Skip to main content

Akkoriban, amikor még nem lehetett arra számítani, hogy középületekben vízvezeték és lefolyócsatorna található, egy angol nő Németországba készült utazni. Lefoglalt egy kis szobát egy olyan fogadóban, amely a helyi tanító és felesége tulajdonában volt. Az utazó aggódott amiatt, hogy lesz-e angolvécé a fogadóban. (Angliában a vécét általában a „W.C." rövidítéssel jelölik, ami a „water closet" kifejezést takarja.) A hölgy írt tehát a tanítónak egy levelet, amelyben érdeklődött afelől, hogy hol található a W.C. A tanító, aki csak törte az angolt, elment a helybeli paphoz megkérdezni, hogy nem tudja-e, mit jelent a „W.C". Együtt töprengtek a betűk lehetséges értelmén, és végül arra jutottak, hogy a wayside chapel (útszéli kápolna) kifejezésre utalhatnak. A hölgy, vonták le a következtetést, nyilván arra kíváncsi, hogy van-e valahol a ház közelében egy útszéli kápolna. A tanító a következő választ írta az angol hölgynek:

Kedves asszonyom,

Nagy örömmel értesítem, hogy a W.C. mintegy tizennégy kilométerre van a háztól, egy szép fenyőliget közepén, pompás környezetben.

229 ember fér el benne, de csak csütörtökön és vasárnap van nyitva. Mivel a nyári hónapokban sok vendégre lehet számítani, javaslom, hogy korán érkezzen, bár állóhely általában van bőséggel. Ez egy szerencsétlen helyzet, különösképpen, ha rendszeresen szokott járni. Talán érdekli Önt, hogy a lányom esküvője a W.C.-ben volt, sőt a férjét is ott ismerte meg. Visszaemlékszem, milyen tolongás volt az ülőhelyekért. Egy ülőhelyre tíz ember is jutott. Csodálatos volt látni az átszellemült arcokat.

Örömére szolgálhat, hogy sokan ebédjüket is magukkal viszik, és valóságos ünnepet ülnek, míg mások kivárják az utolsó pillanatot, és pontosan időben érkeznek. Különösképpen ajánlom önnek, hogy látogasson el csütörtökön, mert akkor orgonakíséret is van. Az akusztika kitűnő, még a legfinomabb hangok is hallhatóak mindenütt.

Nemrég még egy csengője is lett, amely mindig megszólal, ha belép valaki. Jótékonysági vásárt is rendeznek azzal a céllal, hogy párnázott székeket vehessenek, mivel az emberek már régóta érzik ennek a szükségességét.

A feleségem az utóbbi időben betegeskedett, így mostanában nem tudott elmenni. Már majdnem egy esztendeje nem volt, ami természetesen nagyon bántja.

Nagy örömömre szolgál, ha lefoglalhatom a legjobb helyet az Ön számára, ahol mindenki láthatja Önt. Alig várom, hogy magam kísérjem el oda.

Szívélyes üdvözlettel:

A tanító

A tanító levele egy jó példa a félreértésre. Amikor másokkal közlünk valamit, oda kell figyelnünk arra, hogy tudjuk, miről beszélünk, és hogy az emberek meghallják azt, amit mondunk.