Skip to main content
Dátum: 
2019.03.31
OLVASNIVALÓ: 
Ruth 2,15-20; 3,1-5; 4,13-17

A Ruth könyvének második fejezetében a hangsúlyos szó a "kegyelem"! A törvény megtiltotta, hogy befogadják Izráelben egészen a tizedik generációig, 5Móz 23,3. Mit tehetett akkor egy nincstelen özvegyasszony, hogy megtalálhassa napi megélhetését? Mégis, Naomi hozzájárulását kéri ahhoz, hogy gyűjtögethessen olyan valakinek a mezején, "akinek szemében kegyelmet fogok találni". Szinte azt mondhatnánk, hogy Istennek kötelessége reagálni az ilyen egyszerű hitre, és meg is tette. Az asszony ezt nevezheti "véletlennek", 3. v., de Isten irányítja őt Boáz mezejére. Aztán felismeri Isten kezét és csodáit: "Miért találtam kegyelmet szemedben?" Egy efa árpa a nap végén Isten gondviselésének bizonyítéka.

A Ruth könyvének harmadik fejezetében a hangsúlyos szó a "nyugalom"! A szó magában foglalja, hogy a jövőben, Izráelben Ruthnak többre lesz szüksége az árpával való ellátásnál. Mint idegennek, biztonságra volt szüksége. Ez benne rejlik Naomi megállapításában: "Édes leányom! Ne keressek-e néked nyugalmat, hogy jól legyen dolgod?" Az aratás három hónapja elmúlt, és Naomi, felismerve Isten kezét, tudja, hogy eljött a pillanat a cselekvésre. Tanácsára, illetlenségre nem gondolva, Ruth elhelyezkedik az alvó Boáz lábánál a szérűn. A kulturális hagyomány szerint ezzel felszólítja őt, hogy cselekedjen, mint vérrokon-megváltó, az ő érdekében. Megértően reagálva Boáz hazaküldi Ruthot hat mérő árpával, bizonyítékául feltett szándékának. Naomi újra biztosítja a reszkető lányt a következő szavakkal. "Légy veszteg leányom... mert nem nyugszik az a férfiú, míg véghez nem viszi a dolgot még ma." A vérrokon kész volt arra, hogy cselekedjen és maradandó helyet biztosítson számára a nemzetben. Ruth pedig be fog kerülni Isten szándékának vonalába.

A Ruth könyve negyedik fejezetében a hangsúlyos szó az "áldott". Az ügy megoldódott. A vérrokon-megváltó fellépett, hogy megváltsa az örökséget, és megnyerje Ruthot feleségéül. Az ellátás biztosítva van, soha többé nem kell szedegetnie; helyzete biztonságos, soha többé nem kell ellátogatnia a szérűre, és most már a fiát tartja karjaiban. Benne van a Messiás leszármazási vonalában. Ez Isten uralkodásának igazi békessége. A falu asszonyai, akik annyira félreérthetetlenül semmibe vették Ruthot megérkezésekor, most megvallják: "Áldott az Úr".