Skip to main content

A tudomány valóban eltemette Istent?

Szerző: 
John C. Lennox

"A tudomány és a vallás viszonyának kiváló, érvekkel alátámasztott újraértékelése, amely új fényben világítja meg napjaink fő vitáit. El kell olvasnia mindenkinek, aki el szokott tűnődni az élet legfontosabb kérdésein." Alister McGrath MA DPhil DD, a történelmi teológia professzora, Oxfordi Egyetem

"Ez a rövid könyv több mint csupán a címében feltett mély kérdés kritikai elemzése. Tudományos detektívtörténet, amely gondolkodásra készteti az olvasót, ahogy apránként helyükre kerülnek a bizonyítékok." Keith Frayn PhD, ScD, FRCPath, a humán metabolizmus professzora, Oxfordi Egyetem.

"Mint a szó igazi értelmében vett agnosztikus, vagyis kétkedő John Lennox könyvéről azt gondolom, hogy nagyon izgalmas és sok szellemi táplálékkal szolgál... Ez egy jól megírt és gondolatébresztő könyv, és hozzájárul egy alapvető kérdés értelmes megvitatásához." Alan Emery (MD PhD DSc FRCP FRCPE FRSE FRSA, a humán genetika nyugalmazott professzora, Edinburghi Egyetem.)

A tudomány valóban eltemette Istent? című könyv fontos és időszerű hozzájárulás az univerzum és fizikai törvényeinek eredetével, a komplex biológiai terv eredetével és az emberiség céljával (ha van egyáltalán) kapcsolatos kérdésekhez és vitákhoz." Chris Paraskeva (BSc DPhil, a kísérleti onkológia professzora, Bristoli Egyetem.)

Ha hiszünk sok mai kommentátornak, akkor a tudomány sarokba szorította Istent, megölte, majd eltemette, mindent átfogó magyarázataival együtt. Azt mondják nekünk, hogy az ateizmus az egyetlen intellektuálisan tartható álláspont -, és minden arra irányuló kísérlet, hogy Istent újra életre keltsék, valószínűleg csak hátráltatja a tudomány haladását. Ebben az elgondolkodtató és gondolatébresztő könyvben John Lennox arra figyelmeztet minket, hogy az ilyen állításokat komoly fenntartásokkal kezeljük. Valóban igaz - kérdezi - hogy a tudományban minden az ateizmus felé mutat? Vagy lehetséges, hogy a teizmus jobban összefér a tudománnyal, mint az ateizmus? Vajon a tudomány eltemette-e Istent vagy nem?

John C. Lennox MA PhD DPhil DSc az Oxfordi Egyetem matematikaprofesszora, valamint a Green College Matematikai és Tudományfilozófiai Társaságának tagja. A világ számos egyetemén tartott előadásokat. Különösen érdeklik a tudomány, a filozófia és a teológia határterületei.

ATudomanyValobanEltemetteIstent