Skip to main content

01.26 Ne tiltsátok el őket!

OLVASNIVALÓ: 
Máté 19,1-15

AZ A KÉRDÉS, amelyet a farizeusok feltettek, alkalmat adott arra, hogy az Úr elmondja a házassággal kapcsolatos tanát. Elfordult a törvénytől (5Móz 24,1-4), amely szívük keménysége miatt adatott. Visszautalt Isten eredeti szándékára, amely szerint egy férfi és egy nő egyesül, és eggyé válik az Ő szemében. Az Úr tehát visszaállította a házassági kötelék igazi jellegét. Ez a kötés feloldhatatlan a paráznaság rendkívüli esetétől eltekintve. A tanítványok kifejtették azt a nézetüket, hogy ha a házasság ennyire erős kötelék, akkor jobb sohasem kötni házasságot! Az Úr megmagyarázta, hogy egyesek valószínűleg sohasem fognak megházasodni, és nem segítenek gyermekeket hozni a világra. A legmagasabb rendű indíték erre az, hogy ők a családi életről a menny királyságának érdekében mondanak le. Az apostolok nyilván úgy értették ezt, hogy a házasság és a családi élet egy nem kívánatos „második legjobb" lehetőséget jelent a tanítványnak.

„Ekkor" történt, hogy Jézushoz vitték a gyermekeket. Nem tudjuk, hogy kik (13. v.; Mk 10,13; Lk 18,15), de nem kétséges, hogy a szülők hozzájárultak. Ekkor az Úr önmaguk által kinevezett „testőrei" gyorsan közbeléptek. Számukra nyilvánvalónak tűnt, hogy Ő, Aki éppen a házasságról beszélt, nem köszönné meg nekik, ha a szülők és gyermekek csoportja zaklatná. Tehát „megdorgálták őket". Biztosak voltak benne, hogy Jézust nem érdeklik a gyermekek. Milyen rosszul gondolták! Jézus megharagudott ezért (Mk 10,14). Magához hívta a gyermekeket (Lk 18,16), és megdorgálta a tanítványokat. Hogy bármilyen félreértést elkerüljön, kifejezésre juttatta a gyermekek iránti érdeklődését mind pozitív, mind negatív paranccsal; engedjék, hogy hozzá jöjjenek és ne tiltsák el őket. Aztán nemcsak rájuk tette a kezét (15. v.), hanem a karjába vette és megáldotta őket (Mk 10,16). Összeköthetjük ezt azzal az érdeklődéssel, amelyet a piacon játszó gyermekek játékaival kapcsolatban mutatott (11,16-17). Legutolsó üzenete, mielőtt keresztre feszítették, a gyermekekre vonatkozó utalást tartalmazott (Lk 23,28).

Szolgáljon ez bátorításul mindazoknak, akik fiatalokkal foglalkoznak a vasárnapi iskolákban, gyermekórákon, tanteremben vagy otthon. Az Urat érdeklik a gyermekek.