Skip to main content

10.10 A gadarai megszállott

Dátum: 
2019.10.10
OLVASNIVALÓ: 
Márk 5,1-20

Itt van valaki, aki megtapasztalta életében a Sátán hatalmát. Megszállottként rettenetes dolgokat művelt, amelyek közül sok volt önpusztító. Halottak voltak a társai, és sírboltban lakott. Természetfeletti erővel rendelkezett, amely lehetővé tette, hogy eltépje a láncokat. Felizgatott állapotban hangosan üvöltözött. Kövekkel vagdosta magát, meggyötört, erőszakos, fékezhetetlen és önveszélyes ember volt. Nem volt számára emberi segítség, és helyzete reménytelennek tűnt - de érkezett valaki, aki megszelídítette.

Ez az ember Jézus volt, aki tanítványaival együtt kilépett a csónakból, hogy találkozzon ezzel az őrjöngő férfival. Az Úr ura volt ennek a helyzetnek is, ahogyan mindenféle körülménynek az életben.

A férfi leborult Jézus előtt, és a benne lévő démonok beszéltek az Úrhoz. Felismerték, mint "a magasságos Isten Fiát"; a démonok gyorsak voltak istenségének elismerésében. Tekintélyét is elismerték, és így kiáltottak: "ne gyötörj engem". Az ember démoni megszállottságának mértékét kifejezi a neve: "Légió". Egy római légió hatezer katonából állt, és valószínűtlennek látszott, hogy ilyen mennyiségű démon szállta meg ezt az embert, (bár kétezer disznó elpusztult!)

Amikor kiűzte őket az emberből, megengedte a démonoknak, hogy belemenjenek a közeli disznónyájba. A nyáj a tengerbe rohant és belefulladt. Ez emlékeztet bennünket arra, hogy egyetlen ember értékesebb Isten számára, mint akármennyi jószág. Az is megerősítést jelentett a Légónak nevezett férfi számára, hogy a démonok mindenféle különleges megrázkódtatás nélkül távoztak el; még ma is túl keveset tudunk a démoni megszállottságról. Bizalmunk Őbenne van, akinek hatalma van a démonok felett, éspedig az Úr Jézus Krisztusban.

A Légiónak nevezett ember megnyugodott, visszanyerte méltóságát, miután felöltözött. Ez az ember sokkal jobban lett, de mivel a disznónyáj anyagi veszteséget jelentett, a helyi lakosság azt akarta, hogy Jézus távozzon el a határukból. A Légiónak nevezett ember kérte Őt, hogy vele maradhasson, de az Úr azt mondta neki, hogy a legjobb szolgálat az ő számára most az lesz, ha itt marad és elmondja mindazt az embereknek, amit Ő tett vele. A férfi engedelmeskedett, és hirdette Jézus jó híreit Decapolisban (Tízváros), a Galileai-tengertől keletre. A nyomorult bűnös találkozott a hatalmas Üdvözítővel, és csodálatosan megszabadult.