Skip to main content

Ne akadj ki, hanem erősítsd a meggyőződéseid Krisztusban

P. Kende

Jó együtt lenni úgy, hogy van egy várakozásunk. Lehetnénk másként is. Lehetnénk kötelességből is itt, mert ez a jó keresztény dolog. Ez nem egy jó ok arra, hogy itt legyünk. Lehetnénk itt, mert félünk. Ha nem jövök el, akkor Isten elintéz. De azért vagyunk itt, mert várakozásunk van. Mit várunk?

Egy egyszerű gondolat: Zsolt 119:25 lelkem a porhoz tapad, elevínts meg az ígéreted szerint. Annyira természet szerűen beszélek a porról, a gyengeségemről, hiányomról, természeti életemről, bűnömről vagy a tiédről. Milyen jó lenne eljönni a gyülekezetbe, ha a gyülekezetben csak arra számíthatnánk, hogy valaki ránk olvassa a hibáinkat. „Hadd mondjam meg őszintén mit gondolok, a hiáid, gyengeségeid." Mennyire „szeretnénk" idejárni, ha a pásztor elmondaná az emberek bukásait és aztán, hogy hagyd abba.

És aztán amikor közösségben vagyunk, a melletted lévő ráteszi a kezét a válladra és azt mondja: remélem hallottad, ez a te problémád. Én nem lennék itt biztos.

Zsolt 119:37 fordítsd el a szemeim, hogy ne lássanak hiábavalóságot, a te útadon éltess engem. Hogyan történik ez? A te igédet add nekem. Ez nagyszerű. Néha azt hisszük, hogy ha őszinte vagyok egy ilyen módon, hogy a hibákról beszélünk, és a bűnről, akkor végre megismerjük egymást, akkor végre közel leszünk egymáshoz. De nem így van. Abból nem lesz egység, egy szív, egy öröm, ha a porról beszélünk. A lelkem a porhoz tapad, de épp azért jövök ide, mert az a várakozásom, hogy Isten igéje felemeli a szemem és másként fogok járni utána. Amint az Úr dicsőségére nézünk és amint Isten szolgál felénk a kegyelmével, nem a porral, gyengeségünkkel hibáinkkal, természeti életünkkel, úgy nagyszerű egységünk van.

EZ a várakozásunk, ezért vagyunk itt. A lelkem a porhoz tapad: kérlek emelj fel onnen. Erre van szükségem.

P. John Love

Ha idősebb vagy észrevetted, hogy ezek az évek gyorsan eltelnek. Ha vannak itt tizenévesek, akkor az gondolkodnak: miről beszélnek ezek. De ezek az évek annyira gyorsan elmennek mellettünk, ez arra emlékeztet milyen kevés időnk van, hogy betöltsük Isten célját és hogy itt legyünk mint nagykövetei. Isten kegyelmének a csodája, hogy itt vagyunk együtt.

Tudjuk, hogy az emberi történelem legutolsó óráiban élünk, a napok sötétednek. Egyre nehezebb hit által járni egy istentelen világban. Egyre nagyobb kihívás nekünk hívőknek. A Biblia azt mondja: 2Tim 3:1-ben: ezek gonosz idők, nehéz napok, amelyekben élünk. Feltettem magamnak a kérdést: mi van ha rosszabb lesz, ha még sötétebb lesz, még nehezebb lesz? Egyre nagyobb kihívás lesz nekünk, hogy megéljük a hitünket. Az élet egy veszélyes kaland. Vannak emberek akiknek hatalmuk van eltörölni az emberiséget a földről. A globális felmelegedés is történik, őrült és mérges diktátorok, mindenfelé. Néhányuk lehet úgy dönt, hogy a rossz gombot nyomja meg. Mi történik ha tényleg rosszabbra fordulnak a dolgok.

Mát 24-ben Jézus mondja, hogy igenis rosszabbra fognak fordulni. Ahogy hallgatsz most, arra gondolsz: ezért jöttél ide, hogy elmond milyen rossz a világ és csak rosszabb lesz? De ezek nem az én szavaim, hanem Jézus szavai. Ő elmondja, hogy a dolgok rosszabbak lesznek. De mégis mindezek közepette, elmondja, hogy dönthetünk úgy, hogy bátrak leszünk. A bátorság egy választási lehetőség számunkra. Hívőként nem kell félve elfutnunk. Nem kell, hogy elárasszon mindaz ami a világban történik.

Idefele jövet elmentünk egy szcientológus épület mellett. Ahogy bemész van egy fogadó helység. És az első dolog amit akarnak csinálni: stressz teszt. Akarják látni mennyire vagy stresszes. Mert olyan embereket akarnak találni, akiket eláraszt a félelem és a bajok, amikkel találkoznak. Ezután elmondják a hamis tant.

De nekünk nincs szükségünk stressz tesztre. Mert noha a világ stresszes hely, Jézus azt mondja: élhetsz stressz nélkül, még akkor is ha a világ félelmetes hely, nem kell, hogy a félelem uraljon.

Jézus mondta, hogy nagyon rosszra fordulnak majd a dolgok. Amikor megtörténik, akkor Mát 24:6-ban ad egy ígéretet: meglássátok, hogy meg ne rémüljetek.Csak Jézus adhat ilyen ígéretet.

Mát 24:4-ben leírja a világ végét a tanítványoknak: meglássátok, hogy el ne hitessen valaki.

Mát 24:5  Mert sokan jônek majd az én nevemben, a kik ezt mondják: Én vagyok a Krisztus; és sokakat elhitetnek.

A sokak szót kétszer használja. Nem kevesen lesznek megtévesztve, hanem sokan. Ugyanebben a fejezetben 22. versben mondja: ezekben a nehéz napokban, amikor hamis Krisztusok és próféták támadnak még a választottak is be lesznek csapva ha lehetséges. De nem fog velünk megtörténni. Besétálhatunk egy bizonytalan jövőbe nagy bátorsággal Krisztusban, mert amikor Jézus azt mondja ne aggódjatok, amikor ez elkezdődik - ez azt jelenti, hogy sírjatok, ne keseregjetek, ne ijedjetek meg, na akadjatok ki. A  két lányomnak ezt szoktam mondani, mert hajlamosak kiakadni, mert amikor csörög a telefon, és felhívnak egyből kezdik mondani: lerobbant a kocsim és nincs pénzem. Azt mondom: ne aggódj, ne akadj ki. Aztán pár perc múlva lecsendesülnek és mondom nekik: Isten még létezik, vannak ígéretek és emlékezz vissza hogy segített Isten át a legutóbbi krízisen és újra meg fogja tenni.

Sokak jönnek Krisztus nevében. Ez már elkezdődött a világban. Van valaki aki azt mondja a követőinek, hogy nincs bűn, nem tehetünk semmnit rosszul. Micsoda bolond. Ne mondhatod, hogy nincs bűn és kész. Mert a bűn valós, objektív, mindannyiunkkal megtörténik. Ezért van ez a nagy kavarodás amiben vagyunk. Hálás vagyok ma, hogy nem kell megtévesztenünk egymást a bűnnel kapcsolatban. Nem kell hamis tant kitalálni, hogy nincs bűn. Mert hívőként ha vétkezünk csak megvalljuk, nem kell újradefiniálni. És Krisztus vére megtisztít minket a bűntől és új kapcsolatban járunk Istennel újra.

Ez egy ember volt Puerto Ricoban, aki ezt mondta nincs bűn. Hamis Krisztus. Itt vannak a világban. Egyre többször fogod hallani ahogy közeledik az idő. Jézus azt mondja, hogy ha lehetséges lenne még Isten választottait is megtévesztené. De jusson eszedbe valami a hamis tanítókról: ezek mindig minimalizálják Krisztus szerepét és megnövelik az emberiség szerepét. Ez jó mód hogy felismerjük őket.

Mert Krisztus testeként nem azért vagyunk itt, hogy lecsökkentsük Krisztus szerepét, hanem maximalizáljuk, felemeljük a keresztet és hirdessük, hogy Isten kegyelme több mint elégséges mindenre. Felemeljük Isten erejét a gyengeségünk közepette. A hamis krisztusok nem teszik, az emberről beszélnek, hogy mire képes, hogy tudja megszabadítani magát, most már nincs is szükség, hogy a bűnről beszéljünk. Minden bajunkkal el tudunk bánni és egy békés ,szerető világban tudunk élni, de ez hamis. De ezt tanítják a hamis Krisztusok.

Az utolsó napokban szorgalmasnak kell lennünk a tanban. Mit jelent ez? 1Ján 2:22-23 nyilván mondja, hogy ha bárki azt mondja, hogy Krisztus nem jött el a testben ne hidd el. Épp most lett vége karácsonynak, mi az év minden egyes napján ünnepeljük, mert a karácsony valósága, hogy Isten eljött az emberekhez, mint egy közülünk, hogy megváltson minket a bűnös állapotunkból. Abban a pillanatban, hogy valaki mást mond: hamis próféta. Ahogy elkezdi csökkenteni a testet öltés valóságát, Isten emberségét és Istenségét, és ahogy minimalizálja Jézus bűntelen természetét, ahogy minimalizálja a kereszt erejét és Jézus kiontott vérének erejét tudhatod, hogy hamis Krisztussal van dolgod. Ezek meg fognak történni, és ez a szomorúság kezdete. Mindenféle eretnekségek lesznek. Egy olyan baj lesz ami az egész bolygót beteríti. De ezek a szülési fájdalmai a kor végének.

A természet terhes, várandós, már a végén van, a szülés előtti napokban. Már nem kell sok, hogy a nagy nyomorúság elkezdődjön. Jegyezd fel: a föld nem lát békét a menny ezen az oldalán. Néhány ember nem akarja ezt hallani. Most te háborút hirdeted? De Jézus azt mondja, hogy lesznek háborúk és háborúk hírei. Most is vannak háborúk. Több mint 200 polgárháború zajlik a világon. És egyre több lesz. Ez történik.

Jézus azt mondja: a keresztények fognak a legtöbbet szenvedni. 9-11 versben mondja. Tudod, hogy van egy mozgalom a világban, a nevük: globális evangelizációs mozgalom. Azt mondják, hogy van egy statisztika, hogy minden évben 115 000 mártírt hal meg Krisztusért. Duplája mint a századfordulón. Tapasztalatból mondhatom, hogy Amerika, egyre jobban haragszik a keresztényekre. A főiskolákon, egyetemeken a jobban gúnyolják a keresztényeket mint valaha. TV műsorokban gúnyolják a Bibliai hittel rendelkező embereket. A lányom most jelentkezett az egyik egyetemre és minden héten beszél egy tanárról aki odaáll az osztály elé és beszél sokféle vallásról, vannak meghívottjai a világ összes vallásáról, és beszél arról, hogy milyen jók ezek a vallások. De amikor a biblibai kereszténységről beszél, akkor már nincs benne tolerancia. Senkit nem hívott az órára, hogy megvédje a Bibliát, hanem gúnyolta és azokat is akik ebben hisznek. A lányom kérdeztem: szólt valaki az órán? TE sem szóltál? Azt mondta: meg voltam ijedve. Azt mondtam: majd én elmegyek és majd kihívom az ateista tanárt az istentelen filozófiájukat. Mert ismerjük a valóságát és az igazságát a biblia istenének, mert a szívünkben él. Az ígéretei megváltoztatták az életünket. Most már van reményünk, eddig nem volt. Van célunk és értelme az életünknek, de az előtt csak üresség volt.

Engem nem félemlítenek meg ezek az idők, nem fogok elbújni. Mert most van itt az ideje, hogy kiálljunk ebbe a világba és hirdessük Krisztust, mint soha azelőtt. Amikor a világ elkezd belemenni ebben a megjósolt káoszba, ragaszkodhatunk Zsolt 37:7 ígéretéhez:

Zsolt 37:7  Csillapodjál le az Úrban és várjad ôt; ne bosszankodjál arra, a kinek útja szerencsés, se arra, a ki álnok tanácsokat követ.

Tudjuk, hogy minél sötétebb az éjszaka annál világosabb a nappal. Nem aggódom, amikor hallom,hogy milyen rossz a világ, hanem arra, hogy milyen kevés időnk van Isten jó hírének hirdetésére. Tudod mi fog történni Jézus gyülekezetében, a megosztott szívűek hideggé válnak. Nem akarunk megosztott szívűek lenni, hanem teljes szívünkkel Istent akarjuk követni, hinni az ígéreteit. Az Ő királyságát követni. Akik eljönnek a gyülekezetbe ezekben a nehéz időkben, néhányukról kiderül, hogy csak tettetik, csak betöltenek egy helyet, de nem volt szellemi élet belül. Soha nem volt újjászületés, soha nem volt egy tapasztalatuk. Ezek kihullanak. De azok akiknek a szívéhez szólt Isten kegyelme, akiknek az elméje kapott egy kijelentést Isten bevégzett munkájáról akik értik a kereszt erejét, megerősödnek ezekben a napokban, új bátorságot kapnak, bátrak lesznek. Miért? Mert tudják, hogy a végső győzelem az övék. A végső győzelem mindig a végső bátorságot eredményezi. Ezért nem félünk. Mert tudjuk, hogy a végén minden összeáll. Ha mégsem működik, akkor még nincs vége. Ha még nincs vége, akkor menjünk tovább. Mert előbb vagy utóbb valamelyik nap amikor felébredünk, az lesz az a nap, amikor Jézus aztm ondja: hazaviszlek téged. Ez a hét lehet az amikor Jézus úgy  dönt, hogy megtörténik az elragadtatás. És egy új dalt éneklünk a megváltónk jelenlétében, amit még az angyalok sem énekelnek. Ez a mi végső győzelmünk és ez ad végső bátorságot ahogy szembenézzünk az életben

A világ mérgezett szellemi értelemben. De nem pánikolunk. Van egy rajzfilmfigura: kicsi csirke. Mindig azt mondja: az ég rámszakad. Néha keresztények így hangoznak, mint kicsi csirke. Olvassák az újságot és azt mondják: soha nem megyek ki az ajtón kívülre. Megnézik a híradót és azt mondják: otthagyom az állásom és bezárkózok. Telve vannak félelemmel.

Jézus azt mondja: szeretném ha kiegyensúlyozott, egyenesen gondolkozó Bibliában hívő emberek lennénk. Nincs szükség rá, hogy pánikoljunk.

Zsolt 27:3   Ha tábor fog körûl, nem fél szivem; habár had támad reám, mégis ô benne bízom én.

Egy gyönyörű történetet olvastam a 2. világháború végén: Lengyelországban, Varsóra sok bombát ledobatak, az egész város porig bombázták, de egy épület megmaradt. Az angol és külföldi biblia társaság épülete. És egy fal maradt meg ebből az épületből és azon a falon, ami a megmaradt, Máté 24:35 volt felirva: a menny és a föld elmúlik, de az én igém soha nem múlik el. Csak Isten tud ilyet csinálni. Amikor a világ elpusztul, romokban hever, ott van Isten ígérete. a menny és a föld elmúlik, emlékezzünk erre, hogy az Ő igéje viszont nem múlik el.

Ne töltsd úgy az utolsó napokat, hogy elbújsz. Ne töltsd reménytelenségben az életed utolsó óráit a földön. Ahogy Jézus mondta: ne akadj ki. Túl sok keresztény pánikol, túl sok lányom kiakad. De nincs erre szükség, van egy megváltónk, aki a trónon ül és uralkodik. Győződj meg róla, hogy a meggyőződéseid, amit hiszel Istenről, amit ez a könyv elmond a természetéről és jelleméről, legyen biztos, hogy a meggyőződésed kiállja az élet próbáit.

Biztos mindenki emlékszik a Titanic történetére. A Titanic építői bölcsebbek lehettek volna. Egy tanulmány készült amiből kiderül, hogy a hajó azért süllyedt el, mert az építők a legolcsóbb szegecsekből építették a hajót. Pedig a szegecsek tartják össze a hajót. AZ olcsó szegecsekből építették fel a Titanicot. Amikor a jéghegynek ütközött, a hajó nem szakad ketté, hanem a hajó víz alatt lévő része, a jégheggyel ütközött és egy hosszú lyukat vájt a fenekén a hajónak, és az olcsó szegecsek elpattantak. Ha drága szegecseket használtak volna, akkor nem történt volna tragédia.

Milyen erősek hitetek csavarjai? Milyen erősek a meggyőződéseid a Bibliában? Naponta erősítsd meg, gyere ide Istentisztelet előtt és tudatosan imádd Istent, legyen valódi és mély közösséged Istennel. Mert amit Mát 24-ben Jézus mondott el fognak jönni, biztosan. Csak egy erős hit abban, hogy kicsoda Isten és az Ő ígéreteiben és amit Ő tett csak ez fog átvinni a nehéz időkön. Úgyhogy ha nem tetted fel a kérdést: mi lesz ha rosszabbra fordul, emlékezz, hogy Jézus azt mondta rosszabbra fordulnak biztos. De nem kell, hogy félj. A bátorság olyan félelem ami elmondta az imáit. Mert nem vagyok bátrabbak mint mások a világban, de elmondtuk az imáinkat. Összejövünk Krisztus testeként, elrejtjük az igéjét a szívünkbe, megkértük, hogy adjon bölcsességet, hogy töltsön be a Sz.Sz.-el, dícsérjük a Szent nevét, természetét. Tudjuk, hogy a feltétel nélküli szeretete nem múlik el, ezért fogunk kitartani végig.

 Jézus ezt mondja: én már megváltottalak téged. És ki fogsz tartani a végéig, mert az én kegyelmem elégséges számodra. Ez mind Isten nagy tervének része. Amikor tehát megtörténik ne ess kétségbe, átmegyünk ezen, mi leszünk a legbátrabb emberek a földön ahogy mindezek megtörténnek.