Skip to main content

Gyere Isten asztalához és egyél

P. Drew

Zsolt 29:2  Adjátok az Úrnak neve tiszteletét, imádjátok az Urat szent ékességben.

Mennyi dicsőség jár Isten nevének? Gondoljátok, hogy minden dicsőség az Övé? Megtarthatok belőle magamnak?

Odamegyünk Isten elé és látjuk Őt és néha Ő használ minket. Izgatottak leszünk, amikor Ő használ minket. Valaki azt mondta: ez olyan mintha kapnánk egy rózsacsokrot, de ez az Úré. Mégis, én is megkapom. Itt vannak a rózsák az Úrnak, mi átvesszük, tudjuk, hogy mi a végcél, hogy kié a rózsa. Az az életünk és a kiváltságunk, hogy ahogy átadjuk az Úrnak, megszagoljuk és megérezzük az illatát.

Ha bárki dicsekszik, akkor az Úrban dicsekedjék. Mit jelent a dicsőség? Amikor dicsőségre gondolunk, akkor katonák jutnak eszünkbe, akik a hazáért adják az életüket és amikor visszatérnek, akkor megköszönjük a szolgálatukat, hogy megvédték a hazát. Így van ez velünk is az Úrral. Krisztus Teste minden tagja fontos a test számára és Krisztusnak. Ahogy egymásra nézünk lehetne, hogy picit megérezzük ezt az illatot. Szolgálat az Úrnak. Azt mondja: ahogy meg van írva, az aki dicsekszik - rendben van ha az ember dicsekszik, amíg az Úrban dicsekszünk. Osztozunk a dicsőségében. Ez dicsőséges.

Milyen visszatükrözni valamit? Tükrözd vissza az Urat. Ez még egy lehetőség amink van. Ján 3-ban, Keresztelő János tesz egy nagyszerű kijelentést.

Ján 3:27   Felele János és monda: Az ember semmit sem vehet, hanem ha a mennybôl adatott néki.
Micsoda szívbeli hozzáállás. Néha kísértésbe esünk, hogy azt gondoljuk, hogy a kemény munkánk miatt kapunk dicsőséget, mert megdolgoztunk érte, mert hajlandóak vagyunk az Úrért szenvedni. Olyanok vagyunk mint a tanítványok: mindent odaadtunk neked. De semmink nincs ha nem Istentől kapjuk. Visszatükrözni az Úr dicsőségét.

Jak 1:17  Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felûlrôl való, és a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka.
Felébredünk reggel: köszönöm Uram. Képes vagyok kimászni az ágyból. Köszönöm Uram. Lehet ez így? Így van? Isten kegyelméből tudjuk megengedni, hogy így történjen. Hogy nem azon gondolkozunk mi nincs. Ez világosan démoni tevékenység. Nagyon valóságos. „Erre van szükségem, bárcsak meglenne az, elégedett leszek ha elérem ezt vagy azt." De nem is lesznek meg ezek a dolgok. Amim van, azt Isten kezéből kaptam. Az Ő nevének adok dicsőséget, mert Övé minden elismerés. Megtanultam, hogy bármilyen állapotban is legyek, elégedett legyek. Nem az, hogy akarok még valamit, hanem enyém Isten dicsősége.

Jak 1:17  Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felûlrôl való, és a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka.
Dicsőség az Úrnak. Az Ő szentsége. Ki állítja fel a szentség mércéjét? Az Úr. Az ékesség az Ő szentségében van. Nem az enyém. Nem én vagyok a megfelelő. De az a kiváltságom, hogy visszatükrözhetem.

2 Kor 3:17-18   Az ùr pedig a Lélek; és a hol az ùrnak Lelke, ott a szabadság.  18 Mi pedig az ùrnak dicsôségét mindnyájan fedetlen arczczal szemlélvén, ugyanazon ábrázatra elváltozunk, dicsôségrôl dicsôségre, úgy mint az ùrnak Lelkétôl.

Szabadság, hogy azt tegyem amit akarjak? Nem, szabadság hogy visszatükrözzem, hogy azt a dicsőséget adjam Istennek ami Őt illeti meg. Mindenem amim van az Úrtól jött. Nem fizikai dolgokról beszélek, hanem szeretetről, örömről, békességről, megelégedettségről. Ezek sokkal nagyobb dolgok. Isten Szellem. Szellemben és igazságban jövünk hozzá. Most szabadságunk van. Hogy fedetlen arccal nézzük az Urat.

Jön egy kivetítés. „Nem nézhetek az Úrra." Hazugság. Krisztus vére az egészet kifizette, hogy amit teszünk, az az, hogy az arcunk fedetlen és fedetlen arccal nézhetjük Isten dicsőségét. Neki adjuk a nevét illető dicsőséget. Mi pedig elváltozunk ugyanarra a képre, az Ő képére. Mintha tükörbe néznénk. Mikor odamegyünk egy tóhoz és látjuk a vízben a tükörképünket. Aztán itt vagyun kaz Úrral. Ő ránk néz, és önmagát látja bennünk, mi pedig elváltozunk, egyre inkább olyanok leszünk, mint Ő. Hol kezdem? Most. Mit kell tennem? Rá kell néznem az Ő dicsőségére és megadom a nevét illető dicsőséget neki.

Nem fogadom el a kivetítést. Az ördög csak egy hazug. Jegyezd meg ki ő. Amikor megpróbálsz Istenre nézni és bármi mást hallasz azon kívül, hogy „gyermekem nézz rám," az hazugság. Bármi is legyen az ami megakadályozna, hogy felnézz. Amikor aztán ránézünk az Ő nevére, dicsőséget hoz.

P. Szabó Józsi

Megállunk Isten dicsőségében, nem azért akik vagyunk magunkban. Nem azért tudunk megáldani bárkit amik vagyunk magunkban. Hanem láttuk Isten dicsőségét és tudjuk, hogy jó az Úr. Az egyik példa erre Pál apostol, aki még Saulként üldözte a keresztényeket. Aztán meglátta az Úr dicsőségét. És utána egész életében a kegyelem evangéliumáról beszél. Erről az Úrról, aki megnyitta a szívét.

Isten az Ő kegyelmével bármit megtehet. AZ Ő kegyelme miatt bármit megtehet. A mindenhatósága miatt is. Jézus erről beszélt egy példázatban: amikor a gazda különböző időkben bérelt fel szolgákat. És mondták akiket korábban bérelt fel, hogy miért kapnak többet azok akik kevesebbet dolgoztak. Jézus ezt mondta erre: „A te szemed gonosz mert én jó vagyok?"

Vagyok aki vagyok Isten kegyelméből. Pál erről beszélt egész életében. Nem azért vagyok aki vagoyk, amit letettem az asztalra. Vagy amit most csinálok. Az egyetlen amit jól tudunk csinálni, hogy vétkezünk. De Isten kegyelmet ad.

Mivel ezt tudjuk, egymás felé ugyanezzel a kegyelemmel szolgálhatunk. Te is az vagy aki vagy Isten kegyelméből. Ez az evangélium. Elmegyünk és beszélünk erről, hogy Isten megtett mindent, hogy én vagyok aki vagyok emiatt. Veled is ugyanez a helyzet.

P. Steve Androlunis

Az ételről szeretnék beszélni ma este. Igazából jobb úgy mondani az asztalról, amire letesszük az élelt.

Luke 14:16-17  Egy ember készíte nagy vacsorát, és sokakat meghíva;  17 És elküldé szolgáját a vacsora idején, hogy megmondja a hivatalosoknak: Jertek el, mert immár minden kész!

Ésa 55:1 ti akik szomjúhoztok gyertek a vizekhez, mert szomjasak vagytok és aztán vegyetek és egyetek.

Ez a szentség ékessége. Isten meghív bennünket, hogy az Ő asztalánál üljünk. El fogsz csodálkozni, hogy amikor Isten elhozza az asztalt. Zsolt 23:5 elmondja, hogy Isten asztalt készít nekünk az ellenségeink jelenlétében. Az életünk hívőként a vacsoráról szól. Jónás könyvét ismerjük. A legvégén Isten azt mondja: nagyon sok ember megmenekült, és sok tehén. Mire valók a tehenek? Sztéket lehet belőlük csinálni. Meg fognak halni. Megfőzik őket. Ez egy téma ami végigvonul a Biblián, hogy eszünk. Nem azért beszélek erről, mert éhes vagyok. A repülőn az étel „annyira jó."

Számunkra a vacsoráról szól. Az emberek akik figyelmen kívül hagyják ezt a helyet az asztalnál. Emberként keresünk dolgokat, amik szuperek. A vacsorát keressük. Így megy ez: 1Sám 4-ben izrael hadseregét megverték a filiszteusok. Valakinek remek ötlete támadt. ha visszamegyünk Jeruzsálembe és elhozzuk a frigyládát és berakjuk a hadsereg közepébe akkor nyerni fogunk. Hozzuk el a frigyládát és legyőzzük a filiszteusokat. Az a dolog amitől minden megváltozik, a frigyláda. Emberek készítették. 2Móz 25-ben, pár fejezeten át el lehet olvasni. Isten jelenléte nélkül az semmi sem volt.

Babonásak vagyunk. Ha ott van velünk a kabala, akkor senki nem árthat nekünk. Volt egy nagymamám, lengyel volt. A vasútnál dolgozott a II. világháborúban. Tudjátok milyenek a régi amerikai autók? Nagyok. A nagymamám nagyon gyorsan szeretett vezetni, nekünk nagyon tetszett, mert mi értünk oda a piknikre először a nagyival. Nagyon gyorsan vezetett. De azt mondta: minden rendben, mert szent Kristóf szobra ott van velünk. Ez babonaság volt. Pusztán egy pici kabala. Berakhatod az autóba és minden rendben lesz - ha így gondolod, babonás vagy.

P. Barry kedvenc baseball csapata a Red Sox (vörös zoknisok). Egyik rajongó egész évben ugyanazt a zoknit hordta és azt mondta ezért nyert a csapat. Azt gondolom, ha a kabala velem van, akkor biztonságban vagyok - gondolom. Pál épp ilyen ellenállással nézett szembe, Csel 19-ben. Az ötvösök kis kabalákat készítettek Diana istennő képével. Sok pénzt kerestek vele. Amikor az emberek rájöttek, hogy Isten szelleme hatalmasabb mint a kabala, akkor nem vettek többé kabalákat. Ez pénzkiesést jelentett az ötvösöknek és fellázadtak.

A kabalák hamis betakarások, a babona hamis oltalom. Egy másikról olvashatsz 1Sám 8-ban, egy szuperemberre van szükségünk. Adj egy királyt! Valaki aki nagy és hatalmas és minden rendben lesz. Erre van szükségünk. Egy nagy fickóra van szükségünk. Az emberek be vannak csapva. Itt Európában látjuk ezt. Az emberek egyetlen nagy vezető után mennek, hozzá vonzódnak. „Adj nekünk királyt." Olyanok szeretnénk lenni mint a többi ország. Ha királyunk lesz minden rendben lesz. Tehát először ott van a babona és a szuperember.

Az utolsó amiről szeretnék beszélni, a szuper program, vagy szuper rendszer. Politikai értelemben láttátok: szocializmus, kommunizmus. Éreztétek. Még mindig bánni kell ezzel. Ez egy rendszer, ahol mindenki megkapja amire szüksége van. Működött? Ha működött volna még mindig ez lenne. (Talán a magyarok utasították el először.) Azt mondták: ez nem működik. Nem szuper. Néhány embernek jó volt. Ha a megfelelő párthoz tartoztál. A többi embernek nem jó. Láttátok, hogyan bukott el és esett darabjaira.

A templomban a farizeusok a vallási vezetők ugyanezt csinálták. Építsünk fel egy programot.Készítsünk egy programot, hogy mindenki megveheti a megfelelő állatot és feláldozhatja és jó lesz. Jézus látta ezt, látta asztalokat, Ján 2-ben, és Jézus dühös lett. Ha szerinted Jézus nem tud feldühödni olvasd el Ján 2-t. Dühös lett, mert nem volt vacsora az asztalon. Tehát ostort készített és felborogatta az asztalokat. A pénzváltók pénze szétszórodott. Nem a megfelelő asztalok voltak.

Én vacsora asztalt keresek, te pedig rablók barlangjává tetted. Tehát ezek a dolgok szuper ember, szuper program, szuper terv. Ám Isten nem erre tervezett bennünket. Minket közösségre tervezett, hogy az Urat imádjuk és közösségben legyünk, hogy meghalljuk a hangot ami azt mondja: gyere a vacsorára. És olyan ételt fogok felszolgálni amire szükséged van. Ez a szentség ékessége. Jézus Krisztus adta Önmagát. Olvastátok ezt a történetet?

Jézus vacsorát készített. Ő a házigazda. A tanítványok voltak a meghívottak. Mi mindig az utolsó vacsorának hívtuk, de ez volt az első. Mert miután Júdás elment valódi közösség volt a tanítványok között. Jézus az imáról beszélt, hogy milyen lesz az életük, sok bajjal fognak szembenézni, de ne aggódjanak, mert Ő legyőzte a bajokat. Mindig ott lesz velük, hogy azt mondja: gyertek és egyetek, hogy elhozza az élet kenyerét. Mindig ott lesz, hogy a szívünk ajtaján kopogtasson ha össze vagyunk zavarodva. Ha beengedjük, akkor velünk vacsorál. Emlékesztek az első emberre aki elvitt benneteket gyülekezetbe? Emlékeztek arra, hogy össze voltatok zavarodva, valaki mondott valamit és a szíved megvilágosodott. Emlékeztek milyen volt? Emlékeztek, hogy volt valami helyzet, igazán nagy bajban voltál, fura dolgot tettél.
Megesett velem is. Valami nagyon fura dolgot tettem. Ott voltam a Wall-Mart-ban, kerestesm egy TV-t aztán rájöttem, hogy csináltam egy hülyeséget közben. Épp hívott P. Kende. A hálaadás utáni nap volt. Annyit mondtott: lehet szükséged lenne egy kis bátorításra. Épp szükségem volt rá. Ezek a dolgok előfordulnak velünk.  Vacsorára hívnak.

A babona, a szuperember és a szuper rendszerek, ezeknek mindig van gyengeségük. A történelem folyamán mindig ez történik. A pogány vallások babonák, cézárok, diktátorok, tábornokok, szuperemberek és csomó féle rendszer. Az egyetlen kiáltás azonban amire szívünket tervezték, hogy választ tudjon adni, hogy jöjjünk. Gyertek!
Jézus mondta: jöjjetek énhozzám, mind akik megfáradtatok és megterheltettetek és nem bírjátok a terhetek. Meg kell találnotok a megbocsátás kenyerét és a felszabdulás borát. Be kell engednek Jézust.

Ez a szépsége annak amire Isten hívott. Meg kell ltánunk a helyünket a kegyelem asztalánál. Könnyű azt gondolni nem, tartozunk oda. Mintha egy esküvőn rossz helyre ültél volna. Reménykedsz, hogy nem jönnek rá, amíg a vacsora véget nem ér. De van egy vacsora asztal amit nekünk készítenek. Jel 19-ben. Ott van, számunkra készítik elő. Sok kifogással jöhetünk elő, belekeveredhetünk. Az egyetlen dolog azonban amit hallanunk kell: gyere, minden kész. Ez  Jézus Krisztus bevégzett munkája.

A megbocsátás ingyenes, mert az ár meg lett fizetve, a tartozást. A Szent Szellem teljessége a tiéd, az enyém. Egyszerűen kérnem kell: tölts be Uram! Isten elhívása már kész. Mutasd meg Uram! Mutasd meg ezen a héten! Innen hova menjek tovább? Ez a szentség ékessége. Már készen van.
Mihez kezdhetünk ezzel? Nem olyan nehéz. Pusztán figyelni kell.
Ő azt mondja: gyere és egyél! Nincs pénzem. Nem számít. Gyere és egyél! Légy ott a vacsora asztalnál! Csak egyél sokat! Az a fajta étel, amit a Bilbiából kaptok az igazságból, a gyülekezetekben való közösségből, az ingyenes. Isten nekünk adta.
Jézus krisztus kijött a kertből és bemutatta magát. Nem futott el, nem rejtőzködött el. Azt mondta:itt vagyok, vigyetek. Megfeszítették. Utána viszont azt mondta: itt vagyok, titetek küldelek. Amit bemutatott Jézus az tökéletes és a miénk. Ehetünk az életéből és ihatunk a véréből. Elfogadhatjuk a Szellemet tőle. Nem rejtőzködött hanem az életét adta értünk. Ennyi! Halljátok? Pusztán meg kell nyissátok magatokat neki.
Megnyitom magam neki?
Engedem, hogy Isten mélysége a szívem legmélyebb kívánságaihoz szóljon?
Persze, mert tudom, hogy ez egy csodálatos asztal és minden kész.