Skip to main content

Letenni mindent

Hazug hírt ne terjessz! (2Móz 23,1a)
Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják. (Ef 4,29)

Atyám! A Te kezedbe teszem le lelkemet. Lukács 23,46

Ezt a földet válasz nélkül maradt kérdéssel hagytad el. Kérdésed elhangzása után néma csönd maradt. Ezzel az utolsó fohászoddal már abba a világba léptél, amelyben minden kérdésre van válasz.

Uram!
Az örök válaszok világát - a mennyországot - sohasem színeztem ki. Mások elõtt sem, ha velük hitemrõl beszéltem. Magam elõtt sem, ha csöndesen elmélkedtem. Nem tettem, mert hiszen soha nem láttam a mennyet, s ezért leírni sem tudom. Mindig megelégedtem azokkal a hasonlatokkal, melyekben Te oly végtelenül egyszerûen, de olyan utolérhetetlen melegséggel szóltál a mennyrõl. Atyai háznak mondottad. Ez az egy tehát az, amit bizonyossággal tudok róla. Amíg itt a földön tart még az utam, bizonyára a megfejthetetlen rejtélyek tömegével lesz még dolgom. Bár végeznék el ezek Istentõl kapott rendeltetésüket és növelnék hitemet! Utolsó földi órámban pedig add az én ajkamra is ezt a fohászt, melyre keresztfád alatt tanítottál meg: "Atyám! A Te kezedbe teszem le lelkemet!"