Skip to main content

Hangulatok és a győztes hozzáállás

P. Kende

Vasárnap esténként van egy sorozatunk ahol a karácsonyra készülünk. Ma délelőtt volt Borkowska Ilona temetése.

Csel 2:24  Kit az Isten feltámasztott, a halál fájdalmait megoldván; mivelhogy lehetetlen volt néki attól fogvatartatnia.

Ez Jézus feltámadásáról beszél. De nekünk is, amikor újjászülettünk, Isten végett vetett a halál fájdalmának a szívünkben. Van gyászunk, de nem reménytelen. Felkavar látni a hiteteket, amit látok belőle. Nagy áldás. Annyi imakérésről hallok, tudom, hogy annyi ima zajlik a gyülekezetben. Tényleg egy kis magyarázat: Kornél mondta ezt, mit jelentenek ezek a betűk: GGWO. A második G, a kegyelem (Grace). Azt jelenti, hogy kegyelmi szolgálat vagyunk, nem elvárásokat teszünk egymás elé, a Bibliánkat nem arra használjuk, hogy egymást püföljük,hanem bátorítunk. És felismertük, hogy Isten valami csodálatos végzett az életünkben, már elvégezte és nekünk járni kell benne.

Az első G a nagyobb szót jelenti (Greater) soha nem elég a kegyelemből. Ez annyira jó így gondolkodni. Vigyél még egy lépéssel tovább. Lehetetlen? Igen. De már az előző 85 lépés is az volt, úgyhogy Uram vigyél még egyel tovább.

A W (World), világ. Ez a célunk. Az egész világ. P. Lajos Perupan spanyolul prédikál. Hálásak vagyunk mindenki életéért. Minden vidéki szolgálatért, minden kerületben. Az egész világ a célunk.

Az utolsó betű, az O (Outreach) evangelizáció. Azt jelenti, hogy nem beolvadni megyünk a világba, hanem szolgálni. Nem azért vagyunk itt, hogy úgy tegyünk mintha semmiben nem különböznénk, hanem hogy szolgáljunk. Ez egy nagyszerű dolog. Mi egy GGWO gyülekezet vagyunk. Ezt valószínű tudtad.

Eféz 4:13  Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedô kornak mértékére:

Kicsit nyakatekerten hangzik. De nagyon egyszerű amiről beszél, amíg eljutunk az érett férfiúságra. Egy érettségről, felnőttségről beszél. Ide növekszünk. Ez Isten akarata az életünkben.

Eféz 4:14 Hogy többé ne legyünk gyermekek.

Mit jelent ez? Isten akarata, hogy a hívő növekedjen, felnőjön, hogy a hívő érett legyen.

1 Kor 14:20  Atyámfiai, ne legyetek gyermekek értelemben; hanem a gonoszságban legyetek gyermekek, értelemben pedig érettek legyetek.  

Néha még keresztények is úgy gondolják, hogy a kereszténység azt jelenti, hogy csecsemőként viselkedem. Furcsán. Azt, hogy az egész világ ezt hiszi nem érdekes. De ha mi ezt hisszük az furcsa. Pál azt mondja itt és sok más helyen a Bibliában, hogy a kereszténység, sőt a szolgálat az arra visz, hogy felnőjj. Hogy Isten szolgálja szolgál felénk, ez a szolgálat. Ez segít nekem felnőni. Hogy ajándékaim vannak, az segít felnőni. Hogy közösségünk van, ez segít felnőni. Nem lebutít, hanem érettségre visz. AZ, hogy szolgálatom van személyesen, ez növekedést hoz az életemben, érettséget.

Gyakran viccelődünk ezzel, hogy a világunk tele van 38 éves tizenévesekkel. Sok ilyen ember van. Miért? Nem nőttek fel. Hányan hallottátok már ezeket a mondatokat? Valaki rosszkedvű és azt mondja: rossz lábbal keltem fel. Oké?! Ez mindent megmagyaráz. „Nyomorult az életem, az azért van mert rossz családban, évszázadban ,országban születtem." Vagy ha rossz a házasságom, akkor nem a megfelelő személyt vettem el. Ha valaki mást léptetnek elő, akkor csak azért mert a megfelelő helyen volt a megfelelő időben.

Miről beszélek? Amióta Ádám azt mondta a kertben: az asszony, akit te adtál Isten, ő a hibás. Azóta, az egész emberi történelemben minden ember erre rímelő gondolatokat énekel egész életében. „Nem az én hibám" Nem az üzenet volt rossz a tolmács. A másik rontotta el, a hangosító.

Miről beszélek? Olyan szívesen toljuk a felelősséget másra vagy egy helyzetre. A hozzáállásról szeretnék beszélni. Hogyan állunk dolgokhoz. Hogyan kezeljük a problémákat. Hogyan bánunk a hangulatainkkal egy rossz nappal. Mi a hozzáállás? A hozzáállás egy szokás, a szokás a gondolataimban. MEGszoktam, hogy hogyan gondolkodom dolgokról. Megszoktam, hogy úgy „lúzerként" gondolok magamra. Ha bárki közel jön, már fel is tettem mindkét kezem. Min múlik? A hozzáállásomon. Nagyon fontos.

Nem az a kérdés, hogy milyen érzéseink vannak, hogy milyen hangulatokkal élünk. P. Borci, egy ember akinek kiváló hozzáállása van. Nem tudom, hogy létezik neki olyan, hogy rossz napja van. Nem azon múlik hogy ébred fel. Biztos, hogy van hogy nyomorultul érzi magát, hogy nem találja Istent. Van hogy depressziós napja van. De csak azért tudom, mert ő is ember mint én. Nem azért mert valaha látom rajta. Mert bánik ezekkel. Nem kell elfogadnod a hangulataid, nem kell beadnod a derekad, hogy esik az eső, hogy rövid a napsütés, sötét van. Hogyan bánsz a dologgal? Hogyan kezeled?

Bánnunk kell vele. Amiről beszélni szeretnék. Vállalnom kell a felelősséget. Nem mondhatom, hogy rosszul ébredtem, ma ilyen napom van, ma megbántottak. Megtehetem, de akkor gyerek maradok egész életemben. Könnyű ezt így csinálni, így maradni. Azt mondani: nem az én hibám. Valóban? Nem. Nem valós. Élhetnél egy másik életet, nem kell gyereknek maradnod. Isten beszél erről.

TE döntesz, te választod meg a hozzáállásod, hogyan bánsz a problémáiddal. Örömmel, hálával, szerettel, vagy feladod és kész. Ehhez szükségünk van Isten beszédére. Hogy szóljon hozzánk. Annyira nagyszerű. Belegondolunk, 1Kor 4:2 mi követeltetik meg a sáfároktól? A hűség. Nem az iq, nem valami nagy dolog, nem nagy családi hozomány, hanem hűség. Egy hozzáállás. Isten azt mondja: adtam ajándékokat, kiváló férjet és ennek sáfára vagy, hogyan segíted, hogy állsz mellette? Hűség.

„Ah, rosszul keltem fel." Ezen múlik ez életed? „Csak a mai nap ilyen." De ha a mai ilyen, akkor a holnapi is ilyen lehet. A lökött hangulataimban idegesítő. De nem kell ebben élnem, hanem lehet hű. „DE én nem vagyok ilyen." „Hozzam a cumisüveget, vagy büfögtesselek meg?" Figyelj! Istennel hatalmas lehetőségünk van, hogy túllépjünk ezeken, hogy ne maradjak meg csecsemőnek. Nem arról van szó, hogy ne legyenek érzéseim. Valakivel beszélgettem és kérdeztem: izgatott vagy? Nem - mondta.  De ha belegondolok akkor igen. Ilyen egy férfi. De vannak érzelmeim. Ezek húznak lefelé. Vagy nyomnak felfelé. Nagyszerű. De nem támaszkodhatok ezekre. ISTennel akkora lehetőségünk van, hogy túlmenjünk ezen.

„Én hangulatember vagyok." És, mit csináljak veled akkor? De a világ azt mondja: persze, neked jogod van ehhez, ilyen ember vagy, ilyen személyiségtípus, ez az életed, ez minden, ennyi. Bátorítják ezt. „Nem lehet mit csinálni vele." A hozzáállás nem minden. Nem pótolja a hitet. Nem pótolja a jellemet. Nyilvánvalóan. De a hitem vagy a jellemem, ha nem megfelelő hozzáállásom van, nem megy messzire. HA hűzlik a hozzáállásom, abszolút negatív vagyok, akkor a hitem ott van, de nem sok mindent csinál.

Két példát akarok erre mondani. Ha rossz a hozzáállásod, akkor a világ azt mondja: te nem vagy hasznos, jelentéktelen vagy. De Isten nem ilyen. 1Thess 5-ben beszél erről. 1Thess 5:16 Mindenkor örüljetek. Tudod milyen ez? Megyek az életemben és Isten azt mondja: mindenkor örüljetek. Mi van? Ha nem tudnám, hogy józan személy vagy, akkor azt hinném azt mondtad: mindenkor örüljek. De a mai nap... Isten azt mondja: akkor is, mindenkor örülj. „Isten, te nem is törődsz velem, biztos másnak mondtad, nekem rossz napom van." Isten azt mondja: mindenkor örülj.

Isten ad nekünk egy alternatívát. Ébresztő. Megráz minket. Lehet másként gondolkodni. Mindenkor örüljetek. Igen. Lehet így gondolkodni Isten? Igen lehet. A bajom közepén? Lehetséges. Ez annyira csodálatos, Isten igéje mindig kínál alternatívát a gondolatimmal, szubjektivitásommal, magányommal, haragommal szemben. Ezért kell a pulpitus, ahonnan prédikálnak nekem, kenettel élettel. Kell, hogy itt legyek, hogy a kenet megtörje az igát az életemben. Mindenkor örüljetek. „Mi van?" Ha tovább mennénk 1Thess 5:12-14 egy felszólítás. Hogy így csináld. 

Bír 6:12, 2Móz 3:10 ott van Gedeon aki épp adót csal - titokban csépelt, hogy nehogy elvigyék - és Isten odamegy hozzá: Vitéz férfiú. És ugyanez Mózessel: menj be Egyiptomba és hozd ki a népem, akikre az egyiptomi gazdaság épül. Isten alternatívát ad nekik. Mindketten nyomorultak, meg vannak győződve, hogy az életük nem tart sehová. Isten fordít rajtuk egyet. Azt mondja: ez az új irány, erre kell menni, lehet így is élni. Mindketten azt felelik: nem lehet. Aranyos gondolat. Hálás vagyok, hogy benne van a Bibliában. Ha megnézzük ott van Gedeon, neki magával van problémája. Mózesnek azzal hogy már elrontotta. Hogy félsz a bukástól és ezért nem csinálsz semmit az nem jobb mint csinálni valamit és elbukni. HA elbuksz Péld 24:16 akkor felállhatsz, de ha félsz tőle egész életedben azon nem segít semmi. De mindketten nemet mondanak Istennek.

Amikor az igét hirdetjük akkor egy alternatívát adunk: lehet másként is gondolkoni, tényleg.

Bír 6:14, 2Móz 3:14 párhuzamosan megy a két történet. Az első az alternatíva volt, a második a bátorítás. Isten azt mondja: én küldtelek téged. Lehetséges, mert Isten fordított az életeden. Lehet másként élni, mert Isten fordít az életeden. Tudom, hogy természetileg visszafordulnál, de Isten állított abba az irányba és lehetséges arra menni. Bennünket is bátorít. Azt mondja: emlékszel, azt ígértem veled leszel, megmondtam és megmutattam, hogy benne vagy a tervemben, nem egy globális véletlen vagy,  nem melléktermék, hanem benne vagy a tervemben. Én Isten tervében vagyok.

A harmadik pont, Bír 6:15 Gedeon hozzáállás még bűzlik, Mózesé is, csak ő egy egész fejezetet tölt ezzel. 2Móz 4:14-ben Isten azt mondja: figyelj, segítek. Ezen túl is. Adtam egy alternatívát, bátorítottalak, most adok egy társat. Valakit akivel együtt munkáldkodhatsz. Ez segít, amikor arról van szó, hogy másik irányba kell mennem, amikor túl kell mennem a saját beállítottságomon. Amikor 40 éve már egy irányba mentem, amikor 29 éve ebbe az irányba mentem, akkor segít, ha van valaki mellettem aki azt mondja: errefelé, ez az út. Igen. Hadd menjek veled és hadd segítsek. Itsen adott gyülekezetet. Hálás vagyok a testvérekért akik azt mondják: lehet erre menni, akik együtt örülnek ha teszek egy lépést vagy azt mondják: ne menj erre. Lehet hitben járni, adni, szolgálni, bízni, kilépni hitben. Nem a körülményeid döntik el az életed.

A negyedik pont. Bír 6:25 Isten azt mondja még az nap este Gedeonnak: most menj és döntsd le a bálványt, és vágd ki mellette a másikat és az egyikből építs oltárt az úrnak, a másikból pedig tűzet az oltárra. Isten azt mondta: most csinálj velemit. Tenni valamit. Nagyon fontos. Szeretnélek kihívni. Bátorítani. Isten mellettünk, körülöttünk, mellettünk áll. Az örökkévaló karjai alattunk vannak, a Sz.SZ. vezet. Az örökkévaló ISTen vár ránk a jövőben. A Múltunkak Kr. megfizette. Most vele járunk. Járhatunk vele. De kell, hogy túllépjek, tegyek egy lépést, hogy kimondjam, felvállaljam a felelősséget, nem állok meg ezen a helyen, hanem teszek valamit, csinálok. Imádkozom, elkezdem olvasni a Bibliám és eldöntöm így élem az egész életem.

Sok éven át nem tudtam énekelni azt a dalt, hogy nincs visszaút. „Persze, hogy elfordulhatok az útról, mondhatom, hogy nem akarok ezen járni." Pár éve Isten megmutatta,  és már tudom énekelni, hogy nincs visszaút. Mert nem akarok visszamenni. Erről szól. Nincs visszaút, nem akarok visszamenni, én az új életben akarok járni, élvezni akarom az életem az Úrral. Élvezni akarom az életem. Egy korty alkohol nélkül és megtehetem. Nem kell a régi életemben élni. Élvezhetem az életem ezen a módon. Isten adott alternatívát és bátorított és adott társat és a kezembe valamit. És azt mondta: csináld. Járj ebben, merj tenni, ne félj a bukástól, ne aggódj csak járj velem. Merd tenni.

Ha teszed, ha jársz benne, akkor bátorítani fog. Átfordulnak  a hangulataid, a hangulataim, érzéseim követnek hátul. Kérdeztem valakitől: Milyen napod van? Rám nézett és azt mondta: kit érdekel. Nagyszerű napom van, járok Istennel. Nem hazudok, de hiszek. Bízom, és tudom, hogy Istennek terve van ezzel a nappal és előrevisz.

Kihívó ez? Kicsit? Bátorító? Szerintem igen.