Skip to main content
OLVASNIVALÓ: 
Titusz 1,1-5.10-16

Pál azt a szót használja, hogy "hagytalak", ami máshol azt jelenti, hogy "elhagytalak". Mi miatt távozott Krétából olyan hirtelen és váratlanul? Feltehetőleg nem érzete túl jól magát emiatt. Azonban Istennek volt egy szolgája, Titusz, akire Pál nyugodtan rábízhatta, hogy megtegyen sok dolgot, amelyeket ő maga tett volna meg, ha mások lettek volna a körülmények.

Rád bízhat-e az Úr előzetes bejelentés nélkül valamilyen nagy felelősséget? Elég erős vagy, hogy "tovább vidd az ügyeket", és elvégezd a munkát, amit az Úr szükségesnek lát? Nagyon sokan visszarettentek már a legcsekélyebb gondolatra is, hogy nekik nagyobb felelősséget kelljen viselniük. Ez nem a feladás napja, hanem inkább a megállásé, Ef 6,13.

Titusz újra nehéz helyen találta magát. Természetesen mindnyájan azt szeretnénk, ha könnyen mennének a dolgok, de ritkán van így. Kréta szigetének belső hegyvidékes területe szükségessé tette, hogy tengerre szálljon, valahányszor a másik partra akart átmenni. Lakossága megrögzötten nemkívánatos nemzeti jellemvonásokkal rendelkezett. Állandóan hazudoztak, brutálisan kegyetlenek, "semmittevők" voltak, csak azzal törődve, hogy étellel teletömjék magukat, 12. v. Ez meglehetősen színes környezet volt, de nem volt különösen termékeny talaj az istenfélő élethez! Hála Istennek, Titusz természete nem olyan volt, hogy könnyen feladja. Pál levele támasz és bátorítás volt egy olyan szolgának, aki nehéz időben és nehéz helyen szolgált. Emlékezzünk ma ismét arra, hogy "semmi sem lehetetlen az Úrnak", Jer 32,17.

Ismerve a krétai helyzetet, tudjuk értékelni azt, hogy milyen képességű férfi volt, akit Isten felhasznált, hogy megtegye azt, amit Őérette meg kellett tenni. Határozottnak, gyakorlatiasnak és érzékenynek kellett lennie. Titusz erős volt, céltudatos és Istennek szentelt. Isten adja meg nekünk, hogy ilyen tulajdonságokra törekedjünk, hogy Őt még jobban szolgálhassuk.

Mi volt az, amit tennie kellett? Kijelölni véneket - vagyis felhasználva érett szellemi ítélőképességét, kiválasztani azokat, akik vezetői tulajdonságokkal rendelkeznek - nem könnyű feladat! Azonkívül rendbe tenni dolgokat, amelyek hiányosak voltak - vagyis befejezni az elintézetlenül marad ügyeket, 5. v. Mi is látunk sok olyan dolgot, amelyeket meg kell tenni, és olyan kevés idő van az elvégzésükre! Ne mulasszuk el ma önként magunkra vállalni azokat a feladatokat, amelyeknek megtételét az Úr kéri tőlünk.