Skip to main content

Találka egy ismeretlennel

  Mivel középiskolás koromban kissé félénk voltam, nemigen mertem találkára hívni a lányokat. Egy nap a barátom így szól hozzám: „Hékás, egy nagyszerű találkát szerveztem neked szombat estére! Minden elő van készítve."
-  Kivel?  - kérdeztem. Kiderült, hogy a barátom unokahúgáról, Dóráról van szó. Én még nem találkoztam vele, sőt, egyetlen Dóra nevű lányt sem ismertem.
-  Ó, nem! - tiltakoztam. - Nem megyek el egy ismeretlennel randizni!
-  Ó,  ezen  ne  problémázz!  - mondta  a  barátom.  -  Dóra  egy  klassz  lány,  és  hidd  el,  igazán csinos. De ha nem hiszel nekem, van egy ötletem, hogyan bújj ki a találka alól, ha nem tetszik a kinézete.
  A  következő  volt  a  tennivalóm:  Elmegyek  a  lány  lakására,  és  amikor  ajtót  nyit,  alaposan szemügyre  veszem. Ha  tetszik  a  látvány, minden rendben. Ha pedig  csúnya  a  lány,  rögtönzök egy asztmarohamot: 'Aaaahhhhhhhgggggg!' (Tegyünk úgy, mintha nehezen kapnánk levegőt!) A lány megkérdezi, mi a gond, én meg azt mondom:  „Az asztmám!"  Így aztán  le kell mondani a találkát. Ilyen egyszerű. Nem lesz semmi gond.
- Hát, nem is tudom... Na jó, elég egyszerűnek tűnik. Benne vagyok!
  Így hát  elmentem Dórához. Kopogtattam,  és  ő nyitott  ajtót. Ahogy  ránéztem, meglepetten láttam, hogy igaza volt a barátomnak. Gyönyörű lány volt Dóra! Csak álltam az ajtóban, és nem tudtam, mit is mondjak. Ő is rám nézett, majd fulladás jött rá: „Aaahhhhggggg!"


  Minden  bizonnyal  téged  is  utasítottak már  el más  gyerekek, mert  nem  voltál  elég  jóképű, eléggé kisportolt, elég gazdag, elég „vagány" - vagy bármi más okból.
  Isten  azonban  nem  ilyen  szemmel  néz  ránk.  Amikor  Ő  ránk  néz,  szépnek  lát  bennünket. Elfogad minket úgy, ahogy vagyunk. Nem azt nézi, milyen a külsőnk, hanem sokkal inkább azt, hogy mi  van  bennünk.  „Az  ember  azt  nézi,  ami  a  szeme  előtt  van,  de  az  Úr  azt  nézi,  ami  a szívben van" (1Sám 16,7b).
  Isten  azt  akarja,  hogy  a mi  szívünk  olyanná  legyen, mint  az  övé  -  nyújtsuk  ki  a  kezünket mindenki felé, szeressünk mindenkit kinézetétől függetlenül.