Skip to main content

Gyémántgyűrűk Istentől

Történt valami ami többet változtatott az Istennel való kapcsolatomon, mint eddig bármi, a megtérésemen kívül. Nem egyszerű küzdelem, nem egyszerű dolog. Egész életünkben azt tanultuk, hogy magunknak kell meghharoclni mindenért. Van aki laza és a felelősség laza számára. És vannak a felelősségteljesebb típusok, akik több terhet vállalnak magukra mint mások. Cselekvő emberek. Tudjuk, hogy nélkülünk a dolgok nem történnek meg. A világ is ezt tanítja: légy profi, harcolj meg a dolgokért.
De hol az egyensúly? Mit tesz Isten és mit kell tenned neked? Nem ez a nagy kérdés? Hanem rá mered-e bízni magad valaki másra? Istenre. Ennek a megnyilvánulása a harcban van. Harcolsz-e még. Mondtam: Uram bízom benned de még harcolok. Legyen meg az én akaratom a mennyben ahogy a földön is. Az imáim így hangzottak: itt van az elképzelésem, remélem segítesz megvalósítani. És persze vezess ha másképp gondolnád.
A lényeget nem értettem. Az élet ennél sokkal több. Sokkal gazdagabb. Ez úgy hangzik: Isten akarata a tiéd helyett. Isten nem fog harcolni veled, nincs kisebbségi komplexusa. De a te életed Isten akaratában van. Ismeritek ezt az üzenetet: amikor fiatal voltam oda mentem ahova akarok, de most más övez fel engem és és nem oda megyek ahova akarok. Először nem szerettem ezt a verset. Remélem sose fogok megöregedni. Mert én övezem fel magam, Isten vezetésével. De az alapgondolat azt volt: enyém a felelősség én tervezek, nekem kell tennem és Isten majd jön velem, vagy vezet, hogy az én akaratom majd úgy alakul, hogy az övé legyen. De a feladás nehéz dolog. ÉS ahogy kibújunk ezalól olyan sunyi, hogy magunk  sem vesszük észre.
Isten három módon tanít:
1.       elmélet. Itt ülünk, katedra, Biblia iskola, tanulok, kategóriák, Biblia rendszerezett tanai. Ez az az üzemanyag, ami alapján a gondolataim elkezdenek irányba állni. Ez még nem elég. Értek dolgokat, de nem biztos, hogy élek. Ha keveset él az ember abból amit tud az frusztráló. Nem ezt keressük. Ilyen teológusok szoktak megkeseredni, cinikussá válni. Azt mondják: mindent tudok, de semmi sem működik. A vallásos ember törvénykezik, de az élete nyomorult. Csak ilyen életet ne kelljen élnem, ez a bizonysága. Isten hűséges, hogy ne hagyja megsavanyodni a tudást.
2.       nehézségekkel tanít
3.       áldással tanít. Nem csak, hogy megmutatja a jóságát. Isten önmaga, ahogy önmagát adja, a lelkünk formálódik. De ebben a szeretetében, ebben a kicsit katonai, kicsit szigorú, eredmény orientált szeretetében, két fajta dolog az amin rajtakapjuk magunkat: a nehézségben meglátjuk mennyire erős Isten, mennyivel több mint gondoltuk. Uram – mondom, most hogy zuhanok – és ott van. Eddig nem nyújtottam ki a kezem és nem tudtam hogy ott van, most látom, hogy ott van. A zuhanásból emelkedést csinál. A nehézségek annyit adnak nekünk.
De Isten másként is csinálja. Gyerekkoromban álmodtam dolgokról. Jelentéktelen részletkérdések. De mégis csak a világi modellben mérföldkövek. Azt mondják: nem vagy sikeres, ha 30 éves korodra, nem csináltad meg az első 1 millió dollárt, nem írtál best-sellert.
Nem vagyunk egyformák, mindannyiunk lelkének vannak saját kérései. Van menyasszony aki örül egy gyémántgyűrűnek, van aki inkább egy világ körüli útnak. A lelkünknek meg van a sajátossága amiért hálás. Amire jól reagál. Azt mondja rá, hogy lehet az élet ilyen jó hozzám. Isten módszeresen odaadta nekem ezeket. Úgy, hogy elfelejtettem már. Álmodni sem mertem őket. Azt mondtam: vannak emberek akik az életben valaha. Isten ezt játszotta velem, velünk. Amikor a legkevésbé voltam képes, erőm, a magam erejébe, aki képes vagyok, tehetetlenné válik, akkor ISTen ezeket odaadja, mintha az erőfitogtatás módszere lenne. Azt mondta nekem: te éled az életet? Mutasd meg, hadd lássam a bölcsességed, erőd, hatlamad. Amikor kifulladva fekszem, akkor Isten azt mondja: hadd adjam ajándéka. Hogy történt meg? Kegyelemből, az élet lényege a meg nem érdemelt ajándék. AZ élet ajándékba jön. Nem az ajándékért cselekszünk, hanem Istenért, amiatt akik vagyunk és minden egyéb ráadásba jön. Ezt nehéz megtanulni.
A mostani költözésünk egy ajándék volt, egy gyémántgyűrű. Olyan házba költöztünk, amit nem hogy nem terveztünk, de soha nem is gondoltam volna. Nem értjük hogy kerültünk oda. Ott lakunk, utolsó pillanatban, az elkeseredés után, olyan konstrukcióban, ami tökéletesen az volt amit szerettünk volna.
Venni könnyebb manapság mint eladni. Ott van Piliscsabán a világ háta mögött és kiderül, hogy hiba volt. Kiköltöztünk a világ végére. De azt mondjuk: milyen jó lenne kirpóbálni először. Most ebben vagyunk. Isten az összes ajtót becsukta, váratott az utolsó pillanatig, hogy amikor azt az ingatlant hozza amit eredetileg akart nekünk, akkor alig várjuk, hogy beköltözhessünk.
Amikor a kertész megnézte a kertet, azt mondta: legalább 100.000 Ft. Kellett egy kis hit azt mondani: ide beköltözünk szülés előtt. Első ránézésre eszement feltételekkel akarta adni a házat. De a lényeg, hogy a kisfiam megszületett békességben, belakva egy olyan helyet, ami Isten csodája. Nekünk egy csoda. Amit jelenthet egy megvalósult álmodni sem mert álom. De azt mondom: ez csak egy részlet. Mint amit egy gyémántgyűrű jelenthet a menyasszonynak. Attól még az élet kérdései azok amik – sír a gyerek, mosogatni kell. Tudni, hogy olyan Istenünk van aki ismeri a szíved kérdéseit és gondja van rád. Ami neked jelentéktelen, mert túlléptél rajta, arra ő emlékszik és fontos neki. Miközben a világot váltja meg és az élet igazán nagy kérdéseivel harcol és készít, a gyűrűt sem felejti el.
Elmebeteg vagy ha nem bízol Istenben, ha visszatartod az életed. Az vagyok és voltam. Egy mértékben még most is az vagyok ha őrizgetem az életem. Legyen meg a te akaratod. Ahogy a földön úgy a mennyben is. Az én mindennapjaimban. Ez nem egy vallásos ima amit el kell mondanod. Pragmatikus ima, sikerorientált  ember elkeresedett imája. Nincs jobb körülmény, ami jöhet az életedben, minthogy meg legyen Isten akarata. Ami történt velünk, azt én nem tudom megcsinálni. De megtörtént.
Az életünk nagy dolgait így csináltuk: ha nem mész elöl Uram, akkor nem megyünk. Izgalmas volt a 8 hónap és csodás volt a végkifejlet. De hány területe van az életünkben, aho l aggódunk, mert nem úgy  alakul ahogy terveztük. Hadd nézzek rá minden nap úgy, hogy viszel valami felé és csodás lesz. AZ élet lényege, hogy fogom a kezed és bízom benned. De ha nem ez és sikeres vagy, a csodáról, a lényegről lemaradsz újra és újra. Nem érdemes.
Annyival több az mint ahogy és amit Ő készít. Sokkal finomabb. Értsd. Mondjuk azt, ezért a házért és harcolok meg. Küzdök érte 10 évet. Módszeresen, céltudatosan, Istennel is szembeszállva és a végén megszerzem. De keserű, rossz az íze, nincs benne békesség. AZ a harc van benne mint előtte volt. Elvesz az életedől. Mert nem biztos, mert én szereztem meg és bárki kicsavarhatja a kezemből. De ha Isten csinálja, akkor nem lehet belőle elvenni és hozzáadni sem. Megkérdőjelezhetetlen. Isten ide költöztett minket. Nem tudom hogy mi lesz tovább. De most ez az életünk.
Lesz pénzünk a rezsire? Mi közöm hozzá? Isten hozott ide minket. Biztos lesz. HA nem akkor az is izgalmas élmény lesz. A dolog a helyén van és senki nem vehet el belőle. Ha Ő elvesz, akkor megint történt valami, az élet így a helyén van. De ha én hordozom a dolgokat, én csinálom, akkor élet verejtékes. Az átok amit Ádám kapott az napi élmény.
De az Új szövetségben feloldódi. Kegyelemmel eszem a kenyerem. De a régi természet, előveszi a kardot és beugrik a tömegbe. Folytatja a harcot. Új életünk van. A kisfiam tökéletes időben érkezett, új otthonban fog felnevelkedni. Láttuk Isten dicsőségét. Minden reggel amikor felébredek látom. Ránézek a gyermekemre és látom. Gyémántgyűrűk vannak mindenütt Istentől. Sokkal jobb mintha én harcolnék meg érte. Mondom én a harcos.
Gyémántgyűrűk Istentől. Nagyobb jelentősége van mint gondolnánk. Az Ószövetségben Isten azt mondta a zsidóknak, hogy az ő parancsolatát írják a homlokukra, a csuklójukra, hogy nehogy elfelejtsék. Hogy felejthetné el az ember Istent? A jóságát. Furcsa. Megfeledkezhetik-e egy anya a gyermekéről? Mi mégis képesek vagyunk elfelejteni Istent, a jóságát. Furcsa jelenség: megszokottá válunk. A csodát a hétköznapiság, az értéktelenség szintjére zsugorítjuk. A világ leggazdagabb embere, legtiszteltebb embere, frusztrált ürességben él, panaszkodással teli szájjal, mert elfelejtett hálásnak lenni. Elvesztette az arányérzékét. Ami hálával kell, hogy megtöltse az közönségessé vált.
AZ ember nagy ellensége a hálátlanság, a többre , másra vágyás. Ez rendben van, de hálával. Sokat beszéltem erről. De újra mondom: melyikből van több, olyan dologból ami nincs vagy olyanból ami van. Olyanból van több ami nincs. Ha a fókuszod az hogy mid nincs, akkor életed végéi lehetsz frusztrált, kifosztottság érzésben lehet részed. Egy módon igazad van. HA minden a tiéd lehetne, tényleg, minden, akkor szükséged van-e mindenre? Minden fölött diszponálnál, kell-e neked minden? Nem. Akkor te lennél Isten. De nem vagy. Bármelyikünket túlterhetlné a kihívás amivel mindent birtokolnánk. A két szélsőség: semmi sem az enyém és a másik minden az enyém. Az ember a kettő között lehet boldog. Az Istennel való kapcsolatban kerül a helyére. Ha nincs szükséged mindenre, akkor a kérdés, hogy mire van szükséded? Ha Istenre bízod az életed, akkor az ami körülvesz ,az az amire szükséged van. De az ember meg tud feledkezni milyen van. Elfelejti a gyémántgyűrűket. A gyűrű értékes ajándék. Mit ér egy gyűrű? Mi a gyakorlati haszna? HA sok van belőle, akkor kényelmetlen is. De egy jelentőség van: mert az ajándékozóra emlékeztet. A férfi azért vesz gyémántgyűrűt a feleségének, hogy emlékeztessen rá. Gyémántgyűrűk, amik emlékeztetnek arra kicsoda Isten. Hogy Ő emlékszik a szíved kéréseire és törődik vele és emlékezik rájuk. Keresni kellene őket, észrevenni őket.
Mik a gyűrűk? Hogyan veszed észre őket? Hogy lehet, hogy úgy érzed a te életedben nincsenek. Isten a gyűrűket szabad kegyelméből adja. Nincs módszer rájuk. Hogyan manipulálom ki Istenből a következő gyémántgyűrűt, hogyan érdemlem ki? Nincs ilyen. A gyűrű ISTen jelleméről szól. Arról, hogy ki ő és nem rólad. Mindannyiunk számára ott vannak Isten gyűrűi. Egyediek. Rólad szól, a te lelked ismeri Isten, téged szeret, a hozzád való viszonyát mutatja. Isten szabad kegyelméből adja a gyűrűket. Lehet kaptál már, de nem vetted észre. Lehet, hogy közönségesnek tartottad. Lehet azt mondtad: jár neked. Lehet azt mondtad: vannak olyan értékek, amiket Istentől kaptál, de azt mondtad, hogy a saját kezed harcolt meg érte. Porold le a gyűrűket, keresd meg őket. És valahányszor rájuk nézel emlékezz, hogy kitől kaptad. AZ életed arról kell, hogy szóljon, hogy emlékszel rá, ki adja.
Van egy pont, amikor nem adnék több gyűrűt. A hitetlenség, ahol nem gyűrűt adok, hanem nehézséget. A Bibliát ahogy olvasom, Isten megígérte az ígéret földjét Isten és 40 évig a pusztában vándoroltak. Egy gyűrűt készített nekik és a pusztába vitte őket. Hogy lehet? Úgy, hogy amikor Isten az első gyűrűt adta, akkor visszadobták egy értelemben neki. Azt mondjuk: Uram te jó vagy mindenkihez, de énhozzám nem. Én nem vagyok elég jó. Mindenkinek az életét megáldod, engem nem áldhatsz meg mert. Hitetlenség. Uram az élet csodás veled, kivéve azoknak akik a feketelistán vannak.
Az emberi lélek lekicsinyíti Isten jóságát, bezárja a saját kis dobozába Istent. A hitetlenség. Úgy élem a napjaim hogy nem számítok semmi jóra, hogy rosszat várok újra és újra és a picit a lelkem mélyén Istent hibáztatom. Ő a mindenható, miért nem keveredtem ki még ebből. Ezt ismerem belülről. Harcolj ez ellen a hang ellen. Ez az egyetlen harc ami megéri. Figyelj a gondolataidra. Bizonyos gondolatokról kijelentheted, hogy nem értesz egyet.
Láttam a jóságod Uram, ezekre nézek, ezekre nézve várom a holnapot, Uram jó vagy. Isten tényleg jó, bármin visz keresztül, amit át kell élned a javadra van. Vannak olyan évek, amik a kiképzés évei. Azok jó évek. Jobbak mint a világ legnagyobb ajándékai. Isten feketelevese, jobb mint a Sátán bulija. A legnehezebb évek jobbak Istennek, mint a legcsodásabbak az ördöggel.
De emlékezz rá, hogy jó az Úr. Elmélkedj rajta. Vigyázz, hogy ne dobj el egy gyűrűt, ne vágd a szemébe. Mert bár ha ezt megteszed, akkor is szeret, de a szeretet miatt nem vihet be az ígéret földjére. Azt aki hitetlenségben él, hajthatatlan vakságban  megcsorbítja Isten jellemét nem hagyhatja meg ebben az állapotában. A szeretet ezt követeli. Nem hagyhatja abban az állapotában. Ha a gyerekem azt hiszi, hogy a drog jó és jó dolog 30 évesen meghalni túladagolásban, akkor a szeretet miatt cselekedni fogok.
A gyűrűk szabad kegyelemből jönnek az idejében, nem tudod hamarabb, később kapni. De vigyázz mit gondolsz Istenről. Lásd ŐT olyannak amilyennek Ő mondja magát. Vigyázz a kivetítésekkel, gondolatokkal, amik az ördögtől jönnek a lelkünk sebeiből. Megbántottak és kivetítem Istenre, miköben semmi köze Istenhez. Meg kell újulnunk az elménkben, új gondolatokat kell gondolni. Egy helyen kell gyakorolni  az elménkben. Uram segíts tisztán tartani a gondolatainkat.  Hálaadás. A hálaadás folyamatosan tanítja Isten jóságát. Annyi mindened nincs, de annyi mindened van. Amikor számba veszed mindazt amid van és hogy Isten hogy viszonyul hozzá, akkor meglátod az Urat mögötte.
Bementünk a kórházba és ott volt egy hölgy a férjével, most hozta a világra a babát, és csak egy lába volt. Az élet neki is teljes. De nekem van kettő. Mikor voltam utoljára hálás a bal lábamért? Hálás vagyok Uram. Látok. Az egyik szememmel kicsit oválisabban, de látok. Színeket, kék, zöld, narancssárga. Színek. Láttál már rózsát közelről? Szagoltál már? A szél túrt már bele a hajadba? Hálás tudsz lenni. Számba tudod venni mi mindened van? Ez az egészséges gondolkodás és oda vezet, hogy lesz egy mély kitörölhetetlen meggyőződés a szívedben, hogy ISTen jó. Egy olyan valóságban ébredsz fel, ahol egy jóságos Isten uralkodik. Érteni fogod hogy működik a világ.
Sokan mondják miért engedi meg ezt Isten, vak, rövidlátó fröcskölés. Meg tudom mondani miért történik. Nem azért mert olyan bölcs vagyok, hanem mert hálás vagyok. A hálás ember bepillanthat Isten dolgaiba. Érteni fogja hogy működik a világ. Légy hálás és gyűrűkkel lesz tele az életed. Akinek van annak adatik, akinek nincs attól az is elvétetik amilyen van. Egyre hálásabb vagy, közös nevezőn vagy és több gyűrű jön.
Nem akarom a pusztában tölteni az életem. Minden képességem meg van rá. Be tudom protezsálni magam a pusztába, ott van a fickó aki oda való. De nem akarok odamenni. Az a hiábavalóság helye. Olyanok vannak ott akik lemaradtak az áldásról. De ha hozhatok döntést, hogy bemenjek az ígéret földjére, akkor hozok. Emlékezz a gyűrűkre és tudd ki adta őket.