Skip to main content
Dátum: 
2019.12.6
OLVASNIVALÓ: 
Cselekedetek 16,11-15,40

Filippi volt a hídfő az evangélium számára Európában. "Egy macedóniai férfit" látott Pál látomásban, mégis egy asszony, vagyis Lídia volt az első feljegyzett megtérő.

Négy dolgot mondanak el róla. Először is, a neve Lídia volt. Másodszor, bíborárus, így feltehetően üzletasszony volt. Harmadszor, a törökországi Thiatíra városából származott, (egyike a János mennyei jelenéseiben szereplő hét gyülekezet városainak -  milyen ellentéte az abban a levélben említett asszonynak!) Negyedszer Istent imádta. Mindezen tények közül a negyedik a legfontosabb, azonban önmagában nem volt elegendő. Istennek nem számít a nevünk, származásunk, vagy az életben elfoglalt helyzetünk, hanem a szívünket, az imádatunkat kívánja.

Mégis, bár Istent imádta, és nagyon vallásos volt, nyilvánvalóan nem ismerte a bűnbocsánatot és nem volt személyes közössége az Úr Jézussal. Legjobb esetben őszinte és becsületes volt, de ez nem elég. Mennyire bemutat ez nagyon sok embert, akiket te is és én is ismerünk manapság! Milyen ösztönző ez, hogy beszéljünk nekik az Üdvözítőről, és meglássuk őszinte megtérésüket!

Ugyanúgy, ahogyan az Üdvözítő a Jn 4-ben, Pál és Szilász sem prédikált a főleg zsidó nőkből álló csoportnak. Amikor egyszer megfigyelték az imádkozásra használt találkozó helyüket, csatlakoztak hozzájuk és beszélgettek velük, feltehetően az Ósz-i Szentírásból bizonyítva nekik, hogy Jézus a Krisztus. Ezekről szelíden, de mégis meggyőző módon beszélve lehetővé vált, hogy Isten Szelleme munkálkodjon Lídia szívében; "akinek szívét megnyitotta az Úr". Néha úgy képzeljük, hogy mi nyitjuk meg a szíveket; itt az Úr végezte el a megnyitást - a legfontosabb, hogy bement és elfoglalta igazi helyét!

A hatás azonnali volt, és a megtérés bizonyítást nyert. Lídia ezután beszélt a háznépével, és nyilván ők is hittek. Ez az asszony rögtön és nyilvánosan azonosulni akart újonnan megtalált Üdvözítőjével a bemerítésben. Ezenkívül azonosulni akart az Úrnak ezzel a négy szolgájával - nemcsak a szívét nyitotta meg, hanem az otthonát is. Következésképpen, amikor kiszabadultak a börtönből, az ő otthona volt, ahova az apostolok mentek - feltehetően ez lett a filippi gyülekezet helye.