Skip to main content

Jézus másként

Szerző: 
Philip Yancey

(Jesus I never knew)

Ez már a világhírű szerző harmadik könyve - a sorozaton belül -, amit a Harmat kiadó ad ki az elmúlt évek során. Előző két könyve: - Meghökkentő kegyelem és a - Rejtjelek egy másik világból...voltak.
Mindkettő mélyen elgondolkodtató, értelmes "szív-nyitogató" olvasmány. Ennek folytatásaként jelent meg most ez az új könyve is:

A teológiai kézikönyvek általában fosztóképzővel - halhatatlan, láthatatlan, végtelen - határozzák meg Istent. De vajon hogyan lehetne róla másképpen beszélni, nem tagadással? - kérdezi Philip Yancey. Új könyvében a "valóságos" Jézusnak ered a nyomába, aki meggyőződése szerint egymagában korrigálja az Istenről alkotott összes téves elképzelésünket.

Vizsgálódása során elképzeli, hogy személyesen is tanúja a Galileában és Júdeában kibontakozó rendkívüli eseményeknek. Lenyűgözve sétálgat mint turista a hatalmas és ámulatba ejtő emlékmű körül, aki maga Jézus, s fürkészi születése történetét, tanításait, csodáit, ellenségeit és követőit. Máskor mintha restaurátor volna: ott nyújtózkodik a Sixtus-kápolna állványain, és nedves pálcikájával a kezében igyekszik megszabadítani a freskót a történelem lerakódásaitól, abban a reményben, hogy a számtalan réteg alatt rátalál az eredetire.

"Az ortodox egyház ikonjai, az európai katedrálisok színes üvegablakai és az eldugott kis amerikai gyülekezetekben használt bibliaórai illusztrációk mind egy kedélyes, ťmegszelídítettŤ Jézust festenek elénk. Csakhogy az a Jézus, akit az evangéliumokból megismertem, nem ilyen. A legtöbben feszengnek a társaságában - épp csak azok nem, akik maguk is nemkívánatos személynek számítottak. Kiszámíthatatlannak tetszett, nem lehetett megfogni, sőt, érteni sem mindig. Ugyanakkor zseniális volt, zabolátlan, gyengéd, leleményes, szellemes és agyafúrt, megkerülhetetlen és felfoghatatlanul alázatos" - összegzi felfedezőútjának tapasztalatait a szerző.

JezusMaskent