Skip to main content

Azért jött, hogy Ő szolgáljon

A mai nap igéi:

Uram, te vagy a mi atyánk, ősidőktől fogva megváltónknak nevezünk. (Ézs 63,16b)

Amikor megjelent a mi üdvözítő Istenünk jósága és emberszeretete, az ő irgalmából üdvözített minket. (Tit 3,4-5)

Szolgáltass nekem igazságot, Istenem! (Zsolt 43,1)

Az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért. (Mt 20,28)


 

Uram! Mutasd meg, hogyan készüljek hozzád!

Mily kedvesek a te hajlékaid, ó Seregek Ura!

Sóvárog a lelkem az Úr udvarai után, testem és lelkem ujjongva kiált az élő Istenhez. Boldogok, akik házadban lakoznak, szüntelenül dicsérhetnek téged! Boldog az az ember, kinek te vagy ereje, aki a te utaidra gondol. Ha a siralom völgyén mennek is át, források völgyévé teszik azt. Megújult erővel járnak, és megjelennek Istennél a Sionon.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, most és mindenkor, és mindörökkön-örökké. Ámen.

Mily kedvesek a te hajlékaid, ó Seregek Ura! (Zsolt 84)

Mindennek a vége pedig már közel van: legyetek tehát bölcsek és józanok, hogy imádkozhassatok! (1Pt 4,7)

A történelem során már sokszor, sokan és sok helyen próbálták kisebb-nagyobb sikerrel megfogalmazni, hogy mit is jelent bölcsnek lenni. De azt gondolom, hogy teljes biztonsággal senki nem tudja körülírni, hogy mit is jelent valójában. Az életünk során találkozunk olyan emberekkel, akikről azt gondoljuk, hogy bölcsek, és ha jellemezni kellene őket, a bölcs jelzőt találnánk a legalkalmasabbnak a jellemzésükre. De nem alkalmaznánk mindenkire, még a legjobb barátainkra, a legkedvesebb ismerőseinkre, szeretett családtagjainkra sem a bölcs jelzőt csak úgy, mert nem mondható el mindenkiről, hogy bölcs lenne. Péter mégis arra int, hogy legyetek bölcsek! Könnyű ezt mondani - mondhatnánk -, de nem is olyan egyszerű bölcsnek lenni. Péter azonban azt is megmondja, hogy mit ért itt ő a bölcsesség alatt és mire int minket. Tartsuk szem előtt, hogy kevés idő van hátra, és Krisztus közel van! Arra int, hogy legyünk józanok és gondoljuk végig ennek a következményeit és a vonzatait. Hiszen több dolgot is jelent ez a számunkra. Először is józanul kell felmérnünk a helyzetünket: ne áltassuk magunkat hamis reménységgel, amikor imádkozunk. Az Úr azt fogja megadni számunkra, amire szükségünk van és nem feltétlenül azt, amiről mi álmodozunk. Aztán azt is jelentheti számunkra az idő közelsége, hogy a szenvedéseink, a terheink, a fájdalmaink is hamar véget érhetnek. És az idő közelsége még arra is figyelmeztet, hogy nincs idő a tétlenségre. Feladatainkat halaszthatatlanul, sürgősen el kell végeznünk, mert nem tudhatjuk mennyi idő áll még a rendelkezésünkre, feladataink elvégzésére. A bölcsesség, józanság fogalma nehezen meghatározható, de Péter gondolatát tekintve annyit jelent, mint úgy élni az életet, hogy az ember közben készül az utolsó percre is.

A bölcsesség kezdete, az Úr félelme. (Zsolt 111,10)

Mindenható Istenünk! Készíts minket a nagy találkozásra. Adj bölcs szívet és értelmet, a Jézus Krisztusért kérünk. Ámen.