Skip to main content

03.25 Sámson sírfelirata

OLVASNIVALÓ: 
Bírák 16,1-31

Különösen szomorú Sámson halála a gázai városi csarnok romjai alatt. Sírfelirata egyrészt megindító, másrészt kijózanító: "úgy hogy többet megölt halálával, mint amennyit megölt életében." Isteni szuverenitásában Isten felhasználta Sámson halálát, hogy csapást mérjen a filiszteus hatalomra Isten szabadításának jeleként, amely a micpai csatában később, még ugyanabban az évben bekövetkezett, 1Sám 7. Sámson vétkezett és elbukott, de Isten felhasználta személyes helyreállítását, hogy célját elérje, és a Szent Szellem őt is a hit hősei közé helyezi a Zsid 11-ben.

Sámson élete tragédia volt. Születése, felkészülése és ereje azt jelzi, hogy Istennek volt egy helye számára az isteni tanácsvégzésben. Szomorúan bukott el. Saját akarata, amikor ragaszkodott ahhoz, hogy filiszteus lányt vegyen feleségül, saját vágyainak kielégítése a parázna nővel való kapcsolatában, és elbizakodottsága Delillával való kapcsolatában (aki nagy valószínűséggel izraelita áruló volt), mind azt bizonyítja, hogy a (hús)test működött a Szellem helyett. Korai halálával, negyvenéves korában Sámson azt aratta, amit vetett. Megszégyenült nazíreus voltában - a lakodalomban, a szamárállcsont használatakor és Delilla térdén. Isten most Sámuelt fogja felhasználni, hogy népét megszabadítsa.

Sámson halála diadal volt. A filiszteusokkal való kapcsolata, megvakítása és a malomban való őrlés órái, ahol női munkát végzett, Sámsont súlyos leckékre tanította meg. Most viszont összegyűltek Filisztea hatalmasai, hogy ünnepeljék Dágon hatalmát Jahve felett. Az orgia csúcsán Sámson, az Úr bajnoka a filiszteusok bohóca lesz, hogy szórakoztassa a tömeget. Sámson haja újból kinőtt, lelke megépült, és azt kéri őrétől, engedje meg, hogy nekitámaszkodjék az épület oszlopainak. Az egyetlen feljegyzett imádságban, amely Sámson ajkáról elhangzik, először ismeri el erejének valódi titkát, és így kiált: "erősíts meg engemet, csak még ez egyszer, ó, Isten!" "Csak még egyszer"; ezt remélte és most meghal, amikor Isten válaszol imájára és az épület összeomlik. Filisztea előkelői és hatalmasai meghaltak a kőtörmelék alatt. Az Úr elérte célját, és látható a dicsősége még a halálában is most már engedelmes szolgájának. Micsoda komoly lecke ez mindnyájunk számára!