, mint amire gondolnánk. Ez a nagy kérdés. Péter egy I. század előtti vállalkozó volt. Ezt a vállalkozót az Úr hívta valami többre.

„Figyelj Péter, itt van, meg tudom adni a gazdagságod. Ugyanakkor, ha gondolod, akkor én azt teszem veled, hogy emberek halásza leszel." Azt gondolom, hogy van itt valaki, akit Isten hív valami többre, valami mélyebb dologra. Apostol már nem lehetsz, erről lemaradtál. :-) Isten hív arra, hogy valami több legyen az életedben. Az én életem - ha csak vállalkozó lennék, nem tudom, milyen lenne -, de az ízét az adja, hogy szolgálom az Urat. Szolgálom akkor is, amikor dolgozom.

Megtapasztaltad-e már, hogy természetfeletti módon ott volt veled az Úr?

Van egy történet. Megyünk haza egyszer Gyurival Istentisztelet után. Akkoriban az egyik nagy áruházláncnál szereltem villanyt.  Hívott a főnököm:

-          Borci, hol vagy?

-          Itt vagyok a Határ úton, az egyik üzletünk mellett.

-          Elmenet a villany ott, és nem tudják visszakapcsolni.

-          Tényleg itt vagyok a közelben.

-          Azonnal menj be, csinálj valamit!

Futunk be a sötétben. A biztonsági őr elénk ugrik.

-          A főnök küldött!

A biztonsági őr ugyanazzal a lendülettel félre is ugrott. Mentünk a kapcsolószekrényhez, a technikus ott világított a zseblámpával. Programozható óra volt, ami kapcsolta a villanyt. Ezért is hívtam be magammal Gyurit, mert ő tud programozni. A kapcsoló órához be volt tűzve a használati utasítás. Abban a pillanatban, ahogy ahhoz hozzáértem, minden elkezdett működni. A ház technikus: azonnal mutasd meg, hogy ezt hogyan csináltad! :-) „Kézrátevéssel gyógyítok bármit."

Rengeteg ötlet, elképzelés, ajándék jött az Úrtól az életemben, amire azt mondtam: hát ezt nem tudom, honnan van. Miért én kaptam meg egy munkát? Miért én kerestem meg azt a pénzt? Miért nekem jött az a telefon?

Két gondolat a hiábavalóságról. Ha vállalkozók vagyunk, akkor több megtapasztalása van a hiábavalóságnak, mint egy alkalmazottnak. Akármennyire frusztráló úgy dolgozni, egy valamiben szinte biztos lehetsz: ott lesz a pénz a számládon hó végén. Vállalkozóként viszont ez nem annyira biztos.

Dán 2-ben Nabukodonozornak volt egy álma, és ez az álom „elfutott előle". Felébredt. Félbeszakadt ez az álom. Vállalkozóként azért kezdtük el csinálni, mert volt egy olyan álmunk, egy olyan elképzelésünk, hogy majd mi jobban fogjuk élni az életet. Szabadabbak leszünk, mint mások. Elkezdtük csinálni, és az ellenkezőjét tapasztaljuk meg. Lehet anyagilag is, de időben biztosan. A vállalkozó az, akinek soha nincs ideje és pénze. :-)

Egy másik történet. Egy lakás újítottunk fel. Nagy munka volt. Hárman összeálltunk vállalkozók, hogy megcsináljuk. Utolsó nap volt. Voltál-e már így? Gyűlölted. Már utáltál odamenni. Eleged volt az egészből, de oda kell menni. Még azt a csavart be kell csavarni, a lámpát be kell igazítani.

A nap végén ott voltunk hárman meg a segéd, aki egyébként munkanélküli volt. Azt mondtam: „Kéne inni egy jó erős kávét és gyorsan befejezni az egészet. Semmi pénzem. Nem tudna valaki meghívni egy kávéra?" A másik két vállalkozó csak az üres zsebeit mutatta. A segédmunkás nagy örömmel mondta: meg hívlak én benneteket kávéra, csak szóljatok. :-) Van, hogy elfut az álmunk tőlünk. Lehet nem úgy lesz, ahogy elgondoltuk.

Nabukodonozor „elég sikeres vállalkozó" volt. Lehet, hogy nekünk is úgy kéne csinálni, mint neki. Előrántani a fegyvert, és aztán...

Van még egy álma ennek a királynak, ahol az ÚR megmondja neki: ha nem alázza meg magát, akkor (Dán 4) meg fog őrülni.

Dán 4:25-29 25Mindez betelék Nabukodonozor királyon. 26Tizenkét hónap mulva a babiloni királyi palotán sétála. 27Szóla a király és mondá: Nem ez-é ama nagy Babilon, a melyet én építettem királyság házának, az én hatalmasságom ereje által és dicsőségem tisztességére? 28Még a szó a király szájában volt, a mikor szózat szálla le az égből: Néked szól, oh Nabukodonozor király, a birodalom elvétetett tőled. 29És kivetnek téged az emberek közül, és a mezei barmokkal lesz a lakozásod, és füvet adnak enned, mint az ökröknek, és hét idő múlik el feletted, a míg megesméred, hogy a felséges Isten uralkodik az emberek birodalmán, és annak adja azt, a kinek akarja.

 Megvan ez az elképzelés bennünk, mélyen belül, hogy: „Én azért odatettem magam. Ez azért van."

Az említett főnököm jókor volt jó helyen. Megmentette valamelyik nagy egységet attól, hogy leégjen. El kezdtek bízni benne. Rengeteg munkát kapott. Ő lett a karbantartója az összes ilyen nagyáruháznak. A válság előtt hallottam, ahogy azt mondta valakinek: ez úgy működik, hogy az ember jó áron, jó minőségű munkát ad, és akkor odáig viszi, ahova én eljutottam. Nem telt bele egy hónap, és elvesztette az ember ezt a lehetőséget. Nem telt bele egy hónap sem!

Mikor ezt mondta, valahogy szívesen mondtam volna neki - de nem mondtam, mert ő nem hívő -, Nabukodonozor is hasonlót mondott egyszer és nem volt éppen jó a vége. :-)

Meg kell, hogy értsük, meg kell, hogy ismerjük: Dán 4:29 a felséges Isten uralkodik az emberek birodalmán, és annak adja azt, akinek akarja.

Mondanom kell az Úrnak: „Itt vagyok, Uram!" Látod, hogy szükség van az életünkben. Tövis az oldalamban ott van, és ki kellene húzni. Nincs pénzünk. Sorban állnak az ajtóm előtt, kopogtatnak a szolgáltatók, az adóhivatal, a bank, ... Mindenki ott áll. Uram, valahogy segítenél rajtam? Adnál-e kapacitást, bölcsességet? Adnál-e jó munkát, jó embereket? Megvédenél-e olyan emberektől, akikkel nem kell, hogy találkozzak?"  Gondoltál már erre?

Azt mondja Pál, hogy őrizzen meg minket az Úr a nem hozzánk való emberektől:

2Thess 3:2 És hogy meneküljünk meg az alkalmatlan és gonosz emberektől. Mert nem mindenkié a hit!

Vállalkozóként gyakran azt mondom: nincs kedvem arra, hogy pereskedjek. Kisebb tételekről van szó. Nem szabad ezekkel pereskedni. Soha nem nyered meg! Ha megnyered, akkor is minek. Ha nem nyered meg, akkor buktál egy milliót. Kisebb összegért nem fogok pereskedni.

Ez annyira az Úr! Ő kezében van életünk. Nem csak a miénk, hanem a hitetlenek élete is az ő kezében van.

Aztán megtapasztaljuk a hiábavalóságokat. Akkor az embernek jobb a hallása. Péternek, ha nem lett volna az éjszakai kudarca, akkor ugyanolyan jó lett volna-e a füle arra, hogy meghallja, amikor Jézus azt mondta neki: ne félj, én azt teszem veled, hogy emberek halásza legyél?

A siker egy értelemben eléggé gyilkos dolog lehet. Ha valaki egész életében sikeres, akkor nem érti, hogy miről beszélsz. „Miről beszélsz? Isten? Egész életemben keményen dolgoztam. Az apám is, a nagyapám is keményen dolgozott. Azért jutottunk ide." Őszinte kérdés: hány ember van a földön, akinek a nagyapja keményen dolgozott, az apja is keményen dolgozott, ő is keményen dolgozik, és mégsem jutottak sehova? Nem azt mondom, hogy ne dolgozz keményen. Mert a Biblia támogatja, hogy dolgozzunk keményen, sokat, amíg fájásunk nincs, és azon túl is.

Az emberen lévő átok úgy szól: fájdalommal és az orcád verejtékével fogod keresni a kenyered. A héberben nem a fáradság szó van. Férfiak! Isten hozott titeket a való világban! :-) Állítólag a világban tanítják ezt, hogy a siker a fájdalom után jön. Ez nem igaz, mert Isten megáldhatja, vagy nem áldja meg. Erről lehet vitákat kezdeni.

Példa az ember, akiről meséltem. Hány olyan villanyszerelő él a városban, aki meg tudta volna csinálni ugyanazt, amit ő? Vannak egy páran. Ha csak 10 van ilyen, akkor is miért ő lett a kiválasztott? Miért pont ő? Miért pont te?

Ez Isten. Kell, hogy alázatban tartson bennünket. Ezzel az alázattal kell odamenni Istenhez, és kérhetünk, és kérhetünk bátran. Ő, mint egy édesapa, adni akar a gyermekeinek. Azt parancsolta, hogy vessük rá a terheinket. Ezt tegyétek! Ha jó terhek, ha rossz terhek, rávethetjük az Úrra, mert különben púposak leszünk. :-)

Lehet, hogy Isten hív itt valakit arra, hogy több legyen az élete, mint „egyszerűen vállalkozó"? Van ilyen elhívás a Bibliában, hogy vállalkozó. Így hívja az Írás: „vagyonukat közlő adakozók". Erre nagy szükség van.

Egy kérdés: az Úr el akarta-e hívni Pétert valami többre? P. Schaller mondta: Isten érted jött, hogy olyan életed legyen, amit el sem tudsz képzelni; ami túlmegy minden agymenésen, és hív bennünket erre Isten. Hív bennünket túl azon, hogy egy anyagilag eredményes életünk legyen.

 Schlingloff Sanyi

Annyira igaz az, hogy az embernek a kudarc után jobb a füle. Néha, amikor „kinn vagyunk egész éjjel és nem fogunk semmit", akkor azon tűnődöm, hogy Péter vagyok-e éppen, vagy Nabukodonozor. Szeretnék inkább Péter lenni.

Talán még egy a gondolat felmerült bennem. Inkább azoknak szól, akik nincsenek jelen. Kell, hogy tudd, hogy az, ami itt történik, leginkább érted történik. Minden egyes üzenet, ami itt elhangzik, átlagosan 600-1000 ember hallgatja, aki nincs itt. Ez az üzenet nektek szól.

Isten azt a csodát - azt gondolom -, ami megtörténik hétről-hétre, azt érted teszi. Te vagy az, akihez beszél. Te vagy az, akiért felkeni a beszélőket. Mindegy, hogy kocsiban ülsz, vagy este lefekvés előtt hallgatod, Isten lát téged, tud rólad. Ami itt történik, az miattad történik.

Emberhalászokká tesz minket. Nem is értjük pontosan, hogy ez mit jelent. Leginkább azt jelenti, hogy csak emlékezz vissza rá, mennyi jót tesz veled az, amit Isten üzen neked. Én emlékszem, amikor az életem még zuhant, amikor kétségbe voltam esve, amikor úgy kapaszkodtam Istenben, mint fuldokló a szalmaszálba. Emlékszem, ahogy meggyógyultam. Emlékszem, ahogy az életem megváltozott. Emlékszem, ahogy újra levegőt vehettem, ahogy újra sütni kezdett a nap, ahogy a virágoknak újra illata lett, a fű újra zöld lett. Emlékszem rá.

Amikor P. Borci azt mondta, hogy emberhalász, akkor az annyi, hogy ezt az örömet megoszthatod valakivel. Hogyan? Ha úgy érzed, hogy ez az üzenet segített neked, ha úgy érzed, hogy méltó arra, hogy meghallgassák mások is, akkor írd ki egy pendrive-ra vagy CD-re, és add oda valakinek. Írd fel egy sajtpapírra a weboldal címét: istenletezik.hu, velunkazisten.hu, bibliaszol.hu.

El sem hiszed, hogy mit jelenthet. Előbb mondtam, hogy 600-1000 ember hallgat meg egy üzenetet. Tudod mit tettünk mi ezért? Nem sokat. Szóltunk valakinek. Egy embernek azt mondtuk: „Figyelj, ezt hallgasd meg! Ez állati jó! Beszél egy pali, és segíteni fog neked." Segíteni fog neki! Isten miattad csinálja, és lehet, amiatt az ember miatt, akinek továbbadod.

P. Borci igazi ember. Olyasvalaki, aki abban a trutyiban él minden nap, amiben mindannyian. Nem egy pap fenn a kristálypalota tornyában, és elmélkedik egy életről, amit senki nem él. Öt gyerek, egy feleség, és vállalkozó. Gondolj bele!

P. Borci

Nabukodonozor vagyok vagy Péter? Mindkét eset ugyanarról szól: a megalázásról. A megalázásról azt gondoltam volna régen, amikor nem voltam hívő, hogy nem jó dolog. Mégis mind kerülünk megaláztató helyzetbe. Az is egy értelemben megalázó, hogy „nem fogtam egész éjszaka semmit." Ami Nabukodonozorral történt, az is. Kinőtt a szőre, mint a sasnak.

Zsolt 119:71  Jó nékem, hogy megaláztál, azért, hogy megtanuljam a te rendeléseidet.

Minekelőtte megaláztattam tévelyegtem, most pedig félem a Te Igéd. Mi a különbség?

Jak 4:13 Nosza immár ti, a kik azt mondjátok: Ma vagy holnap elmegyünk ama városba, és ott töltünk egy esztendőt, és kalmárkodunk, és nyerünk;

Jak 4:15 ... Ha az Úr akarja és élünk, ím ezt, vagy amazt fogjuk cselekedni.

Annyira pici a különbség! Talán ezért vétjük el olyan gyakran. Valami nagy lehetőségnek látszik, nagy ajtó, amin bemehetek, aztán Isten nélkül bemegyek. Annyira nyilvánvalóan ott a big business. Aztán nagy bukás lesz belőle.

Miért veszik az emberek az egyik márkájú vízszűrőt? Azért, mert az a legjobb a világon? Akárhány cég vízszűrőjét megnézed, mindegyik a világ a legjobb minősítését hordozza magán. Mindegyiken valamilyen világméretű szervezet pecsétje rajta van, hogy ennél jobb a világon nincs. Néztem őket.

Mivel, hogy „csöves" vagyok - csőszerelő -, tudom, hogy mi van benne. Ha minden vízszűrő a világ legjobbja, akkor lehet, hogy ennek nagy része csak marketing? Van benne egy ilyen szűrő, meg egy amolyan.

Miért az övét veszik? Lehet azért, mert volt egy sóhaja az Úrhoz: „Uram, megáldanál engem? Itt ez a lehetőség, van benne pénz." Lehet, hogy ennyi a különbség vízszűrő és vízszűrő között? Miért van ez?

Amikor Fehérváron elmegyek dolgozni. Belépek. Egy hölgy azt kérdi: „Maga kicsoda? Én még ilyet nem láttam, hogy egy szerelő bejön, mosolyog és udvariasan köszön." Rádöbbentem arra, hogy az összes kollégám olyan komoly, mint a vakbélgyulladás. :-) Múltkor elküldtem magam helyett valakit, harmad áron csinálta meg, mint ahogy én szoktam, és nem őt hívták vissza. Miért?

Amikor benne vagyok egy helyzetben megalázva, mert büszke vagyok, akkor arra van szükségem, hogy rájöjjek a valós méretemre az univerzumba. Tudod-e, mekkora a valós méretünk? Elhanyagolható. Ha kihúzom magam, 187 cm vagyok, de elhanyagolható vagyok az univerzumhoz képest. Értitek? Ez egy jó állapot, amikor tudom, hogy én magamtól semmi jót nem tudok tenni. Ebből a szempontból majdnem mindegy, hogy ki vagyok, Nabukodonozor vagy Péter. Persze nagyon nem mindegy. Inkább úgy mondanám, hogy jó az, ha ott van az alázat az életemben, tudom mennyire kicsi vagyok, gyenge és jelentéktelen.

Sanyi: Hogyan tartod meg magad az alázat helyén? Mondod, hogy kicsi a különbség Jak 4:13 és 15 között. Ha abban a kiváltságos helyzetben vagy, hogy magadnál vagy és próbálsz jól viszonyulni, akkor mikre figyelsz, hogyan igazítod ki a gondolkodásodat, a hozzáállásod?

P. Borci: Amikor a zsidók átmentek a Vörös-tengeren, akkor az Úr azt mondta: minden nemzetségből egy fiatal férfi vegyen ki egy követ a tengerből, ami szét volt válva, és csináljanak belőle egy emlékhelyet. Legyen egy emlékoszlop, miután átkeltek a Vörös-tengeren. Fontosak ezek az emlékkövek: „Átkeltem a Vörös-tengeren."

„Átkeltem a Jordánon." - megint azt mondta az ÚR: vegyetek ki 12 követ a Jordán medréből, és csináljatok belőle emlékoszlopot.

Egy sporttáskával jöttem el 17 évvel ezelőtt Ajkáról, a sporttáska nagy része hálózsák volt. Ez ugyanolyan, mint Jákob. Elment otthonról. Amikor megy vissza, akkor az Úrnak azt mondja: Uram, amikor először átkeltem a Jordánon, egy pálca volt nálam, most pedig két nagy seregre kell szétválnom, hogy át tudjak kelni. Nem tudom, van-e ilyen érzésed, hogy volt egy lyukas gatyám, és most hova elvitt az Úr?

„Egy pálcával jöttem és most hol tartok." Ez egy emlékkő.

Dávid bemegy az Úr jelenlétébe 1Kir 7-ben, és azt mondja: kicsoda vagyok én, ó, Uram, hogy ilyen magasra emeltél, hogy a juhok aklából kivettél engem és Izrael királyi székébe tettél. Még ez sem volt elég. Hanem örökkévaló ígéreteket adtál nekem.

Van mindannyiunknak örökkévaló ígérete az Úrtól? Ha nem tudtad, akkor most mondom. Örökkévaló ígéreteink vannak az Úrtól. Örökké fogunk élni.

Rossz alapokon próbáljuk élni az életünket. Azt próbálják tanítani nekünk, hogy a 70 évet, amit itt élsz a földön, azt éld a maximumon, és akkor jó életed van. Ez egy hazugság. Van teljes élet, olyan nyomorult körülmények között is, amit el sem tudunk képzelni. Nem kell messzire menni. Ha eljössz velem egyszer Devecserbe a cigánytelepre, belecsöppensz egy másik országba és azt kérded: „Hol vagyok? A múlt századelőn? Nincs víz az utcában, csak egy nyomóskút?" Mondják ezt: nem akarnak tenni ellene.

10 évig próbáltam a cigányintegrációban dolgozni. Minden szinten ellenállás volt. Mondjuk azt: nem olyan egyszerű onnan kijönni, nem annyira nagyon egyszerű. Mondják: „ha akarna, ki tudna jönni".

1Kor 4:8 mid van, amit ne kaptál volna? Minden kaptál. Ha minden, akkor minden. Ha mindent Istentől kaptál, akkor kicsoda különböztet meg téged? Mivel vagy te különb bárki másnál? Mindent úgy kaptunk. Ha mindent, akkor mindent. Nyilván mindenki személyre szabottan kapta, amit kapott.

Biztos gondoltad már: úgy szeretném, ha annyi ajándékom lenne, mint a Schlingloff Sanyinak. Biztos, hogy akarnád te ezt? Mindegyikünk személyre szabottan azt kapta, ami nekünk a legjobb. Nem amit érdemeltünk, hanem ami nekem a legjobb. Hiszek ebben, hogy amit kaptunk: akinek van, annak még adatik, és akinek nincs, még azt is elveszik, amije van. Ki fél ettől? Az Úr nem félelemre hívott el minket, hanem arra, hogy legyen egy jó alapja az életünknek.

Vállalkozásnak kell, hogy legyen alapja. Minél szilárdabb az alap, minél több lábon áll a vállalkozás, pénz, bankbetét, ..., annál stabilabb. Ha nincs pénzügyi alapja a vállalkozásunknak, nincs vésztartalék, az akkor nagyon nehéz. Nekem egyszer sikerült felhalmozni 2 évnyi tartalékom. Sárgaréz, vörösréz csövek voltak összegyűjtve a korábbi munkáimból. Ez jó alap volt. Két év után megszorultam, és visszavittem egy kamionnyi fémet.

Az életünknek van-e valami jó alapja? (1) Miért van az, hogy bemegyek valahova, és nem olyan vagyok, mint a vakbélgyulladás, hanem az emberek örülnek, ha én megyek vissza, és többet fizetnek, mint a vállalkozók nagytöbbségének. Öröm van az életemben és ott van az arcomon, nem kell megjátszanom. Ezt látják az emberek. Feltűnő ebben a világban, hogy örömünk van. Az Úrral való kapcsolat teszi.

Visszaemlékszem a saját múltamra (2) - ez is emlékkő. Ránézek arra, hogy ha ez igaz - márpedig hisszük, hogy a Biblia igaz -, hogy semmim nincs, amit ne úgy kaptam volna. Isten miért hagyná abba, hogy adjon? (3)

Még egy: megtalálni a csendesség helyét (4). Ez a legfontosabb. Ez nagyon nehéz.

A mi házunk egy zajos ház. Öt gyerek. Játszunk játékokat. Vérbékásat vagy farkasosat akarnak játszani állandóan. Nagyon szeretik a gyerekeim.

A gyerekek viszonylag normális időben elalszanak. Becsukom, lekapcsolom a „dobozokat". Még utána is van egy zaj, amit a legnehezebb kikapcsolni. A saját gondolataimat nagyon nehéz lecsendesíteni. „Mi lesz holnap? Hogy csináljam? Mit kell megvennem holnap? Mit kell befejeznem holnap? Hova kell elmennem holnap? Kit kell felhívni holnap? ... Kikapcsolni az ember gondolatait, csendben odamenni Istenhez, és meghallani Őt. Ha ezt teszed, akkor a többi is meglesz. Akkor tudni fogod, hogy mindened, ami van, azt úgy kaptad; akkor vissza tudsz nézni, és látod, honnan jöttél. Lesznek emlékköveid, amikre csak vissza kell emlékezni.