Skip to main content

Milliók vannak a számládon!

Schlingloff Sanyi

Hálás vagyok értetek. Egyre többször látok egy képet, ami lehetetlen nélkületek. Amely kép sok embernek jelent jót. Remélem nem ábránd, hanem olyan valóság amit Isten vetít elénk és meg is valósul. A kép, hogy ilyen és ehhez hasonló találkozókat sok ember előtt tartunk. 1000,2000 ember előtt, vagy a kongressszusi központban vagy itt a Golgota utcában a nagyteremben. Lehetetlen ez?

Tudom, hogy nem lehetetlen, mert hitetlenség volna azt mondani. De kérdés, hogy el tudjuk képzelni, hogy megtörténik? Kérdés, hogy reális valóságként tudsz-e viszonyulni hozzá, hogy el tudod-e képzelni, hogy ülsz egy teremben, és ott ülnek 200-300-an akik miattad vannak ott. Nem miattam, hanem mert te szóltál nekik. Lehet szóltál nyolcnak. De az a 8 is megtalálta a csodát, és megváltozott az életük mint a tiéd. Ők is szóltak 8 embernek. És egyszer csak ott ültök 200-an. Ha megkérdeznénk azt a 200 embert azt mondanák, hogy te vagy a szellemi atyjuk. Ez nagyon egyszerű.

Mondhatnánk, hogy mi már túlhaladtuk ezt. Az interenet, a különböző szervezetfejlesztési módszerek révén sokkal hatékonyabban tudunk tömegeket vonzani. A Leghatékonyabb „marketing" módszer - az Úr a legjobb marketinges, sikerült az üzenetét az egész világra eljuttatni, hogy évezredeken keresztül életben maradt az üzenete - álljon fel a marketinges aki ehhez hasonlót tudott csinálni. A mai szemléletben is az egyik leghatékonyabb üzenettovábbviteli módszer a kapcsolatokon alapuló. Majdnem minden intelligens marketing stratégia használja ezt. Legyen az internetes, offline. Ott van a hálózatépítés. Nyersen és tisztán, szemtelenül ezt használja. Ha nem régi bűnös természettel bíró emberek csinálnák, mint mi ezért van benne csomó nyomorúság. De az embereknek akiket behoztok azoknak is szüksége van  arra amire nektek. Gyötritek az  embereket magatok körül. Ez normális. Szükségünk van a verésre, hogy Istenhez menjünk és nála vigasztalásra és életre találjunk, különben sose járnánk megtörten.

Látom a nagy termet tele péntek reggel. El tudod-e képzelni, hogy neked nagy jelentőséged van, hogy a fal, ahol te élsz az épüljön. Ahol te vagy, ott csak te tudod építeni a falat. Nehémiás könyve - Jeruzsálem fala épült. Mindenki építette a falat ott ahol tudta. Ki fogja ezt felépíteni? „Eljöttem ide és nincs fal." Mit szólnál, hogy ha te építenéd fel - főleg, hogy a te házad előtt lyukas. Mi lenne, ha te lennél Isten bátor férfia, asszonya. Mik azok a nagy tettek ,amiket véghez kell vinned? Nem feltétlen.

A nagy tettek amiket véghez kell vinned, hogy továbbadod a hírt. De hogy mondjam el? Bárkinek Istenről beszélek, elszalad. Lehet. De ha bárkit megkérdezel, hogy kinek tökéletes az élete, nagyon rövid listád lesz. Nem kell nagy papír. Sőt az a lista is rövid lesz, akinek nincs dráma az életében. 10 emberből 10 ha őszinte, elmondja, hogy az élete alapvető területén mély dráma van. Csak nem látod. Mosolyog, elmondja amit kell, micsoda boldog ember, bárcsak cserélhetnék vele. És ha cserélnék vele, inkább visszakívánnám a saját gondjaim.

Te megoldást találtál az életre? Ezt mond el. Ne akard befírölni a vallásodba. Élni akarok és minden ember élni akar. Tudsz-e neki segíteni élni? Segítsz neki ahogy bírsz. Adj neki olyan megoldást amit csak bírsz. A végén muszáj lesz az Úrról beszélni. Elindítottam egy sorozatot Eredményes Élet. egypercesek címen.  Azt mondtam úgy fogok tanítani a Bibliából, hogy ne kelljen elfutniuk. 2 hétig bírtam. Utána megkérdeztem a hallgatókat : eddig csak félmegoldásokat mondtam, akarjátok, hogy továbbmondjam? Mindenki akarta. A felszínes megoldásokat 2 hétig bírjuk. Aztán ott vannak a valódi válaszok az életre. Mond el, ahogy te megmenekültél. Segíteni fog nekik is. Ennek az országnak, népnek, az emberiségnek szüksége van erre.

Szemétség ha nem mondod el. Aljasság. Ha neked van egy ilyen tuti megoldásod az életre és titokban tartod, akkor nincsenek rá szavak. Mond el. „Nem adódott lehetőség." - mondhatnád. De ott van valaki aki haldoklik és ott a zsebedben a gyógyszer, és nem adod oda, mert mondván nem volt lehetőség rá.

Ti vagytok az a csoport, akik a világon legjobban csináljátok, de pont ezért az igazság még inkább fontos. Látom magam előtt, ahogy a terem tele van. Ahogy P. Kendének új gyülekezeti épületet kell keresnie, mert nem férünk el vasárnap délelőtt Istentiszteleten. De nem a számok számítanak - egy ember többet ér az egész világnál. De egyből sok van. Én vagyok az az egy. És akinek szólsz, neki az egész világ ő. Nálad van a megoldás. A teljes, tökéletes, meleg vízben elkeverhető, azonnal fogyasztható megoldás.

Egy kép jutott az eszembe. Volt két ember aki elkészíthette a Szent Sátrat. Micsoda sikerélmény lehetett így élni. Mintha most egy lehetetlennek számító feladathoz kapnál egy képességet és a kezed alatt minden arannyá változna. Abszolút siker. A külső szemlélő számára, szerintem csak jóval kevesebb látszik, mint ami ott valójában történik.

A külső szemlélő azt látja csak, hogy ott épül valami, mondjuk egy hatalmas nagy gát. Ott áll a főmérnök, izgalmas lehetett az építkezés. Biztos voltak kihívások, Isten hagyja a küszködést. Az élet Istennel mindig zajlik. Isten szereti ezt, mert ezekben a történésekben tud a lelkeddel egy csodát tenni. A külső szemlélő mit lát? Mindenki tapsol ennek az embernek aki ezt a gátat építette. De kérdezem tőletek, hogy neki személyesen ahogy telnek az évek mi volt a legnagyobb nyeresége, hogy mindez megtörtént? Mi volt az Ő igazi nyeresége abban, hogy mindez megörtént?

A mindenható Isten meglátogatna ma este és azt mondaná: most megváltoztatom a világot rajtad keresztül. Mi lesz a legnagyobb nyereséged amikor kész vagytok? Amit felépítettél mi az? Legkésőbb a haláloddal feledésbe merül. Minden dolog annyi értékkel bír, amennyivel közelebb visz Istenhez. A mindenható a barátom és én az Ő barátja. A gát kész van, vége az építkezésnek. De az igazi lényegnek nincs vége. A gát csak egy eszköz volt arra, hogy én meglássam Őt, hogy megtanuljak vele járni, hogy a csodálatos kapcsolat létrejöjjön és örökké megmaradjon. Bár nem látod, mert a gátat látod. De amikor söprögetek a ház előtt ugyanaz az élmény, mint amikor a gátat építettük Istennel. Csak te nem látod. AZ élet amit élünk, az igazi érték, ott van. Ha meg van Isten ,akkor minden arannyá válik  a kezedben. Ebből újra és újra kiesek. AZ élet amire vágyunk, a nagybetűs élet, amit valamilyen feltételhez kötök, „ha felépíthetnék egy gátat, ha megszabadulhatnék ettől". Ez az élet most van itt. Vagy itt van most, mindazzal amit tanultál, a kapcsolat amit megtanultál vele. Vagy meg van feltétel nélkül, vagy nem lehet meg. Mert ezt az életet ajándékba kapod. Az egyetlen feltétel hogy megtapasztald, az elfogadás. A meggyőződés, a hit, a feltétele, hogy átéld azt ami már feltétel nélkül a tiéd. A nagybetűs élet más úton jön, mint ahogy gondolnád. Nem a hitünkön, hanem a tetteinken dolgozunk. Miközben a hitünk az ami visszatart.

A napi 450 millió nem ér semmit, ha nem nézed meg a számlád, mert nem hiszed el. Mi hasznod lesz belőle? A halálos ágyadon rájössz, hogy ennyid van, de nem éltél vele - akkor semmi hasznod abból. a pénz ott volt? Igen. Elkölthetted volna. Igen. Elköltötted? Nem. Miért? Mond ki: mert nem hitted el. Nem a hited hozott létre bármit is. EZ a kereszténység: minden a tiéd. Minden nap leveszed a lét? Élsz vele, a természetfeletti békességgel, örömmel?   A hitben kell nőni.

A csoda ami utána megmarad, nem a 450 millió lesz, hanem volt ott valaki a háttérben aki minden nap átutalt, akinek fontos vagyok és nagy hatalma van. És amikor elkezdesz élni, rájössz, hogy nem is olyan nagy dolog. Miután második hete veszed le a lét, rájössz hogy hetedrangú, a lényeg aki adja mindezt. Mi van még? Minden más van még. Élhetsz az ÚR elintézte élhetsz. Ne halogasd tovább.

Eféz 4 erről beszél. Az éretté válásról, a felkészülésről, hogy vakok vagyunk, miközben már látunk.

Eféz 4:12  A szentek tökéletesbbítése czéljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére:

Krisztus testének zajlik az építése. Szólj valakinek, törődj vele, természetesen, amennyire a szívedből jön, amennyire az új felkészített rá. Ne erőlködj az nem kell senkinek. Amid van azt add oda. A gondom azzal van amim nincs, nem tudok más lenni mint aki vagyok. Légy aki vagy és élj, szolgálj.

Eféz 4:13  Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedô kornak mértékére:

A lényeg Isten megismerése. A lényeg ki küldi a lét. Őróla kell hogy szóljon. Ővele lesz természetes. Minden nap mehetek a házába az Istenemnek. Ő a barátom és én is a barátja lehetek. De hogy kapcsolatunk lehessen Őt kell megismernem.

Felnőttkor azt jelenti ,hogy gyerekesek vagyunk. Mennyire leszünk nagykorúak, felnőttek? Krisztus teljessége a cél. Ez magas léc? Igen. Nagyon felnőtt és érett kell legyél. Olyan dolgokban kell, hogy érett legyél amiről nem is tudsz. Vagy nem érdekelnek. Mert azzal vagy elfoglalva, hogy szerezz egy kis pénzt, miközben 450 milliót utalnak a számládra. Az ördög minden nap halálra neveti magát ezen: „ezek birkák." De van pásztoruk. A pásztor azt mondja, figyelj rám, válj éretté. Mennyire? Amennyire én vagyok. Ez Isten munkája.

Eféz 4:14  Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által;

A valóság olyan amilyen, az élet nehéz. Nem igaz, hogy nem nehéz. Olyannak kell lennie, hogy a jellemünkben fejlődhessünk. Mert csak a nehézségben létezik vágy a feljődésre. Nem egy kicsit kellene fejlődni, hanem nagyon. „Nem akarok iskolába menni, a gyerekek inkább játszani akarnak." Isten elintézi, hogy akarjunk iskolába menni, mert szükségünk van a növekedésre.

Tanítás akármi szele: nem csak iskoláról beszélek. Pl. hogy ne menj olyan iskolába ahol hülyeséget tanítanak. Az evolúció elméletet józan ésszel kritzálva oda jutsz, hogy ezek buggyantott tojások. Nem ez a fő csatamező. Ami izgalmasabb, az a világképek csatája. Amikor kifinomult, intelligens lények elkezdik megmagyarázni hogy működik a valóság és világképek kezdenek ütközni. Tele vannak olyan állításokkal amiket nem is értesz. Hallod, hogy beszél, jókat is mond, ígért is valamit amit szeretnél, akarod, hogy igaz legyen, de bizonytalan vagy. A képed a valóságról sebezhető. Mert nincs meg az erőd rá, hogy ellenállj a hazugságnak és elfogadd az igazságot. Sokszor nem szívesen beszélsz más világképpel rendlekező emberekkel, mert úgy érzed ellopják a hited.

De Isten szeretné ha a meggyőződések olyan rendszere épülne fel amik megingathatatlanok, ehhez a hitednek fokozatosan kell épülni. Kell, hogy legyenek  alapvetések amikre lehet építkezni. A magasabb szinteken már össze lehet zavarodni. De vissza kell mindig vezetni az alapvetésre. Ahhoz, hogy ne tudjanak megvezetni az alapvetésben kell biztosnak lenni. A másik képessség amire szükséged van a logikus gondolkodás, az igazság vagy igazságnak vélt információ megvizsgálása, megkérdőjelezése és elfogadása vagy elutasítása. AZ alapvetés az amiben biztos vagyok. Ez tudományos gondolkodás és az abból számított első, másodszintű következtetések mutatnak egy irányba. HA valaki mond valamit látom, hogy eltér-e ettől az iránytól. Nem is kell teljesen értenem mit mondasz, eldönthetem  hogy hülyeség.

Amikor az egyetemista diákok filozófálnak. „A világegyetem egy csecsemő és mi a szemének a közepén vagyunk." Állj! Nem vagyok rá kíváncsi. Mert a valóság nem egy csecsemő. Ennyi. A többit nem kell elmondanod. „De ha elmagyarázom érteni fogod." De nem kell, hogy elmagyarázd. Apologetia, missziók az ideológiák kereszttüzében tantárgyak ezzel foglalkoznak. Tudomány filozófiája. Kultuszok és vallások. Ezek a tantárgyak segítenek.

Eddig az másként gondolkodás értékelésével foglalkoztunk, de nem sekélyes értékelés, hogy „nekem más a vallásom, engem ez nem érdekel", mert lehet neki igaza van. A kívülről jövő kritikát elintézed ezzel, hogy „igazam van, mert csak" - ez gyenge érvelés, mert a lelked mélyén tudod, hogy csalsz.

Az apologetika, hermenautika és a Biblia néhány könyve, Római levél, Zsidókhoz írt levél, evangéliumok mély ismerete elég lehet, hogy biztosan tudj érvelni. Ez meg kell, hogy legyen a lelkedben különben gyenge vagy. Ezért javasolható a Biblia iskola. Ha intenzíven el akarod végezni akkor 3 év. Olyan mint egy esti egyetem, fél hattól tízig. De lehet kreditenként 10 év alatt is elvégezni. De ez a felkészülés olyan erőt ad az életedbe ami nélkülözhetetlen.

Hogyan tudsz ellenállni a hazugságnak? Úgy, hogy ragaszkodj az igazsághoz. Nincs más módszer. A tudás, mindig összehasonlítás. Az új információt az etalonhoz hasonlítod. Ha eltér nem az etalont dobod el, hanem utánanézel. Vagy ha teljes eltérés van akkor kidobod azt az információt. Ragaszkodsz az igazsághoz. Van egy szél körülöttünk. Úgy tűnik, hogy mit tanulsz és mit nem tőled függ - amúgy béke van és senki nem manipulál. De ez nem így működik. A tanítások mindenféle szelében élünk.

Vagy egy nagyon kifinomult szél, Efézusi levél végén van erről szó, a szellemi hadviselés. El kell, hogy ismerd, hogy nem mi emberek vagyunk az egyetlen személyes résztvevői az életnek. Vannak angyalok. Vannak hűséges angyalok, akiknek Isten parancsol és ők engedelmeskednek neki. Nincs velünk igazán dolgunk. De vannak nem hűséges angyalok, akiket a Biblia bukott angyaloknak, ellenségnek, démonoknak hívja őket. Ezek humanoid lények, jól szervezettek, határozott céllal élnek és valami olyasmi velük harcolna, mintha a világ összes titkosszolgálata összeszövetkezne ellened. Meg van a hatalmuk, intelligenciájuk, meg van a dezinformációs képesség, ő mondja meg mit írjanak az újságban, beépített embereket tesznek köréd. A cél, hogy megvezessenek. A tanítás mindenféle szele.

Mikor reggel felkelsz, akkor van egy személyes démonod. Reggel ott ül az ágyad mellett. Évezrdek óta ott ül a családod ágya mellett. Családi szellem létezi. „Ősök szellemének imádata." Ott volt a születésednél, de a nagyapádénál is. Ott volt, ahogy nevelkedtél. Azoknak a rossz dolgoknak amiket a szüleidtől kaptál, azokat ő sugallta. És úgy tud befolyálsni és reggel amikor felébredsz, és ébredés után az első gondolatod nem a tiéd, hanem az övé. Indul a programozás. Kár, hogy ilyen lúzer vagyok. Ma se fogom kifizetni a számláim, reménytelen a helyzetem, zuhanok - egyes szám első személyben beszél - de összeszedem magam, harcolni fogok ma is. Mivel minden reggel ezt mondja, ennyi elég, már beégett az agyadba. Teljes engedelmességgel szaladsz szeleddel.

Észrevettük a feleségemmel, hogy egész héten jól élünk, bár nehéz napjaink vannak, tesszük amit kell, jól viseljük. Várjuk a hétvégét, hogy együtt legyünk, beszélhessünk, hogy fellélegezhessünk. Minden hétvégénk borzasztó. Egy dráma. Egy előre megrendezett színjáték lefutása. Egész héten csend van, vagy másfajta zaj. Hétvégére jön az a zaj, hogy a másik tehet mindenről. Pénteken már jön a zaj: azért van ilyen nehéz életed, mert a másik... Mindketten halljuk ezt. „Nem is szeret téged, értéktelen vagy. Olyan rossz az életed, hogy öngyilkos is lehetnél. Ő tehet róla. Reménytelen."

Jön a szombat reggel és délre el is mondjuk egymásnak. Vasárnap estére rájövünk, hogy megszivattak minket, de hétfőn kezdődik az őrület elölről. Ellen tudsz-e állni neked, amikor jön a gondolat, hogy rossz az életed? Látás által mindig fogsz tudni bizonyítékot találni. De lehetsz-e hálás vagy elégedett közben is? Vagy arra a hangra hallgatsz, hogy vágd a másikba a bökőt, mert ő tehet róla. Másként csinálja a feleségem mint én. Ez e gy félelmetes hadviselés. Egyszerű nem elmenni egy oktatásra ahol hülyeséget mondani.

De reggel a démonommal ébredek. Figyeld meg az eseményeket az életedbne, a lezárhatatlan problémákat amik visszajönnek, a zseniális időzítést. Próbálj meg gyülekezetbe jönni és az előtte lévő négy óra legőrültebb óra. Végigalszod az Istentiszteletet. Amúgy soha nem tudsz aludni. Hogy csinálod? Nem természetes. Hogy harcolsz ellene? Erről beszélünk legközelebb. De csak értsd, hogy fel kell nőnöd egy valóságra amihez lehet nem akarnál. De kell, mert minél kevésbé hiszel benne annál inkább működik neki.

Mit kell csinálni amikor jön az üzenet, hogy lúzer vagy? Ragaszkodni az igazsághoz. Ki mondta, hogy lúzer vagy? Az apám. Ki ő? Minden ember? Minden ember azt hiszi, hogy majomból lettünk. Kit érdekel mit mond minden ember? Csend van. A Biblia azt mondja nem vagyok az. A Biblia azt mondja, győztesnek teremtett, hogy mindennél fontosabb vagyok neki. Mi alapján méred, hogy mi van eltolva és mi nem? Nem érzed jól magad?

A módszer ragaszkodni az igazsághoz, de ismerned kell hinned kell benne. Sokan értik az igazságot. De nem akarják elhnni. „Én nagy autót akarok, nem akarom Istent..." De ezen az úton csak a küszködés van. Tessék felnőni, nem egyszerű. De ezért vagyunk itt. A megoldás amit Isten ad, teljes, tökéletes és gyors. De ismerned és hinned kell. Ki kell venni a 450 milliót a bankból minden nap.