Skip to main content

22. Ha Istennek nincs szüksége teremtőre miért nem mondhatjuk egyszerűen azt, hogy a világegyetemnek sincs szüksége teremtőre?

22. Ha Istennek nincs szüksége teremtőre [lásd az előző kérdést és választ], miért nem mondhatjuk egyszerűen azt, hogy a világegyetemnek sincs szüksége teremtőre?

Istennek azért nincs szüksége teremtőre, mert ő mindig létezett, a világegyetem viszont nem. Rengeteg bizonyíték — például a galaxisok mozgása, a termodinamika II. alaptörvénye és a háttérsugárzási visszhang - támasztja alá, hogy a világegyetem valamikor keletkezett. Ezt a tényt aligha vitatják a tudóstársadalmon belül. Logikus, hogy mindennek, ami elkezd létezni, van egy okozója vagy alkotója. Még David Hume, a kereszténység valaha élt egyik legbuzgóbb szkeptikusa is egyetértett ezzel a ténnyel, amikor azt mondta, hogy: „Soha nem tettem olyan abszurd kijelentést, miszerint bármi is létrejöhet előidéző ok nélkül."[1] Ha a világegyetem elkezdett létezni — márpedig tudjuk, hogy ez így volt —, akkor kell, hogy legyen okozója vagy teremtője. A semmi nem hozhat és nem is hoz létre semmit.[2]


A világegyetemről:

„Nehezen tudom elfogadni, hogy a semmi magától teremthet valamit, még akkor is, ha erre végtelen sok lehetősége van."

J.L. Mackie (1917-1981), ateista filozófus, író, az Oxfordi Egyetem ösztöndíjasa; Times Library Supplement, 1982, 126. oldal.


A hit nehézségeiről:

„Észrevettem, hogy amikor valaki feladja az Isten Igéjébe vetett hitét, mondván, hogy az túl sok hitet követel tőle, akkor a hitetlensége miatt végül sokkal több mindent kell elhinnie. Ha előfordulnak is nehézségek a keresztény hitben, azok tizedannyira sem problémásak, mint az azt felváltani akaró hitetlen elméletek képtelenségei.

Charles H. Spurgeon (1834-1892), brit prédikátor.[1] David Hume-tól John Stewart-nak, 1754 februárjában. Lásd. J. Y. T. Greig szerk.: The Letters of David Hume (David Hume levelei) (Oxford: Clarendon Press, 1932.), 1:187.

[2] Isten létezésével kapcsolatban a THE EVIDENCE FOR GOD'S EXISTENCE cím alatt, az http://www.alwaysbeready.com/ honlapon találsz még információt.