Skip to main content

Hőmérők és hőfokszabályzók

(Szemléltetésképpen bevihetünk egy hőmérőt és egy hőfokszabályzót, hogy lássák is azt, amiről hallanak.)

Tudod-e, mi a különbség a hőmérő és a hőfokszabályzó (termosztát) között?

A hőmérő egyszerűen megmutatja, mennyi a hőmérséklet egy adott helyen. Ha hőmérőnk 20°C-ot mutat, és olyan helyiségbe visszük, ahol 25°C a hőmérséklet, a hőmérő kijelzője megváltozik, és a szoba hőmérsékletét fogja mutatni. Nem telik bele sok idő, és 25°C-ot mutat. Mindig igazodik a környezethez.

A termosztát viszont beállítja a szoba hőmérsékletét. Ha a termosztátot 20°C-ra állítottuk be, és a szoba hőmérséklete 25°C, a szoba hőmérséklete változni fog, és ahhoz igazodik, amit a hőfokszabályozó mutat. A szoba 20°C-os lesz.

Vagy termosztátként, vagy hőmérőként éled az életedet. Hagyhatod, hogy magával sodorjon a tömeg, vagy pedig megváltoztathatod a tömeget. Vagy te befolyásolsz másokat, vagy ők befolyásolnak téged.

Jézus arra hív bennünket, hogy termosztátok legyünk. A bibliai időkben természetesen nem voltak termosztátok. Jézus a „só" és a „világosság" kifejezéseket használta, hogy megértesse velünk: a változás ügynökeinek kell lennünk. (Lásd Mt 5,13-16.)

Nem lehet mindenki prófétai

Nem lehet mindenki prófétai látással megáldott "termosztát". A prófétát Isten elhívása teszi azzá, ami.

" Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem" (Fil. 4.13).
 

Isten nemcsak elküld, hanem eszközöket is ad a küldetés megvalósításához.

„Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek " (Jer. 29.11 ).


Csakis ez a hívás tesz alkalmassá egy szolgálatra, nem valamilyen iskola elvégzése, vagy valamilyen emberi tudás. A "hőmérők" elhívása, vagyis a mi feladatunk: Krisztus követése.