Skip to main content

Ha Isten olyan lenne mint mi

P. Kende

Volt egy ijesztő gondolatom, és szeretném elmondani, hogy nektek is legyen egy ijesztő estétek. :-)

Mi lenne, ha én lennék Isten?!

1. Mind mennétek a pokolba. Szeretlek titeket, úgyhogy valószínűleg most még nem mennétek, de előbb vagy utóbb biztos túllépétek a határon, amit tolerálni tudok. Van aki gyorsabban, van aki lassabban. Elrontanád, feldühödnék, aztán annyi lenne neked.

2. Arra gondoltam még, ha én lennék Isten, akkor távoltartanálak titeket a fontos dolgoktól. Lehet, hogy  megengedném hogy olvassátok a Bibliát, de azt biztos nem engedném egy embernek se, hogy írja. Talán megengedném, hogy beszéljetek egymással, de nem engedném meg, hogy részt vegyetek egymás növekedésében. Egy angyalt küldenék inkább, de nektek nem lehetne!

3. Ha én lennék Isten, akkor én fontos lennék, ti meg nagyon picik lennétek és nem fontosak.

Isten nem ilyen. Micsoda kontraszt! Halleluja! Gondolj csak bele!

1. Ezék 18:32 Nem gyönyörködöm a meghaló halálában. Ezt mondja az Úr Isten: térjetek meg azért és éljetek. Isten nem abban gyönyörködik, ha valaki meghal, vagy a pokolba kerül hanem épp ellenkezőleg, abban, hogy valaki megtér és él.

2. Aztán Luk 5:10 Jézus azt mondta Péternek a csóró halásznak: Simon, mostantól embereket fogsz. Én távoltartanám az embereket a fontos dolgoktól, Isten azt mondja Simonnak: te embereket fogsz halászni, Istenhez vinni. Micsoda kontraszt! Milyen gyönyörű! Akkora különbség van a kettő között. Isten annyira más.

3. Még egy: Ján 15:8 Ebben gyönyörködik az én Atyám, hogy sok gyümölcsöt teremjetek és legyetek a tanítványaim.

Isten nem bosszúálló. Isten annyira nem tart távol minket, annyira bevon minket. Hozzáteszi: gyere, fontos vagy. Azt akarom, hogy gyümölcsöt teremj! Nem kicsi vagy, hanem fontos és jelentős. Micsoda gondolat, hogy Isten ilyet mond. Miért mondom ezt? Mert ha Isten olyan lenne mint mi, akkor olyan lenne, ahogy az elején elmondtam. Igazából az emberek által gyártott istenek, a hinduizmus istenei, az iszlám istene, a görög mitológia istenei ilyenek, olyanok mint mi, könnyen bepöccennek aztán mehetsz sercegni. Ennyit rólad. Elrontottad. És biztos lehetsz abban is, hogy nem engednek közel a fontos dolgokhoz. Azok valahol másutt zajlanak, te meg jelentéktelen vagy nekik, nem számítasz. Gyakran halljuk az utcán valami gúnyolódó, pökhendi embertől: "az ember alkotott Istent a saját képére", aki ilyenet mond, Zsolt 1:1-ben, a gúnyolódók székében ül. A Biblia Istene nem hasonlít hozzánk. Isten nem fenyeget minket a pokollal, hanem figyelmeztet minket annak a valóságára; Isten nem elítél bennünket, hanem megvált; Isten nem tart minket három lépés távolságra, hanem Ján 15:1 bevon minket. Olyannyira, hogy azt mondja: maradjatok énbennem, lakozzatok énbennem! Folyamatosan. Krisztus azt mondja, legyetek annyira benne a képben, hogy legyetek bennem folyton. Annyira különbözik Ő tőlünk.
Ahogy olvassuk a Bibliát, azt találjuk, hogy Ő nem hasonlít ránk. Ez egy nagy bizonyítéka annak, hogy a Biblia nem emberi könyv, nem emberektől származott. Még ha meg is tudtam volna írni, akkor sem ilyenre írtam volna. Biztos lehetsz benne. Mert olyanra írtam volna, amilyen az én gondolatom róla.

Ha Isten olyan lenne mint mi, nagyon ítélkező lenne. Én nem vagyok túl ítélkező alapból. Általában nem teszem. Azt hiszem ez azért van, mert tudom, hogy nem vagyok elég okos, hogy helyesen ítéljek. Nem szeretem csinálni. Mégis, az emberi faj, mindnyájan, alapjában véve ítélkezőek vagyunk. Egy Isten aki a mi képünkre lenne cisnálva, ítélkező Isten lenne. Miért mondom ezt? Hogy bátorítsalak. Amilyennek Istent látod, azt az Igéből vedd, ne a saját elképzelésed alapján! Állj meg időnként egy kicsit! "Hm, honnan is veszem le hogy milyen Isten?" "Hogy gondolkodom Őróla?" Tarts egy elmélkedésnyi szünetet! Olvasd el Péter 2. levelét. Mondd azt: Isten ilyen. Abban gyönyörködik, hogy valaki megtérjen. Isten ilyen. 2Pét 3:9 Ő hosszan tűr értünk, nem akarván, hogy egyesek elvesszenek, hanem, hogy mindenki üdvösségre jusson.
Ha Istent elképzelem a saját szívem alapján, az nem lesz a javára senkinek.

Ján 8:3-5 Az írástudók és a farizeusok pedig egy asszonyt vivének hozzá, a kit házasságtörésen kaptak vala, és a középre állítván azt,  4 Mondának néki: Mester, ez az asszony tetten kapatott, mint házasságtörô.  5 A törvényben pedig megparancsolta nékünk Mózes, hogy az ilyenek köveztessenek meg: te azért mit mondasz?

Te azért mit mondasz? MI a véleményed? Lássuk ki vagy te!? Milyen vagy? Ha belegondolunk, Zsidókhoz írt levélben újra és újra ezt látjuk: bűn nélkül való Isten. Tudod milyen könnyen ítélek, ha nincs meg a bűnöm ami neked megvan? Ha valakinek problémája van az alkohollal, akkor értem, mert tudom milyen, emlékszem rá. Nem ítélem el olyan könnyen. Mert ha őt megítélem, akkor magamat is elítélném. Ha viszont mással van gondja, mondjuk a szerencsejátékkal, ami ugyanúgy bűn, de nekem nincs bajom vele, akkor már könnyen ítélem: „Ó, azt hittem te hívő vagy." Ha nincs meg ugyanaz a gondom mint neki, akkor olyan könnyen ítélek és olyan könnyen hozzá vágom a dolgot!

Nagy különbség, ha valakiben megvan egy bűn, a másikban pedig nincs meg. A legnagyobb ilyen különbséget itt látjuk Ján 8-ban! Jézus a bűntelen Isten. Ott van ez az asszony, aki nyilván nem most csinálta először. Biztos. Mert amikor a farizeusok el akarták kapni Jézust, akkor egyből elő tudták húzni. Tudták hová kell menni, hogy rajtakapjanak valakit házasságtörésben. Azonnal. Ott van az asszony, és mekkora a különbség?! Milyen könnyű lenne Jézusnak azt mondani: bűn, akkor halál. A bűn zsoldja a halál, Róm 6:23 olvastuk mind. Nincs különbség a legkisebb és a legnagyobb bűn között, mert Isten bűntelen. Ha ránézek erre az Istenre, mindjárt úgy gondolom, hogy na Ő az aki biztos folyton ítél, aki mindenkinek megmondja, hogy nincs reményed, esélyed, semmi jóra nem számíthatsz, mész a pokolba! Elrontottad. Az ember így látja Istent. Ő kellene a legtörvénykezőbb Isten legyen. 2Pét 3:9-ben Isten ehelyett hosszútűrő, mert azt szeretné, ha minden ember eljutna az üdvösségre. Minden ember. Isten most nem bíráskodik még. Fenntartja az ítéletet. Igen, Ő mindenek bírája. Persze. Nyilvánvalóan. Nem kérdés. Ő lesz az aki megítél mindeneket. Ugyanakkor azonban most, Ő a megváltó Isten. Az, Aki ad egy új esélyt, hívja az embert újra és újra. Aki hajlandó messzire is elmenni az emberért.
Miért mondom ezt? Mert az én ítélkező szívemben azt gondolom, hogy Istennek kell a legítélkezőbbnek lenni. Ha én olyan igaz lennék, mint Ő, akkor mindenki bajban lenne. Nyilvánvaló. Ő kell, hogy a legítélkezőbb legyen.

Ján 8:7-ben Jézus végül érdekes választ ad. Nem arról beszél, hogy az asszony méltó az ítéletre vagy sem. Hanem azt mondja: egyikőtök sem méltó, hogy megítélje őt. Fontos különbség. Isten nem azt mondja: a bűn nem méltó a halálra, Ő nem hazudik. Isten nem azt mondja, hogy a hitetlen ember a mennybe megy mindegy, hogy rábízta-e az életét Jézusra. Isten nem alkuszik meg, igaz és tiszta. Lesz ítélet. Jelenések könyve végén olvasunk róla. A Nagy Fehér trón ítélete, a rettenetes ítélet. Nagyon fájdalmas lesz és nagyon komoly. Mert a bűn komoly és a hitetlenség összeköti az ember szívét a bűnével örökre. Isten azonban itt nem azt mondja az asszonynak: méltó vagy az ítéletre, hanem a 11. versben: "Én sem kárhoztatlak téged". Menniyre nagyszerű hír ez nekünk! De hogy lehet ez? Ésa 42-ben van egy különleges ígéret Jézusról:

Ésa 42:19 Kicsoda vak, ha nem az én szolgám? és olyan süket, mint az én követem, a kit elbocsátok? Ki olyan vak, mint a békességgel megajándékozott, és olyan vak, mint az ùr szolgája? Ez a szolga Jézus Krisztus. Amikor itt járt a földön, Ő ilyen volt. A farizeusok mások voltak. Ők láttak: látom a bűnt, méltatlan vagy, értéktelen, távol vagy Istentől, távolabb mint én. Nem fog menni, mit képzelsz magadról, nem állhatsz Isten elé. Remélem sosem leszek olyan mint te! Annyira látták az emberek bűnét. Amikor Jézus itt volt, neki a mindenható Istennek volt egy „vaksága", „süketsége" az ember bűnösségére. Ó Krisztus áldott vaksága a mi méltatlanságunkra, áldott vaksága a visszatasztító régi természetünkre, a mocskos szívünkre! Hála Istennek. Én azt mondanám: Isten a legítélkezőbb! Nem! Neki joga van ítélni, de most inkább vár és hív, von, bátorít, helyet ad az embernek és azt mondja: gyere a kegyelem által. Kegyelme helyet ad nekünk. Ján 14:1-3, 2Pét 3:18. Van helyed nála, a növekedés és az élet helye. Ne félj tőle, hanem bízz benne! Isten azt mondja: nem vágyom ítélni. Ezék 18:32, 23. 2Pét 3:9, és még sok más helyen. Isten nem ítélkező, nem a hibát keresi. Annyira jó ennek a felismerése. Olyan jó felismerni ezt Krisztus Testében. Isten nem a kárhoztatásom keresi. Nem nagyítóval nézi hol a hiba. Hanem azt mondja rád: gyönyörű. A tiéd az életem.
Ha nem ismered Jézus Krisztust, akkor az Ő élete egy centire sincs tőled, csak egy döntésre. Bátorítalak, hogy hozd meg! Isten nem akar ítéletre küldeni.

Ha hívő vagy, Isten nem tett távol téged a fontos dolgoktól. Nem úgy van, hogy a fontos dolgok valaki másra várnak. Isten helyet adott neked a gyülekezetben, az összes többi itt lévő hívő életében. A te várakozásod, a te tanulmányozásod annyira számít! Isten nem valami kisegítő keresztény programba dugott bele téged! Nem azt mondta, hogy vannak az "A" osztályú keresztények, te meg valahol a "ZZ" osztályban vagy. Kész. Ez vagy te. Ez lehet a várakozásod. A te nagy elhívásod, hogy felszedd azt a morzsaszemet. Ez a "nagy" helyed a tervemben. Nem! Fontos mindenki. Aki az épületeket takarítja. Valaki azt mondhatná: ez nem sok. De ő hálás mindazért amit Isten adott neki. Isten nem tart minket valami jelentéktelen helyen. Hanem ránk néz és azt mondja: gyönyörű és fontos vagy.

Amikor Jézus a kereszten volt, ott volt mellette egy gazember. Keresztre nem küldtek akármiért embert. És épp ez az ember azt mondja Jézusnak, hittel: "Emlékezz meg rólam, amikor eljössz a Te országodban." Nem tehetett már semmi jót az életében, és Jézus mégis azt felelte: "Bizony mondom neked, ma velem leszel a paradicsomban." Nem tudom milyen lehetett abban az iszonyú fájdalomban a kereszten lenni és mégis tudni, hogy örök élete van.
Egy farizeus, hallva ezt, azt mondaná: Hogy mersz reménykedni!? Hogy mernél reménykedni te gonosztevő?! Én egész életemben izzadtam, dolgoztam, szenvedtem ezen és mégsem vagyok biztos benne, hogy enyém a menny!! Úgyhogy te aztán ne merészelj reménykedni!!
Igazán mindannyiunknak mondhatnák ezt. Hogy mernél!? Ám épp ez a lényeg, farizeus, hogy te még mindig nem vagy biztos benne! Annyi minden áll mögötted, ahogy annyiszor bemutattad, hogy jobb vagy bárki másnál és mégsem vagy biztos benne! Nem mond ez valamit neked? Az csibész meg a kereszten biztos benne, mert Jézus biztosította őt, hogy biztonságban van. Erre van szükségem Róm 8:16, hogy a Szent Szellem szolgáljon felém ennek az igazságával. Hallanom kell, hogy Jézus szól hozzám ennek az igazságával:

Máté 19:14 Jézus pedig monda: Hagyjatok békét e kis gyermekeknek, és ne tiltsátok meg nékik, hogy hozzám jôjjenek; mert ilyeneké a mennyeknek országa. Gyerekek? Ezek? Ezek nem fontosak. Ilyeneké a mennyek országa? Ezek nem elég fontosak hozzád Jézus, nem kellene odahívnod, távol kellene tartani őket tőled. Pedig épp ezt kell hallanod: Jézus azt mondja valakinek aki jelentéktelen: tiéd a mennyek országa.

Ján 4:40 A mint azért oda mentek hozá a Samaritánusok, kérék ôt, hogy maradjon náluk; és ott marada két napig. A szamáriaiak? A zsidók senkit nem útáltak annyira, mint őket. Két napig ott maradsz? Tudod mit csinál ebből majd a jeruzsálemi sajtó? Jézus ebből nem lesz semmi jó. Jézus meg úgy látszik vak és süket, nem látja, nem hallja, nem érdekli az egész. Ő szolgálni jött, nem azért, hogy őt szolgálják, hanem Ő szolgáljon és az életét váltságul adja sokakért. A szamáriaiaknál maradt és szolgált.

Ján 7:37 Az ünnep utolsó nagy napján pedig felálla Jézus és kiálta, mondván: Ha valaki szomjúhozik, jôjjön én hozzám, és igyék. Ha bárki szomjúhozik. Mindenki jöhet és nekünk hallanunk kell ezt.

Máté 11:28  Jôjetek én hozzám mindnyájan a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket. Mindenki! Isten annyira befogadó. Isten annyira várja az embert. A bűnöd legalján Isten várja, hogy visszatérj. Csak te hozhatod meg döntést. A Szent Szellem szolgál feléd és mondja: ez szomorú, ne élj ebben állj helyre! Isten nem ítélkező, nem lekicsinylő, nem elutasító. Miért fogadja el annyira az embert? Ján 6:65 Senki nem jöhet hozzám, hanem az én Atyámtól van megadva neki. Amikor valaki jön Jézushoz, az Atya hívja az embert, azért jön, mert Isten kezdeményezett felé! Ezért Ján 6:37 Jézus azt mondja: ha valaki énhozzám jő, bizton ki nem vetem azt. Semmiképp.

Mennyire drága dolog, hogy Isten nem ítélkező. Ő a világosság Atyja, nem olyan mint mi. Isten aki ajándékoz. Nem olyan mint mi. Mennyire jó ez. Zsid 4:13  És nincsen oly teremtmény, a mely nyilvánvaló nem volna elôtte, sôt mindenek meztelenek és leplezetlenek annak szemei elôtt, a kirôl mi beszélünk. Az én szívem azt felelné: Jaj! Nem mondod komolyan. Ez a legijesztőbb vers a Bibliában. Tudja mi volt sunyi mosolyom mögött? Tudja, hogy mi volt a szívemben? Ez messze a legijesztőbb dolog. Ugyanakkor: Róm 8:1 Isten nem kárhoztat, és Zsid 4:15  Mert nem oly fôpapunk van, a ki nem tudna megindúlni gyarlóságainkon, hanem a ki megkísértetett mindenekben, hozzánk hasonóan, kivéve a bûnt.
Ő az aki ismeri, tudja milyen, aki azt mondja a szerencsejáték problémámban: tudom milyen a bűn kísértése, szeretlek téged. Nem ítéllek, hanem hívlak. Ha hívő vagy, akkor nem csak hívlak, hanem ráadásul vezetlek és adok neked. Ezért fontos az Ige, mert Isten vezet minket az Ige által, ezért fontos a Szellemben járni, a ezért  kell a gyülekezet, mert Isten vezet a prédikáláson és a közösségen keresztül. Isten vezetni akar ha hívő vagy. Járj velem! Nem elpusztítani akarlak, nem elvetni, megmentettelek, járj velem, soha nem hagylak el. Ez az életünk. Ő "a nem ítélkező Isten" Aki annyira közel van. Ez az legnagyobb örömünk.

Ránk néz és azt mondja: tökéletes vagy. Én azt felelem: vak vagy? Igen - mondja- egy értelemben. Krisztus meghalt a bűneinkért, a vér megfizette az árat, ha ránk néz azt látja, hogy a bűnöm meg van fizetve. Ne aggódj! Bízz!