Skip to main content

Ami kijön a szájból, az a szívbõl származik

De én mindig veled leszek, mert te fogod jobb kezemet. (Zsolt 73,23)

Krisztus mondja: "Az én Atyám, aki nekem adta az én juhaimat, mindennél nagyobb, és senki sem ragadhatja ki õket az Atya kezébõl." (Jn 10,29-30)

Uram! Tisztítsd meg szívemet igéddel!

Ami kijön a szájból, az a szívbõl származik, és az teszi tisztátalanná az embert. (Mt 15,18)

Sokszor beleesünk abba a csapdába, hogy egy-egy jól induló beszélgetés folyamán olyasmi is kicsúszik a szánkon, amit nem szeretnénk. Lehet, hogy nem is vesszük észre, hogy az ilyen "véletlenül" elejtett szavakkal milyen óriási károkat tudunk okozni. Emberi életek, barátságok, sõt házasságok mehetnek tönkre egy-egy ilyen "nem kívánt", meggondolatlan mondat vagy szó miatt. Ez az ige arra figyelmeztet bennünket, hogy ha a szívünkben olyan érzések kavarognak, amelyek nem helyénvalóak, akkor azt elõbb vagy utóbb valamilyen formában ki fogjuk mondani, és annak következményei lesznek.
Jézus óv a képmutatástól, óv attól, hogy másnak mutassuk magunkat az emberek elõtt, mint amilyenek valójában vagyunk. Nem a farizeusok táborában akar minket látni. Azt akarja, hogy az övéi legyünk, és végezzük el azt a feladatot, amit õ ránk bízott. Ehhez azonban változásra van szükségünk. A szívünket, a gondolatainkat ugyanis csak Jézus segítségével, a Szentlélek erejének segítségével tudjuk átformálni, megváltoztatni. Ha azonban ez megtörténik, akkor ez az egész életünkön meg fog látszódni: az eddig oly fontos dolgok már nem lesznek olyan fontosak. Jut majd idõ másokra is, nem csak magunkkal leszünk elfoglalva. Erdélyi József Ima címû versében így vall errõl:

Szívembe térsz és szívemet / szorongatni nem engeded, / elmémbe térsz és ott ragyogsz, / szemembe ülsz és mosolyogsz.


Istenem! Te látod az én szívemet. Tudod, hogy mennyi nyomorúságot, békétlenséget, haragot rejt. Változtasd meg szívem érzéseit, elmém nem helyénvaló gondolatait, mert így nem tudok élni. Add a te békességedet, derûdet, megértésedet, hogy én is hasonló módon tudjak embertársaim felé fordulni, õket vigasztalni, bátorítani. Könyörülj rajtam. Ámen.