Skip to main content

Gyere rendszeresen Istenhez és tanulj tőle!

Schlingloff Sanyi

Rám ülhet egy szellemiség, ami meghatározza a valóságoml. Ami körülöttem van, aminek szolgálnia kellene, ami az életet kell jelentse az elkezd bántani. Képzeld el azt az embert akit bántanak. Aki szeretne egy kis békességet, szeretné élni az életét és bántják. Szegény ember.

Férfiaknál a harag sokszor az igazságtalanság miatt születik, a nőknél a szeretetlenség miatt. Az igazságérzetünk mindig felállít egy mérleget, egyensúlyt keres. Azt mondja: nem tettem semmi rosszat és rosszat kapok. Ártatlan vagyok és mégis engem vádolnak. A mérlegnek legalább egyensúlyba kellene billennie. Ha nekem van adósságom az nem baj, csak más ne tartozzon nekem. Igazságtalanság. A legnagyobb haragot a feleségem felé éreztem. Mert neki akarom a legtöbb jót, őérte adtam fel mindent - és az Úrért persze. Amikor ő méltatlanul bánik velem, vagy ennek a mérhetetlen önfeláldozás ellenére, vádol engem vagy neheztel rám, amikor azt mondja: ez sem elég, akkor a mérleg annyira elbillen, amennyire még életemben soha. És a düh megjelenik. A teljes frusztráció.

Egy nő leginkább szeretetre vágyik. „Legyek én a legfontosabb." De a feleségem azt lája, hogy reggel felkelek, morgok valamit. Depressziósan nézek magam elé és eltűnök dolgozni. Ebédkor előjövök, lóg az arcom. Kérdez valamit, mi a baj? Mondom: semmi. Megyek vissza dolgozni. Ő azonnal tudja, hogy miatta van. Már nem szeretem  - gondolja. Így tölti az egész napját. Estére borzasztóan frusztrált, elhagyott, magányos, a gyerekek egész nap tépték a haját, szívták a vérét. Este ugyanúgy lóg az orrom. Mindkét ember valóság szörnyű.

Én megértem a férfit aki dührohamot kap és a nőt aki elássa magát ekkor. Mert létrejön ebben a szubjektív élményben egy valóság ami élhetetlen, méltánytalan. De ez az objektív valóság? Tényleg erre kell reagálnod?

Két szinten lehet tagadni. Nekem volt egy hamis elvárásom, nem kellett volna a vérem adni a feleségemért. Nőként érteni kellett volna, hogy a feleségem nem csak engem fejez ki, hanem van egy életet, stresszel, feladatokkal. A dolgok nem mindig mondják azt amit hallani szeretnék, ami az igazságot fejezi ki.

Ami a kiút: a mérleg helyrebillentése. A szeretetigényünk kielégítése. Neked kell gondoskodni, hogy az igazságosság mérlege egyensúlyba legyen, hogy szeretve legyél. Ezek rajtad kívül álló tényezőkön múlnak. Az igazságosság mérlegét a valóság hozza.

Vagy a barátom valaki, vagy nem. Próbálhatok maximum az ő barátja lenni. De nem tehetek azért igazán, hogy szeressenek. Hogy érted? Isten az igazságosság mérleget Isten végtelen mértékben elbillentette a saját oldaladra. Azt mondta: mindent neked adtam. Meghaltam minden igazságtalanságért, kifizettem az árát, sőt minden értékem, minden törődésem, minden ami az én lényem, neked adtam, végleg. Gal 2:20 ez az a vers, ami engem, mielőtt elkezdem fojtogatni a feleségem, visszabillent abba a valóságba ahol lenyugszom.

Egy nőnek is segít. Amikor szeretetlen vagy, akkor vagy a leginkább szeretve. Mert ha a környezeted elmulaszt szeretni, Isten végtelenül szeret. Nem azt mondta: hogy Isten feladta a nyugodt életét, és nagy duzzogva meghalt értünk. Hanem Isten akart téged. Te nem léteztél, csak az Ő elméjében, mint lehetőség és azt mondta: akarom. Meg akarom változtatni az életem, a létem, hogy te lehess. Aztán ténylegesen az életét adta érted, hogy megmaradhass. Mint egy férfi aki feleségül vesz egy nőt. A férfi tudja, ha nem naív, hogy az életét adja. AZ a férfi aki nem naív, az nem üzletet köt amikor feleségül vesz egy nőt, hanem az életét adja érte. Tisztában van vele, hogy vége a régi életnek. Minden másként lesz. Aki nem naív egy kicsit az tudja. Nem az van, hogy: figyelj itt vagyok - mondom a feleségemnek - ez a legnagyobb csoda, feleségül vettelek, szeretlek. Lehet egy bunkó vagyok, lehet mindent elszúrok, nem ígértem, hogy tökéletes leszek, de szeretlek.

Isten milliószor így szeret téged. Amikor lógatom az orrom, és bemegyek a barlangomba depressziósan és láthatóan nem szeretem a feleségem, mond azt: Isten szeret. A feleségem lándzsákat dobál rám és azt mondja nem elég, hogy csak dolgozol egész nap a családért, megélhetését, persze. Én azt mondom: ezt az igazságtalanságot, mindjárt felrobbanok. De arra nézek, hogy az én Istenem gazdaggá tett. A mérleg egyik serpenyőjében egy nagy hegy van, a másikba a feleségem beledobott egy kavicsot. Nem billenhet el, csak ha megfeledkezek az Ő áldozatáról, hűségéről, szeretetéről.

De végezd el a kalkulációt sokszor. Ostoba vagy ha nem teszed, mint egy állat. Az állat nem gondolkozik. Egy Biblikus elv.

Zsolt 73:21-22  Hogyha keseregne szívem, és háborognának veséim:  22 Akkor balgatag és tudatlan volnék én, oktalan állat volnék te irántad.

Ezt a képet olyan sokszor hallottátok és sokszor kell hallanod. Amikor meg van mindened ami szükséges, hogy teljes életet élhess, de te boldogtalan vagy mert nem veszel tudomást róla, hogy nevezed? A Lexusos példa a kislánnyal, egy aranyos lány volt, de elkényeztetett. A történet: szülinapi zsúr, 17 éves lány, szülinapi ajándékát kapja 1 nappal a buli előtt. Barátok, videókamera. Egy vadiúj Lexus dzsip felé közelednek, ez a szülinapi ajándék. A lány kiakad, hisztériás rohamot kap, tönkretették az életét, hogy egy dolgot akar és mennyire boldogtalan. Mert a bulin akarta megkapni egy másik színű autót, hogy a haverjai lássák. És pirosat akart.

Isten az igazságosság mérlegét végtelenül a helyére rakta. HA kiborulsz, ki tehet róla? Ki a hibás? Isten végtelenül szeret, nem tudod elképzelni mennyire és mégis szeretetlenségben élsz.

Zsolt 73:21-22  Hogyha keseregne szívem, és háborognának veséim:  22 Akkor balgatag és tudatlan volné k én, oktalan állat volnék te irántad.

Ez megtörténik velünk. Mi az oka a kesergésnek? Ostobaság és tudatlanság. Megtörténik, hogy nem tudunk róla. Az ostobaság, hogy tudunk róla, de nem vagyok hajlandó számításba venni. AZ élet büntetni fog, a boldogtalanul töltött órákban, megérdemlem, korrekcióként. Valaminek szólnia kell, hogy betegen gondolkozol, az érzelmeid, a körülményeid szólni fognak.

De a másik oldal, ami miatt összegyűlünk, ami miatt olvasunk a Bibliát. A tudatlanság. Ha nem tudtam arról, hogy Isten a mérleget helyreállította. Ennek a tudásnak a híján enélkül éltem, az volta a valóságom, amit a pillanatnyi körülményeim adtak, nem volt ennél több. Amikor az ember megnézi objektíven, az elkeseredésre ad okot. Van felelősséged, hogy tudd mi a tiéd és élj vele.

Hogyan? Elismered, hogy az elmédbe idézed, emlékszel rá. Hogy Isten mindent neked adott, az életed egy győzelemmé alakította. Hogy szeret és mindig is szeretni fog. EZ a szerelme elég, hogy mindent betöltsön az életedben. Itt egy egyensúly.

Isten tudja, hogy gyengék vagyunk, törékenyek. Engem sokszor hallottok szélsőségesen beszélni és nem bánom, ha megbántódsz, ha akár a könnyekig meghatódsz .  Mert feszegetnünk kell a megértésünk határait. A szélsőséges beszéd segít nevén nevezni a dolgokat. De ha csak erre figyelsz, úgy érezheted, hogy ez kemény dolog, éles dolog. Vag yminden rendben van, vagy ostoba vagyok, mint egy állat. Ez a megértést segíti, hogy ne maszatold el a dolgokat. Közben Isten végtelenül türelmes. Vak és süket. Ostoba vagy mint egy állat, valaho leírta a Bibliában. Ha nagyon keresed megtalálod a definíciót. De amikor ott ülsz, és hisztizel, hogy nem piros a Lexus, akkor simogat, vállára hajthatod a fejed, elmondja megért, és lesz jobb is, maradj vele, megmutatja milyen élet vár rád. Majd átalakul az értékrended. Szégyenletes amit csinálsz, de a szeretetében végtelenül türelmes. A valóságot látja, hogy uralkodó vagy, tökéletes ember, aki még nő, ki kell formálódnia. De őt ez nem zavarja, annak lát aki tényleg vagy. Végtelen türelemmel végig kísér az úton. Aként állhatsz fel aki vagy. Isten végtelenül türelmes. Az éles szavak segítenek gyorsítani a folyamatot ,a sötétből világosságba lépni. De az Istennel való kapcsolat, szeretet, türelem, törődés, hosszútűrés az Ő részéről. Nála vagytok biztonságban.

Szeretnélek titeket biztonságban tudni. Nem olyan egyszerű. Ha Isten nem gondoskodott volna biztonságról számunkra, akkor  nem lenne egyszerű. A biztonságot kétféleképp értheted. Az egyik az egzisztenciális, hogy rendben lesz-e az életed. Ez az egyik. Az életed, végső soron rendben lesz. HA szellemi kérdéseket feszegetünk, az egyik nagy kérdés az örök biztonság kérdése. A Bibliai teológia tanítja az ember örök felelősségét. Az ember döntése Isten mellett vagy ellen meghatározza az örökkévalóságát. Isten rendkívül egyszerűvé tette az örök biztonság elnyerését. Isten meghalt és aki hisz benne, mint megváltóban, aki fizetette a váltságát helyette, annak örök élete van. Elfogadod a fizetséget, hogy Isten meghalt a bűneidért? Bízol benne ,hogy örök biztonságban leszel ilyen módon? Itt egy szék ráülsz? Ennyire valós. A választás a tiéd, a szabad akarat méltósága ez. Isten nem kényszeríthet egy szabad akarattal bíró lényt. Nem lépheti át a szabad akarata határát. Örök életed van ha bízol benne. Ráülsz a székre és rögtön felpattantál és elszaladtál, akkor is örök életed van. Mert Isten visszafordíthatatlanul elfogadott. EZ az alapja a növekedésünknek. Hogy lehetne növekedni úgy,  ha rettegni kell közben? Ez arról szól, hogy örök életed van és tanulj arról, hogyan élheted teljesebben az örök életet. Mert ilyen módon veszélyben vagytok. Miközben örök életed van, Isten örököse vagy ha hittél Jézusban mint a megváltóban, mégis lehetőséged van, hogy eltékozold az életet.

Luk 15 tékozló fiú története. A kisebb fiú kikéri az örökségét és eltűnik vele. Elcsajozza, elissza és elkártyázza. Elszegényedik, nincs semmilye, eltolt mindent, moslékot eszik. A világ egyik leggazdagabb, elkényeztetett ficsúrjából , hajléktalan lesz. EZ téged is fenyeget.

Vajon az Atya, aki szó nélkül odaadta az örökséget, ami önmagában jelentős, nem állt az útjába. Odaadta az örökséget, miközben még nem halt meg. Vajon az atya ezt a sorsot szánta a fiának? Megérdemelte? Az emberi igazságérzet szerint igen. Megérdelmi mondanánk. Az is gáz, hogy elment és ahogy elszórta a vagyont. Minden gáz. Megérdemli. Tudnotok kell, hogy amikor visszatért az atyához, az atya örömünnepet ült, hogy visszajött. Úgy szerette, mintha el se ment volna, vagy jobban. Gyűrűjét az ujjára húzta. EZ a hatalom jelképe. Az atya első dolga volt, hogy ráhúzta a gyűrűt. Ez az atya szíve.

Az atya olyan gazdag, hogy nem állít fel mérleget. Nem szúrhatsz el annyit, hogy vége legyen. Nem azt akarja, hogy kukából kelljen enned, hanem királyként élj, akinek teretmve vagy. Viszont az élet bölcsessége nélkül lehetetlen. Mert te fogsz utat választani. Az atya tisztelni fogja a szabad akaratod. Az atya biztos figyelmeztette százszor, hogy ne tedd, de amikor úgy döntött ,hogy megy, engedte.

Amikor visszajött, egyet vetett az életnek és életet aratatott. De mi van ha nem jön vissza. EZ a dráma. A szégyen miatt nem jön vissza. Mi van akkor? Belegondoltál? Mi van ha nem jössz vissza? Az gáz. Szeretnélek titeket biztonságban tudni. EZ a biztonság amit most olvasunk:

Jézusról beszél, aki a mennyből jött és mindent helyrerakott, és utána elment, és a Szent Szellem van itt:

Eféz 4:11-12  És Ő adott némelyeket apostolokúl, némelyeket prófétákúl, némelyeket evangyélistákul, némelyeket pedig pásztorokúl és tanítókúl:  12 A szentek tökéletesbbítése czéljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére:

Adott ajándékot, hátrahagyott egy rendszert, kitalálta hogy fog működni. Egy király aki felneveli az örököst, van egy módszere rá. Ti vagytok az örökösök, bele kell nőnötök egy hatalomba, a király szerető, önfeláldozó jellemébe. Isten adott erre egy rendszert.

A szentek ti vagytok, abban a pillanatban ahogy hittél Isten megszentelt, félretett maga számára, kivett a közönségesből és egy magasztos cél számára elkülönített. A király különleges. Ti szentek vagytok.

Isten adott ajándékokat. Apostolokat: rajtuk keresztül írta az Új szövetség üzenetét. Isten adott egy pontos definíciót egy új szövetségről, ahogy Isten viszonyul hozzánk, egy szerződés. Aláírtad? Hittél Jézusban, akkor igen. Pontos definíciód van, hogy hogyan fog működni. Minden a tiéd, minden ami Istené a tiéd, sőt Isten maga is. Ez volt a szerződés tetején. Isten adott egy 800 oldalas szerződést. Ez ajándék? Titokban is tarthatta volna. Jöjj rá magadtól. Mintha kapnál egy bankszámlát és nem kapsz pin kódot. Kapsz egy széles vásznú tévét, 800 gombbal, és nem kapsz hozzá használati utasítást.

Próféta. Aki megjósolja a jövőt illetve Isten üzenetét tolmácsolja. A jóslás azért kellett, hogy a kijelentés hitelesíthető legyne. Az újszövetség után nincs jóslás. A Jelenések könyve bezárja az üzenetet. Nincs új kijelentés. Ha azzal jönnék, hogy bele kell írni még valamit, be kell ragasztani egy lapot, akkor beszéljetek a pásztorommal, hogy baj van velem. Nincs új kijelentés. A próféta az aki Isten üzenetét hozta. Az újszövetségben az aki hozza és értelmezi. Nem mond újat. Csak értelmezi a szöveget és tanítja.

Evangelista. Hányotoknak van jó érzése. Az evangélium örömhírt jelent. Hányan szeretnétek örömhírvivők lenni? Miért van szükség rá? Mert ha senki nem mondja, akkor honnan jönnének rá? Elkezdtem tőzsdézni, és azt gondoltam megosztom az örömem és mindenkinek átutaltam 1.000.000 forintot. Az alkalom végén megkapjátok a pin kódot. El akartam mondani múlt héten, nem mondtam el. Az evangélium feladata egy terhes feladat. Gúnyosan beszélek. AZ evangelista örömhírt visz. „Ember, az életedben van remény, tudsz róla ,hogy van Isten és nem kell egyedül küzdened és van remény." HA nekem nem szól valaki, én már nem élnék, vagy alkoholistaként, vagy drogosként. Tuti. Én egy pontom megszűntem naívnak lenni, láttam miről szól az élet. Amíg naív voltam, nem hiányzott Isten, vakon remélt valami jót. Hála Istennek az evangelistákért. Nektek is volt egy evangelistátok. Remélem hálás vagy érte. Isten adta ajándékba, Isten tette képessé. De van egy evangelista az életedben. Aki nélkül dráma lenne az életed.

A tékozló fiúnak szólt valaki, hogy menj haza, az atyád vár, örömünneppel. Valaki szólt, lehet. Ez egy ajándék. A következő ajándék: pásztorokul és tanítókul.

A pásztor, egy olyan tanító, aki törődik veled. Az a dolga. Aki törődik, gondoskodik , táplája a nyájat. Istentől ez az elhívása. Amit tanítok neked - mondja Isten -azt tanítod a nyájnak. Ajándék? Vannak rossz pásztorok. A világi vezetők mintája. De ez más. Egy ajándék. Lehet nem lennék már itt, lehet a mennyben lennék már, de nem a gyülekezetben.

Nézted már a Bibliát? Tudod, hogy az első betűtől az utolsóig igaz, és az életedre releváns információt tartlamaz. A döntéseid sorsa ebben az információban van. Olvastad már? Értetted elsőre? Miért csak egyet adtál, egy hét alatt elolvastam. Ha ezt sok száz ember nem tanulmányozta évszázadokon keresztül, nem jegyezte le a felismeréseit és mások nem tanultak ebből és tanulmányozták a Bibliát és aztán nem tanítja másoknak, nem tudjuk meg mi van beleírva.

Ján 1 azt mondja: kezdetben volt az ige, a teljes definíció. Isten tudja a teljes definíciót. Isten egyenlő az igével, az ige testet öltött ebben a Bibliában. Egy végtelen hosszúságú, mélységű üzenet. Vannak elméletek, hogy az információt egy módon olvassuk. De ha más olvasási kódokat használnánk, lehetne benne több információ? A teljes valóság definíciója hogy lehetne egy 1500 oldala könyvben? Van egy könyv, a Biblia kódja. Nem pontos, de érdekes felismerésre jutott.  Hogy az ószövetség eredeti szövegei táblázatokban vannak, a szavak. Mindig ugyanúgy írták le. Sorok, oszlopok, minden héber írásjel egy szám. A sorokat összeadva kijön egy ellenőrző szám, így ellenőrizték. Ahogy Isten lejegyezte az ószövetséget nagyon pontos volt. Elkezdték kiolvasni más algortimusokkal. Számítógéppel. Találtak valamit. Szignifikánsan talált információt, ami sokszor köthető volt valós eseményekhez.

A Biblia tanulása nem egy egyszerű dolog, de nem is lehetetlen. Az életünk kiváltsága, felelőssége és legnagyobb nyeresége. Mert a Biblia tanulásán kereszütl, nem csak a valóságot ismered jobban, nem csak bölcs leszel, hanem Istent ismered meg közelebből. Isten azt mondja: az egész lényege, hogy Őt megismerd. Mert az élet terve az, hgoy fogod a kezét és együtt mész végig vele az életen. Eközben tanulsz, de végig fogod az Ő kezét. Hogy merd fogni a kezét ismerned kell. A legnagyobb feladat megismerni ISTent. Azért vannak benne történetek, mert egy személyes kapcsolatot kell fejlesztenie, közted és Isten között. Szeretnélek biztonságban tudni benneteket, ez tanulás nélkül lehetetlen. Isten adott pásztorokat, akik törődnek az életeddel, Isten erre az elhívásra hívta el őket. Aztán adott tanítókat, akik segítenek a könyvet megérteni. Szeretnélek titeket biztonságban tudni. HA készek vagytok tanulni, ahogy egyre felkészültebbek vagytok, védettebbek lesztek. Ki elől? Saját magadtól. Neked segít. Ha valaha érezted magad vezetőnek. HA családod van vezető vagy. Ha gyerekeid vannak még inkább. A döntéseid, meghatározzák az életed. Milyen világba növeszted bele őket. Úgy ismered a valóságot ahogy kell? A tanulás felelőlőssége a miénk, mert magunk hozzuk meg a döntéseinket, Isten kezét fogva remélhetőleg.

Csel 17:10-11  Az atyafiak pedig azonnal, azon éjszakán elküldék Pált Silással egyetemben Béreába; kik mikor odamentek, elmenének a zsidóknak zsinagógájába.  11 Ezek pedig nemesb lelkûek valának a Thessalonikabelieknél, úgymint kik bevevék az ígét teljes készséggel, naponként tudakozva az írásokat, ha úgy vannak-é ezek.

Vedd igénybe a pásztor tanítót. Egyedül nem fog menni. Ha egyedül csinálod, új vallást alapítasz, félre fogod érteni. Mert használták a tanítót. Teljes készséggel fogadták. De nem hitték el. Nagyon fontos. Mert becsaphatnak. Lehetünk egy ostoba szekta. Nem? Miért nem? Ha ezt az objektivitást elveszítjük veszélyben vaguynk. HA nem az igazságot tanítjuk, hanem furcsaságot, veszélyesek vagyunk. Ha csak eszed és iszod amit hallasz tőlem hibázol. Kié a felelősség? Ki fogja aratni a döntéseid következményeit amit az én tanácsaim alapján hozol? Te. Tanítás nélkül el vagy veszve.

De a béreabeliek: naponként tudakozva az írásokat, ha úgy vannak-é ezek.

Megyek a Bibliámhoz, tudom róla, hogy igaz és olvasom, hogy úgy van-e ahogy tanították. Ha igen, akkor megvilágosodik az ige. Látom, hogy tényleg összefügg, nem úgy van ahogy elsőre látszik.

1 Ján 2:27  És az a kenet, a melyet ti kaptatok tôle, bennetek marad, és így nincs szükségetek arra, hogy valaki tanítson titeket; hanem a mint az a kenet megtanít titeket mindenre, úgy igaz is az és nem hazugság, és a miként megtanított titeket, úgy maradjatok ô benne.

Kenet a Sz.Sz. jelenlétének jelképe. Bennünk ott van Isten, a Sz.SZ. , ha megtértél, elfogadtad Jézust megváltónak. Ő tanít téged, beszél hozzád. Amikor hallasz egy tanítót, menj a Bibliához. HA nem értesz valamit, menj a Bibliához. Ha te tanítasz úgy fogok megmaradni benne. A te tanítód, a pásztor. A dolgok végső lényege pedig, hogy Isten tanít, személyesen. Csinálod és rájössz, neked új dolgok jönnek fel. Eljössz Istentiszteletre és pásztor pontosan arról tanít, amiről gondolkodtál delélőtt, ugyanazokkal a versekkel. Atyavilág. Ez honnan jött? Istennek most ez a témája, elmondta neked és nekik és az egész gyülekezetnek erről akar beszélni. Van egy többszörös tanúvallomás. Mások is ugyanazt hallották. A végső lényege a Bibliai objektivitás, ami az apologetika tényein áll. A Biblia értelmezése tudomány. Tudhatod hogyan kell értelmezni egy szöveget. Lehet tudni hogyan kell értelmezni és értelmezheted helyesen. De annyi az információ, hogy kellenek a pásztorok, a tanulmányozás, Isten szelleme, hogy felkapcsolja a villanyt természetfeletti módon.