Skip to main content

Túl sok mozdonyvezető

A történelem egyik legszörnyűbb vasúti katasztrófája a spanyolországi Leon El Toro alagútjában történt 1944. január 3-án.

Több mint ötszázan meghaltak.

A vonat egy hosszú személyvonat volt, mindkét végén mozdonnyal. Ezen a januári napon, amikor a vonat bement az El Toro alagútba, az első mozdony leállt. Amikor az első mozdony megállt, a hátsó mozdonyvezető beindította a mozdonyt, hogy kivontassa a szerelvényt az alagútból. Ugyanakkor azonban az elülső mozdonyvezetőnek sikerült újra beindítania a mozdonyt, és megpróbálta folytatni az utat. A mozdonyvezetők sehogy nem tudtak kommunikálni egymással. Mindketten azt hitték, hogy csak nagyobb húzóerőre van szükség. Perceken át mindkét irányba próbálták vontatni a szerelvényt. A vonat több száz utasa halt meg szénmonoxid mérgezésben amiatt, hogy a vonat nem tudta eldönteni, merre menjen.

A vonat utasai azért haltak meg, mert eggyel több mozdonyvezető volt a kelleténél. Sokan közülünk vívódnak, mert nem tudják eldönteni, merre tartson az életük - hogy Jézushoz jöjjenek-e, vagy maradjanak meg a bűneikben. Ez a határozatlanság oda vezethet, hogy elmulasztjuk életünk legfontosabb döntését. Néha úgy gondoljuk, hogy választhatjuk mind a kettőt, de ez nem lehetséges. Nem szolgálhatunk Istennek és az ördögnek is. Jézus maga figyelmeztetett, hogy ne próbáljunk kettős életet élni: „Senki sem szolgálhat két úrnak" (Mt 6,24a).