Skip to main content

06.13 Vőlegény

Dátum: 
2019.06.13

Máté 9,14-15

VŐLEGÉNY

   Mai olvasmányunkban az Úr a vőlegény valóságát használja fel arra, hogy megmagyarázza tanítványinak gyakorlatát János tanítványainak kérdésére. Vegyünk egy példát mai kultúránkból; mielőtt egy apának háborúba kell mennie, lesz alkalom családi összejövetelekre és örömteli vacsorákra. De amikor végül eltávozik, attól kezdve a gyermekeknek komolyabb felelősséget kell vállalniuk, amíg vissza nem tér.
   Noha Urunk a "vőlegény" kifejezést egyszerűen mint analógiát alkalmazza, ahogyan máshol is teszi, a példázataiban használt kifejezések nem cél nélküliek. Mert ahogyan a Biblia kijelentése halad előre, megtudjuk azt a nagy titkot, hogy Krisztus és a Gyülekezet egy (hús)test - mint egy férj és feleség, Ef 5. Ha a Báránynak, a megfeszített és feltámadott Úrnak van felesége vagy menyasszonya, Jel 19,7; 21,9, akkor természetesen Ő a Vőlegény.
   Azonban jelenleg nincs velünk a Vőlegény. Eljött és kifizette értünk a hozományt drága vérével. Aztán elment a mennybe, hogy elkészítsen sok lakóhelyet számunkra, és felkészítsen bennünket a lakóhelyekre, János 14.17. Ahogy mondta: "ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket", Jn 14,3. Amikor Vőlegényünk eljön, nagy lesz az öröm. Letöröl minden könnyet. Menyegző lesz a mennyben a földi háború előtt. Lesz egy fogadás a mennyben, a menyegzői vacsora, a Vőlegény menyasszonyával közös földi uralkodását megelőzően, Jel 19-20. Micsoda nap lesz az!
   De amíg visszatér értünk, mi legyen a Gyülekezet magatartása az Ő távollétében? Ez nem a királyokként való uralkodás ideje. Nem szabad a világ gazdagait szidnunk, sem dicsekednünk, amikor gyászolnunk kellene, sem politikailag rávennünk az elítélt világot, hogy úgy éljen, mintha keresztyén lenne. Az apostol megfeddte a korintusiakat, mert királyokként akartak uralkodni, 1Kor 4,8. Ehelyett tartsuk magunkat erkölcsileg és szellemileg tisztán, "tiszta szűzként", 2Kor 11,2, vágyakozva az után a nap után, amikor megjelenünk majd férjünk, Krisztus Jézus, a Vőlegény előtt.

Mt. 9.14-15 „Akkor odamentek hozzá János tanítványai, és megkérdezték: „Miért van az, hogy mi és a farizeusok sokat böjtölünk, a te tanítványaid pedig nem böjtölnek?” Jézus ezt mondta nekik: „Gyászolhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? De jönnek olyan napok, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor böjtölni fognak.”