Skip to main content

12.03 Timóteus származása

Dátum: 
2019.12.3
OLVASNIVALÓ: 
Cselekedetek 16,1-3; 1Timóteus 1,1-2; 2Timóteus 1,1-5

Micsoda gyönyörű jellemmel találkozunk Timóteusnál, és milyen egyedülálló közösség kovácsolódott ki közte és Pál apostol között! Lisztrai származású, akit nyilvánvalóan Pál vezetett az Úrhoz első utazása alatt, mint a kegyelem igazi zsákmányát. Kétség kívül tudott róla, hogy mit kellett eltűrnie Pálnak Lisztrában, különösen a megkövezést, és érezte, hogy ha Pál Ura és az Ő üzenete oly sokat jelent egy embernek, akkor Jézusnak kell lennie az egyetlen Úrnak, akiben érdemes bízni, és akit érdemes szolgálni - ugyanez ma is igaz!

Pál azonban csak learatott valamit, amit már elvetett Timóteus lelkében hűséges és istenfélő édesanyja, Eunike, valamint nagyanyja, Lois. Micsoda ösztönzés és bátorítás a hívő szülőknek, különösen az olyanoknak, akiknek házastársa még nem üdvözült! A 2Tim 3,15-ben Pál ír "a szent Írásokról, amelyek bölccsé tehetnek téged az üdvösségre" - amelyeket ő "gyermekségétől fogva" ismert. Teljesen nyilvánvaló, hogy édesanyja belenevelte ezeket az ÓSz-i Írásokat úgy, hogy amikor Pál prédikált, Isten szelleme képes volt megragadni és felhasználni azokat az üdvösségére. Micsoda illusztrációja ez annak, hogy "neveld a gyermeket azon az úton, amelyen mennie kell"! Pál tehát beszélhetett "a képmutatás nélküli hitről, amely benned van". Szülők - micsoda buzdítás! Micsoda felelősség! Soha ne adjátok fel! Szüntelen vessetek! Szüntelen imádkozzatok! Formáljatok jogot gyermekeitekre az Úr számára.

Ennek következményeképpen Pál írásaiban nyilvánvalóvá válik, hogy Timóteus milyen helyet foglalt el érzelemvilágában. Úgy hivatkozik rá, hogy "(igazi) fiam a hitben", vagy "mélységesen szeretett fiam". Így az a férfi, aki feltehetően sohasem házasodott meg, és nem voltak természetes gyermekei, szellemi gyermekek sokaságával rendelkezett, akik közül az egyik Timóteus volt.

A Csel 16,3 félreérthetetlenül a következőket mondja: "Pál magával akarta vinni". Pál tudatában volt annak, hogy szüksége van "szolgáló" fiatal férfiakra, noha kezdetben kudarcot vallott János Márkkal. Timóteusnak évekkel később ezt írhatta: "amiket tőlem hallottál... azokat bízzad hű emberekre, akik másoknak a tanítására is alkalmasak lesznek",2Tim 2,2. Timóteusra nyugodtan rábízhatta az isteni igazság vesszejét. Ha te fiatal hívő vagy, törekedj arra, hogy kövesd Timóteust az Úr iránti buzgalmában, és mutass hajlandóságot arra is, hogy tanulj az érett, istenfélő hívő emberektől.