Skip to main content
Dátum: 
2019.12.15
OLVASNIVALÓ: 
Cselekedetek 23,25-26.34-35; 24,22-27

Félixnek minden természetes képessége és személyes története megvolt, ami tökéletessé tette egy politikai szerep betöltéséhez. Úgy látszik, hogy életét rabszolgaként kezdte, de elnyerve szabadságát sikerrel törekedett a császári udvar kegyeire. Félixnek, miután magas hivatalra tett szert, két fő ambíció lebegett a szeme előtt - a siker és a gazdagság.

Az Apostolok Cselekedeteiben számunkra feljegyzett események ambiciózus, de óvatos politikusként mutatják be. Gyorsan át tudta látni a helyzetek lehetséges kimeneteleit, és olyan döntéseket hozott, amelyek gyakran másokat kényszerítettek arra, hogy viseljék a következményeket.

A Pál elleni ügyben három hivatalos meghallgatást vezetett le, amelyeket meg nem határozott számú magánbeszélgetés követett, majd két év után a végső döntést utódjára, Fesztuszra hagyta. Milyen gyakran akadályozta a te életedben is Isten munkáját az a hajlam a te részedről, hogy a szükséges döntést halogattad? Te nem játszhatsz politikai játszmát az Úrral!

Félix úgy döntve, hogy kivizsgálja az ügyet, összehívja az érdekelt feleket, és meghallgatja a bizonyítást. Ezután elhalasztja a meghallgatást hosszabb, vagy rövidebb időre, 24,22. Mi is vétkesek lehetünk ilyenféle döntéseket hozva, amelyek sehova sem vezetnek. Így cselekedve csak összezavarod Isten szándékait a saját életedben! Félix a politikai kötéltáncos szerepét játszotta, de te, mint keresztyén, nem élhetsz ehhez hasonlóan.

Félix végül zsidó feleségével, Druzillával együtt felszólította Pált, hogy beszéljen nekik "a hitről, ami Krisztusban van", 24,24. Most, hogy semmi sem korlátozza a nyílt bizonyságtételt, Pál megragadja az alkalmat, hogy beszéljen az "igazságról, önmegtartóztatásról és eljövendő ítéletről". Bár Félixet ez meglehetősen zavarta, mégis különböző alkalmakkor Pálért küldött, hogy vitatkozzon vele ezekről, de annak alkalma, hogy egyenesbe jöjjön Istennel, lassan eltűnt. Ebből látszik, hogy végül is a lepénzelés reménye volt az egyetlen indíték, hogy Pált lássa.

Félix egyike volt az élet kötéltáncosainak. Te olyan keresztyén vagy-e, aki elhanyagolja, hogy megtegye a megfelelő dolgot, mivel elismerést keresel az emberek szemében? Sokkal jobb Istennel járni igazságban, és az Ő jutalmának napjára várni.