Skip to main content

A bolondságom gyógyszere Isten szerető kijavítása

Schlingloff Sanyi
Hányan éltetek egy céllal, amibe mindent belevetítettetek, amit szeretnétek elérni. Elképzeltél egy jövőképet, egy mérföldkövet, aminek az eléréséhez hozzákötöd az összes álmod. Mindazt amiről úgy gondolod, hogy emberként ezeket jó megkapni. Lehet hogy nyugalom, békesség, elfogadottság szerepel a listádon. Lehet egy békés családi otthon szerepelt a listádon. Lehet nagy kocsi, nagy ház, földkörüli utazás. Vannak elképzeléseink, amibe belevetítjük az elképzeléseinket. Értsd, hogy ezek a vágyak nem bűnösek, hanem jogosak, Isten szomjazó lényeknek teremtett. Ürességgel, amit csak Isten tud betölteni, ezért adta, hogy legyen valami, ami a lázadó, függetlenséget élni akaró embert vonzza Isten felé.
Van egy érzés amit belevetítek, hogy majd boldog leszek ha megszületik a fiam. Hol van az érzés? Hol van a beteljesülés? De legtöbbször az az élményünk, hogy az amúgy jogos élményeinket, egy azzal szorosan össze nem függő mérföldkővel összekötjük. És amikor elértük, akkor azt látjuk, hogy kevesebbet kapunk tőle, mint reméltünk. Hányan éreztetek csalódást amikor elértétek a célotokat? Ha nem éreztél, akkor vagy nem vártál tőle annyit, ami valójában, vagy még nem érted el a célod.
Amit az élettől igazán várunk, azok többnyire személyes dolgok. Belső dolgok. A lelkünk nélkülözhetetlen szükségei nem tipikusan azokkal a kategóriákkal elégszenek meg amiket a világ elénk állít. Miről szól az élet? Mit jelent az élet? Mit kell birtokolni, mivel kell megtölteni, hogy működjön? Eredményes élet. Ezért vagytok itt. Remélitek, hogy az élet nagybetűs lesz, futófény lesz és működni kezd.
Gondolj hát ilyen válaszra. Fogalmazd meg magadnak, legyél őszinte, mi kellene az élethez. Egy csomó minden tényleg kell hozzá. De egyetlen kicsi légy, megrohasztja a kenőcskészítő egész kenőcsét. Megkapod amit akarsz, meg van az elképzelésed. Meg vannak a jogos vágyaid, a jó keresztény céljaid, és meg van még extrában más is.
Préd 10:1 egy döglött légytől büdös lesz a kenet. Képzelj el egy csodálatos autót. Láttam tegnap egy filmet egy Bentley-ről. 11 marha bőrével van kirakva belül, 12 hengeres motor. Képzeld, hogy beszállsz és büdös van belül. Beköltözött egy macska és itt fialt? És itt éltek egy évig? Képzeld el. Egy új autóban. A család gázálarcban ül.
Itt jön az adaptáció. Egy kis ostobaság hatásosabb a bölcsességnél és tisztességnél. Nem kell sok, egy kis ostobaságtól büdös lesz minden. Mit jelent ostobának lenni? Csak a saját szegszögemből nézni a dolgokat. A Biblia bolond, ostoba emberről beszél sokszor. A bolond az aki mást gondol a valóságról mint ami ténylegesen. Szándékosan, tudatosan, vagy becsapottságból, de bolond. Vannak bolondok köztünk? Igen. Bennem is meg van a mértéke. De tudom, és ez segít társadalmileg elfogadható méretben tartani.
De az életem területén máshogy látom a valóságot, mint ami. Isten azt mondja: ez tündérmese volt. Az ostoba az, aki nekimegy a világítótoronynak. Következetesen megismétli a hibáit. Hamis elképzeléseket őriz, hajt végre és hirdet. A maga erejével, kapacitásával, bolondságot él. Követekeztesen megismétli a hibáit.
Ehhez adjuk hozzá azt, hogy egy légytől büdös lesz minden. Mi lehet a légy? Egy hamis cél. Az életem nagyjából rendben van. De van egy hamis célom, amiért harcolok, hol reménnyel vagyok teli. Amikor meghiúsulni látszik a célom frusztrált vagyok, az életem minősége mindig hordozza ezt a tényezőt. A bőrborítás tökéletes, 630 lőerő van az autóban és hozom magammal a bűzt. Bármi megy jól, rosszul, bármi van, mindig behozod. Van valami amit következetesen, ostobán hordozol az életben. Rossz kapcsolatok. Azt hiszem, hogy az élet elsődlegesen kapcsolat. Valamilyen bálvány. Ez lehet egy légy. A bálvány Istent helyettesítő valami. Olyan szerepet szánsz neki, amilyet csak Istennek szánhatnál. Isten az egyetlen akit imádunk, akire az összpontosításom feltétel nélküli. Ha van az életemben valami ami előrébb kerül a rangsorban mint Isten, ha megkapja a feltétel nélküli figyelmem, az bálvány. Lehet az egóm, a jogaim, ki mit tehet velem, önmagam bálványa vagyok, lehet karrier, lehet a gyerekem, egy filozófia. A felelősségtudatom. Sok mindenről tehetsz, de nem te vagy Isten. A légy lehet egy bálvány. Minden amit az életedben tanultál jó, de van egy bálványod. Gyönyörű a kocsid de amikor kinyitjuk az ajtót majdnem elhányjuk magunkat.
Pletyka, egy nyelv ami kimond dolgokat, amiket nem szabad. Beszéd ami nem hasznos az építésre ami szükséges. Bármilyen beszéd lehet. Gyakran jön belőlem. Mondanék valamit, de nem lenne szabad és jön. Árt nekem, a környezetemnek, Isten keze rajtam van, egy vírus vagyok Kr. testében. Amit el kell szigetelni, Istennek bánnia kell velem. Ha rossz céljaim vannak, olyan vágyakat üldözök az életemben amik ráteszik a pecsétjét az életemre.
Istennek bánnia kell veled, hogy ha állandóan a falnak rohansz. Fegyelmezetlen nyelv lehet egy légy. Fegyelmeztetlen gondolatok. Aggodalom. Minden szép, csak bármi történik aggódok. Érezted már ennek a szagát? Át tudja lengeni az életed? Egy objektív pillanatodban látod, hogy nincs mitől félni, de a rossz gondolati szokás, hogy odavetíted a lehetséges következményeket büdösség teszi.
Mi lehet még? Szokások, viselkedések. Temperamentum. Valami ami újra és újra bajba kever. Egy mód, ahogy bánok az emberekkel. A legtöbb visszamegy a kapcsolatokhoz.
Egy döglött légy meg tudja büdösíteni a kenőcskészítő oldaját. Beszéltünk az álmokról, dolgok amikre belevetítünk mindent amit várunk az élettől, s ezt tönkre tudja tenni egy légy. Az egyik hiba, hogy rossz álmokat élünk. Amikre szükségünk van azok személyes dolgok, szeretet, elfogadottság, cél és értelem, állandóság, erkölcsi biztonság. Tudjam, hogy amit élek az jó. Jó legyek és elfogadható. Vagy megjobbítható legyek. Ha ezek megvannak, akkor minden egyéb részletté válik.
Nagyon kevesen érik el ezeket. Ezért pótmegoldásokhoz folyamodunk. Hajtunk a kocsiért, családért, abba belevetítjük mindazt amit szeretnénk. De nem onnan fog jönni, hanem az Istennel való személyes kapcsolatból. Amikor fogod a kezét, Ő a mindened, akkor ezek ott lesznek. Akinek ez meg van, lehet sokkal teljesebb, élőbb ember, mint akit ez a világ irigyel. És fordítva, aki szegény és nincsenek meg ezek a szükségei, ugyanolyan nyomorult, mint akinek a világi dolgai megvannak, de nincsenek betöltve a szükségei.
Ebben a legnagyobb akadály te vagy. Egy légy biztos van a kenőcsben: te.
Ján 7-ben mondta Jézus: jöjjetek énhozzám mind akik szomjaztok. Miért kellett kiáltania? Mert a valódi szomjúságuk nem csillapodott a vallásosságtól. Istenen nem múlik, hogy beteljesedünk-e. Miért nem valósul meg a tranzakció? Mert nem megyek. Más tervem, célom van. Figyelj Uram: hajtok a nagy családra, nagy házra, nagy boldogságra. Még arra is van erőm, hogy itt legyek az ünnepen, most hagyjál. Isten azt mondja neki: bolond vagy. Mindaz amire hajtasz nem fog maga mögött mást hagyni, mint csalódottságot. Az a szomjúság ott lesz benned. Gyere Istenhez, igyál és menjünk együtt. Nem baj, ha föld körüli útra mész, de üresen nem ér semmit. Az életed rendben lehet, de ha egy dolog hiányzik, akkor semmi nincs rendben. Van egy felszín, de belül szomjúság és üresség van. Gyertek hozzám  -mondja Isten. Min múlik, hogy működjön? Megyek-e vagy sem.
Neked van más elképzelésed. Ott van a három jó keresztény válasz. A dolog akkor változik meg amikor szívből első helyre teszed Istent. Aki gyönyörködik az Úrban, az megadja szíved kéréseit. Mi volt ott előtte? Persze, persze. De mi az?
Nagyra értékelés. Csodálat. Mire figyelek és mit csodálok? Amit nagyra értékelek. Ha a Bentley-re, akkor arra fogok vágyni. Helyettesítsd be amivel szeretnéd. Bárcsak megváltozna a feleségem, főnököm. Erre teszed rá a nagy cetlit. Az összpontosításod egy álom munkahely, ahova nem gyomorgörccsel kell bemenni. A gyönyörködésed oda megy, amit nagyra értékelsz.
Vallásos kötelezettségből nézegetem Istent, de az új munkahelyen, a nyugodt délutánomban gyönyörködöm. De vallásos kötelezetsségből nézegetem Isten is. Mert mást értékelek nagyra. Abban kezd gyönyörködni a szívem, aminek nagy az értéke. Az igazi lényeget keresem belül. Jézus kiáll a nagy ünnepen és kiált, hogy jöjjetek énhozzám és vegyétek az élet vizét: áh, most megint templomba kell menni. Elmegyek, hogy nehogy kitoljon velem a vén szakállas. De félreértem az egészet. Isten azt mondta: gyertek hozzám és én adok nektek élő vizet.
A végkövetkeztetés: te vagy önmagad legnagyobb ellensége. Remélem ez bátorító. Ostoba vagy. Lehet csak bolond, de valószínűleg ostoba. Kr. elméje is meg van neked ugyanakkor, tökéletes vagy, olyan a szíved mint Dávidé. De van benned egy ember, akinek az életét éled. Az is te vagy. Ez vagy te – így érzed. A régi bűnös természet legtöbbször, az pedig ostoba. Van egy élet amire vágysz és te vered szét a saját kezeddel, te rabolod meg magad attól az élettől. Következetesen megismétled a hibáid. Kellene, hogy legyen egy célunk, kellene, hogy legyen egy mély alázat és megtörtség bennünk, hogy készek legyünk változni, új felismerésekre jutni. Veled van a baj. Velem.
Ostoba vagyok, mert magam védem és következetesen megmagyarázom a saját ostobaságom, hogy ne kelljen hozzányúlni. Aztán élem azt amit én akarok. Aratom a következményeket és az életem azalatt a szint alatt működik amit Isten szánna nekem. Isten helyrehozza persze. De nem lenne jobb 10 rossz döntés helyett 3-ból megérteni és beismerni, hogy ostoba vagyok és elengedni. Bármi történik veled, legyen egy egészséges befelé fordulásod. Ne vádold magad.
NE legyen bűntudatod, hogy ostoba vagy. Ne védd. Ne ostorozd magad. De lehet teszed és nem mész Istenhez emiatt. Ez nem jó. Nem vezekelsz, nem teszel jót amikor vádolod, gyűlölöd magad, ostoba vagy ilyenkor is. Ne csináld! Szégyenetes. Ha ismered a kegyelmet, Kr. meghalt a bűneidért, akkor értened kell, hogy ez valós és kötelességed ennek engedni. Kifizettem az adósságot és most úgy élsz,  mintha adós lennél? Mit ülsz itt bűntudatban. Ez egy lelki trükk arra, hogy mutassam milyen jó vagyok. De nem kell magadat sem Istent átverni ezzel.
A gond, hogy ami helyzetileg a tiéd, nem éled, nincs ott a mindennapjaidban. De a követekezetes rossz gondolatminták, régi bűnös természet megakadályoz. A másik véglet, hogy ő tehet róla. Mindent helyreraktam és mégsem vagyok boldog. Ez is egy trükk, vádaskodás. Istenre kenem az egészet. Ő tehet az én nyomorult életemről. Vannak bizonyítékok. A házastársamra is. A gyerekekre is. Olyanok mint az ördögök, önző, szipolyozó lények. A munkahelyed sem tökéletes, lehet hibáztatni. Te nem vagy ostoba, hanem áldozata vagy a családodnak, a munkahelyednek. Tükéletesen megvéded magad, bebetonozod magad az ostobaságodba, aminek a követezményeit te aratod és azok akik közel vannak hozzád.
Legyen egy egészséges befelé fordulásod, hogy Uram, tévedek, javíts ki! Mondhatod, hogy bolond és ostoba vagy. Az üzenet jobban bejut. Bolond vagyok Uram, rosszul gondolom. Tudod mit. Véres kard is van a kezemben amivel hirdetem és végrehajtatom az ostoba gondolataim. Javíts ki, mond meg az igazat , itt vagyok, nem bujkálok! Tudom, hogy szeretsz, értem vagy, mindent odaadtál, van egy végcél, hogy olyanok legyünk mint te. Mond meg az igazat! Én vagyok az egyetlen terület ahol fejlődést lehet elérni. A környezetemre korlátozott hatásom van. A gyerekeimre, munkahelyemre alig van hatásom. Engem változtass meg! Arra vágyom, hogy te légy a viszonyítási pontom, hogy te legyél az Istenem, és hogy kijavíts. Ámos 3:3 hogy járhatnak ketten együtt ha nem értenek egyet? Az egyetértéshez nekem kell új felismerésre jutnom. Tévedek amikor ostorozom magam és akkor is amikor megvédem az ostobaságom.
Javíts ki Uram! Ebben lesz élet, szeretet. Minden egyéb kezelhetővé zsugorodik. De ha ottmarad az ostobaság és valaki más az istenem, akkor lehet az én kenőcsöm akármilyen, van benne egy döglött légy és én érzem a szagát. Bátorító ez? Van felelősségem, szabad akaratom. Mondhatok igent és nemet. Az igazi nem és az igazi nem jobb, mintha úgy csinálnám mintha egyetértenél. Inkább perelj Istennel, mint maszatolj! Vagy mond, hogy Igen és ámen. Az igenem igen, tudom nincs erőm megtenni, de meg akarom tenni. Isten legyen az ISTenem és bírjon azzal a joggal, hogy átformáljon a maga képére. Ha ez nem történik meg, akkor a saját döglött legyemmel élem az életem. Sirathatom az eltolt életem, akkor is ostoba vagyok. A végén amikor látni fogjuk, hogy mi volt igazából senki nem fog sajnálni. Szép színjáték volt, de bolond voltál. Eltoltad az életed, te magadnak. Csak szomorú.
Ennyire közel vagyunk hozzá. Egyikünk sem képes megváltoztatnia magát. De Istennek meg kell engednünk, hogy megváltoztasson. Isten az Istenem. Őrá hallgatok, az Ő gondolatait gondolom, minden más gondolat gyanús. Akinek nincs pártkönyve, az gyanús. Akinek nincs fejezetszáma és vers száma az gyanús. Isten az Istenem, és az Ő gondolatai a vezérelveim és én formálódok az Ő képére. Alakulok a szerető keze alatt.
Ha soha nem élted még át ezt, akkor tudd, hogy ez a legfelszabadítóbb. Amikor Isten kijavít az olyan, mintha egy szűk ruhát levennének rólad. Azt mondja: tudom mi van legbelül, de tudd, hogy szeretlek! Te király vagy, csak még nem ismerted fel, hogy van egy régi természeted, ami miatt összekevered magad. Keresd Isten kijavítását! Gyere Eredményes Élet találkozóra, Istentiszteletre. Azért vagyok itt, hogy kijavíthass Istenem, hogy a szerető kezed dolgozhasson az életemen! Én vagyok a hiba és köszönöm, hogy kijavítod Uram. Menjünk ebben előre az életben!