Skip to main content

30. Hogyan fértek fel a dinoszauruszok Noé bárkájára? Ha a dinoszauruszok valóban ott voltak Noé bárkáján, miért nem élnek még ma is?

Ezek nagyszerű kérdések!

Először is, tartsuk szem előtt, hogy a Bibliában leírt bárka óriási volt, és nem arról a 14-15 méteres méretű modellről van szó, amit a gyermekkönyvek népszerűsítenek. A Bibliában megadott méretek szerint (1Mózes 6,15) körülbelül 137 méter hosszú, 23 méter széles és 14 méter magas volt (4,5 emeletnyi)!

Másodszor, ne feledjük, hogy nem minden dinoszaurusz volt olyan hatalmas, mint a Brachiosaurus. Sokan közülük, mint például a Compsognathus, elég kistermetűek voltak, csak néhány kilósak. Még a legnagyobb dinoszauruszok is legfeljebb egy focilabda méretű tojásból keltek ki.[1]

Harmadszor: Noé valószínűleg fiatal dinoszauruszokat vitt magával idősebb, már nagyra nőtt társaik helyett. A kisebbeket könnyebben el lehetett helyezni a hajón, könnyebb volt etetni őket és gondoskodni róluk, és valószínűleg jobb formában voltak az idősebbeknél, ami a föld újra benépesítésének szempontjából volt fontos.

Negyedszer pedig, emlékezzünk arra is, hogy Noénak nem minden fajtájú dinoszauruszból kellett kettőt felvinnie a bárkára, hanem csak minden fajból kettőt-kettőt (1Mózes 6,20), ami sokkal kevesebb példányt jelentett.[2] Ezért nem jelenthetett problémát a dinoszauruszok elhelyezése a bárkán.[3]

Ahhoz, hogy manapság miért nem látunk dinoszauruszokat, fontos tudni, hogy az Özönvíz kb. 2300-2400 évvel Krisztus előtt történt, több mint 4000 évvel ezelőtt. Azokról a dinoszauruszokról, amelyek Noé bárkáján túlélték az Özönvizet, nem tudjuk bizonyosan, hogy miért nem maradtak fenn. Lehet, hogy ugyanazon okok miatt haltak ki, mint más élőlények. Lehet például, hogy a túlzott vadászat miatt pusztultak ki. Az is lehet, hogy az Özönvíz után a környezetben bekövetkező valamilyen komoly változás vagy egy jégkorszak nagymértékben befolyásolta a sokuk számára táplálékul szolgáló buja növényzetet. Csak Isten tudja biztosan. A mind a hét kontinensen megtalálható, átlagosan 1,6 km vastagságú üledékes kőzetbe záródott (érdekes módon víz által lerakódott kőzetekről van szó) sok milliárd elhullott állat, melyek között dinoszauruszok is vannak,[4] bámulatos bizonyítéka annak, hogy az Özönvíz (1Mózes 6,17; 7,4) valóban megtörtént.[1]Lásd http://teacher.scholastic.com/researchtools/articlearchives/dinos/dinobaby.htm 2005.október 11-én.

[2] „Annak ellenére, hogy körülbelül 668 dinoszaurusz név létezik, valószínűleg csak 55 különböző 'fajta' dinoszaurusz van." (forrás:  http://www.answersingenesis.org/articles/2000/07/26/dinosaurs-on-the-ark).

[3] „Az 1Mózes 6,15 szerint a bárka hossza 300 x 50 x 30 könyök volt, ami körülbelül 460 x 75 x 44 láb, (kb. 140 x 23 x 13.5 méter) ez 1,54 millió köblábnyi (kb. 43470 m3) térfogat. A kutatók kimutatták, hogy ez a térfogat 522 szabványméretű amerikai vasúti áruszállító kocsi térfogatának felel meg, melyek egyenként 240 birkát képesek befogadni. Mellesleg, a szárazföldi állatoknak csupán 11%-a nagyobb, mint egy birka." (forrás: http://www.answersingenesis.org/articles/2000/07/26/dinosaurs-on-the-ark). Nagyon ajánlom John Woodmorappe: Noah's Ark: A Feasibility Study (Noé bárkája: megvalósíthatósági tanulmány) c. könyvét (Institute for Creation Research, 1996), amely alapos kutatásokon alapul, és megválaszol szinte minden elképzelhető, Noé bárkájának megvalósíthatóságával kapcsolatos kérdést vagy támadást.

[4] Henry M. Morris, Science and the Bible, Revised and Expanded (A tudomány és a Biblia, átdolgozott és bővített kiadás), (Chicago, Moody Press, 1986), 77. oldal.