Skip to main content

05.30 Ó jaj, testvérem!

OLVASNIVALÓ: 
1Királyok 13,1-32

AZ ENGEDETLENSÉG KÖVETKEZMÉNYEINEK rettenthetetlen próféta-hírnöke, 1-10. v., saját szolgálatát önmagára kellett, hogy alkalmazza, 11-32. v. Egy öreg próféta, hallva az ő hűségéről, felnyergelte szamarát, útra kelt, és találkozott vele, 13. v.-től. Később felnyergelték szamarát, kiment, megtalálta a fiatalember holttestét az útfélen, és visszavitte, hogy tisztességgel eltemesse, 27. v.-től.

Mi volt az oka, hogy az öreg próféta kérése, 15. v., sikert ért el ott, ahol a királyság elbukott?; vö. 7. v. Először is, akkor jött oda, amikor a fiatalabb férfi „ülve" volt, 14. v. Miután mindent elvégzett, folytatnia kellett volna az utazást, vagy legalábbis „állnia", Ef 6,13. Korábbi és szilárd szava, hogy „nem mennék el veled", 8 v., elerőtlenedett arra, hogy „nem mehetek vissza", 16. v. Az Úr „megparancsolta" neki, 9. v., de most azt mondja, hogy „meg van parancsolva", 17. v. Ezzel mérsékli és meglazítja megbízatásának feltételeit, előkészítve az utat bukásához. Vigyázz!

„Én is olyan próféta vagyok, mint te", 18. v., ez igaz volt. De ez az „öreg próféta" a hanyatlás jeleit mutatta, 11.25.29. v. Miért Bételben telepedett le, és miért nem leplezte le ő az ottani tévelygést? Hallván hallotta a férfi visszautasításának okát; miért törekedett arra, hogy elfordítsa őt tétova engedelmességétől? Miért süllyedt odáig, hogy hazudjon, hogy csapdába ejtse hűségesebb kollégáját? Az idősebbek kérdezzék meg: Olyan szilárdan állok- e, mint valaha? Ha hallod egy fiatalabbnak a hangját, nyugtalankodni kezd-e saját elhallgattatott lelkiismereted? Nem valamilyen keverékét érzed-e az elismerésnek és az irigységnek?

Ahelyett, hogy a fiatalabb „Istennek embere" saját és közvetlen parancsának engedett volna, 9. v., felcserélte azt egy „angyal" közvetett üzenetével, 18. v. Hatott rá a szó, hogy „hozd vissza őt", mivel ébersége csökkent; „megtért azért vele", 19. v.; vö. 10. v. De „a próféta, aki visszahozta őt" 20.26. v., megítélte visszatérését, mint engedetlen cselekedetet, 21. v.-től. Most már megfelelő sírfelirat volt számára, hogy „a próféta, akit visszahoztak", 26.23. v. A nagyobb világosság és nagyobb kiváltság nagyobb felelősséggel jár, vö. Jak 3,1. A lázadást kifejezi a legerősebb szó, Isten eme emberének lett osztályrésze a Királyok könyvében, 21.26. v. Ne „nézzünk hátra", ne is „térjünk vissza" - menjünk előre! Folytasd te magad!

Ef.6. 13 Ezért vegyétek fel az Isten teljes fegyverzetét, hogy ellenállhassatok azon a gonosz napon, és mindent legyőzve megállhassatok.
Jak.3. 1 Testvéreim, ne legyetek sokan tanítók, hiszen tudjátok, hogy súlyosabb ítéletben lesz részünk.