Skip to main content

Engedelmeskedj Isten szeretetének!

Schlingloff Sanyi

Az első ami megfogalmazódik bennem az a hála.

Emlékszem azokból az évekből amikor egy világi szervezetet próbáltam vezetni. Az ember vezetőként amikor felelősséget vállal, kilép a hétköznapokból, csinál valamit amit mások nem vagy amit maga sem csinálna, belül valahol mélyen egy hang azt mondja: arra vagyunk elhívva, hogy nagy dolgokat tegyünk. Mindig a magunk szemében van egy feladat ami nagy dolognak tűnik.

Emlékszem azokra az évekre amikor a magam szemében nagy dolgokat csináltam de Isten nélkül. Az egyik élmény, hogy milyen ügyes vagy. Az ember magának tulajdonítja a dicsőséget. A másik érzés, hogy olyan terhet hordozol amit nem bírsz elhordozni. Két dolog segíthet ezen. Hordoztatok már terhet ami túl nehéznek tűnt? Nem akartam, de a kezembe adták. Azt a vizsgát nekem kell megírnom holnap, nekem kell megtartanom az előadást, nekem kell megcsinálnom a határidős munkát. Nekem kell megvigasztalnom a síró feleséget. Én mondtam az embereknek, hogy menjünk és most jönnek. Hátranézek és ott vannak. Azt mondják: mond mi a következő lépés! Én is ezt akartam kérdezni.

A menekülés egyik útja a naivitás, soha nem nézi meg mit csinál. Ha gyerekesen nézem, akkor minden semmi. Hányan néztek TV-t? Hányan szerettek filmet nézni? Kiszúrtátok-e hogy a legtöbb Hollywood-i filmben az emberek úgy hullanak mint a legyek. Semmi gond nincs belőle. Teljsen steril. A világ tanít egy felszínes nézőpontot. Ahol a jelentőségteljes dolgok jelentéktelenné válnak. Ahol minden átlagos. A legtöbb embert ez végdi meg a tehertől. Felszínesen nézi. A filmekben minden dráma csak semmi. Azok a filmek amik hétköznapi drámát mutatnak, amik megérinthetnek bármelyik nap, azokat nem szeretjük, mert a valóság néz vissza.

A másik menekülés a teher alól Isten. Ő csinálja, Ő hordozza a terhet. Az élet csak naivan élhető Isten nélkül.Minél fiatalabb vagy annál naívabb vagy. Sok embert akkor ér utol az élet súlya, amikor késő. Akkor kezdek el úszni tanulni, amikor süllyed a hajó. Minél hamarabb tudod mi a lényeg annál jobb. Sok minden mindent tudunk mondani. AZ életnek sok olyan területén jártunk ahol világi emberek sem. Sok olyan dolgot tettünk amit világi emberek szeretnének tenni. Azt mondják a világ ismeri az élet titkait, az dörzsölt emberek. Felejtsétek el. AZ életnek egy nagy üzenete van, féld Istent, tiszteletettel és szeretettel. Kövesd őt és minden sínen van.

Nagyon sok ember azért nem léphet előre az életében, mert elhomályosodna az igazi érték. Isten azért nem léptet elő valakit hamarabb, mert nincs itt az ideje. Ha előléptetné, akkor elhomályosodna az igazi érték. Meg van bennem az érettség, hogy ha megkapom a játékot akkor emlékezek arra, hogy ezt valaki adta. Sokan imádkoznak feleségért, férjért, hogy ha megkapnám az életem teljes lenne. Lehet az egyik ok amiért nem kapod meg, mert lehet készülnöd kell, tanulnod, hogy önmagadban teljes legyél. Hogy mikor megjön tudd, hogy az ő a nagy ő. Az igazi érték mindig Isten.

Mi mindig Istenről beszélünk. Valaki ezt nem érti, mert talán még nem nézett szembe az élettel igazán. Ha Ő meg van akkor minden meg van, ha nincs akkor látszólag meg lehet minden de valójában nincs semmi.

Hányan próbáltatok már Istennek testszeni? Hányszor gondoltad, hogy Isten előtt megállhatsz most. „Ma odafigyeltem Istentiszteleten" EZ biztos nagyon tetszett Istennek. Ma kétszer is imádkoztam. Ez az én vallásom. Van egy képed arról, hogy mit kell tenned azért, hogy Isten mit tegyen. Mint egy távirányító. Ott van Isten és megy ahogy irányítod. A vallás a legjobb módja Isten irányításának. Amit teszek az hatással van Istenre. A csík húzz a repülőt. Így a normális.

DE igazából fordítva van. Isten egyszerűen megtette a legnagyobbat amit tenni lehet. Feltétel nélkül odaadott mindent. A kérdés, hogy érted-e hogy működik az élet? Hidd el nem érted. Lehet tényleg érted csak újra és újra elfelejted.

A nők következetesen megismétlik a hibáikat, a férfiak mindig újat követnek el. Valahogy így működik. Lehet, hogy nem tudod pontosan hogy működik az élet. Amikor megtudod utálni fogod, hogy így működik. De ahogy megérted nagyon fogod szeretni és megérted, hogy nyitva áll előtted minden lehetőség.

Elkezdtem tőzsdézni. Rengeteg tapasztalatot nyertem. AZ egyik legnagyobb felismerésem: a tőzsdézés abból áll, hogy van egy grafikon, ami egy adott termék pillanatnyi árát mutatja. HA felfelé megy, akkor nő az értéke, amikor csökken akkor csökken az értéke. A grafikon csak mutatja.

Képzeld el, hogy az értékeid betesszük ebbe a grafikonba. Minden ami fontos neked ott van benne. Amikor ez a kis bánatos grafikon felfelé megy, akkor amid van az egyre több. Volt egy nyalókád a grafikon megy felfelé, és van már kettő. Van egy kocsid és megy felfelé a grafikon és már 2,3,4 autód van. ÉS aztán 4,3,2,0,-1,-2,-1,0.5. ÉS így tovább.

Az élet úgy működik, hogy a bánatos grafikont nem tudod irányítani. A rémkép amit a világ megpróbál megtanítani, hoyg te fogod irányítani a grafikont. Mondod hogym enjen felfelé és menni fog. Mert benne van a 3 nyalókád. Az életet azzal töltöd, hogy megpróbálod rávenni a világot, hogy neked engedelmeskedjen. Nem történik meg. Néha amikor azt mondod menj felfelé tényleg felfelé megy. A hatalom az élet az én kezemben van, uralom a körülményeim. Nem, nem , épp mázlid volt. A grafikont nem te irányítod. Hozol egy rossz döntést, azt mondod ,felfelé megyünk, feleségül veszem azt a nőt, ellentmondok a szüleimnek, ezt csinálom vagy azt. Azt csinálok amit akarok. De a grafikon megy arra amerre eldöntötte, hogy megy. És amikor szembemész vele elveszi az életed. Lehetetlen győznöd.

Ez egy álom ami nem létezik. Érted? Nem tudod uralni az életet. Lehetetlen. Túl sok tényező van benne. Túl nagyok. Nincs rá hatalmad, erőforrásod. Tudod mit kellene csinálnod ha józanul néznéd az életet félned kellene. Majréznod. Reggel azt kellene mondanod, remélem nem jön ellenem.

Mint amikor jön a sereg, még nem látod de hallod. A szekrényben a poharak összezörrennek. A kis fakerítés a házad körül nem fogja megállítani őket. Az élet nagyobb, mint te vagy.

De itt jön a másik oldal. HA el tudod fogadni, hogy a grafikon arra megy amerre akar, akkor van egy nagyszerű lehetőség: alázat. Az amikor elfogadod a dolgokat annak amik. Olyannak amilyenek. Akkor tudod mit csinálsz? Felteszed a kérdést és: merre mész? Arra akarok menni amerre te. Ha felfelé megy felfelé. Ha lefelé, akkor lefelé.

Van egy nagyon szigorú feltétele a te lelkedben: alázat, engedelmesség. Egy vadonatúj képem lett az engedelmesség szóról. Még egy jelzőt hozzáteszek: azonnali és feltétel nélküli engedelmesség. Hányatoknak van jó érzése ezzel kapcsolatbna? Azt tanultuk, hogy az ellenkezője a vagány, amikor a magad feje után mész. Az engedelmesség pejoratív szó. Nem szeretjük. AZ azonnali és feltétel nélküli engedelmesség szégyenletes a kultúránkban. Azt a lúzerek csinálják a rabszolgák. Ez a kép él bennünk erről? Mit gondoltok az ilyen emberről?

A grafikon nem neked engedelmeskedik. Vagy összetör vagy mész vele. És mindent neked ad. Felemelhet olyan magasra amilyen magasan még sose voltál. Széllel szemben sok mindent nem érdems csinálni. De a széllel sokkal messzebre jutsz mint gondolnád. Az emberi erő kisebb mint tanultuk. Kevesebb vagy mint gondolod. Vannak erők körülötted amik nagyobbak nálad, de kihasználhatod a szelüket, felhúzhatod a vitorlád és azzal a széllel mehetsz ami eljuttat oda ahova álmodban sem remélted.

Feltétel nélküli engedelmesség, de kinek? A világnak, az embereknek? Egyik sem jó választás. Egyetlen jó választás: Isten. AZ élet mindent a kezedbe tesz. Azonnali és feltétel nélküli engedelmesség. A dolgok nem úgy alakulnak ahogy akartad. Lesz nyalóka de egy hét múlva. Most spenót van. Nem szeretem. Pedig finom. Mert 8 évesen ettem. Mi lenne ha megkóstólnád? Megkóstolod és finom. Az engedelmesség nem jelent képmutatást, főleg nem Istennel. Megeszem, nem szeretem. Mondhatod, hogy nem szereted. Keresd az ő akaratát, a lehetőséget aho larra mehetsz ahova a grafikon megy, mert ott van áldás, ott van a fehér lovon ülő herceg, amerre a grafikon megy. Isten a grafikon, Ő mindenek ura. A világ őrült, bolond módon vagy elhiszi, hogy ő az ura mindennek, vagy keresi a titkot. Keresi valahol a titkot ahol elérhetne mindent.

Mi már ismerjük, de van bennünk valami ami ellene áll annak, ahogy ez működik. Feltétel nélküli és azonnali engedelmesség. Amikor hallod Istent parancsolni. Hányan olvastátok Isten paranácst a Bibliában? Jól hangzik ez? Nem igazán. „Menj Szibériába." „Tanulj." Azt gondolod Isten ilyen? Mond néha ilyeneket de a parancsa így néz ki: hadd, hogy szeresselek, gyere ölelj meg, hadd vigasztaljalak meg. Ülj le és nyugod. „DE annyi dolgunk van." Isten válasza: majd én elintézem.

Hányan tudjátok miről szól ez a könyv? Hányan tudnátok egy mondatban összefoglalni miről szól a könyv? Használati utasítás az élethez. Ez jó. Mi az a teológiai kifejezés ami a Biblia üzenetét tartalmazza, aminek a fényében a Biblia értelmet nyer: evangélium, új szövetség. Volt egy régi, most van egy új. A legtöbben a régiben élnek. Az újat nem merik elhinni. Isten úgy szerette a világot, hogy az egyszülött fiáta adta, hogy aki hisz Őbenne örök élete legyen. Isten megtett mindent és odaaddott mindent annak aki hisz. Lehet nekem is? Igen. Érted? Ebben a valóságban élünk. Ez az üzenet. A kereszt. Kegyelem. Ez a lényeg. Meg nem érdemelt ajándék. A valóságnak van egy rendje. Aki féli Istent, feltétel nélküli és azonnali engedelmességben él, annak ISTen mindent ajándékba ad. Mire azt mondod erre: már egy hete engedelmeskedem. Hol az a minden? Az apró betűs rész: nem a te időzítésedben. Nem te vagy a grafikon. Isten irányít, de azért és úgy, hogy mindent neked adhasson idejében. Tudom, hogy érted és tudom, hogy nem érted. A vérünkben van, hogy az ellenkezőjét csináljuk ezért kell emlékezni rá. Harcolok a grafikonnal, és úgy érzem hogy minden ellenem van. CSAk megfeledkezel hogy működik az élet. Ne tedd. Hányan ismeritek a szenvedés szót? Hányan szenvedtetek? Én gyakran. Persze nem úgy, hogy levágták a lában és három napja vérbe fagyva fekve. Mi lelkileg szenvedünk, magányban, rossz énkénben, nyomás alatt. Annyi feladatot hárít ránk a világ, hogy szenvedünk miatta.

Ki szeretném bővíten ia szókincseteket két további módjával a szenvedésnek. Létezik szükséges és szükségtelen szenvedés. Szükséges az olyan ami ellen nem tehetsz semmit, mert más döntésén múlik, hogy szenvedsz-e vagy sem. Amit tehetsz, hogy hogy reagálsz rá, a jó reakció a hosszútűrés. Emlékszem Istenre és tűrök. A rossz reakció a destruktivitás, kiakadok, elkezdek harcoln ellene. Miközben szükséges szenvedés. Hibát, hibára halmozol és szükségtelen szenvedéssel töltöd meg az életed. A szükségtelen szenvedés olyan amit nem kellene elszenvedned. Hogy megszünjön azért te tudsz tenni. Te okozod a szükségtelen szenvedést, rossz döntésekkel, reakciókkal.

Hazamegyek és sír a gyerek. Nem egy kicsit, nagyon. Mióta? 2 órája. Pont így. Az fiam tud így sírni. Nem hagyja abba. Én egész jól viselem. De a női szív másként reagál. Mélyen érinti. Miután 2 órája sír a gyerek így a feleségem is sír. A hely amit békés otthonnak hívnak sokkal inkább egy koncentrációs tábor és egy elmegyógyintézet keverékére hasonlít. Ez szükséges szenvedés? Igen. Nem tudok tenni ellene, mert egy 6 hónapos vérszívó döntésén múlt. Az ő felelősségre vonhatósága megkérdőjelezhető. Lehet beteg, lehet nem. A helyzet, hogy 2 órája sír nem szüntethető meg egyszerűen. A szüksgételen szenvedés hogy a feleségem sír? Lehet. De az igazi az amikor én kiadaok és mondom: hagyd már abba a sírást asszony, kiviszem a gyereket az utcára. Ez elindítja a háborút. Létrejön egy helyzet, ami csak azért jött létre mert hozok egy rossz döntést. ÉS a szükségtelen szenvedések sora kövektezik. Mi a szükséges és szükségtelen szenvedés aránya? Attól függ kiről van szó. Az átlag ember életében a szükséges 20%-nál kevesebb.

AZ életedben a teher, a nyomorúság, a szívás, 80-90%-a nem kéne hogy ott legyen, miattad van ott. Miattad nyomorult az élet ha úgy érzed. A szükséges szenvedésre adott helytelen reakció. Mert ostoba vagy. Hülyeséget csinálsz. Következetesen. Mit jelent ez? Vagy azt mondod, ez nem igaz és uganúgy éled az életed mint eddig. Sok szenvedéssel amiből nem tűnik el semmi. Gratulálok.

Vagy aztm ondod ha lehetne tenni ellene valamit, akkor tennék. Igen lehet, mert te tehetsz róla. AZ egyetlen terület ami felett uralmad van az te magad vagy. Te tudsz tanulni, új gondolatokat gondolni és ha sokáig gondolod, új döntések és következmények lesznek és a szenvedés nagyja eltűnhet. AZ élet válhat igazán élhető hellyé ebben a nyomorult világban anélkül, hogy bármilyen körülmény megváltozna. Nem kell leuralnod a környezeted, nem kell megváltoztatnod semmit. Neked kell új felismerésre jutni. Egy életed pokolból menyországgá válhat. Rajtad múlik. Nincs ki vádolni. Nem mondhatod, hogy anyu-apu, más tehet róla, mert te tehetsz róla. Változtatni tudsz rajta.

Nem úgy feltétlen hogy próbálod megszüntetni a szenvedést kiváltó okot. Nincs hatalmam felette. Msá szabad akarattal bíró lények fölött nincs hatalmam. És sok szabad akarattal bíró lény van körülötted, emberek, angyalok és Isten. Egyik sem engedelmeskedik neked. A grafikon nem megy másfelé. De dönthetsz úgy, hogy mész a grafikonnnal. Tudva, hogy Isten aki az életet irányítja az érdekedben iráníytja. Meghalt érted.

Ha megkéred valamire, engedelmeskedik neked. Ahogy ha a kislányod kéri, akkor mész vele játszani. Szeretetből engedelmeskedek neki. De ha azt mondja: gyújtsuk fel a házat, akkor nem engedelmeskedek neki. Mindent úgy teszek hogy a javára legyen. Ahhoz hogy az élet élhető legyen, akkor vele kell menned, ha harcolni kezdesz vele, akkor az élet pokollá válik. Ne harcolj Istennel. Kérlek.

Eféz 4 ajándékokról beszél:

Eféz 4:11

És Ő adott némelyeket apostolokúl, némelyeket prófétákúl, némelyeket evangyélistákul, némelyeket pedig pásztorokúl és tanítókúl:

Azért ajándék, mert Isten törődött azzal, hogy a kis önpusztító szokásaid le tudd tenni. Ezért tanítókat adott aki engedelmeskedik Istennek, tanul tőle és megpróbálja a lényeget megtanítani neki. Mert szabadok vagyunk és ha a szabad ember nem dönt úgy, hogy a hibáit kijavítja, akkor a következményeivel fog élni. A mai fura elképzelés, hogy az ember jó. Ártatlanul születik, a társadalom rontja meg. De az ember nem jó. Bukott lény. Mint egy vírusos szoftver egy régi számítógépen. Sokan azt gondolják, hogy kész vannak. Tizenévesek gondolják. Megtanultam az életről mindent. Huszonévesek gondolják, elvégeztem az egyetemet. Dörzsöltebb vagyok mint a legtöbben. 30-40 évesek, akik sikeresek gondolják, hogy kész vannak. 40-50 évesen már kevesebben.

A rossz hír, nem vagy kész. Egy lehetőség vagy, egy csodálatos lehetőség. Ugyanolyan vagy mint én vagy akármelyik példaképed, de nem vagy kész. Csiszolatlan gyémánt vagy. Te lehetsz a leggyönyörűbb ékszer a világon. De először csak egy kis kavics a földön. De ahhoz, hogy tökéletesedjen vágni kell és csiszolni, tapasztalatot szerezni. Meghajtani a fejem és azt mondani tanulni akarok. AZ élet igazi győteseihez akarok tartozni. Tudni akarom mikor meg felfelé a grafikon. ÉS amikor lefelé megy akkor úgy akarok rajta ülni. Az élet ad nekem, többet mint amennyit szereztem. Nem szerzek semmit de az élet za. Azon múlik, hogy nagyra becsülöd-e a pásztorod, tanítóid.

Enélkül csak egy bohóc leszel, aki játsza a játékát, de a végén vereséggel zárja. Annyi ilyet látttam. AZ élet titka az alázat. Valaki tanítson az élet dolgaira. Ellenségem a világ, egy démoni környezet és sdaját magam. Valaki tanítson. Ez történik itt, a gyülekezetben, a Biblia iskolában. Örülj, hogy te tehetsz sok dologról. És hogy jó döntéseket fogszo hozni.

Eféz 4:11-12

És Ő adott némelyeket apostolokúl, némelyeket prófétákúl, némelyeket evangyélistákul, némelyeket pedig pásztorokúl és tanítókúl:

12 A szentek tökéletesbbítése czéljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére: