Skip to main content

03.10 Celofád lányai

Dátum: 
2019.03.10
OLVASNIVALÓ: 
4Mózes 27,1-11; 36,1-13; Józsué 17,3-4

"Add nekem/nekünk": Káleb egy hegységet kívánt, Aksza vízforrásokat; a lányok örökséget. Celofád lányai hittel és határozottan ismertették kívánságukat Mózessel és lzráel vezetőivel, 4Móz 27,1-11, még amikor lzráel a pusztában volt, amikor Kánaánba nem léptek be, és meg kellett még hódítani. Istenben és ígéreteiben való teljes bizalmuk nyilvánvaló; ahogyan Henry/Scott megjegyzi: ők az "öt bölcs szűz" (Mt 25,1-13). Céljuk egyértelműsége is dicséretre méltó - "adj nekünk". Ha egész lzráel ilyen nyilvánvaló hitet és bátorságot tanúsított volna, az egész örökséget birtokba vették volna.

Istentől kapott örökségükhöz való kötődésük egészen más, mint a tékozló fiúé, aki hasonlóképpen beszélt: "add ki nekem", Lk 15,9. Hasonlítsuk össze ezeket:

(1) a fiatalabb fivér már akkor akarta az örökséget, amikor apja még életben volt, mutatva, hogy nem tiszteli Istennek az ő életével kapcsolatos gondviselésszerű rendelkezését - a fiatal lányok ennek értelmes felismerésével cselekedtek, 4Móz 27,3-4;

(2) a fiú azt a saját gyönyörűségére kívánta - ők termelés céljából (vö. Aksza - vízforrások, öntözés);

(3) a fiú elhagyja országát a saját hasznára, függetlenség szellemével - ők ragaszkodóak voltak (figyeljük meg Kóréra való hivatkozásukat), "testvéreik között" kívánva birtokot;

(4) a fiú elherdálta azt, ami az apjáé volt - ők meg akarták őrizni azt, ami az apjukat illette;

(5) a fiú azt akarta, hogy megszabaduljon apjának korlátozásaitól - ők elfogadták a helyzetükből adódó korlátozásokat, 4Móz 36,10-12.

Gileád vezetői féltek törzsi örökségüknek potenciális veszteségétől, amit Isten nekik és gyermekeiknek adott a következő nemzedékekre; lásd 4Móz 36. Összehasonlíthatjuk a következővel: "amiket tőlem hallottál... azokat bízzad hív emberekre... másoknak, 2Tim 2,2: itt négy generáció szerepel - a tanítást sértetlenül kell továbbadni.

A korlátozások elfogadása a szellemi gondolkodás egyik jele. A lányoknak azt mondták, hogy csak törzsükön belül mehetnek férjhez, és ők örömmel vállalták. Minden isteni korlátozás értünk és mások javára történik, miközben azt szolgálja, hogy eszünkbe jusson, hogy hatalom alá vetett emberek vagyunk. A korlátok áttörése az utolsó napok jellegzetes vonása, 2Tesz 2,3.