Skip to main content

12. Vajon nincs ellentmondás az Ószövetségben - gyakran kegyetlennek - ábrázolt Isten és az Újszövetség Istene között, aki viszont nagyon kedvesnek tűnik?

Egyáltalán nincs. Az Ószövetség Istene ugyanaz a szerető Isten, akiről az Újszövetségben is szó van. Az Ószövetség azt mondja róla, hogy „kegyelmes és irgalmas az ÚR, türelme hosszú, szeretete nagy" (Zsoltár 145,8), és Isten azt állítja a Malakiás 3,6-ban, hogy „Én, az ÚR, nem változom meg."

Az Ószövetség lehet, hogy tényleg több olyan történetet tartalmaz, melyben Isten megítéli a bűnösöket, mint az Újszövetség (pl. az Özönvíz, Szodoma és Gomora elpusztítása). De vegyük figyelembe, hogy az Ószövetség kb. négyezer évet ölel fel a történelemből, míg az Újszövetség kevesebb, mint egy évszázadot.

Az Újszövetség Istene ugyanolyan komolyan veszi a bűnt, mint azt az Ószövetségben tette. Az Újszövetség leír egy olyan időszakot, amikor Isten ítélete eljön az egész világra az utolsó időkben (Máté 24,21; 2Péter 3,7; Jelenések 6-18). Ezenkívül az Újszövetség világosan beszél arról az időről, amikor a megtérni nem akaró, bűnbocsánatot nem kapott bűnösök meg fognak állni Isten előtt, hogy megítélje őket a bűneikért (Jelenések 20,12-15).


A Bibliáról:

„Hiszem, hogy a Biblia Isten szava, amit általa ihletett emberek írtak. Minden nap tanulmányozom a Bibliát."

Sir Isaac Newton (1642-3727), angol fizikus, matematikus, csillagász, feltaláló, filozófus és alkimista, a történelem legnagyobb befolyással bíró tudósának tartják. Az idézet a http://www.answers.com/topic/sir-isaac-newton címen található.


Az evolúcióról:

„A gimnáziumban azt tanították nekem, hogy a herceggé változott béka csak mese. Az egyetemen pedig azt állították, hogy a herceggé változott béka tény."

Ron Carlson, keresztény hitvédő (apologéta). Az idézet a következő könyvből származik: Dr. Norman Geisler and Frank Turek, I Don't Have Enough Faith To Be An Atheist, 2004, 137. oldal [Nincs elég hitem ahhoz, hogy ateista legyek].