Skip to main content

Egyenes beszéd az aggódásról

Szerző: 
Joyce Meyer

AZ AGGÓDÁSRÓL

1Pét 5,6-7 Alázzátok meg tehát magatokat Isten hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején. Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.

Isten gondoskodni akar rólunk, de ahhoz, hogy ezt megtehesse, abba kell hagynunk az aggodalmaskodást. Át kell adjuk neki a gondjainkat, azáltal, hogy bízunk benne. Ő képes gondot viselni ránk és ezt meg is fogja tenni. Zsid. 4,3 Mert mi, akik hiszünk, bemegyünk abba a nyugalomba.

Hit által megyünk be Isten nyugalmába. Az aggódás a hit ellentéte. Ellopja a békénket, testileg kimerít és még meg is betegíthet. Ha aggódunk, akkor nem bízunk Istenben és nem megyünk be az Ő nyugalmába.

  1. Védelem alatt maradni

Zsolt. 91,1 Aki a Felségesnek rejtekében lakik, a Mindenhatónak árnyékában pihen.

A rejtek az Istenben való nyugalom. Mikor imádkozunk és keressük Istent, akkor a rejtekhelyen vagyunk. János 15,7 Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek és megadatik nektek.

Ahelyett, hogy a világban keresnénk menedéket /alkohol, drogok, depresszió.../ Isten azt akarja, hogy a rejtekhelyünket Benne találjuk meg.

Pontosan mit jelent a Mindenható árnyékában lakozni? Árny, egy olyan hely, ami megvéd a nap forróságától, világi hőségtől. Egy árnyéknak mindig van határa. Ha Isten szárnyainak árnyékában szándékozunk maradni, akkor annak jól látható határai között kell maradnunk. Mondjuk: dél van, erősen süt a nap, megpillantunk egy fát. Ha beállunk alá, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat az árnyékban, mint ha kint maradnánk a napon. Az árnyék kívánatos hely.

Ha úgy döntünk, hogy Isten szárnyainak árnyékában maradunk, az élet kellemesebb lesz. Nem lesz akkora a hőség és nem fogunk annyira izzadni (Nem leszünk olyan megviseltek, szomjasak, tikkadtak).

Ahelyett, hogy a problémáinkon aggódnánk, megpihenünk Istenben. Tőlünk függ, hova fogunk állni, az árnyékba (bízva Istenben) vagy a napra. Megállunk Jézusban, vagy a világot választjuk annak minden problémájával együtt.

Időnként hajlamosak vagyunk elkóborolni az árnyékból, ahol a körülmények nem kedvezőek, aztán visszafutunk persze az árnyékba.

Róm. 1,17: mert Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki benne hitből hitbe, ahogyan meg van írva: „Az igaz ember pedig hitből fog élni.”

Fenti ige azt mondja élhetünk hitből hitbe. Bár mi néha inkább hitből kétségbe, hitetlenségbe jutunk, aztán megint vissza a hitbe.

Honnan tudjuk, hogy kikerültünk Isten védelme alól? Tudni fogjuk, azokból az útjelző táblákból, melyeket az Úr helyez utunkba.

Képzeld el, hogy egy úton autózol. Ez az út az élet országútja. A közepén vonalak vannak. Néha dupla záróvonal, ami arra figyelmeztet: ha átmész ezeken a vonalakon, bajba kerülsz, magas lesz a kockázata annak, hogy frontálisan ütközöl.

Szaggatott vonal: átmehetsz a másik sávba és megelőzheted az előtted levő autót, ha szeretnéd. Átlépheted ezeket a vonalakat, valószínűleg nem lesz gond, de bajba kerülhetsz, ha nem figyelsz a szembe jövő forgalomra és nem bizonyosodsz meg róla, hogy szabad az út előtted.

Vannak út menti táblák, amik iránymutatást, figyelmeztetést adnak a közlekedésben: egyirányú, zsákutca, veszélyes kanyar, behajtani tilos...Ha figyelsz, segítenek, hogy az autódat úton tartsd.

Az életben is vannak szellemi útjelző táblák. Hogy Isten védelmében maradjunk, figyelnünk kell az út menti táblákat, melyek elmondják nekünk, hogy bízzunk Istenben, és ne aggódjunk, féljünk, vagy szorongjunk, hanem vessük rá gondjainkat. Ha figyelembe vesszük a táblákat és az út határain belül maradunk, képesek leszünk tartani az irányt. Védve leszünk.

Ézs 30,21 Saját füleddel hallhatod a mögötted hangzó szót: Ezen az úton járjatok, se jobbra, se balra ne térjetek le!

Minden rendben lesz!

Az aggódás egy bűn, mely ellopja a békességedet, testileg megvisel és még beteggé is tehet. Ellentétes a hittel, és semmit sem változtat a helyzeteden. Ha a "mindent magam akarok megoldani" halálos csapdájába estél, akkor ez a könyv neked szól!

 

Rövid jegyzet a könyvből:

 

  1. tábla: Bízz Istenben és ne aggódj!

 

Máté 6, 25 Ezért mondom nektek, ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál és a test a ruházatnál?

Máté 6,26 Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk?

Máté 6,27 Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is?

Mété 6,31-32 Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy Mit igyunk? vagy Mivel ruházkodjunk? Mert mind ezeket a pogányok kérdezik. Mert jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mindezekre szükségetek van.

Zsolt. 27,4-6 Egy dolgot kérek az ÚRtól, azért esedezem: hogy az ÚR házában lakhassam egész életemben; láthassam, milyen jóságos az ÚR, és gyönyörködhessem templomában.

Megóv engem sátrában a veszedelem napján. Elrejt sátra mélyén, magas kősziklára helyez engem.

Filippi 4,6-7: Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.

Jakab 1,6-7: De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt. Ne gondolja tehát az ilyen, hogy bármit is kaphat az Úrtól, = Az ima pozitív erő, az aggódás negatív. Ha összeadjuk őket, az eredmény nulla.

 

  1. tábla: Szorongással foglalkozik. Ne félj, és ne szorongj!

 

A szorongás ellentétben az aggódással, egy kellemetlen érzés, ami azután is megmarad, miután azt gondoltuk, leszámoltunk vele. Majdnem olyan, mint egy dupla adag aggódás. Ha elindulunk ebbe az irányba, kilépünk a hitből a félelembe, különösen a holnaptól és az ismeretlentől való félelembe. Ennek az eredménye a szorongás.

Péld. 12,25 Aki aggódik szívében, az levertté lesz, a jó szó viszont felvidítja. = A szorongás levertséget hoz az ember életébe.
Péld. 15,15 A csüggedő és lesújtott napjai gonoszak, de a boldog szívűnek szüntelen ünnepe van.

Szabaduljunk meg a gonosz balsejtelmektől, hogy élvezni tudjuk az életet. Persze könnyű ezt mondani. A sátán azt akarja elhitetni velünk, hogy soha semmi jóra nem számíthatunk. Azt akarja, hogy megalázottnak érezzük magunkat a múlt miatt, tehetetlennek érezzük magunkat a jelenben és reménytelennek lássuk a jövőt.

Rengeteg aggódást és szorongást akar ránk rakni, hogy elvonjon minket az Istennel való kapcsolatunktól és megakadályozza, hogy élvezzük a munkát, amit az Úr kijelölt számunkra.

1Pét 3,4: Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek, ne a hajfonogatás, arany ékszerek felrakása vagy különféle ruhák felöltése, hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével = ez értékes az Isten előtt a szelíd és csendes lélek...
Filippi 4,4 Örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom örüljetek! = Ne legyél annyira komoly, derülj fel egy kicsit! Adj esélyt Istennek, hogy dolgozhasson!
2Kor. 3,18: Mi pedig miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre.

= Ne kövesd el azt a hibát, hogy addig vársz azzal, hogy jól érezd magad, amíg te és a körülötted lévők mind tökéletesek lesznek, és célba értetek.

A Biblia azt mondja, hogy te és én átváltozunk Isten képmására, és dicsőségről dicsőségre jutunk. Ez azt jelenti, hogy sok különböző szakaszon megyünk át. Meg kell tanulnunk, hogyan élvezzük jelenlegi állapotunk dicsőségét, miközben a következő állomás felé tartunk. Ne várjunk mindig más alkalomra a boldogsággal!

Zsolt. 92,5 Mert megörvendeztettél tetteiddel Uram, kezed alkotásainak ujjongok.

Ne csak akkor légy boldog, ha Isten megtett valamit, amit kértél. Utána jön valami más, amit akarni fogsz. Ne éld úgy az életed, hogy mindig egy másik alkalomra vársz ahhoz, hogy boldog légy! Ez egyszer fent, egyszer lent élet. Ha az öröm teljességében akarunk élni, találnunk kell okot a boldogságra a körülményeinken kívül.

Egyszerre csak egy nap:

Máté 6,34 Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja

  1. tábla: Vesd az Úrra minden gondodat és kerüld az okoskodást.

Ne agyalj folyton, vesd az Úrra terheidet, menj be az Ő nyugalmába.

Zsid. 4,3 Mert mi, akik hiszünk bemegyünk abba a nyugalomba.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy minden részletét kitaláljuk annak, mi miért történik.  

Példabesz. 3,5: Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!

Az igazsággal ellentétes okoskodás különösen káros:

Jak 1,22: Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.

Mikor aggódunk, elveszítjük a békességünket, s mikor megpróbálunk mindent kitalálni, összezavarodunk. Akkor maradunk békességben, ha a Mindenható árnyékában lakunk!

A zavarodottság megjelenése egy figyelmeztető jel, hogy rossz irányba tartunk és bajba kerülünk. Mikor bízunk benne, hogy az Ő gondolatai magasabbak a mi gondolatainknál, azzal gátat szabunk a zűrzavarnak, még mielőtt elkezdődne.

Néha nemcsak azt próbáljuk előre kitalálni, mit kellene tennünk, hanem azt is, mit kellene mondanunk.

Lk 12,11-12 ne aggódjatok amiatt: hogyan, vagy mivel védekezzetek, vagy mit mondjatok, mert a Szentlélek abban az órában megtanít majd titeket arra, amit mondanotok kell.

Istennek jó tervei vannak számunkra!

Jeremiás 29,11: Mert csak én tudom, mi a tervem veletek- így szól az Úr: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.
Ézs. 55,8-9: Az Ő gondolatai magasabbak a mi gondolatainknál és az Ő útjai a mi útjainknál.

Fejleszd a hited!

Róm, 5,3-4: De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által.

A hit és bizalom felépüléséhez idő kell. Szükség van némi időre, hogy legyőzzük az aggódás, a szorongás és a félelem berögzült szokását. Ezért fontos, hogy kitartsunk Isten mellett. Ne szállj ki, ne add fel, mert tapasztalathoz és szellemi erőhöz jutsz minden győztes meccsel. Minden alkalommal egy kicsit erősebb leszel, mint az előző hasonló helyzetben.

Csak Isten tud igazán segíteni!

Zsolt. 22,10-12. Te hoztál ki engem anyám méhéből, biztonságba helyeztél anyám emlőin. Már anyám ölében is rád voltam utalva, anyám méhében is te voltál Istenem. Ne légy tőlem távol, mert közel van a baj, és nincs, aki segítsen!

Ha emberek tudnak neked segítni, akkor igazából nincs is problémád...

Párkapcsolatban sokszor csak hónapokkal később derül ki valami baja volt a másiknak. Megkérdezed mért nem mondta, azt válaszolja: Úgy sem tudtál volna segíteni.

Persze jó, ha megosztod valakivel bajaidat, akiben bízol. De vannak idők, amikor csak Isten tud segíteni.

Meg kell tanulnunk bizony titokban szenvedni.

Ézsaiás 53,7 Amikor kínozták alázatos maradt, száját sem nyitotta ki. = Egyszer elérheted az Úrral való kapcsolatban azt a pontot, ahol ez az aranyszabály még több erőhöz juttat majd Benne.
1Péter 5,7 Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.
Példabesz. 16,3: Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.
Zsolt. 37,8 Tégy le a haragról, hagyd a heveskedést, ne légy indulatos, mert az csak rosszra visz!

Ne bizonytalanítsd el magad:

Lukács 24,38 Miért rémültetek meg és miért támad kétség a szívetekben?

= Néhányan annyira szeretünk aggódni, hogy ha a gonosz nem ad valami aggódnivalót, találunk magunknak.

Tedd, amit meg tudsz tenni, amit az Úr elvár tőled, aztán hagyd a többit Rá! Légy felelősségteljes, de vesd a gondjaidat Őreá!

Zsolt 91,1-2: Aki a Felséges rejtekében lakik, a Mindenható árnyékában pihen, az ezt mondhatja az ÚRnak: Oltalmam és váram, Istenem, akiben bízom!

= Isten nem csak a mi oltalmuk (menedékünk), hanem a várunk is. A menedék titkos rejtekhely, ahol az ellenség nem talál meg, nem tudja, hol vagyunk, mert elrejtőztünk szeme elől, a Mindenható árnyékában. A vár ezzel szemben a védelem látható helye. Az ellenség tudja, hogy ott vagyunk, de nem tud elkapni, mert hozzáférhetetlenek vagyunk számára.

Zsolt. 91,3 Mert ő ment meg téged a madarász csapdájától, a pusztító dögvésztől.
Róm 8,31 ha az Úr Velünk, kicsoda ellenünk
Zsidó 13,5 Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged

Kövesd az útjelzőket!

Márk 14, 28 De miután feltámadtam, előttetek megyek...
János 15, 5:  nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.

= az aggódás semmit sem változtat a helyzeteden, nem kell mindennek az okát tudnunk, dönts úgy, hogy megelégszel azzal, hogy ismered őt, aki mindent tud és mindent jól csinál!

egyenesbeszedazaggodasrol.jpg