Skip to main content

Kicsi hit, nagy akadály

Örvendezve fogtok vizet meríteni a szabadulás forrásából. (Ézs 12,3)
Jézus így válaszolt a samáriai asszonynak: "Aki ebbõl a vízbõl iszik, ismét megszomjazik, de aki abból az élõ vízbõl iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik." (Jn 4,13-14)

Ha akkora hitetek volna, mint a mustármag, azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen amoda! - és elmenne. És semmi sem volna lehetetlen néktek. (Máté 17,20)

Azért mondod ezt így, mert a hit és a hit akadályai között az arány mindig ez. A hit olyan kicsi, mint a mustármag. Az akadályok olyanok, mint a hegyóriások. Ilyen volt az arány akkor is, amikor tizenkét egyszerû tanítványt bíztál meg az egész világ meghódításával. Hihetetlennek tetszett. Csak Te tudtad: "Minden lehetséges a hívõnek!"
Ébreszd föl lelkemben egyszerû tények emlékét. Nem is csak az egyház múltjából. Isten orvos lelkébe adta az elégséges hitet a milliók halálát okozó betegség megfékezésére. Egy emberbe adta a hitet a rabszolgák fölszabadítására. Az elemek megfékezésére. A nemzeti szolgaság igájának lerázására. Az arány mindig ez volt: a mustármag és a hegy. És a hegyet elmozdította a mustármagnyi hit.

Uram!
Ha ezt megértettem, akkor tedd alkalmassá szememet az arányok helyes meglátására. Hegyóriáshoz hasonló bûnöm, vagy csüggedésem, vagy reménytelenségem láttán mondd nekem: azoknál erõsebb az én mustármagnyi hitem, amelybe Te a diadalmas életerõt helyezted. Így indíts bátran az akadályok leküzdésére.