Skip to main content

08.16 Ezékiel vigasza

Dátum: 
2019.08.16
OLVASNIVALÓ: 
Ezékiel 11,14-21

Ezékiel elragadtatott "isteni látomásban" Jeruzsálembe, 8,3, és letették a templom külső udvarában az északi kapu közelében, amelyen kívül volt az a hely, ahol "a bosszúság bálványa" állt Manassé napjaiban. Itt a prófétának lehetővé tették, hogy meglássa a templomban uralkodó helyzetet, amely valamikor Isten jelenlétének ülőszéke volt. Áttekintve az északi kapun, szomorúan fedezi fel, hogy "a bosszúság bálványát" visszaállították régi helyére; látja azt is, hogy mit művel egy titkos kultusz, harmadszor pedig megfigyel egy másik utálatosságot, a "Tammúz siratását". Az utálatosságoknak utolsó és legsúlyosabb formája, ami a próféta szeme elé kerül, "a Nap imádása". Ezekben a gonoszságokban részt vettek a vének, a nők és a papok. Ezek a bálványimádásért rajongó férfiak és nők egyáltalán nem voltak tudatában, hogy egykor az Úr jelenléte volt található ott, ahol ők most szentségtelen vallásos gyakorlataikkal foglalkoztak. Ezékiel világosan látta, hogy ennek a gonoszságnak ítélettel kell végződnie, Isten házától kiindulva.

Mielőtt az ítélet lezúdul, látomást lát egy férfiról, akinél íróeszköz van, 9,1-6, hogy megjelölje a sóhajtozó, hűséges maradékot, mutatva, hogy Isten ítélete nem válogatás nélküli. Ezután következik a látomás az "égő üszögről", amely a küszöbön álló ítéletre vonatkozik, valamint egy másik látomás, amelyben az Úr dicsőségének eltávozását látja, 10. fej.

A próféta, aki nehéz szívvel figyeli a kerubok mozgását és az Úr dicsőségének fokozatos eltávozását a templomból, ahol lakott, hűségesen leleplezte a nép bűneit, és elmondta Jahve üzenetét a nemzetnek. Isten, hogy bátorítsa szolgáját, mielőtt az látta volna a dicsőség végleges eltávozását, adott neki egy üzenetet Izráel jövőbeli megáldására vonatkozóan. Az üzenet arról szól, hogy az Úr visszatér majd dicsőségben az Olajfák hegyére és Jeruzsálembe egy jövőbeli napon. Akkor Izráel és Jeruzsálem meg fogja látni az Úr dicsőségének visszatérését az országba. Micsoda bátorítást és vigasztalást jelentett ez az üzenet Ezékielnek, és Isten ugyanígy gondoskodik szolgáiról ma is! Tudja, mikor van szükségünk vigasztaló üzenetre, hogy bátorítson bennünket érte végzett szolgálatunkban.