Skip to main content

Az élet célja a felkészülés

Schlingloff Sanyi

Eféz 5:21   Engedelmesek legyetek egymásnak Isten félelmében.

Eféz 5 a kapcsolatokról szól. A férfi és nő kapcsolatának rejtélye, őrülete, csodája.

Pál azt mondja, hogy kívánom, hogy mind úgy legyetek, mint én. Mert aki megházasodik a testben gyötrelme lesz.

1 Kor 7:28  De ha veszel is feleséget, nem vétkezel; és ha férjhez megy is a hajadon, nem vétkezik; de az ilyeneknek háborúságuk lesz a testben. Én pedig kedveznék néktek.

Amikor Isten kitalál valamit annak jó oka van. Nem csak úgy, össze-vissza. Isten nagyon komoly céllal, tervvel találta ki a házasságot. Az Ő célja és terve, az ember felkészítése az örökkévalóságra. Ebben a felkészítésben a házassága a zászlóshajó. A célja, férfi és nő kapcsolatnak, hogy embert faragjon belőle. Ez nem az amiért a legtöbb ember megházasodik. A legtöbb ember boldog szeretne lenni. Végre találunk valakit aki boldoggá tesz minket. Ha úgy gondolkozol: ő lesz aki boldoggá tesz - akkor bajban vagy. A kifinomultabb, hogy majd együtt boldogok leszünk. De nem fog működni.

Csodálatos lesz. De egy olyan rendkívüli módon, amit ember nem csinálna.

1 Kor 7:28  De ha veszel is feleséget, nem vétkezel; és ha férjhez megy is a hajadon, nem vétkezik; de az ilyeneknek háborúságuk lesz a testben. Én pedig kedveznék néktek.

Gyötrelem,  háborúság. Gyötrődés az egyik legrosszabb fajta fájdalom. AZ egyik tulajdonsága a hosszan tartás. Hosszan tartó gyötrelem. Ez lesz a testben. A test nem azt jelenti, hogy ha erős férjed van akkor verni fog. Hanem, a test a természeti életet jelenti. Abban az életben ami vízszintesen zajlik, az élet mindennapi dolgaiban gyötrelmünk lesz. Hosszantartó, kínos, szenvedés. Gyötrelem. Ez a házasság egyik célja.

Miért? Mert az életnek nem az a célja, hogy kövéren, boldogan és jellemtelenül haljunk meg. Hanem az , hogy akár kövéren, akár boldogan, vagy soványan, vagy boldogtalanul, de jellemesen haljunk meg. Isten olyanná akar formálni amilyen Ő. HA olyanokká válnánk a jellemünkben, mint Ő. De nem vagyunk olyanok. Önző kis fráterek vagyunk. Férgecskék. „Ábrahám, Izsák és Jákob." Jábok valami óriás. De Isten azt mondja róla: férgecske Jákob. De Isten a kis nullából egy jellemes embert fog csinálni. EZ gyötrelemmel járó folyamat. Egész életedben boldog akartál lenni, hogy minden körülmény téged simogasson. De Isten oda akar elvinni, amikor megszűnt ezzel a céllal élni és úgy kezdesz élni, hogy vállalaod a felelősséget hogy Isten előtt élsz, és Istentől megkapsz mindent, másokat is emberré legyél. Kölykök vagyunk, csitrik, még. Nem vagyunk kész. HA azt gondolod készen vagy, akkor bajban vagy. Aki nem hajlandó tanulni, az nem fejlődik. HA nem ismered el, hogy fejlődnöd kell, akkor bajban vagy.

A felkészületlenség az a választás, hogy én lesz a zümmögő legyecske. Isten gyémántseprűvel fogad, és egész életemben a menny utcaseprője leszek. Viccelek. Nem lesz gyémántseprű. Egy bizonyos szinten mindenki ámulatos szinten fog élni a mennyben. A felkészültségtől függ.

Voltál már  olyan helyen, ahol nem értetted miről beszéltek? Örömük volt, amit nem értettél. A mennyben is lesz ilyen. Látjuk majd Pált, Dávidot ahogy beszélgetnek. Te is ott vagy velük. Jó ott lenni. De gőzöm nincs róla mi történik. A házasság az egyik legalkalmasabb eszköz rá, hogy a fejlődési folyamat megtörténjen. A férfi, nő kapcsolat az egyetlen olyan kapcsolat ahol annyira közel engedsz valakit, hogy igazán megbánthasson. Minden más kapcsolatban megvédjük magunkat. Csak átraklak egy másik kategóriába. De ezt nem teheted meg a férjeddel, feleségeddel, különben kivégzed a kapcsoaltot. Márpedig úgy megsértett, mint még senki.

Itt a helye a szeretetnek, tiszteletnek. Amiről Isten mindig is beszélt. Milyen jól mondta a Sanyi, hogy szeressétek egymást, csak ne nekem kelljen, hanem engem szeressenek. A házasság az a hely, amíg Isten addig teker amíg a vesztes oldalra kerülsz, és elkezded magadra vonatkoztatni amit Pál mondott. Isten arra találta ki, hogy jellemet faragjon, ami gyötrelemmel jár. Addig tekeri amíg meg nem születik a jellem. A győzelem viszont kibeszélhetetlen örömet fog hozni, egy Isteni szinten.

Két fontos üzenet van itt: egyik ,hogy akarj erről tanulni. A világ nem küld házasságba, „ki fogjátok nyírni egymást, élvezzétek amíg kényelmes, aztán pattanjatok meg." - egy darabig az újjal is lehet. Miért csinálja ezt a világ? Mert ezt tanítja, hogy a másik azért van, hogy boldoggá tegyen. Az elején mindig működik. Még van energiája arra, hogy létrehozza a képet, ami azt mutatja, hogy boldoggá foglak tenni. És amikor elfogyott az energia, akkor ott maradok a magam brutális valóságában. De most már késő.

Szóval jön Eféz 5:21. Egyébként nagyon építő. Mert ahogy összeáll a kép, méltóságteljessé válik. „A tegyél engem boldoggá" - erről a kicsinyes szintről egy igazán méltóságteljes, isteni szintre emelkedik. El sem hiszitek milyen nyomorultak vagyunk. Jónéhányunkat a világ jól kiképzett, tudjuk mit kell tenni. Hogy kell működni. Egy ponton eljutsz arra a szintre, hogy alig találsz olyan kihívást amit ne tudnál kezelni. Kezdesz eljutni a gondolathoz, hogy egész közel vagy a tökéletességhez. Aztán megházasodsz és Isten megtekeri ezt akapcsolatot úgy, hogy tényleg látszik mi vagy önmagadban. Rendkívüli alázatra indító élmény.

Még valami. Azt gondolom, hogy keresztényként lehetetlen nem szellemi házasságban boldognak lenni. Egy világi pár lehet, hogy egyszerű pragmatizmussal jól tud működni. „Udvariasak vagyunk." Keresztényként nem megy. Mert az ördög gyűlöli a házasságot, ha fontos ember vagy, márpedig az vagy, akkor a házastársad a legrövidebb út. HA téged nem tud, a társad támadja, és majd ő téged. Tudja mit kell mondani a férjnek, hogy megbántsa a feleségét és fordítva. Az ördög ellened van. Isten is a régi bűnös természeted ellen van, aki csak boldog akar lenni, aki végre talált valaki aki boldoggá fogja tenni. Isten ellene van enne kaz embernek. LE akar rombolni mindent ami lerombolható, ami megrázható, hogy megmaradjanak a megrázhatatlan dolgok.

A szellemi felkészültség ezért rendkívül szükséges. Ami csodálatos. Erről szól az élet, hogy felkészülünk. Fel akarunk készülni a lényegre, emberré válni, képes, sikeres, teljes emberré. A teljesség, egy a világ módszerétől eltérő módszerrel és úton jön. Ez az amit a legtöbben gyötrelemként élünk meg.

HA sportoltál keményen és élevezted a kemény edzést, akkor élvezni fogod a házasságot.

Eféz 4:11-14  És Ő adott némelyeket apostolokúl, némelyeket prófétákúl, némelyeket evangyélistákul, némelyeket pedig pásztorokúl és tanítókúl:  12 A szentek tökéletesbbítése czéljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére:  13 Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedô kornak mértékére:  14 Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által;

A hit és az Isten fia teljességének megismerése juttat el az érettségre. A bölcsesség nem az, hogy halott tudással bírok, hanem hogy ismerem azt aki uralkodik mindenek felett, de ez a kapcsolat lehetetlen a helyes ismeret nélkül.

Nincsenek megfelelő képeink azokról a kategóriákról amelyek a legfontosabbak az életben. A legfontosabb kategória az életben az Istennel való kapcsolat. De nem olyan kapcsolat, mint egy államfővel. Egész távoli, furcsa, Amikor azt mondom Isten, akkor az asszociáció valami hasonló. Isten ül a trónon és próbál agyonnyomni. És akkor valaki jön és azt mondja, hogy ezzel az Istennel a kapcsolat a megoldás. Aztán jön a másik. Hogy legyen kapcsolatom valakivel akit sose láttam? Meghalt 2000 évvel ezelőtt. Egy könyvet olvasgatok róla. Hogy lesz így kapcsolatunk? Jó kérdés.

Az egyik legfontosabb ami meghatározza a kapcsolatot, hogy milyen információd van a másik személyről. Azért vágysz, hogy megérinthesd, mert azt tanultad, hogy így építs kapcsalatot. De csak így lehet információhoz jutni egy személyről? Hányan leveztetek a szerelmetekkel? El tudsz képzelni egy ilyen kapcsolatot? Vagy az interneten keresztül ismerkednek meg az emberek. Sokáig csak leveleznek egymással. Amikor levelezel valakivel, a szemébe tudsz nézni? Nem. Ezért nem tudsz róla semmit? Nem. A szavaiból, üzenetéből tudsz következtetni milyen ember. ÉS sok feltételezésed van. Amikor a nagy őt várod, akkor rózsád elképzelésed van. De Istennel kapcsolatban nem ez a képünk, hanem  hogy ő elérhetetlen, vagy ő agyon akar nyomni. Olyan képeink vannak, hogy azo k alapján az életre vivő kapcsolat sose jöhet létre. „Hogy lehet az államfővel kapcsolatom ami bensőséges, szoros?" Mint férj és feleség, vagy bajtársak, vagy barátok, vagy szerelmesek. A legnagyszerűbb kapcsolat. Ez kellene, hogy meglegyen Istennel .Mi akadályoz meg? Nincs megfelelő képünk Istenről, hogy ezzel a reménnyel közelíts hozzá. Meg kell Őt ismerned. AZ Ő megismerése a kulcs, hogy közel merj menni hozzá. Ha nincs megfelelő képed róla, akkor elbújsz előle. Ki akar egy Isten valóságában élni, ahol az Isten mindaz amit én gondolok róla?

Meg kell Őt ismerned. Az egyik legfontosabb üzenet róla: kezd a gondolkodást itt és minden Istenről alkotott gondolatról tedd oda - ez legyen az előfeltevésed, minden gondolatod ebből induljon ki: meghaltam érted, helyetted. Nem egy elvi módon, valóságosan. Téged kellett volna, hogy halálra verjenek, de megtettem érted, magamra vállaltam, hogy én legyek az aki egész életemben veled leszek.

Ehhez a gondolathoz nehéz hozzákapcsolni az „agyonnyomós" Isten képét. Fegyelmezned kell az elméd, hogy ne mást gondlj Istenről. Ez a teljessé válás, éretté válás kulcsa.

Eféz 4:13  Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedô kornak mértékére:

Isten azt szeretné ha éretté válnánk. Az Ő teljességét elérő mértékben.

Eféz 4:14  Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által;

Eféz 4:15  Hanem az igazságot követvén szeretetben, mindenestôl fogva nevekedjünk Abban, a ki a fej, a Krisztusban;

Isten szeretné ha éretté válnánk. Érettség, hogy megfelelően viszonyulunk a valóság kategóriáihoz. AZ egyik eleme a tudás, a másik a kapcsolat Istennel. Ez a kulcsa az életben minden sikernek. Bármihez kezdesz az életben. Tudásra lesz szükségre és olyan erőre ami által a tudás működik. A hit a definíció, meggyőződés a valóság nem látható részéről, Itsen fia megismerése pedig az erő ami által a tudás valósággá válik. Eközben te szabad akarattal bírsz és befolyásolják az ügy kimenetelét. A felelősséged az, hogy akár vállalalod akár nem, minden gondolatodnak, döntésednek, szavadnak, tettednek van következménye. ÉS te valamilyen szinten aratod ezeket a következményeket. EZ a felelősség. Ha nem vállalaod akkor is ott van a hatása. Mindössze feladod, hogy meghatározd és változtasd, az uralmadt aedtad fel, hogy változtass rajta. De a tiéd a hatalom erre. Válj éretté - vagy fuss el, de az nem változtat a valóságon és learatod ami vetettél.

Csináld a magad részét jól. TE sok döntést hozol ami kerülőútra visz. AZ éretlenség ez: a kislányom még éretlenül viszonyul a valóság kategóriáihoz. „Nem akarok elmenni pisilni, mert nem szeretek." Pokollá teszem az életem, hogy megússzam az elkerülhetetlent. És amikor már fájdalom és görcsök között mégis elvégzem a dolgom után boldog vagyok. Ez éretlenség. Olyan módon viszonyulok a valóság elkerülhetetlen tényeihez ami szükségtelen szenvedést eredményez.

Szeretnénk éretté válni. De nem tudjuk mihez viszonyulunk rosszul. Vagy nem akarok, vagy megdumálom, hogy nem is kell. Kifogások, pótcselekvés, elterelés a lényegről. Mi is csináljuk felnőttként. Biztos kábítod magad, kerülgetsz valamit, éretlen vagy valamiben. Keresd meg a tületet ahol nagy fájdalmaid vannak és találunk ott éretlenséget. Közben van egy ellenszél. Isten az aki segíteni akar, adott ajándékokat, gyülekezetet, pásztort, a Bibliát, házasságot.

De van ellenszél:

Eféz 4:14  Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által;

Van sokféle tanítás, ugyanarról a dologról sokféleképp beszélnek. „Hány óra van? Akinek egy órája van az lehet nem tudja, hogy mennyi a pontos idő, de akinek két órája van az biztos nem tudja." MERt ha a két óra nem ugyanazt mutatja, akkor választania kell melyik igaz - ez biztos bizonytalanságra ítél.

Nem egy irányba megyek, hanem teszek egy lépést erre, egyet arra. És amikor az ötödik hang megszólal azt mondom: még egy hang és lelövök valakit.

Nem csak hogy sok tanítás van, hanem az embereknek van csalása és tévútra csábító ravaszsága. Csalás: amikor valamit ami nem valós, valósnak mutatok. Nem kell, hogy házassági szédelgő legyek, vagy pénzügyi csaló. Mindannyian tele vagyunk csalással, akárcsak az éretlenségünkön keresztül képviselünk dolgokat amik csalnak. Tudod mi csal a legjobban? Volt egy film, az Angol beteg. Ez az egyik legszívszorongatóbb, romantikusabb, „igen, így kéne, hogy legyen" film amit valaha csináltak. Egy szerelemről szól ami túlmegy mindenen, életen és halálon, a beteljesülésről szól. Ahol a férfi az életét adja a lányért, feláldozza a nemzetét is, katonák százezreit. A lány meghal a férfi miatt egyedül. És egy szerelemről szól. Csalás. A romantikus ponyvaregények üzenet a legnagyobb csalás. Mert azt mondja, ez az elképzelés a nagy őről, fogja teljessé tenni az életed, vagy feltenni a pontot az i-re. A film egy házasságtörés története, két szétrombolt csalás története, hazaárulás története. ÉS reménykedés után,  nyomorult pusztulás története. De csalás volt, mert úgy mesélték el, hogy a könnyed is kicsordult. A másik a hőstörténet. Kérdezz meg egy tizenévest, hogy ki a hőse, az én ideálja. Vagy valami gyilkos vagy rabló. Daniel Ocean az Ocean 11-ből. Egy börtöntöltelék. Tudjuk, hogy hazudik a mese. Nem azért a főhős, mert csalónak kell lenned. Igazából a jellemét kell figyelni. De közben mégiscsak minden második főhős egy csaló, gyilkos, rabló. Ahol a történet nem hangsúlyozza ki, hogy ki kellene lépnie ebből az életformából. Csalás. Az evolúció elmélet, csalás. A legvérlázítóbb. Egy elméletet amit bizonyítékok cáfolnak, de ha csak egy elmélet volna csak, akkor is hogy mernének tanítani? Csak egy lehetséges magyarázat ami még nincs bizonyítva. „Mi lenne ha a világegyetem egy tojásból kelt volna ki?" HA ez egy hipotézis addig rendben van. Ez egy elmélet. Ha a gondolat mélt óarra, hogy elkezdjük kísérletezni akkor 1000 kísérletet végzünk. DE eg y hipotézist tényként tanítanak az csalás. Ha üzletileg ezt csinálnánk, akkor bebörtönöznének. Adtok nekem 10 milliót én beteszem a tőzsdére és 100 milliót kaptok vissza. De nem adom vissza. Ez csalás. Büntetendő.

Tele van vele a világunk. Esszük mint kacsa a nokedlit. Az iskolában is tanítják az evolúciót hát csak igaz. HA a világ tele van csalással, amit intézményesítettek, az élet minden kategóriájával kapcsolatgban, akkor mennyire kell felkészültnek lenned, hogy nehogy bevigyenek a málnásba? Mennyire kell értened hogy vannak a dolgok, ha meg akarsz állni az életben? Ebben van segítség. Félelemmel és rettegéssel kellene kimenned a világba, tudva, hogy ez így van - ennyi csalás van. A nagyja nem igaz amit mondanak. Persze nem félek a világtól. Hogy eszünk csirkét? Pedig van olyan része ami megölhet ha megeszed, csontok. Még a kutyának sem adom a lábszárcsontot. Mert átszúrják a szilánkosra törő csotok a beleit. De érettséggel eszek csontot. A husit megeszem, a csontot otthagyom, ennyi. Kutyának meg odaadom amit lehet.

A világ egy csalással teli dolog, de az a hely ahol élnünk kell. Nem az ment meg, hogy elszaladsz előle, hanem hogy megérted. Gondolkozol? Tényleg? Ha meg van a megfelelő információd.

Szeretnél olyan ember lenni aki tudja, mit miért csinál és van véleménye a dologról? De nem úgy, hogy egyszer csak ott volt. Ha megkérdezed, hogy miért van ott akkor nem tudod. Hanem átgondolt, értelmes, a valóságban gyökerező, felelős véleményed van a dologról. Ez a természetfelettit is magában kell, hogy foglalja. Mert az élet értelmezhetetlen természeti szinten. Ha bölcs van Isten országának dolgaiban, akkor bölcs vagy a világ dolgaiban. Ha van bölcsességed a Biblia alapján akkor te lehetsz a legjobb orvos, vállalkozó stb.

A Biblia nem csak egy vallásos csoport intézményrendszere. Hanem a valóság definíciója. Aki összhangban van ezzel a könyvvel, akkor tökéletes összhang a valósággal. Mint ha fizetsz egy autószerelőnek és a kocsi még nem működik. Ez a nem bölcs. Jön valaki és 1 perc alatt megcsinálja. Ez a Bilblia. Felkészülünk. Erről szól az életünk.

Amikor jön a kaki ne ijedj meg tőle. Rendben van, azért jön, hogy olyan ajándékot adjon ami megfizetethetetlen. AZ érettség ajándékát hozza. Ha nem jön a kaki félj. Vagy már teljességre jutottál. De kérd Istentől, hogy adjon látást, érettséget. Hogy a próba előrevigyen, felemeljen. Átéled, hogy az élet, kemény, de csodálatos edzések sora. Heti 5 edzés, tehi 2-3 óra. De akkor is csak 5x 2-3 óra. Körülötte még több idő van. Akkor élvezheted az erőt amit kaptál, az egészséget. Az élet egyik célja a  felkészülés. A másik, hogy a felkészültségeddel másokon segíts. Segíts másoknak felkészülni. AZ élet így válik teljessé. Nem lesz kevesebb nekem attól hogy adok. Végtelen vagyonom van. Minden meg van ami kell. Te felkészülsz és segítesz felkészülni másoknak. Az élet lényege a szeretet. A szeretet az adás, ami egy jellemből fakad és nem a boldogságkeresés aminek a gyökere az önzésben van. „Én akarok." A szeretet lényege abban van, hogy én akarok másoknak. Az előfeltétele, hogy neked már van. Megyek Istenhez. Azon találom, hogy mindenem meg van. Vagy nincs meg mindenem, de amim van adom. Mindenünk meg van aminek itt az ideje. Aminek nincs itt az ideje az minek kellene, hogy meglegyen. Egy úton vagyunk aminek a végcélja az érettség. Ha Isten előtt állsz, fogod a kezét, akkor minden a helyén van.