Skip to main content

Isten csodái

Mily csodálatosak a te műveid! 66. zsoltár 3.

A háziasszony, ha jól belegondol, holtra csodálkoztatná magát a tojás csodáján. Van egy fészekalja tojása. Megülteti a tyúkot, vagy ludat. S néhány hét múlva egy kosár kiscsibéje és libája van. Esznek, isznak és megnőnek. Honnan jöttek? A kis csőr kopogtat, a tojás idején elpattan s előbújik a kiscsibe, vagy libácska. Az anyatyúk, vagy öreg liba csak annyit tett, hogy ült a tojáson és melengette azt. A tojásból Isten hatalma teremt életet.
Ugyanígy a hal is a vízben. Miből lesz a hal? Ikra úszik a vizen. Ebből teremt a mindenható Isten igéje pontyot, csukát s mindenféle halat, hogy csak úgy nyüzsög a víz. A növényvilágban sincs különben. A tölgy, bükk fenyő földből nő ki sok méter magasra. Miből erednek? Földből és vízből. A gyökér nedvet szív a földből s azt teljes erővel felpréseli. Ettől nő a fa.
Mi cselekszi mindezt? Isten mindenható igéje, melyet az örökkévaló Teremtő szólott: "Pezsdüljenek a vizek élő állatok nyüzsgésétől: és madarak repdessenek a föld felett az ég mennyezetének színén... Hozzon a föld élő állatokat nemök szerint: barmokat, csúszó-mászó állatokat és szárazföldi állatokat nemök szerint. És úgy lőn." Isten mindenható igéje megcselekedte.

Bölcseséged csudái,
Szereteted munkái
Mely sokak, mely nagyok!
Azokat elszámlálni,
Méltókép meghálálni
Uram elégtelen vagyok.