Skip to main content

Felajánlás

P. Duló Attila

Sokszor nem tudjuk mi a különbség adatkozás, tized vagy felajánlás között. A tized a jövedelmünk 10%-a, ami az Úré.

Most a felajánlásról szeretnék beszélni. A felajánlás a tizeden felül egy bizonyos célra való felajánlás. Tehát befizetem a tizedem és azon felül egy bizonyos célra adok még pénzt. Ez lehet egyszeri alkalom vagy rendszeres. Például időnként tartunk missziós felajánlásokat, ez a tized befizetésén felül van. Ez egy rendszeres dolog. Minden hónapban csináljuk. A Misszionáriusoknak, a tized felett adunk felajánlást.

Pakson hatodik évadja van a rádióműsornak, ezért fizettünk, hogy ott tudjunk rádiózni. Az első évben viszonylag normális árat fizettünk, aztán kevesebbet, a harmadik évben hihetetlen mértékben megugrott az összeg amit fizetni kellett volna. Nem tudtuk kifizetni. Aztán leültem a rádió vezetőjével tárgyalni és sikerült a felére csökkenteni az összeget. De még mindig hiányzott egy kevés összeg, és nem tudtuk ki fogjuk-e tudni fizetni. Imádkoztam az Úrhoz: ha ez a műsor a tiéd, már pedig a tiéd, akkor pótold ki ezt a hiányzó összeget. A következő hónapban, Móni megjelent egy borítékkal, rá volt írva, hogy Paks rádió és benne volt pont annyi, amennyi hiányzott a rádióhoz. Aztán elég hosszú ideig, amíg szükségünk volt erre, ez a felajánlás minden hónapban megérkezett a paksi rádióhoz. Ez a felajánlás. Valakinek, akinek az Úr a szívére helyezte, adott annyi összeget amennyire szükségünk volt.

Most már ingyen rádiózhatunk. Ahogy ez megtörtént, ez a forrás el is apadt. Köszönöm ennek a személynek a felajánlását.  

1Krón 29-ben a történet, hogy Dávid gyűjt a templomra és összegyűjtött hihetetlen mennyiségű anyagot, amiből fel tudják építeni a templomot. De 29:3-ban:

1 Krón 29:3  Ezenfölûl, mivel nagy kedvem van az én Istenem házához, a mi kincsem, aranyam és ezüstöm van, oda adom az én Istenem házának szükségére, azok mellett, a melyeket szereztem a szentház számára. 5  Aranyat az arany szerszámokra, ezüstöt az ezüstre és minden szükségre, a mesteremberek kezéhez. És ha valaki még adni akar, szabad akaratja szerint, töltse meg az ô kezét ma és adjon, a mit akar az ùrnak.

Ki akar még önként, bőkezűen adakozni? Azon felül amit már összegyűjtöttek. Ez a felajánlás, a tizeden felül adok egy bizonyos célra. Kérdezhetnétek, hogy jó jó, de mennyit adjak a felajánlásba? A tized egyszerű, de a felajánlásba mennyit adjak?

2Kor 8:11 aszerint amitek van. Egyszerű. Nem kell erőn felül, nem kell más módon. Amitek van. Aztán később azt mondja: 9:7-ben: ahogy előre eldöntötted a szívedben.

Isten a szívedre fogja tenni az összeget amit felajánlásként befizethetsz, és azt is mondja, hogy jókedvűen, örömmel adjunk. Adófizetés idjén, ez lehet furcsán hangzik, mert az adót is úgy fizetem be, mintha a fogamat húznák. Ám Isten mondja, hogy a felajánlásom ne kényszer legyen.

Dávid azért adott, mert szeretet érzett az Úr háza iránt. Önként adok a misszionáriusoknak, vagy egy adott célra. Csel 20:35 jobb adni mint kapni. Nem a sajátomat adom, hanem amit az Úrtól kaptam. Dávid is ezt mondta: csak azt adtuk vissza amit Tőled kaptunk.