Skip to main content

A traktorverseny

A traktorverseny, az ország különböző részein zajló események televíziós élő közvetítésének köszönhetően, egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban. Az avatatlanok kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy az ilyen rendezvényeken a „traktor" igazából inkább olyan, mint egy négykerekű rakéta. Némelyikbe több motor van beépítve, és egy tehergépkocsinál is hosszabbak. Csupán a traktorokéhoz hasonlító hátsó kerekeik emlékeztetnek a hagyományos mezőgazdasági vontatóra.

Ezekhez a nagy teljesítményű traktorokhoz ék alakú vontatmányt kapcsolnak, ami annál nagyobb ellenállást fejt ki, minél messzebbre húzzák. A traktor, ahogy a cél felé robog, először általában nagy erővel kezdi húzni a pótkocsit, de rövidesen erőlködni kezd, és gyakran leáll az egyre növekedő ellenállás következtében. A kerekei sokszor úgy felpörögnek, hogy a traktor szó szerint beleragad a sárba, és csak forog a kereke, de nem tud továbbmenni. Csak a pótkocsi lekapcsolása után képes kimozdulni helyéből - és talán akkor is csak segítséggel.

Életünk pótkocsija a bűn. Lehet, hogy a bűn következményei először jelentéktelenek, de minél tovább cipeljük a bűnt és küszködünk vele, annál nehezebb lesz. A bűn súlya végül megállásra kényszerít.

Csak Isten tudja „lekapcsolni" a bűnt életünkről, Jézus Krisztus áldozata által. Még keresztyénekkel is előfordul, hogy ilyen „bűn-utánfutót" húzva erőlködnek, míg végül meg nem feneklenek a bűn következményeinek mocsarában.

Csak amikor a bűntől szabaddá leszünk, és Krisztus kisegít bennünket a „kátyúból", akkor folytathatjuk akadálytalanul keresztyén versenyfutásunkat. „De hála az Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által!" (1Kor 15,57).

TraktorSarban.jpg