Skip to main content

Átverés az ékszerüzletben

(Ezt a történetet Soren Kierkegaard filozófusnak tulajdonítják.)

Egy éjszaka egy tolvajcsapat tört be egy ékszerüzletbe. Érdekes módon semmit nem loptak el az üzletből, hanem egyszerűen összecserélték az összes árcédulát.

A következő napon senki nem tudta, melyik ékszer értékes, és melyik olcsó. A drága ékszerek hirtelen olcsóvá lettek, és a bizsu, ami gyakorlatilag értéktelen volt azelőtt, egyszeriben nagyon értékessé vált. A vásárlók, akik abban a tudatban vásároltak, hogy drágakövek tulajdonába jutottak, hamisítványokkal tértek haza. Azok pedig, akik nem engedhették meg maguknak a drágább darabokat, kincsekkel hagyták el az üzletet.


Világunkba valaki belopakodott, és összecserélte az összes árcédulát. Nehéz megállapítani, hogy mi értékes, és mi nem. Nagy értéket tulajdonítanak az anyagi javak felhalmozásának és az azzal járó hatalomnak. Ugyancsak magas ára van a népszerűségnek, a tekintélynek, a szépségnek és a hírnévnek a világ szemében.

Jézus azonban azt tanítja, hogy ezek gyakorlatilag értéktelenek abban az egyetlen „ékszerüzletben", ami számít: Isten országában. „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el" (Mt 6,19-20).