Skip to main content

Döntések amik meghatározzák az örökkévalóságot

Abban a világképben, amiben felnőttünk a saját tetteink értéke túl van értékelve: a te tetteid határozzák meg az életed lehetőségeit. Egy bizonyos szinten igaz, ha kiugrom az ablakon, akkor az hatással lesz az életemre.

De a mai filozófia odáig megy, hogy ha az élet egy vár, akkor az életem akkora lesz amekkorára én az én életemmel építeni tudom. Nincs aki hozzá tudna tenni, nincs több annál, mint ami vagyok. Ezért él a legtöbb ember stresses életet. Ahogy egyre jobban megismered magad annál stresszesebb az életed, rájössz mennyire gyenge vagy. A fiatalok még azt hiszik, hogy övék a világ és hogy zsebre teszik. A saját gyarlóságaikkal elnézőek és meg vannak győzve, hogy kinövik őket. De ahogy a valóság tényei rácáfolnak erre, kiderül, hogy nem növöm ki a valóság tényeit. Megszelídítem a disznót, aranykarikát teszek az orrába, lemosom, de másnap reggel ott fekszik a sárban. A természete nem változott meg. Ez veled is így van.

Az életet sokan úgy látják, mint egy nagyon veszélyes játékot. Marokkó életre halálra. Nem tudod hány hiba után húzza meg a ravaszt. Ha megrezdül az építmény, akkor van esély, hogy meghúzod a ravaszt. Remegő kézzel éled az életed.

Ebből szoktak az emberek a hedonizmusba menekülni, akkor inkább berúgok. Vagy lecserélem a páromat minden nap. Bármit, ami segít elrejteni a valóságot. Vagy csak naív vagyok. Bosszant ha valaki úgy beszél mint te Sanyi. Az életem szép volt, nem gondoltam ilyen hülyeségekre. Most kezdem érezni, hogy igaz, de eddig olyan jól tagadtam hogy nem volt gondom vele. Én tökéletes strucc vagyok, és te rángatod a fejem a ki földből, és ez nem tetszik.

Számunkra az egyik legmegdöbbentőbb felismerés nekünk keresztényeknek, hogy nem rajtunk múlik. Az egyik oldalról a felelősség végtelenre növekszik: abban, ahogy az életem élem az meghatározza az örökkévalóságom. Ha elfogadtad Jézust akkor mész a mennybe. Ha meghalsz, mész a mennybe, egy olyan helyre ami a mostani életünkhöz képest, rendkívül pozitív, tiszta, gazdag, élettel teli pillanat. Mint mikor a legboldogabb pillanatod élted, hogy meg van mindened, úgy érezted élsz - ez az alaphang a mennyben és még több. De van különbség abban, ahogy az örökkévalóságot fogod tölteni, a földi életünk vágányt állít az örökkévaló jövőre. Ha átgondolod mit jelent tenni egy rossz befektetést most. Vagy képzeld el, hogy eladod magad 10 évre rabszolgának. Ilyen a hitel. Volt régen, hogy valaki önként eladta magát. Most is ezt csinálják emberek, csak nem kell hogy odaköltözz a mesterhez. Intézményesítve lett a rabszolgaság. Eladod a munkavégző képességed javakért cserébe. A döntés az életed felett valaki más kezében van. Ha felvettél 30 millió hitelt 20 évre, akkor fizetned kell. Ha befekteted a hitelt, és elvész a befektetésed 2 hónapon belül, akkor ennek volt rossz következménye? 10 év alatt visszafizeted és ott vagy ahol kezdted.

De most olyan döntéseket hozhatsz, amik az örökkévalóságot határozzák meg. Nagyobb a felelősségünk mint volt. Másfelől egy csomó minden nem a mi felelősségünk. Van egy extra tényező. Mi kell, hogy a mai nap tegyél valamit az örökkévalóságodért? „100 ember megtérésre kell vezetned. Lehet 50 is elég naponta. Nagy dolgokat kell tenned. Az örökkévalóságban fogsz profitálni."

Róm 10:17 a hit hallásból van, a hallás Krisztus beszéde által.
Ebben fontos üzenet van. A hit számít leginkább Istennek. Isten hitet vár tőled.
Zsid 11:6  Hit nélkûl pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert a ki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ô létezik és megjutalmazza azokat, a kik ôt keresik.

Róm 12:19 ami nem hitből van az bűn.
A bűn, amikor nem csinálod jól. A határvonal éles, vagy bűn, céltévesztés, mellé lőttél, vagy eltaláltad. Közte nincs semmi. Vagy eltalálod a céltáblát vagy nem. Olyan nincs, hogy eltaláltad vagy sem. Ha kicsit nem találod el lepattan. Vagy eltalálod vagy nem. Az a bűn, ami nincs hitből. Ez elsőre nem tűnik soknak.

A hit biztos az a teremtő hit, amiről a Secret (Titok) szól. A hitemmel elképzelem a valóságot és ha nagyon erősem képzelem el és pontosan, hatalmas elmebeli teljesítményt nyújtok, akkor a hitem szerint lesz nekem. Ez még nehezebb. Ha rossz hited van az életedről, az tragikus. A teremtő hit addig tűnik vonzónak, amíg meg nem ismered a gondolataid. De próbálsz pozitív irányba gondolkodni. De a bibliai hit nem ez. Nem az, hogy a gondolataiddal létrehozol valamit és amíg bírod tartani, akkor addig áll. És ha már nem tudod tartani, akkor összeomlik a valóságban is.

„Ma örök életem van mert hiszem, de holnap nem hiszem és elveszítem." Ez nem így működik. Isten megrázza az életed, de nem azért hogy leess a kötélről, hanem hogy lehulljon az ami nem működik. A hit az, hogy felismered hogy mi van, mi az aki Isten és amit Ő tett. Felismered a valóságot a „teljes" szférájában, annak megfelelően ahol te tartasz, látod hogy ki Isten, mit tett és mit gondol Ő rólad. Az, hogy a világ mit gondol rólad, nem változtatja meg a tényt, aki vagy, mert azt Isten harározza meg.

Ha az egész világ azt mondaná, hogy mostantól a 1+1 = 3, a valóság megváltozna? Megtörténne? Miért nem? Mert az van amit Isten csinált és nem az amit mi. Senki sem lehet kedves Isten előtt hit nélkül. Nézz szembe velem és nézz szembe amit mondtam - mondja Isten -  ez a hit.

Milyen erősen kell hinni, ha jó keresztény akarsz lenni, ha az örökkévalóságban minden jóból ki akarod venni a részed? Nullánál jobban. A lényeg, hogy a valóságban kell hinned.

A hit hallásból van. A hit meggyőződés, nem látható dolgok létéről való meggyőződés, a valóság rendjéről, arról, hogy Isten mit ígért, hogy gondoskodik. De úgy születtél, hogy tudtad mindezt? Tudtad a Biblia összes ígéretét? Hogyan jutunk hozzá a tudáshoz? Hallás és látás útján. Ahogy a gondolatok meggyökereznek a lelkedben, hithez jutsz. Úgy lehet hited, hogy újra és újra hallod az igazságot, helyes információval táplálod az agyad. Te magad olvasod a Bibliát, imádkozol felőle, olyan tanulmányokat olvasol amik összhangban vannak, a Bibliával. Az Eredményes Élet találkozó a Biblia Szól gyülekezet betakarása alatt van. Isten úgy találta ki a világot, hogy Isten közösségben tanítja az Ő népét. A tanító tanít, a pásztor tanít és vezet és felelősséget vállal az emberekért.  És minden ember egyedileg felelős azért, hogy a Biblia szavait értse és ismerje. De egyedül nehéz átlátni, ezért van szükség pásztorra és tanítóra, aki félelemmel és rettegéssel áll Isten előtt és tanulja az Ő igéjét.

Neked is tanulni kell a Bibliát, hogy amit hallasz vesd össze a Bibliával. HA valami összhangban van, akkor a meggyőződésedhez hozzáadódik és a hited nő. Láttam, hallottam, olvastam, kritizáltam, válaszokat kaptam, leülepedett, tudom hogy így van. Ez a hit. A hitemmel nem tartok semmit, tudom Isten mit ígért.

Nem azért van örök életem, mert jó erősen fogom a kötelet, hanem mert amikor hittem Őbenne, örökbefogadott , adott egy új életet, senki ember el nem veheti amit csinált. Elszúrhatom az ajándékaim, lehet hogy Isten idő előtt hazavisz - épp rugdosod szét a homokvárat, hazavisz hogy a homokvár maradéka megmaradjon és azért ajándékot adhasson. Ha követem a meggyőződésem, akkor mindent megtettem. Isten olyan munkát végez benned, amit ember soha nem lenne képes. Olyan dolgokat végez el benned, amikre a saját erődből soha nem lettél volna képes. A hit hallásból van, a hallás Isten beszéde által. Róm 10:17.

Hányszor kell elvonszolnod magad ide? Attól függ mit szeretnél. Ha fiatal vagy és épp zsebre teszed az életed úgy érzed, hogy nem kell gyakran - gondolod, jövök néha. De ha kicsit megégetted magad, vagy ha igazán éhes vagy az életre, ha nem akarod beérni középszerűvel, hanem akarod a sűrű életet , amit jó belélegezni, akkor olyasmit élsz át amit a legtöbb ember soha. Amikor elérik a céljaikat, akkor nem találnak ott semmit. De te életet találsz ha igazán keresed. Én nagyon kerestem Isten, abban a pillanatban, amikor tudatosult bennem hogy Őrá van szükségem, olyan nyomorult volt az életem hogy jó lett volna meghalni. Nem éltem rossz életet, hanem irigyelt, sikeres életet, az én mértékemmel nagyon. Nem volt ott semmi. Ezért voltam elkeseredve. A véremet odaadtam, de ott minden volt csak élet nem. Hova tovább ha az általad elképzelt célban nincs semmi?

Isten megmentett és amikor találkoztam vele, akkor nem egy intellektuális érdeklődő voltam. Én az életemet kerestem. Te vagy az élet értelme? Lehet az életem mégsem értelmetlen? Lehet amit álmodtam az életről az tényleg létezik? Ahol a tetteimnek, szavaimnak, igazi értelme van. Ahol van igazi élet. Az érzelmek és a lelkünk és minden a helyére kerül és meggyógyulnak a sebek és békesség költözhet oda ahol sose volt? Az életemért könyörögtem. Ha valami hasonlóban vagy, vagy csak elég intelligens vagy ahhoz, hogy kiszúrtad, messze vagy még ettől, de felismered, hogy nem akarod megvárni míg idekerülsz. Akkor vonszold el magad.

Akkor vasárnap reggel templomba kell menni. Havi egyszer? Ez lehet vicces. Döntsd el te, hogy hányszor kell hallani, hogy ne legyen vicc. Az angyalok tudják, hogy te leszel az eljövendő korok egyik uralkodója. És ha hallják, hogy abból a kis idődből, ami még itt hátravan, heti 1 órát szánsz hogy tanulj erről, akkor azt hiszik viccelsz. Ne felejtsd el ,hogy a te dolgod nem több annál, hogy megértsd ,hogy ki Isten, mit tett és kinek mond téged és akkor az Ő hatalmával hajtja végre azt ami eltervezett az életedben, ha egyetértesz vele.

Nyújtsd ki a botod és kettéválik a Vörös-tenger. A te részed a hogy nyújtsd ki a botod, Isten meg kettéválasztja a Vörös-tengert. Olyan hihetetlennek tűnik. „Így akarod, hogy meghalljak?"

Isten hitet akar. A hitnek mindig vannak tettei. Ha hiszed, hogy a sínen jöhet vonat ott állsz a sínen. Béke van és nyugalom. Egyszer csak hallod a vonatkürtőt. Egyre hangosabb. A sín is cicereg. Imsered ezt a hangot. Hányan gondolják, hogy ez azt jelenti, hogy jön a vonat. Ennek a hitnek lesznek tettei? Nem, mert én szellemi hívő vagyok és nem kell tennem semmit. De te a valóságban élsz, és a hited alapján cselekszel. Ha a sínen állsz és jön vonat, akkor lelépsz a sínről. Te leszel a hithős. Mert összhangban cselekedtél a meggyőződéseddel. Valami ilyesmi a hit is Istenben.

Tényleg hiszed, hogy Isten szétnyitja a Vörös-tengert. Már nyújtod is a botod. Tudom, hogy az lesz amit Isten mond. Isten megígérte, hogy átviszi a népét a Jordánon, ami a szellemi élet jelképe, amikor bízom Istenben. Hogy mentek át? Úgy hogy átmentek a Jordánon. Épp készültek átmenni a Jordánon. A papoknak, akik a frigyládát vitték kellett elsőnek menni, Isten megy elől, ez azt jelenti. Ha menned kell valahova, akkor Isten megy előtted. A papoknak kellett egy hitbeli lépést tenni. Ehhez kell az, hogy meg legyél győződve, hogy Isten veled van. Azt mondták, Isten meg fogja csinálni, de csak ha az egyik lábuk benne van a vízben. De ha azt mondta, hogy ha nem teszed bele a lábad, akkor nem állítom meg. Az én hitem ilyen fontos? Az én apró döntéseim megállítják és elindítják Istent? Igen, mert Ő hitet, akar. Beleléptek, megállította, átmentek.

Isten azt is mondta, hogy ki kell írtani mindenkit az ígéret földjén. Ha nem teszitek, akkor végig tőlük fogtok szenvedni. Ha megalkuszol, akkor tőlük fogsz szenvedni. És nem írtották ki őket, és szenvednek is tőle a mai napig.

A te felelősséged, hogy eljössz és hallj. Gyere minél többször, hallj és nézz utána és várj Istenre, hogy mondja, hogy helyesen tanítod-e vagy sem. Ha kérdésed van, akkor gyere. Ha találsz jobb gyülekezetet ahol pontosabb tanítás van, akkor menj oda.

Hallgatod, utánanézel, kötekszel, jó választ kapsz, kötekszel, rájössz, hogy rossz volt a kérdés. Egy ponton azt mondod: maradok, ezek arról beszélnek amit olvasok 99%-ban.

Milyen imát kell elmondani, hogy valaki megtérjen. „Tudom hogy bűnös vagyok és meghaltál a bűnömért és kifizetted az adósságom." Nem a szavak sorrendje számít vagy hogy minden szót helyesen mondja, de ha érted a lényeget, akkor örök életed van. A megtérés egy szívbeli döntés, ami az élet egy bizonyos pontján történik, lehet még azelőtt, hogy az imát elmondtad volna. Lehet ültél a kocsiban és rádöbbentél, hogy van Isten és csak el kell fogadnod, hogy Ő megmentett. Nem mondtál semmilyen imát épp, de Isten látta a szíved, döntöttél. És vár és az Övé leszel amint hiszel, és soha senki nem vehet ki a kezéből.

Isten tisztel téged. Tanítani akar, de szelíden, folyamatosan. Jót akar neked. Nem lenyomja a torkodon, hanem együttműködik veled. Megpróbál a szabad akaratod tiszteletben tartásával vezetni. Ha éhes vagy és te mész és kérsz tőle, akkor felgyorsíthatod a folyamatot. Ha hittél Őbenne, akkor benne vagy a csapatban és soha nem tudsz kikerülni onnan. Örök életet kapsz, megölhetetlen vagy - a tested nem megölhetetlen, de a lelked az.