Skip to main content

Élj az elhívásodhoz méltó életet

Schlingloff Sanyi
A békesség az a hely, ahol megnyugodhatok, megpihenhetek. Egy kicsit megpihenni. Az a hely, ahol kiteljesedhetek. AZ a hely ahol megpihenek, egyben az a hely ahol a csúcsteljesítményre vagyok képes. Eddig azt halltottam csúcsteljesítménnyel együtt mindig van egy ostor. Egész életemben ezt tanultam. Azt hallottam, hogy a teljesítmény az stressz, erőfeszítés. De amit az életem bizonyított, hogy ez tévedés. A csúcsteljesítmény, ami túl van azon, amin egy túlterheltségben küzdő ember tud, az töredéke annak, amire akkor vagy képes ha békességben vagy.
Nincs se kisebbségi komplexusod, se megalomániád. Amikor önmagad lehetsz és a saját szellemednek, lelkednek, kreativitásodnak a legjavát adhatott. Erre emlékezz. Az élet egyik titka a békesség. Amikor érted, hogy Isten uralja az életed.
Aki megment egyetlen embert  az egy egész világot ment meg. El sem hiszed hány emberéletet lehet megmenteni még csecsemőkorban. Nem is tudod hányan vannak szülők, várandós anyukák, akiknek az az áldás, hogy egy emberéletet hozhatnak a világra az nem áldás, hanem válság, egy tragédia kezdete. És tudunk segíteni. Van egy egyesületünk, alapítványunk, aki foglalkozik ezzel, válságterhesség kezelésével. Van más út mint az abortusz. Több ember hal meg ma abortuszban mint bármiben. A megfogant babák 40%-át abortálják. Tömegmészárlás folyik. A mai filozófia azt mondja az nem gyilkosság. De a Biblia definíciója az életről, a fogantatáskor kezdődik. Onnantól vagyok én. A világ könnyen figyelmen kívül hagyja ezt. Nehéz ebben megállni, mert mindkét oldalt ismerem. Emlékszem, amikor én is azt gondoltam, hogy még azok sejtek. És emlékszem amikor a kislányom a kezemben tartottam és belegondoltam, hogy meg is ölhettük volna. Amikor a kezedben fogod, akkor borzasztó gondolat. De hol húzod meg a határt. AZ előbb benn volt és most kinn van.
Honnantól számít embernek? Hanyadik hónaptól? Hova tolom a határt? Ez kezd önkényes lenni. Aki ott van a szülésnél az tudja, hogy előbb benn volt most kinn van. Ha meg lehetett ölni benn, miért ne lehetne megölni kinn? Ha eltolunk egy határt, akkor mi a garancia, hogy ne toljuk ki egészen?
Az alapítványunk célja, az anyák segítése, nincs ítélet, vád, csak egy dárma felismerése, aminek sok-sok szereplője van.
A weboldal: www.valsagterhesseg.org
Volt egy fontos felismerésem, amikor beléptem ide reggel. Képzelj el egy kibeszélhetetlen világosságot, tisztaságot, értéket, fényt, amit egy fény át nem eresztő fólia, papír eltakar. Teljes sötétség van. Ez a világunk. Ebben élünk. A teljes világosság és a sötétség határán. Az emberi élet lehetősége ehhez a teljes világossághoz hasonlítható. Isten van odaát és mi Isten gyermekei vagyunk. Kimondhatatlanul értékesek. De olyan világban élünk ahol teljes a sötétség, nem ismerik Istent. HA Isten a fény, akkor a világ sötétségben vesztegel.
Azt láttam, amikor bejöttem, hogy a sötét lapon, tűvel lukakat ütöttek. 30-40 lukat. Te vagy az, ahol a fény áttör ebbe a sötét világba. Te vagy ennek a világnak a világossága. Nehéz érteni milyen jelentősége van az életednek. AZ alázatnak, hogy itt vagy, a nyitottságnak, a döntéseknek amiket meghozol a kérdések kapott válaszok alapján. Ennek a világnak világosságra van szüksége és nem jön át msáhol csak itt. Embereken keresztül, benned és másokban.
A te döntéseid rád vonatkoznak. Te vagy a világosság. Egész különleges emberek vagytok. A világtörténelem során kevesen vannak és voltak olyanok, mint ti. A legfontosabb látszik bennetek, jön át ebbe a világba. Ne engedd, hogy a világ átrajzolja ezt. Az örökkévalóságban a ti nevetekről fognak emlékezni. AZ örökkévalóság, az igazi történelemben szempontjából ti vagytok az igazi szereplők. A világ szempontjából Isten a kicsiket, ostobákat választotta,hogy főszereplővé váljunk. A világ szemében is lehetünk elismertek. Szükség van egy szinten arra, hogy az ő értékmérője szerint is tudjunk beszélni, befektetni. De ha azt látod a saját életeden, hogy csak egy átlagember vagy ez nem igaz.
Sötét vászon a világ és csak nálad van luk. Tűvel vagy csavarhúzóval, de luk van. TE vagy a világ világossága.
Eféz 3:20-21  Annak pedig, a ki véghetetlen bôséggel mindeneket megcselekedhetik, feljebb hogynem mint kérjük vagy elgondoljuk, a mi bennünk munkálkodó erô szerint,  21 Annak légyen dicsôség az egyházban a Krisztus Jézusban nemzetségrôl nemzetségre örökkön örökké. Åmen!
Pál tanított, hogy mit kérjünk. Amit Pál itt kér az a legfontosabb. Ha ez meg van, akkor minden meg van. Minden egyéb csak ráadás. Aki hallja ezt az imát, mindent megtehet, sokkal bőségesebben mint el tudjuk képzelni, a bennünk munkálkodó erő szerint.
Milyen erő? Isten ereje. Hogy lesz valaki keresztény. Hogy jár temlomba? Hogy hisz Istenben? Nem. Nem. A cél az evangélium, az örömhír ez: aki hisz Krisztusban, mint megváltójában annak örök élete van. Az Istentől való elválasztottság jogi probléma. Minden ember bűnös, a bűnéért nem tud fizetni. Akkor az adósság, hogy nem tudja kifizetni. Olyannak kell kifizetni aki tudja. Csak egy végtelen Isten tudja kifizetni. Jézus élt egy bűntelen életet és meghalt minden bűnért, múltban és jövőben.
Neked is van részed ennek a szerződésben, megváltásban, adósságmentesítésben. El kell fogadni. Ez a te döntésed. Akkor keresztény valaki, amikor elfogadta Jézust ,mint megoldást az életére. Hogy Jézus kifizette az adósságát. Mi az apróbetűs rész? Örök életed van.  Az elfogadásnak igazinak kell lennie.
Nem az, hogy azt mondod igen, és aztán nem hiszel, hanem tényleg hiszel. Mikor teszem meg? A bizalom első pillanatában. Sokan hisznek Istenben de nem bíztak mint megváltójukban, és csak Jézusban kell bízni.
Pl. aki kimegy az ajtón annak örök élete lesz. Sokan látják az ajtót. Örök életetek van? Ha nem mentek át rajta akkor nincs. Hányan hiszik, hogy ott van az ajtó? Sokan. De attól örök életed van? Nem. Csak ha átmész rajta. Ezen múlik , hogy keresztény vagy-e.
Mint egy szék. Ha Jézus a szék. Használod-e? Ráülsz? Bízol benne eléggé ahhoz, hogy a súlyodat ráhelyezd. Bíztál Jézusban egy pillanatra az életeben ahhoz, hogy elfogadd a megváltását? Akkor örök életed van örökre.
Ha örök életed van, akkor ez az ima, amit Pál mondott, a következő lépés. EZ a lényeg, a növekedés felé vezető első út. A növekedés nem a te munkád, hanem Istené. A dicsőség nem a tiéd, aki megtért. Nem te hajtod végre a dicső tetteket, Isten nem lesz az adósod. Istent nehéz lenne cipelni a hátadon, nem ezért lettél keresztény.
Nyomorult kis béna vagy, aki még ide se találtál volna, ha Isten nem hív. HA Isten nem segít, azt is elfelejted, hogy itt jártál. Nem neked kell erősnek lenned. A kislányom mikor megszületett nem azt mondta: apa ne aggódj most már veled vagyok. Hanem folyamatosan sírt ha nem kapott enni. A kisfiam aki 4 hetes nincs  hasznomra sőt. De Isten vigyáz rád, felnevel. Aki mindent megtehet sokkal bőségesebben mint kérjük. „Ugye lesz jó állás, autó, feleségem. Annyi mindent kell kérnem.” Isten azt mondja nem: sokkal bőségesebben meg tudom tenni mint te kéred, gondolod.
Amikor elfogadtál mint megváltód, akkor beléd költöztem – mondja Isten. A Sz.SZ. beköltözik a te szellemedbe, amikor azt mondod, elfogadlak Jézus. Innentől Isten ott van benned. Amikor azt mondod, Uram segíts, akkor ott van. Milyen erővel? Csak egy kicsi jut rád? A mindenható Isten a teljes erejével ott van, hogy a te életed, mint az én kisfiam életét őrzöm, nagy házban, minden meg van. Ez a te életed. Kié a dicsőség? Ő csinálta. Kié a hála, az öröm, az a miénk. Az életünk egy csoda.
Mert ha nem ezzel a fejedben olvasod ami ezután jön, akkor depressziós leszel. Azt fogod gondolni, hogy Isten nem is szeret, és össze kell kapnod magad. Igen, de a kontextus ez. Mintha egy újszülöttre parancsolnék, hogy nőjjön fel. Nem az ő erejéből fog menni. Gondoskodni kell róla, táplálni, vigyázni az egészségére.
Amiről most szól lesz az annak az életnek a velejárója amiről eddig beszéltünk.
Eféz 4:1  Kérlek azért titeket én, ki fogoly vagyok az ùrban, hogy járjatok úgy, mint illik elhívatástokhoz, melylyel elhívattatok,
Pál börtönből írja ezeket. Nem köztörvényesként van ott, hanem a hite miatt. Kívülről ez nem látszik persze. Az efézusi levelet egy börtönben élő ember írta. A legfelemelőbb olvasmány amit ember olvashat. Lehet azt mondod az élet nehéz,  de lehet érdemes módosítani a gondolkodásodon. A Filippi levelet is börtönből írta Pál. És írja, hogy az élet nagyszerű, akkor gazdag. Ha nem éli át valóban, akkor hogy tudja mondani. Miből meríti ezt az üzenetet?
Éljetek méltóan az elhívásotokhoz. Nem azt mondta érdemeljétek ki. Már megkaptátok. Ti vagytok a történelem legszerencsésebb emberei. A Sz.Sz. bennetek van. Örökösei vagytok minden gazdagságnak. Királyi család tagja vagy. Uralkodó osztály. Kérlek ne élj szégyenletesen.
Láttam egy videot egy szülinapi zsúrról. Az ajándékátadásról szól. 17 éves lány megkapja az ajándékot. Mennek egy vadonatúj Lexus terepjáró felé. A lány meglátja és dührohamot kap, kiakad, hogy tönkretették az életét, elrontották a születésnapját, hogy lehetnek vele ilyen figyelmetlenek. Hisztizik, toporzékol. Kiderült, hogy úgy szerette volna, hogy a Lexust a másnapi partin adják át a szülei. Ki volt akadva végletekig.
Kérlek titeket, hogy éljetek méltóan az elhívásotokhoz. Nem egy Lexust kaptok ajándékba, hanem az életet. Élj méltóan ehhez. Van egy csomó dolog amit nem illik, ami nincs összhangban a valósággal. Panaszkodni, megkeseredni, Istent megkérdőjelezni. Nincs összhangban azzal aki vagy és amit kaptál. Ha a valóság ilyen ,ha ennyire gazdag vagy. Ha a 17. születésnapodra egy Lexust kapsz, akkor ne légy bunkó. Élj méltóan ahhoz az elhíváshoz, ami a tiéd. Örülj. Mond azt, köszönöm. Mond, hogy fogsz rá vigyázni.
De te az életet kaptad meg. Remélem hálát és odafigyelést vált ki belőled. Reményt és odafigyelést. Ha érted amit Isten csinál veled, az a legmotiválóbb, legfelemelőbb, a legnagyobb békesség. Ahol megnyugodhatsz, és ahol kiteljesedhetsz.
A reménytelenség, a hálátlanság, a kiégés, az lelki betegség, nem a valóság visszatürközödése. Ha elfogadtad Jézust, akkor meg vagy mentve. Nem igazolhatod a szégyenletes hozzáállásod amiben néha élsz. Ez bátorító. Kijózanító.
Úgy élünk most mint a középkorban a királyok. Nekik még meleg folyóvizük sem volt. Hogy meleg legyen ahhoz fél napig hordták a fát. Nem volt autójuk, nem volt tömegközlekedés. Földönfutó parasztok voltak hozzád képest. Kicsit túlzok.
Egy különleges korban élünk. Ahol az életszínvonal olyan magas szintre jutott, hogy az átlag ember, aki köztünk még akár nyomorultnak számít, olyan életet él, amit régen csak nagyon kevesen. Ha egymáshoz hasonlítgatjuk magunkat, akkor meg lehet magyarázni miért vagyok boldogtalan. De ha összehasonlítod magad egy 500 évvel ezelőtti emberrel, akkor befoghatod a szád.
A világ lakosságának 2/3 szegényben él és fele közülük éhezik is. Nem sokan éhezünk itt mi. Ha van ételed és ruhád elégedj meg vele. Nem azt jelenti ,hogy ne vágyj többre. Hanem húzd meg az elégedettség határát. Vigyázz nehogy te is olyan legyél, aki ha kap egy Lexust, dührohamot kap.
Miközben úgy élet mint a királyok, van egy olyan teher, ami korábban nem volt, az intellektuális teher. Olyan démoni nyomás és belülről jövő lelki nyomás alatt él minden ember amit kezelni kell. Egy lelki betegség amivel küzdesz. De ha nem ismered fel és nem kezdesz el tenni ellene, akkor kifogást csinálsz belőle.